Gość evelaaa Napisano Lipiec 2, 2007 hej:)jutro minie tydzień jak nosze aparat:Di powiem Wam szczerze,że juz nic a nic:)mnie nie boli,może troche jedynki przy nagryzaniu,jak narazie najgorzej wspomniam separacje,nic nie mogłam jeść!Aparat mnie poobcierał na początku,ale już dzis w zasadzie go nie czuje,tak się przyzwyczaiłam;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość makini Napisano Lipiec 2, 2007 u mnie w srode minie 3 tygodnie wizyte mam w piatek i juz wtedy zapytam czy jest jakas poprawa:) pozatym ja tez juz nie czuje aparatu jedynie jka wasko sie usmiecham zeby go nie widzial nikt to przypominam sobie o nim na basenie tez jest nie wygodny jak plyne pod waoda ale pozatym juz sie przyzwyczailem i nie czuje dyskomfortu co najbardziej mnie cieszy to to ze kazdy dzien to dzien leczenia wady polecam stale aparaty rok lub dwa ale porzadnie wyleczy wade 3 lata temu bylem u orto ale jak powiedzieli mi ze musze miec staly odmowilem, i stracilem 3 lata no ale coz mlodziencza glupota Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Lipiec 2, 2007 Kati89: Co do past, szczoteczek itp. wszystkiego dowiesz sie przy zakładaniu. Ja aparat mam od soboty i przyznam, że już się tak nie wstydzę uśmiechać :D Ja np. dostałam zalecenie, żeby zęby myć okrągłą szczoteczką. Orto kazała też kupić płyn do płukania jamy ustnej i jakiś tam żel jakby mnie bolało. Na początku będziesz się z tym dziwnie czuła i w ogóle... Potem powolutku zaczniesz się :)przyzwyczajać. Ja miałam taki problem, że moja orto nie mieszka w moim mieście a drucik jeden trzeba było przyciąć bo mi kaleczył policzek :/ Ale na szczęście nawet stomatolog u mnie zrobił mi to, i już wszystko ok :D Co do gumek.. Ja najpierw wzięłam sobie białe, ale je się potem zmienia.. Dlatego chyba zacznę używac coraz bardziej widocznych, żeby rozweselić te druciki. Napisz jak już będziesz miała aparat na zębach :) :) :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Lipiec 2, 2007 Cieszę się, że znalazłam te forum i mogę sobie trochę popisać na ten temat xD Cieszę się również, że nie tylko ja mam aparat, a to mnie pociesza. Teraz zastanawiam się jak będę wyglądać z górym i dolnym xD Ale do dolnego jeszcze musze poczekać, bo mamuśka nie ma kasy narazie xD PoZdrO dla wszystkich, którzy mają aparat a przede wszystkim dla tych, którzy dopiero zaczynają. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 2, 2007 moja orto też nie mieszka w moim mieście...ja mieszkam koło jeleniej góry, a ona w... POZNANIU!!!:P ale radzi sobie:) nie wiem tylko ile ona wydaje na benzynę, ale tyle co ona zbija na tych aparatach, to już nie na moją głowę małą:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 3, 2007 jak tak teraz patrze ile wydaje na orto to zaluje ze poszlam na filologie a nie na stomatologie :D juz bym konczyla i moglabym zaczac specjalizacje na orto robic- toz to pelen kosmos ile taki orto wyciagnie, zwlaszcza jesli dobry ale koszty tez ma niemale- na przyklad fotel stomatologiczny to okolo 100tys lekko wiec sporo :D pozdrawiam wszystkich goraco :D www.aparatkowo.phorum.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Luizka 85 Napisano Lipiec 3, 2007 A ja mam takie pytanko jest moze ktoś z Rzeszowa lub okolic?jezeli tak to gdzie chodzicie do orto,korzysta ktos moze z uslug gabinetu eladent w Rzeszowie??Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 3, 2007 nie no taki fotel za 100 000 zł to chyba robiony ręcznie:P, takie fotele dentstyczne to koszt 40 000-50 000zł, chyba, że ten, o którym mówisz, to rzeczywiście jakiś full wypas...ale jeśli nawet, to skombinuj te 50 000zł na jeden fotel, a co dopiero, jakbyś chciała przychodnię otworzyć...mój boże, ja bym utoneła w długach:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 3, 2007 100k bo fotel to tez osprzet itp- mama pytala znajomego ile taki dobry fotel kosztuje. on mowi ze od razu warto zainwestowac bo gorsze sa po prostu gorsze :) no a nawet te 50k uzbierac to masakra plus wiele innych rzeczy :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zlosnica85 Napisano Lipiec 4, 2007 wiecie jak to jest. grosz do grosza :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Lipiec 4, 2007 Już 4 dni mam aparat. Byłam już na przycinaniu drucika... Bardzo mi przeszkadzał... Niestety dziś znów musze jechać do Warszawy bo mnie uwiera pierścień... A wosk czy tam jak to się nazywa szybko odpada... Noo ale i tak nie jest tak źle.. Ciekawa jestem jak będę wyglądać z górnym i dolnym... Zobaczymy :D PoZdrO! :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość makini Napisano Lipiec 4, 2007 dzisiaj mijaja 3 tygodnie wizyta w piątek ale dzisiaj obudziłem sie z dziwnymi dreszczami pod zebami na dolnej szczence:( a na dole nie nosze aparatu w piatek wylecze sobie zeby i wyczyszcze u orto juz nie moge sie doczekac zawsze zastanawialo mnie to pytanie duzo pijecie drunkow wyskokowych noszac aparat?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 4, 2007 a aparat ma jakieś znaczenie ile sie pije?? Ja pije tyle co przedtem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 4, 2007 ja tak samo sobie nie zaluje :D ale tak szczerze to normalnie jak kazdy czlowiek raz na jakis czas skocze na drineczka z dziewczynami :D ploteczki i tyle. nie zwiekszylam ani nie zmniejszylam ilosci wypijanych % :D jesli to o to chodzi :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 4, 2007 Afra-> wosk przyklejaj na osuszone zamki- na przyklad chusteczka albo patyczkiem kosmetycznym- wtedy lepiej sie trzyma :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 4, 2007 Afra --> jesteś z warszawy?? a gdzie się leczysz? u kogo? ja chodziłam do orto ma pradze.. jakbym już dalej hehe nie mogła.. w sumie dobrze że nie na żoliborzu czy bielanach.. :) plastykę dziąsła mają mi robić laserowo bo chirurg mówi, że lepiej tak - bez zszywania itd (brr, zszywać dziąsło nad dwójką - fajnie bym wyglądała z nitkami wystającymi) za jedyne 200zł.. Sahtis - masz rację, nic tylko się przekwalifikowac i zostać stomatologiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość makini Napisano Lipiec 4, 2007 pytam bo mam kosmetyczny no wiecie nie wime jka alkohol dziala na aparat wkoncu to procenty;))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 4, 2007 alkohol dziala tylko na Twoja glowe nie na aparat- pomijam trunki kolorowe np czerwone wino ktore barwi zameczki w porcelanie :D wiem bo ja tez musze unikac :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 4, 2007 :(((Pół dnia spędziłam szperając w necie i szukając orto w Poznaiu. dzoniłam do Stomedu, który ktos mi polecił, ale niestety termin na koniec sierpnia...:(A ja chciałabym zrobić to jak najszybciej...Może ktoś ma inne namiary??Jeżeli mogłabym prosić to również cenę aparatu porcelanowego:) Dzieki za pomoc. Buziaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 4, 2007 Don Doggy dziekuję za polecenie Stmo-medu na Kosińskiego:)) Umówiłam się w końcu:)Pani w recepcji troche się zdenerwowała, bo zadawałam strasznie duuuużo pytań:)Ale była miła:)Ale sie cieszę...pierwsze koty za płoty. Tylko zdjęcie panoramiczne muszę sobie zrobić;/i jeszcze nie wiem gdzie je zrobię. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość algore Napisano Lipiec 4, 2007 alkohol absolutnie nie przeszkadza. czysta , kolorowa , wino , piwo - czego dusza pragnie. wiem, bo sprawdzam regularnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Don Doggy Napisano Lipiec 4, 2007 strachliwa ja tam na ten stom-med nie narzekam :> w poniedzialek się wybieram na kolejną już trzecią wizytę :) i fajnie że zakładasz aparacik tam gdzie ja .a jaki bierzesz aparat kosmetyczny czy metalowy. pozdrowienia dla aparatek :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 4, 2007 Don Doggy...ja też mam wizyte w poniedziałek. Zrobiłam zdjęcie na Podgórnej...koszt 33zł. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 4, 2007 JEJU!!!!!! Jakże się cieszę, dowiedziałam się od mojej koleżanki, która chodzi do niej trochu dłużej niż ja , że moja orto ma kolorów gumek od groma, jak to ona powiedziała, "wszystkie kolory świata":P nawet fluorestyncyjne:)) czyli będę miała wczym wybierać, i będę mogła mieć mój ukochany turkus...jupi:D, a co do ortodontów w poznaniu, chociaż koleżanka już znalazła swojego, to z Poznania jest moja orto-Aleksandra Wiza-Gruchot...jest faaaajna:) to tyle pzdr:] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Lipiec 4, 2007 Magdazet! A gdzie przyjmuje twoja orto?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 4, 2007 Wiza-Gruchot Aleksandra, lek. stomatolog Spec. ortodonta Armii Krajowej 14 37, przepraszam, że tak późno, ale musiałam zarejstrować mój komputer w siaci...wrrr, coraz częściej mi się to zdarza:/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 4, 2007 ale wiesz co... narazie nic nie rób, bo jak się okaże, że nie to będzie kicha, ja jeszcz esprawdzę, i napisze jak coś więcej będę wiedzieć, bo ten adres jest na neie, a na wizytówce mi sie wydaje, że jakaś to była mniejsza miejscowość, ale nic już więcej nie mieszam jak się coś dowiem, to napiszę...z góry przepraszam;P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 4, 2007 dora mam zmyślne ze mnie bardzo dziecko...proszę to adres: Wiza-Gruchot Aleksandra, lek. stomatolog Spec. ortodonta tel. 0 61 296 18 37 64-600 Oborniki, Armii Krajowej 14 lok.37 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 4, 2007 algore-> co do wina sie mylisz- przy estetycznych aparatach wino czerwone powoduje przebarwianie sie zameczkow ale to nie ma wplywu na leczenie tylko estetyke :D tylko nie wiem czy warto sobie zbrudzic porcelanke, krysztal czy inny :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zana15 Napisano Lipiec 4, 2007 aparatka z większym stażem- słuchaj, na drugi dzień nie miałam już śladu:):) więc się nie martw Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach