Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

*Dora*

ZAK艁ADAM STA艁Y APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Go艣膰 addety
Hej;) B臋de miec zwykly metalowy luk na dol, nic nie bede miala wyrywanego w razie potrzeby ortodontka poprzesuwa mi zabki :D i musze nosic 1.5 roku mimo tego ze wada jest niewielka :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 paniaparatka
Cze艣膰 Dziewczyny :) addety, p贸艂tora roku to wydaj臋 mi si臋 absolutne minimum noszenia aparatu, inaczej nie mia艂oby to sensu. Wada wr贸ci艂aby z pewno艣ci膮. Tylko doln臋 z臋by - nie masz czym sie martwi膰 :) szybko przywykniesz i nie b臋dzie tak bardzo widac. Powodzenia! Ja juz prawie 2 tygodnie z aparatem i jest mi dobrze, coraz bardziej si臋 przyzwyczajam. Ju偶 nawet jem chleb ze sk贸rk膮 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Cze艣膰 Wszystkim;) Dawno nie pisa艂am, ale to dlatego, 偶e u mnie wszystko w porzadku z aparatem;) (jednak 艣ledz臋 na biezaco to co piszecie ca艂y czas;). Aparat ju偶 mam miesi膮c i 2 dni i w og贸le juz nie wiem 偶e go mam :D Zamk贸w drut贸w itp w og贸le nie czuje, tylko czasem rotator przypomina mi ze mam aparat. Cho膰 bywaaaa czaseeem przy jedzeniu gdy za mocno co艣 ugryz臋, 偶e zaboli kt贸rys z膮b, ale to ma艂y b贸l do przezycia;) Jestem zadowolona i doczeka膰 si臋 nie mog臋 pierwszej wizyty, kt贸r膮 mam dopiero 12 kwietnia. Mam ochot臋 ju偶 zmieni膰 gumeczki na r贸zowee, bo wiosnaa ;] Pozdrawiam Was aparatki:) I zazdroszcz臋 tej pani, kt贸ra bedzie mia艂a tylko d贸艂 i tylko p贸艂tora roku. Bo ja ponad dwa lata i g贸re i d贸艂, a teraz jeszcze par臋 miesi臋cy ten rotatorr.... ah ;) Trzeba si臋 poswi臋ci膰;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paniaparatka
Hej Fifka, ale za to jaka b臋dzie potem boska! :) Jak tam, widzisz ju偶 jakie艣 post臋py? Ja codziennie ogl膮dam swoje z臋by z uporem maniaczki :) na razie nic :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Mam nadziej臋,偶e szybko to minie.. akurat b臋dzie to w tym samym czasie co moja magisterk膮 a wi臋c zakoncz臋 2 sprawy :D teraz nie moge sie go doczekac ale znajac zycie juz za pare tygodni bede narzekac zeby zdjeli mi go jak najszybciej :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 doyouthinkyouknowme
1,5 roku hmm.. tez bym tak chciala! :) u Mnie 8 dzien z aparatem, teraz 艣wietnie, nic nie czuje ;) a z臋by troche ruszyly (szczegolnie kly, ktore bolaly jak cholera ;c) i mam mini szczelin臋 miedzy 2 a 3 ;] Pozdrawiam! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Ja tam za bardzo post臋p贸w nie widz臋. wydawa艂o mi si臋, 偶e jeden z膮b, kt贸ry by艂 troch臋 schowany, wysun膮艂 si臋, ale to by艂o juz chwile temu i teraz nie jestem pewna czy to tak by艂o wczesniej czy nie:P Gdybym mog艂a mie膰 aparat tylko p贸艂tora roku to tez bym tak fajnie zakonczyla sprawy jak Ty addety, magisterke i aparat;) Ale tak si臋 u mnie nie da... na dodatek bede miala aparat na swoim 艣lubie... ale ju偶sie pogodzi艂am z t膮 my艣l膮. Pozdrawiam;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Fifka na pewno b臋dziesz olsniewajaca panna M艂od膮 nawet w tym metalu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fiffka
Madzinka-pierdzinka: Ojejj a co to jest?? aparat juz masz? czy najpierw zak艂adaj膮 Ci to na jakis czas, a potem aparat??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Evesle
hej. Pisa艂am tu kiedy艣 ale pod innym nickiem ale zapomnia艂am jakim :p. Ja mam aparat od 1 marca czyli ok miesi膮ca. Pierwszego dnia gdy za艂贸偶ono mi aparat postanowi艂am zrobi膰 sobie fotk臋 i co miesi膮c sprawdza膰 czy co艣 si臋 zmienia w moich z膮bkach i dzi艣 zrobi艂am sobie 2gie foto, por贸wna艂am oba zdj臋cia i ku mojemu zdziwieniu z膮bki z mojej lewej str sie wyprostowa艂y. :) Kurcze jestem zszokowana jakbym mog艂a tutaj to bym wstawi艂a fotki ale chyba nie mo偶na. Skoro w miesi膮c wida膰 ju偶 efekty to co to b臋dzie za rok :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Evesle
Kurcze 偶a艂uje, 偶e nie za艂o偶y艂am go wcze艣niej. je艣li kto艣 sie zastanawia nad za艂o偶eniem aparatu to nie ma na co czeka膰 tylko zak艂ada膰!!!!!! Mam 24 lata i dzi艣 偶a艂uje ze tego szybciej nie zrobia艂am. dzi艣 mia艂abym ju偶 proste z臋by ! Ale lepiej p贸藕no ni偶 wcale.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Hej ! Do艂aczylam dzis do Waszego grona :D tez Was nic nie bolalo 1 dnia? bo mnie nic nie boli,moge wszystko jesc..jestem ciekawa czy to tak tylko dzis..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Czesc Evesle:) Ja te偶 偶a艂uje 偶e nie ubra艂am wczesniej aparatu, mam 23 lata i aparat od ponad miesiaca. Zapowiada mi sie noszenie ponad 2 lata;/ No c贸偶... g艂upim sie by艂o wczesniej. I wiesz, tez robie sobie zdjecia, ale nie po kazdym miesiacu tylko po kazdej wizycie:P chocia偶 dopiero we wtorek mam pierwsz膮. Addety powiem Ci ze mnie tez nic nie bola艂o w 1 dzien po za艂ozeniu aparatu, a nawet w 2 i 3 ! nic a nic. Dopiero pozniej z czasem bola艂 mnie jaki艣 z膮b, tak pojedynczo, raz ten raz tamten, ale spoko bylo:) bola艂y tylko przy jedzeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Dziewczyny jestem 3 dzien po zalozeniu aparatu i juz mam dosc :((( Zeby mnie nic nie bola, jednak wargi mam cale poszarpane :( Jestem zalamana,ze wielu rzeczy nie mozna jesc..czesto wychodze z narzeczonym do restauracji i jak to ma teraz wygladac? :( Do tego boje sie o ta higiene..;/ myje zeby po kazdym posilku nawet po zwyklym jogurcie naturalnym ale i tak boje sie,ze cos bedzie nie tak :( jak jest u Was?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Addety: eeee ja my艂am z臋by najpierw do艣膰 cz臋sto, a teraz max 3 razy dziennie:) i wcale nie schodzi mi na tym 5 min, tylko oczywi艣cie znacznie kr贸cej. Kole偶anki ktore mialy aparat tez mi mowily, ze wcale nie myj膮 z臋by po KAZDYM posi艂ku. Takze spoko, wyluzuj;) W restauracji na pewno tez znajdzie si臋 cos dla Ciebie do jedzenia;) Ja jem wszystko poza: orzechami, gumami do 偶ucia i col膮. Tzn... czasamie nie jem czego艣, co moze mi bardzo upa膰ka膰 z臋by i powkleja膰 si臋 w aparat, gdy jestem poza domem, to chyba zrozumia艂e, ale jakbym chcia艂a to mog艂abym to zje艣膰:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Evesle
hej. Mniw te偶 1 dzien nie bola艂y wcale nawet pojechlam do kina i jadlam popcorn :P jesli chodzi o mycie to tez juz ich nie myje jak szalona tylko ok 3 razy zale偶y co zjem bo jak cos co sie ulokowalo w aparacie to wiecej razy myj臋 wiadomo :). Moje z膮bki po 1,5 miesi膮ca noszeniu s膮 ju偶 prawie r贸wne a偶 dziw mnie bierze tylko ta jedynka musi si臋 do ko艅ca schowa膰. A macie te偶 zak艂adane na d贸艂 czy tylko na g贸r臋 ? Ja mam tylko g贸r臋 o dole nie my艣la艂am ale jak teraz patrz臋 na g贸r臋 to w por贸wnaniu do niej d贸艂 wydaje si臋 taki krzywy 偶e ho hoo ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Mam tylko na dol..ale zeby myje nadal po kazdym posilku :D juz tydzien mam aparat i nastepna wizyta 19 maja :D mam nadzieje,ze moze uda mi sie krocej nosic ten aparat..nie wiem moze to dziwne ale ja juz czuje,ze sa zmiany ! :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Cze艣膰 Druciaki:P JA mia艂am wczoraj pierwsz膮 wizyt臋. Orto zmieni艂a mi drut, zastanawiam si臋 czy to w艂a艣nie nazywa si臋 wymian膮 艂uku??? Czy moze wymiana 艂uku to co innego? Bo s艂ysza艂am, 偶e robi si臋 to kilka razy tylko podczas ca艂ego leczenia i dziwi mnie 偶e juz na pierwszej wizycie zmieniany mia艂am drut. Gumeczki wzi臋艂am sobie jasne ro偶owe i bardzo mi si臋 podobaj膮! Od razu 艂adniej wygl膮da aparat. Nigdy wi臋cej nie wezm臋 prze藕roczystych:/ Wczoraj ju偶 bola艂y mnie z臋by i cie偶ko bylo co艣 zje艣膰, a dzi艣 rano troch臋 gorzej by艂o. Jogurt tylko zjad艂am, a banana to by艂o mi bardzo ci臋偶ko je艣膰:/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paniaparatka
Witam Was Dziewczyny wszystkie ponownie :) Nosz臋 aparat juz od miesi膮ca i jestem do niego ca艂kowcie przyzwyczajona (tj. do wad i trudno艣ci jakie sa z nim zwi膮zane). Wczoraj wymieniono mi oba 艂uki, czy w艂a艣nie druciki Fifka :) Z臋by przy gryzieniu bol膮 potwornie, szczeg贸lnie z lewej strony. A jak napije si臋 czego艣 zimnego lub ch艂odne powietrze dostanie mi si臋 do buzi to a偶 mnie skr臋ca :/ a mia艂o to niby ulge przynosi膰 :] Dlatego dzis na obiad ros贸艂 i basta. Najbardziej upierdliwe dla mnie jest to, 偶e aparat troszk臋 ogranicza mi sto艂owanie si臋 w mie艣cie. Wol臋 zamawia膰 co艣 mi臋kiego, bo nie chc臋 przy ludziach mieli膰 jak wielb艂膮d. To co mnie najbardziej irytuje, to umywalki w przedsionkach do toalety, jak id臋 oczy艣ci膰 aparat z resztek jedzenia. Jak to zrobi膰 przy kim艣? Nie ma mowy. W domu zjem absolutnie wszystko, tyle 偶e wolniej. 艁uk podniebienny chyba mi jednak za艂o偶膮, bo ta gumka nie daje rady za bardzo. Jeszcze mam miesi膮c szansy. Za to moje 贸semki ocala艂y! Mog臋 je usun膮膰 po zdj臋ciu aparatu :) A jak Wam si臋 偶yje i co dla Was jest najci臋偶sze? Pozdrawiam serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Witam aparatki ;) Jeszcze nie sto艂owa艂am sie w restauracji (dopiero tydz mam aparat ) ale niedlugo zamierzam wybrac sie na sushi. Mam nadzieje,ze jakos sobie poradze. Problemow z jedzeniem nie mam,moge gryzc nawet papryke itp 19 maja mam 1 wizyte wiec zobaczymy jak to bedzie :) Jedyne zle co mnie wczoraj spotkalo to rozciecie jezyka :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 addety
Witam aparatki ;) Jeszcze nie sto艂owa艂am sie w restauracji (dopiero tydz mam aparat ) ale niedlugo zamierzam wybrac sie na sushi. Mam nadzieje,ze jakos sobie poradze. Problemow z jedzeniem nie mam,moge gryzc nawet papryke itp

Udost臋pnij ten post

Hej. Mam ju偶 jaki艣 sta偶 w noszeniu aparatu- b臋dzie ponad rok. Mam za艂o偶one 艂uki na g贸r臋 i d贸艂. Przez pierwsze 7 m-cy nosi艂em aparat podniebienny- hyrax. By艂o to dla mnie spore wyzwanie. Ci臋偶ko mi si臋 m贸wi艂o, nie wspominaj膮c ju偶 o jedzeniu, 艣linotoku i innych drobiazgach. Pocz膮tkowo bardzo si臋 sepleni艂em, co by艂o dla mnie problemem przy np ustnej maturze z polskiego czy angielskiego;P By艂o zabawnie. Mia艂em nadzieje, 偶e najgorsze mam za sob膮, ale miesi膮c temu ortodontka za艂o偶y艂a mi inny aparat podniebienny- expander. Od poprzedniego r贸偶ni si臋 tym 偶e nie jest zalewany tylko zak艂adany na pier艣cienie. Problemu z jedzeniem s膮 mniejsze. M贸wienie... koszmar. Problem polega na tym 偶e jest on znacznie ni偶ej nad podniebieniem-bli偶ej j臋zyka. Czyli zero miejsca manewru. Czy kto艣 z Was ma do艣wiadczenie z tym aparatem? Podobno nie ka偶dy ma takie problemy z m贸wienie. Zale偶y to od wysoko艣ci podniebienia. Chodzi o taki aparat :) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.johnsdental.com/images/ortho/fixpics/npexpander/NPE%2520Ni%2520Palatal%2520Expander.JPG&imgrefurl=http://m-forum.pl/aparat-staly-t36482.html&usg=__0wMBgulw64ArtLS9pmLRMH_VwdE=&h=1146&w=1281&sz=220&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=E_AO2BkEGOEdzM:&tbnh=162&tbnw=203&ei=846oTeWBBtKd4Qbwy43pCQ&prev=/images%3Fq%3Daparat%2Bexpander%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1366%26bih%3D624%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=159&vpy=86&dur=406&hovh=185&hovw=207&tx=100&ty=86&oei=846oTeWBBtKd4Qbwy43pCQ&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vyterba
Ja nosi艂am sta艂y aparat przez ponad 3 lata i tylko dlatego 偶eby zedrze膰 ze mnie pieni膮dze :O Stan moich z臋b贸w po nieca艂ych 2 latach by艂 niemal idealny, wystarczy艂o dosztukowa膰 tu, to tam przypi艂owa膰 i by by艂o ok. A mi ortodontka kaza艂a nie zdejmowa膰 i nie zdejmowa膰 i... Straci艂am kup臋 kasy, bra艂a 100z艂 co miesi膮c za zmian臋 druta i ligatur a przy zdejmowaniu 400z艂 za zdj臋cie, za aparat korekcyjny i zdj臋cie kleju z z臋b贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Czesc Kamil8484. Ja mam aparat podniebienny, ktory nazywa si臋 ROTATOR. Wygl膮da niemal identycznie jak ten co Ty wys艂ales w linku, tylko nie mam takich dw贸ch drut贸w wzd艂u偶 z臋b贸w. R贸wnie偶 jest on umieszczony w po艂owie przestrzeni miedzy jezykiem, a podniebieniem (tak, 偶e jedzenie spokojnie sobie czasami tam le偶y, zamiast lecie膰 do 偶o艂膮dka;/ :P ) Nosze to ju偶 prawie 2 miesiace i jest ok. Ale przez pierwsze dwa tyg by艂 dramat: 艣linotok, problemy z po艂knieciem czegokolwiek! i troch臋 seplenie ca艂y czas, ale ma艂o. Naj艣mieszniej m贸wi臋 s艂owo : kijki :D w og贸le ko艅c贸wki "ki" i "gi" 艣miesznie i niewyra藕nie brzmi膮. Ale je艣膰 potrafie juz wszystko, 艂acznie z serem z pizzy itp, czasem pl膮ta mi sie tam jedzenie na tych drutach, ale wud艂ubuj臋 je j臋zykiem lub wyka艂aczk膮. A na j臋zyku odbi艂a mi si臋 litera M - reklama McDonald jak nic:P Na pocz膮tku j臋zyk bola艂 i ranki mia艂am, ale my艂am go ostro przy ka偶dym myciu zeb贸w i juz jest przyzwyczajony. Rotator: http://stomatologia-slubice.pl/images/rotator1.jpg - ten nizej na obrazku;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 linia prosta
Hej ludzie:) ja mam 24 lata, dojrza艂am do decyzji aparaciku, kt贸ry jest naprawd臋 w moim przypadku niezb臋dny. Teraz na razie chodz臋 i lecz臋 z膮bki do aparaciku. Mam pytanie, czy zdarzy艂o si臋 komu艣, 偶e z膮bki si臋 po prostu "sypa艂y"? mam bardzo s艂abe z臋by, nie ukrywam sama si臋 w du偶ym stopniu do tego przyczyni艂am, swoim strachem przed dentyst膮. S艂ysza艂am o przypadkach, 偶e ludziom po prostu 艂ama艂y si臋 z臋by na p贸艂 i jestem przera偶ona:(:(;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koronkowaiak
Naprawa aparatu (zale偶y od rodzaju aparatu i stopnia uszkodzenia)60-120 z艂 czy to ceny okej? Mo lekarz na d艂uuugim urlopie, a ja mam k艂opot...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka1990
Witam mam aparat juz drugi dzien i rowniez mam rotator jak dla mnie to jest tragedia:( nie ma jak sliny przelknac nawet nie mowiac o jedzenie czy piciu chyba sie nie przyzwyczaje a podobno ma do byc nawet 6 msc ;/ a jesli chodzi o aparat ortodontyczny to bardzo fajnie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiffka
Do ewka1990: Przyzwyczaisz si臋:):)) Ja mam rotator juz prawie 2 miesiace i jest luuz:) Slinotok je艣li masz to po tygodniu powinien przejsc. Jesli z臋by Cie nie bol膮, to staraj si臋 je艣膰 ca艂y czas wszystko, to szybciej nauczysz si臋 prze艂yka膰. Mi po艂ykanie 艣liny i napoj贸w juz nie sprawia zadnych problem贸w, bo prostu moja jama ustna juz wie ze ma tam ma艂o miejsca i po prostu rotator jest traktowany jak podniebienie;) O tym ze mam rotator przypomina mi tylko jedzenie, ktore cz臋sto si臋 tam zakleszcza, np. pomidor, pomarancza czy og贸rek zielony, to lubi si臋 tam zapl膮ta膰 tak, 偶e jezykiem nie wyciagne, tylko wyka艂aczk膮. A jak z m贸wieniem u Ciebie? seplenisz? Spr贸buj powiedzie膰 "kijki" :D:D mi to wychodzi komicznie :):) Ale poza tym m贸wi臋 dobrze. Dbaj o jezyk przynajmniej przez pierwszy miesi膮c, przy myciu zeb贸w myj go dok艂adnie 偶eby nie bola艂 i nie wychodzi艂y na nim jakie艣 krotski bol膮ce. Ja mia艂am dwie, ale to w 1 mies膮cu. Teraz tylko mam na j臋zyku odci艣niet膮 liter臋 M, ale nic mnie nie boli i nic nie przeszkadza:) Powodzenia!! Jak masz jakie艣 pytania to 艣mia艂o pytaj, odpowiem;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewka1990
Dzieki za pocieszenie;d hehe no mowi sie bardzo smiesznie hehe kijki tez fajnie wychodza:) najlepiej jak wczorsaj chcialam zawolac kota kici kici:) to jest dopiero smiedze hehe:) a co do litery m to owszem jest i to nawet mala ranka mi sie wczoraj zrobila:( mam nadzieje ze bedzie dobrze bo za tydzien moj chlopak wraca a mialam w planach chodzenie na pizze itp a jak narazie nie wyobrazam sobie tego wczoraj staralam sie zjesc obiad ale za dlugo mi to schodzi;p no slinienie jest hehe nawet nie mam jak sobie kichnac haha mam nadzieje ze z dnia na dzien bedzie lepiej pozdrawiam i dzieki za odpowiedz:)

Udost臋pnij ten post