Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 roxien tu spróbuj : http://f.kafeteria.pl/preferencje.php?cmd=zaloz&id_f=2 a i zapodaj jeszcze miejscowość :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Hej Ponownie:) Już wszystko wiem, mam 4 zęby do usunięcia ZGROZA!!! 2 czwórki na dole i 2 ósemki na górze :/ Dodam, że nie mam już jednego stałego - pozostałość po leczeniu aparatem ruchomym. Powinnam nazwać się SZCZERBATA :D Jutro idę wyrwać pierwszego, a może nawet na dwa od razu się zgodzi, bo chciałabym jak najszybciej już aparat założyć:) W każdym bądź razie jak na górze tego expandera, tudzież hyraxa czy jak mu tam:) Tak więc pod koniec lipca powinnam już świecić metalem. Mam jeszcze pytanko, chyba głupie:). Zakładając, że wyrywanie obejdzie się bez komplikacji... chodzi mi o dźwięki temu towarzyszące, co wtedy słychać? Jakieś chrupanie, brzdękanie czy cuś:D Szczerze Wam powiem, że tego się boję najbardziej, nie że boli - w końcu jest znieczulenie, ale dźwięk wyrywania mnie przeraża!!:) Pozdrawiam i miłego wieczoru - dla Wszystkich bez wyjątku;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Ale namieszałam:) Część tekstu mi zjadło. To z wrażenia napewno:D. Miało być, że po wyrwaniu będę mieć ten uciążliwy aparat do poszerzania na górze i założy mi metal na dolne zębiska:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Fanta88 ---> dzięki:). miejscowość-->Łosice Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 roxien nmzc :D Bluberry czyli 5 zębów nie będziesz mieć ? Z własnego doświadczenia nie mogę opowiedzieć jakie tą są dzwięki bo nie miałam zębów usuwanych ale słyszałam że podczas usuwania chirurgicznego przy dłutowaniu słychać takie \"łup-łup\". :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Fanta!! Usuwanie chirurgiczne :D O mamo, ale z grubej rury przywaliłaś;) Z tego co wiem to chyba nie będzie problemu z tymi ósemkami, bo są wyrżnięte prawie całe + rosną prosto i mam nadzieje, że obędzie się bez tego ŁUPANIA:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 No i właśnie... 5 zębów, czym ja będę gryźć ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Aaa ... no to jak wyszły to będą normalnie usuwać. :D Hmm ... dziwne że aż 5 zębów. A konsultacje z innym orto były ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Nie było, zdałam się tylko na jedną opinię. Jak już kiedyś pisałam spośród 2-ch dobrych orto tylko ta miała czas by mnie przyjąć, ta druga stwierdziła, że mam się umówić na wizytę w styczniu 2009 :D A ta mi dziś powiedziała, że mam bardzo skomplikowaną wadę i nawet konsultowała to z jakimś technikiem czy kimś takim i długo się zastanawiała co ze mną począć. Na początku myślała, by usunąć nie czwórki a siódemki z dołu, ale jednak ostatecznie mają być czwórki (z tego wszystkiego lepsze te czwórki...:D) Nie pozostaje mi nic innego jak zaufać, w końcu babka doświadczona, chyba wie co robi ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gajdzio_r Napisano Lipiec 7, 2008 Witam wszystkich!!! założylam aparat 23.04.2008 wiec mam go dopiero 3 miesiace. Mam dwa luki na gorze i na dole,na pocztaku tj. tydzien po zalozeniu masakra, obdrapane wargi nie moglam nic jesc, ale pomogl mi sachol i przestrzegam przed zelem Protex strasznie wyszczypalo mi buzie :( i jezyk wiec nie polecam!! ale sachol jest git!!! mialam wyrwanego 1 zeba- 6 na gorze nic mnie nie bolalo, i jakos pozniej dalam rade z jedzieniem itd. teraz mam nosic wyciagi na noc przez trzy miesice- to sa takie gumki ktore sie naciaga na zamki ale nie wiem za bardzo co one robia, noi jak rano zdejmuje to mnie bardzo zeby bola:( w ogole mam na gorze kilka zamkow bialych i przezroczyste gumki i mi strasznie zolkna!! a pije kawe i takie inne napoje przez rurke!! nie wiem po tygodniu juz sa zolte zeby tez mi troche zzolkly!! ale poza tym nie jest tak zle. najgorszy 1 tydzien!! pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich ktorzy zakladaja!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mykas 0 Napisano Lipiec 7, 2008 --> Fanta88 Pamietam jakis czas temu byla tutaj taka lista na forum fajnie to wygladalo - ale chyba bylo nas juz za duzo i sie nie miescila na stronce :) Oczywiscie i ja prosze o wpisanie: Mykas, 1979, -, 17.05.2008 metalik/1300,- rok produkcji 2008 :) , góra za okolo 3 m-ce, -, -, hyrax/hass, czas noszenia ok 2 lata, pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gajdzio_r Napisano Lipiec 7, 2008 niee sorry tez zel to nie Protex tylko Prtoefix!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Mykas ... hmm ... dobrze wypełniłam twoje rubryczki czy cos pokreciłam ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Fanta88 --> ja tez chetnie sie zapisze :) 1. mariemi, 2. 1982, 3. 3 (dwie górne czwórki i prawa dolna ósemka), 4. 13.05.2008 - aparat częściowy góra - 1000zł, 5. ?, 6. ?, 7. ?, 8 -, 9. ok 2 lat To wszystko... dziękuję :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onira 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Fanta88 -> mój mail to onira@o2.pl ;p Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 mariemi aparat częściowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 czemu mi posta zjadło :| częsciowy czyli mieszany ? udostepnienie wysłane :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justka_pl 0 Napisano Lipiec 7, 2008 agatkatorun221 ->> A może jakbyś usiadła z rodzicami i powiedziała w prost ze potrzebujesz aparat aparat to może rzeczywiscie to zauważą. U mnie było troche podobnie, nikt nie interesował sie tym, że mam krzywe zęby, mi to też nie robiło różnicy... oczywiście do czasu... i gdyby nie zmiana dentysty, który mi przegadał + moja starsza siostra która też stwierdziła że 17 lat to czas najwyższy, to na 100% nie miała był wogóle myśli o aparacie w głowie. Tak więc myśle, że skoro rodzice mają pieniądze na kupowanie czegoś innego, to po rozmowie napewno się zgodzą. Powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Lipiec 7, 2008 nio częściowy... bo ja mam założony narazie na trójkach, piątkach a na szóstkach pierścienie. Jedynki i dwójki są bez aparatu... narazie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Lipiec 7, 2008 aa... miejscowość Kraków..... no i nie mieszany tylko częściowy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 aaa ... nio tak zapomniałam :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 Już poprawione :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Lipiec 7, 2008 noo... teraz jest suuper :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ona94D Napisano Lipiec 7, 2008 Jeszcze ja xD Nick: ona94D Rok urodzenia: 1994 Ilość usuniętych zębów na potrzebę aparatu: 2 (ale dopiero będą usuwane za niedługo) Data założenia górnego łuku / rodzaj / cena: 21.02.2008 / metalowy / 2500zł Data założenia dolnego łuku / rodzaj / cena: 12.06.2008 / metalowy / 2500zł Data zdjęcia górnego łuku: ? Data zdjęcia dolnego łuku: ? Łuk podniebienny: - Czas noszenia: ok.2 lata dziękuję xD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluberry 0 Napisano Lipiec 7, 2008 W takim razie ja też proszę o dopisanie do tej sławetnej listy Szindlera:D Z wiadomych powodów podaję tylko kilka info Grudziądz, Bydgoszcz 1985, usuwane zęby - 4 - górne ósemki i dolne czwórki - widzę pod tym względem będę przodować:) (tego 5-tego nie liczę to było 100 lat temu;) To chyba na razie tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 ona94D a miejscowosc :P Bluberry wypełnione :D nio tego piątego nie liczymy bo nie byl na potrzeby aparatu :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Lipiec 7, 2008 buu... na tej liście jestem najstarsza! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
**Filip** 0 Napisano Lipiec 7, 2008 mariemi nieprawda:P przypatrz się:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanta88 0 Napisano Lipiec 7, 2008 mariemi Nic się nie smuć :P ... ja też się tam staro czuje. :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
**Filip** 0 Napisano Lipiec 7, 2008 :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach