Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bounce .

Halloween - do szalu doprowadza mnie to swieto.

Polecane posty

Gość *platfus*
A jakie miasto?

Gość siostra amanta
jestem Amanta ...jestem alkoholiczka:P

Gość siostra amanta
eh jak smieliscie wystawic moje fotki 😠

Gość siostra amanta
hehe dobre dobranoc 🖐️

Gość siostra amanta
W trakcie sprzątania na cmentarzu dziewczynę zaczepiło jakieś małe dziecko, nic nie mówiło tylko pokazywało żeby pójść za nim. dziewczyna z chłopakiem poszli bez żadnych oporów. Dziecko pokazało im mały, stary grób po czym się oddaliło i zniknęło. Para zaczęła sprzątać mały grobik, w pewnej chwili chłopak zobaczył, że zdjęcie na grobie pasuje do tego dziecka. Zrozumieli, że chciało aby uporządkować jej grób. Postarali się jeszcze bardziej i po tygodniu był czyściutki i lśniący. W piątek to dziecko znów im się objawiło, powiedziało "DZIĘKUJE" i znknęło. Jeśli przeczytałeś to opowiadanie to muszisz wysłać go swoim pznajomym na gg: 0-5: to dziecko będzie Cię straszyło w co 5 noc. 6-10 - będzie Cię nawiedzać raz w miesiącu. 11-18: dziecko przekaże Ci szczęśliwą wiadomość. I będzie Cię odzwiedzać i traktować jako przyjaciela/przyjaciółkę 18- *** - dziecko powie, że jak zapalisz na opuszczonym grobie na cmentarzu znicz i powiesz jednocześnie swoje życzenie, ono się spełni. A już bezwzględu na życzenie, to dziecko się już nigdy nie objawi. Sytuacja ta miała miejsce na prawde w dniu 17 lutego 2006 we wsi Kaczmary w województwie Małopolskim i było opisanie w gazecie ''Super Ekspres'' możesz sam to sprawdzić. Radze przesłać dalej ten łańcuszek ale to tylko rada znajomego....

dla mnie nie jest to świeto, nigdy go nie obchodziłam i uważam że takie małpowanie wszystkiego ze stanów jest poniżej naszych możliwości. Mamy tyle tradycyjnych świąt, o których zapominamy, ale chcemy koniecznie czerpać wzory z kraju, który jest mixem wszystkiego, a tak naprawde nie ma nic swojego:O

Gość czepiata się
tramfaja :P

Gość paździochowa
robicie problem z niczego przeciez nikt was nie zmusza to stawiania trupów w ogrodzie

Gość Ween
A mnie nawet nie drażni fakt, że dzieciaki chcą się poprzebierać w duchy i czarownice - w moim gimnazjum nie ma obecnie plastyki, niech więc "powyżywają się" twórczo na dyniach. W szkole postanowiliśmy wyciągnąć jakies dodatkowe korzyści z halloween i zwyczaj "psikus albo cukierek" wykorzystalismy do zbiórki slodyczy dla zaprzyjaźnionego Domu Dziecka. PS. Choinka Bożonarodzeniowa też jest wynikiem naśladownictwa...

a ja mam dzisiaj urodziny, i czy w związku z tym mam byc smutna, bo jutro musze iść na groby? Po prostu Amerykanie maja bardziej luźne podejście do życia, oni wola przezyc zycie na wesoło, w przeciwieństwie do takich ponuraków jakie zyja w tym kraju, którzy potrafia stresowac siebie i innych dookoła, ludzie CARPE DIEM, cieszcie się życiem, żyjcie i pozwólcie zyc innym

Jestem niewierząca, jednak jutrzejsze święto dla mnie oddaniem czci zmarłym. JUTRZEJSZE:) Dziś idę na imprezę pierwszy raz w życiu z czystej ciekawości. Zastanawiam się ile osób będzie w klubie bo impreza zapowiada się ciekawie....

Gość Halloween to nie tylko zabawa
czy wiecie coś więcej o tym "święcie"? Poczytajcie w internecie. Przez google można znaleźć wiele materiałów. Ja przytoczę tylko troszkę podstawowych. Zanim zorganizujecie Halloween dla swoich dzieci - pomyślcie, to nie boli... 31 października w tradycji pogańskiej ponad 2 tys. lat temu to ostatni dzień roku, który świętowano potrójnie: - żegnano lato, witano zimę i obchodzono święto zmarłych. Święto Halloween zapoczątkowali CELTOWIE, którzy zamieszkiwali dzisiejsze tereny Anglii, Irlandii, Szkocji, Walii i płn. Francji. Celtyccy kapłani nazywani Druidami czcili boga śmierci SAMHAIN. To święto trwało dwa dni aż do 1 listopada. Zgodnie z wierzeniami Celtów. Samhain, bóg śmierci kontrolował duchy umarłych i mógł pozwolić im odpoczywać w spokoju lub tej nocy z 31.X./ 1.XI uwalniał. 31.X. Samhain zgromadzał wszystkie duchy zmarłych, którzy odeszli w danym roku. Aby spłacić dług za swoje grzechy te dusze były wysyłane w ciała zwierząt. Im więcej grzechów na koncie – tym mniejsze zwierzę. Duchy zmarłych musiały włóczyć się po ziemi. Celtowie wierzyli, że przez dary i ofiary ich grzechy mogły być przebłagane i dusze uwolnione by osiągnąć niebieską nagrodę.1 listopada, co było Celtyckim Nowym Rokiem, składano ofiary zwierzęce dla słońca. Najczęściej składano konie, ale też ludzi. TRICK OR TREAT Druidowie chodzili od zamku do zamku czyniąc dokładnie to samo. Oni również żądali poczęstunku, jakkolwiek to żądanie dotyczyło wydania im młodej dziewczyny, która miałaby być spalona w ofierze dla szatana.. Druidowie byli znania jako ludzie Dębów i żądali ofiary z krwi. Byli to ludzie kontrolowani przez szatana i posiadali niezwykłą, dziwną i straszną moc. Jeżeli wydana im młoda dziewczyna zyskała ich upodobanie, zapali świecę uczynioną z ludzkiego tłuszczu i wkładali ją do wyrzeźbionej głowy Jacka O-Lanterna, co miało chronić wszystkich w zamku przed śmiercią ze strony demonów. Jeżeli jakaś rodzina nie mogła spełnić żądań druidów, wtedy był czas trików, czyli sztuczek. Na drzwiach wejściowych do domu wieszali heksagram, który był znakiem, że szatan lub jego demony mogły w najbliższą noc wśród strachu i niepokoju kogoś zabić, co też się czasem zdarzało. Uderzenia i dźwięki muzyki wypełniały ciszę nocną, kiedy druidowie rozpoczynali swoją ceremonię. Napadali na swoje ofiary i brutalnie mordowali składając w ofierze swoim bogom. ALLOWEEN – ŚWIĘTO ZŁA I SZATANA Duch Samhain kiedyś rozumiany jako duch pustkowia i duch mocy dzisiaj określany jest jako coś gorszego: duch zły. Kościół określa bogów, boginie i inne duchowe byty tradycyjnych religii i wierzeń jako diabelskie zwiedzenie. Duchowe siły, które ludzie doświadczali, to realne manifestacje diabła, króla kłamstwa, który oszukiwał ludzi i prowadził do czczenia bożków. Tak więc możemy powiedzieć, że Halloween i jego tradycja ze wszystkimi praktykami z włączaniem w to duchów, ludzkich szkieletów - symboli śmierci, karykatur diabła i różnych złych bytów to nic innego jak odprawianie czarów. Pan Zaleski, który jest kapłanem Kościoła pod nazwą "Church of the Iron Oak" mówi, że Halloween jest ciągle najważniejszym wydarzeniem w ich kalendarzu. Zamiast praktyk, które czynili druidowie tam czci się szatana. Anton LaVey, autor książki pt. "The Satanic Bible" (Biblia szatana) powiada, że Halloween jest najważniejszym dniem w roku dla Kościoła szatana. Zaleski powołując się na owo wydawnictwo powiada: " Anton LaVey wzywa demoniczne duchy, by zaoferowały coś ludziom, my natomiast wierzymy, że rodzaj ludzki jest tu po to, by zaoferować coś bogom". CHRZEŚCIJANIE Doreen Irving praktykowała okultyzm. Po nawróceniu napisała książkę "Set free to serve Christ" (Uwolniony, by służyć Chrystusowi). Z jej punktu widzenia tragicznym faktem jest, że wielu ludzi praktykuje zdawałoby się całkiem niewinne rzeczy i nie zdają sobie sprawy, że ocierają się o granice okultyzmu. Jednym z przykładów jest Halloween. W swojej książce pisze: "Prawdziwi czarodzieje cieszą się, gdy chrześcijanie biorą udział w demonicznych tradycjach. Bardzo często demony mają przez to dostęp do wielu ludzi. Czy myślicie, że TRICK or TREAT - to przeszłość bez żadnego znaczenia dzisiaj? W USA okultyzm zabija nieustannie w czasie Halloween. W Australii media podają o powtarzających się corocznie ofiarach składanych z ludzi w Melbourne and Brisbane."

Gość Halloween to nie tylko zabawa
SKĄD SIĘ WZIĘŁA TRADYCJA JACKO-LATERNA? Tradycja mówi, że irlandzki mężczyzna o nazwisku Jack był pijakiem i za bardzo zły by pójść do nieba oraz, ze wyrzucono go z piekła, za sztuczki z diabłem i został skazany na wędrówkę po ziemi. Szatan wyganiając go dał mu kawałek palącego się węgla z ogniska. Jack włożył go do niedojedzonej połowy swojej ogromnej rzepy. Dzięki światłu z jarzynowej latarni Jack wyruszył na swoją próżną wędrówkę w poszukiwaniu wiecznego miejsca zatracenia. Szkoci przywieźli tę tradycję do Ameryki gdzie dynia zastąpiła rzepę, w której rzeźbiono głowę Jacka Lanterna. DLACZEGO SPECJALNE KOSTIUMY W HALLOWEEN? Celtowie wierzyli, że duchy zmarłych, które zostały uwolnione kręciły się wokoło tej nocy. Jeżeli ktoś ubrał czarny kostium miał zmylić zmarłego ducha, który myślał, że to jeden z duchów i pozostawiał takiego człowieka w spokoju.

Gość nie wiedziałam
o tym wszystkim

Gość ooooo nie wiedzialam ze
tradycja halloween wywodzi sie z irlandii :D zaraz mykam na imprezke halloweenowa wlasnie w irlandii ;)

Gość Bounce .
...jak to dobrze, ze juz po... "Halloween to nie tylko zabawa" - czy mozesz podac linka - skad masz te ciekawe wiadomosci ? Jestem pod wrazeniem.