Gość qwer4 Napisano Wrzesień 23, 2008 6 lat w sumie?! to baaaaaardzo długo, zazwyczaj nosi się 1,5-3 lat! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
peppa07 0 Napisano Wrzesień 23, 2008 o cholerka strasznie długo :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niedługo_aparatka Napisano Wrzesień 23, 2008 A ja mam do Was pytanko:ortodontka powiedziała mi,że powinnam nosić aparat rok.Myślicie,że to możliwe że tak krótko?Bo z tego co tu czytam to nosicie najkrócej po 2 lata,a mi się wydaje,że mam strasznie krzywe zęby,co prawda tylko dwójki wymagają korekty,ale mam wrażenie że ich stan jest fatalny.Mimo to nastawiłam sie już że będę nosic aparat tylko rok i strasznie się boję,że jak pójdę do innego lekarza to okaże się,że minimum 2 lata :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Wrzesień 23, 2008 witamy nowych aparaciarzy:) fajnie, że już dołączyliście;). A propo te 6 lat-oj bardzo długo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roxien 0 Napisano Wrzesień 23, 2008 niedługo_aparatka--->widzisz czas noszenia aparatu zależy przede wszystkim od wady. Jak sama piszesz, że tylko 2 są nie tak to może faktycznie tylko Tobie zdaje się że jest tak źle. A jest zupełnie inaczej. Każdy ortodonta mówi w przybliżeniu ile czasu trzeba będzie nosić aparat. A gdy ząbki będą się szybko prostowały to czas noszenia może się skrócić lub odwrotnie. Skoro tak Ci orto powiedziała to wie co mówi, więc nie ma się co martwić. I trzeba po prostu zaufać, bo to przecież specjalista:) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niedługo_aparatka Napisano Wrzesień 23, 2008 Czy to znaczy że mogłabym nosić nawet krócej niż rook?Oglądałam fotki dziewczyn z poprzedniej strony i u niej juz po 3 m-cach różnica jest ogromna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Setsi 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 niedługo_aparatka - Zęby szybko sie prostują , orientacyjny czas to 5 - 10 miesiacy - zależy od wady. Pamiętaj, ze oprócz tego czasu przeznaczonego na prostowanie ząbków, ważny jest również czas na utrwalenie efektu tzn. czasu w którym zęby zapamiętują swoje miejsce. Dlatego ten czas noszenia aparatu często jest wydłużony od 1,5 do 2 lat a nawet 2,5. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niedługo_aparatka Napisano Wrzesień 24, 2008 Aha.Dzieki wielkie za info Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
160 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 Asia Wch - Ty masz mini zamki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 Jutro .. aparacikkk ;) :) :) :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wAdzia 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 xKarolaxD--> radzę nacieszyć się jedzonkiem ;) powiedz ciao ciao,baj baj nieładowi w buźce i zacznij się szeroko uśmiechać od jutra..w sumie czemu od jutra!zacznij ćwiczyć już dziś ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wAdzia 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 ps. zakładasz aparacik w moje urodziny,więc będzie okazja do świętowania dla nas obu :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość spirit_of_69 Napisano Wrzesień 24, 2008 wiecie moze gdzie mozna kupic fajne kolorowe gumki? bo moj ortodonta nie ma duzego wyboru i same takie raczej ciemne, a ja bym chcialam jasny niebieski (bo teraz mam taki ciemny niebieski), jasny rozowy itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość spirit_of_69 Napisano Wrzesień 24, 2008 wiecie moze gdzie mozna kupic fajne kolorowe gumki? bo moj orto ma taki maly wybor i same raczej ciemne, ja mam teraz ciemny niebieski a chcialabym zmienic na jasny niebiski albo na rozowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 wAdzia -> tak wiem, objadam się właśnie :) Achaa.. to fajnie bd obie świetowac :) Z góry : WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGOOO =*** I SZZEEROKIEGO UŚMIECHU ;) =** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 wAdzia -> tak wiem, objadam się właśnie :) Achaa.. to fajnie bd obie świetowac :) Z góry : WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGOOO =*** I SZZEEROKIEGO UŚMIECHU ;) =** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 wAdzia ->> taak wiem :) Właśnie się objadam :) To fajnie, że będziemy świetowac razem ;) Z góry : Wszystkiego najlepszego ;) A przede wszystkim .. SZEROKIEGO UŚMIECHU ;) =*** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 wAdzia ->> taak wiem :) Właśnie się objadam :) To fajnie, że będziemy świetowac razem ;) Z góry : Wszystkiego najlepszego ;) A przede wszystkim .. SZEROKIEGO UŚMIECHU ;) =*** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ankako Napisano Wrzesień 24, 2008 Witam wszystkich.. Czy ktoś miał chirurgicznie usuwane ósemki? Jestem po pierwszej wizycie u orto. Jutro ponowna, gdzie dokładnie będę wiedziała kiedy będę miała aparat. Wstępnie wiem, że muszę miec wyrwane 2 dolne ósemki. Przez pierwsze 3-4 miesiące będę miała aparat tylko na dole. Później również na górę. Problem w tym że na dole mam stłoczenie zębów i dolne 3 (dodam że są czubate i wypukłe i wyjątkowo duże) wpychają górne 2. Więc jak to określiła orto musimu najpierw zrobi z nimi porządek. Prawde mówiąc nie mogę się już doczekac.. i tak z zzazdrością czytam wasze wpisy. Poza tym myślałam o aparacie kosmetycznym... ale moja wada jest raczej za duża i orto poleca mi metalowy... Pozdrawiam wszystkich... Jeśli ktoś miał usuwane te ósemki.. proszę o podzielenie się wrażeniami... jestem wystraszona bo słyszałam że to okropne przeżycie i człowiek chodzi po tym strasznie długo opuchnięty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 Sorry cos sie dzieje z forumm ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xKarolaxD Napisano Wrzesień 24, 2008 Sorry cos sie dzieje z forumm ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
160 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 A ja mam takie pytanie: czy gumki można zmieniać SAMEMU? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
peppa07 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 jak ktoś ma wprawę to może i tak,ale jak mi spadł i chciałam sama to myslałam że szału dostanę , powodzenia :D (do 3.X. coraz bliżej-może koniec przygody z aparatem hmm) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
peppa07 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 jak ktoś ma wprawę to może i tak,ale jak mi spadł i chciałam sama to myslałam że szału dostanę , powodzenia :D (do 3.X. coraz bliżej-może koniec przygody z aparatem hmm) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rafalll Napisano Wrzesień 24, 2008 mam takie male pytanko:) mianowicie przed zalozeniem mialem usowane 4 zeby(czworki) jak dlugo trzeba czekaz az zzeby bada sie do sie zblizac bo jak narazie to mam dosyc duze luki miedzy zebami pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rafal_TS Napisano Wrzesień 24, 2008 mam takie male pytanko:).. mianowiecie przed zalozeniem aparatu musialem usonac 4 zeby (czworki) i teraz moje pytanie:) ile trzeba czekac az zeby sie zlaczą bo narazie mam dosyc duze luki pomiedzy zebami a aparat juz nosze pare miesiecy pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rafal_TS Napisano Wrzesień 24, 2008 mam takie male pytanko:).. mianowiecie przed zalozeniem aparatu musialem usonac 4 zeby (czworki) i teraz moje pytanie:) ile trzeba czekac az zeby sie zlaczą bo narazie mam dosyc duze luki pomiedzy zebami a aparat juz nosze pare miesiecy pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AsiaWch 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 160----- mam zamki mini ale nie na wszystkich zebach, niektore byly za male zeby taki zwykly sie dobrze przykleil. a co do tych gumek to raz mi odstrzelila jedna po wizycie u orto, zachowalam ja i w domu zalozylam ja sama ;p przy dobrych umiejetnosciach mysle, ze jest to mozliwe ;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wAdzia 0 Napisano Wrzesień 24, 2008 xKarolaxD--> dziękuję =*** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach