Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 bardzo cierpi臋

Moja Mama umiera !!!

Polecane posty

Moja mama po operacji by艂a w domu pod opiek膮 domowego hospicjum, codziennie przyje偶d偶a艂a piel臋gniarka, zmienia艂a pompy infuzyjne, dostawa艂a leki przeciwbulowe ju偶 z morfin膮, lekarz co by艂 co trzeci dzie艅. Hospicjum pozwoli艂o jej 偶y膰 godnie, bez b贸lu (lub maksymalnie go zmniejszyc).

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bardzo cierpi臋
Chodz膮 mi takie my艣li po glowie, 偶eby j膮 zabra膰 do domu, ale boj臋 si臋, 偶e sobie nie poradz臋. Rano id臋 do pracy i wracam oko艂o 15. Mog臋 wynaj膮膰 kobiet臋, ale tylko na 4 -5 godzin, pozniej w domu b臋d臋 sama z 16 letni膮 c贸rk膮. W szpitalu Mama ma opiek臋 ca艂膮 dob臋, ale ju偶 sobie obieca艂am, 偶e je艣li lekarze powiedz膮, 偶e mam j膮 zabra膰, zrobi臋 to natychmiast. A co Wy o tym my艣licie , powinnam j膮 zabra膰 na w艂asn膮 pro艣b臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 japytam
mia艂am 18 lat kiedy tata odszed艂 teraz mam 24 i tak samo nie ma dnia 偶ebym za nim nie t臋skni艂a.Trzy miesi膮ce by艂 m贸j 艣lub,to by艂 naj szcz臋艣liwszy i najsmutniejszy dzie艅 w moim 偶yciu...偶al mam tylko do siebie 偶e b臋d膮膰 ju偶 "doros艂om"nie powiedzia艂am tacie 偶臋 go kocham. B膮d藕 z mam膮 jak najcz臋艣ciej si臋 da, zbieraj te wasze chwilki razem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kobieta bez m臋偶a
powinnas zabrac,dasz rade,wiem,bo sama tez sie opiekowa艂am do ko艅ca.Wszystko mo偶na jakos zorganizowa膰,wierz mi. My艣le,ze twoja mama chce by膰 w domu,ale nie ma odwagi tego powiedziec,terminalnie chorzy nie znosza szpitali.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misskuleczka
tu jest takie forum, moze si臋 przyda, je艣li masz pewnosc co do tego, ze Twoja mama umiera http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=847

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
xaxa czy Twoja Mama mia艂a raka? Czy za hospicjum domowe si臋 p艂aci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 japytam
zabierz mam臋.Naprawde dasz rad臋,mo偶na si臋 wszystkiego nauczy膰 dla kochanej osoby...twoja c贸rka piszesz ma 16 lat,by艂am wtedy nie wiele starsza.Umia艂am wszystko,zak艂ada膰,zmienia膰 kropl贸wki,z mam膮 my艂y艣my tat臋,oklepywa艂y艣my,masowa艂y艣my,p贸偶niej dosz艂o karmienie.Poradzisz sobie.

Udost臋pnij ten post

Moja mama te偶 chcia艂a jak najszybciej i艣c do domu , po ka偶dym pobycie w szpitalu. Ten ostatni raz to ju偶 wiedzielismy, ze to jest jej ostatnia droga. I w domu zy艂a jeszcze 3 dni , mia艂a mo偶liwo艣c po偶egna膰 si臋 ze wszystkimi , to znaczy by艂y to niby normalne odwiedziny rodziny , znajmych, przyjaci贸l , ale taka ilo艣c os贸b nigdy si臋 nie przewin臋艂a przez nasze mieszkanie. i jak mysl臋, mia艂a w艂asnie czas 偶eby ju偶 nie walczy膰 tylko spokojnie odej艣c. By艂 tak jak si臋 nalezy ksi膮d偶 z ostatnim namaszczeniem , wyspowiada艂a si臋 i wla艣ciwie tylko czekalismy na to kiedy zamknie oczy. Ka偶dy cierpia艂 , ale wiedzielismy , ze to ju偶 nieuchronne i dalismy jej szans臋 spokojnie umrzec . I tak by艂o . Trzyma艂am j膮 za r臋k臋 , za drug膮 m贸j tata , obok siedzia艂a mamy siostra. Trzy razy g艂eboko odetchne艂a i odesz艂a. A jeszcze p贸艂 godziny wczesniej wykapalismy j膮 , porozmawialismy ... Bardzo mi jej brakuje. Czuj臋, ze jaka艣 cz臋艣c mnie umar艂a. Tak chyba czuje si臋 strat臋 matki . je艣li mo偶esz zabierz mam臋 do domu - tym bardziej, 偶e chce. Moja mama te偶 dosta艂a leki , kt贸re podaje si臋 wy艂膮cznie w szpitalu . Ale wystarczy trafi膰 na dobrego lekarza , z sercem i powo艂aniem i wszystko mozna za艂atwi膰 . Bez 艂ap贸wek. W szpitalu , jak bylismy ostatn raz , podesz艂a do mnie ze 艂zami w oczach pielegniarka i powiedzia艂a, 偶e bardzo si臋 cieszy , ze zabieram mam臋 do domu. Ona codziennie ma wyrzuty sumienia , 偶e jej mama samotnie umar艂a w nocy w jej szpitalu i nikogo przy niej w贸wczas nie by艂o. I te偶 jej si臋 wydawa艂o, ze w szpitalu b臋dzie najw艂a艣ciwsza opieka. Ale jesli cz艂owiek umiera , nadzieja gasnie , to nie ma nic bardzoej wla艣ciwszego ni偶 w艂asny dom i rodzina ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hjklkj
Za hospicium domowe sie nie p艂aci.Moja mama umar艂a pare miesi臋cy temu.Tez opikowa艂am si臋 ni膮 do ostatniej chwili.Nie chce o tym opowiada膰 bo to zbyt 艣wie偶e.W tym hospicium poradza Ci wszystko Zorganizuj膮 materac przeciw odl臋偶ynowy.Jest nawet taki ,kt贸ry pod艂ancza sie pod pr膮d i ca艂y czas co艣 tam sie zmienia a wszystko po to by nie by艂o odle偶yn.Morfine podaje sie w plastrach.To naprawde proste ,robi艂am to sama.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 profesor zwyczajny
ZABIERZ MATKE DO DOMU!! bo jesli tego nie zrobisz bedziesz sie smazyc w piekle codziennie . w tym piekle wyrzutow sumienia; ze bylas szmata. a nikt ci tych grzechow nie odpusci. codziennie beda pukac do twoich drzwi

Udost臋pnij ten post

wiem jakie masz dylematy-ja mia艂am takie same 4 lata temu!Mama zmar艂a w szpitalu.by艂a tam sporo czasu-7 miesi臋cy-7 operacji-G贸Z M贸ZGU.Ja r贸wnie偶 my艣la艂am o zabraniu mamy do domu,bo ju偶 wiadomo by艂o ,偶e nie wyjdzie z tego,ale niestety nie zd膮偶y艂am-zmar艂a.I teraz chcia艂am doda膰 do tematu to,偶e gdy lekarka mi powiedzia艂a 偶e reanimowali j膮 30 min. i zmar艂a-diagnoza/niewydolno艣膰 oddechowa/,to wtedy sobie pomy艣la艂am,偶e jeszcze wi臋ksz膮 tragedi膮 by艂oby to,偶e ja w danej chwili nie mog艂abym jej pom贸c/przypomn臋-lekarze robili to 30 min./,to sobie wyobrazi艂am,jakie bym mia艂a,, wyrzuty sumienia\"i by膰 mo偶e bi艂abym si臋 z my艣lami,偶e nie mia艂a fachowej opieki w chwili gdy umiera艂a..I jeszcze dodam,偶e mam 12 letniego syna/wtedy 8 lat/,kt贸ry ,,by膰 mo偶e\"m贸g艂by膰 艣wiadkiem mojej ,,bezradno艣ci.\"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 profesor zwyczajny
dla umierajacego FACHOWA opieka znajduje sie w DOMU!!! czy ty chcialabys umierac w szpitalu wsrod obcych ???

Udost臋pnij ten post

Bardzo mi smutno gdy to czytam. Nie wespre Cie doswiadczeniem (na szczescie dla mnie!), ale przytulam Cie mocno. Spedzcie te chwile razem. zrob, to co uwazasz za sluszne. powiedz jej, ze ja kochasz. A maz... ech... nie jest wart spluniecia, zwlaszcza w takiej chwili.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie krzycz na ni膮
pomodl臋 si臋 za Was, cho膰 jestem niewierz膮ca. nie znam sposobu by pom贸c.. szkoda.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
Nie wiem, co robi膰? Z jednej strony bardzo bym chcia艂膮 偶eby Mama by艂a w domu ale z drugiej ; w szpitalu codziennie do Mamy przychodzi masa偶ystka ( w soboty i niedziele prywatnie), rehabilitanci proawadz膮 z ni膮 gimnastyk臋, Bo偶e no nie wiem,. co zrobi膰. Ja sama nie chcia艂abym umiera膰 w szpitalu. Jutro porozmawiam z lekarzem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tukan
:( ...................................................................................................

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moja mama lezala 14 lat
Jesli cie stac na to, wez calodobowo ukrainke - to taniej niz polskie pielegniarki, przy tym ci ugotuje i posprzata i bedzie caly czas z mama, jak pojdziesz do pracy, Ja tak zrobilam, Co dom, to dom, Moja mama w szpitalu natychmiast dostawala od;lezyn, w doimu ja zawsze wyleczylam, trzeba ostroznie oklepywac, poruszac,zeby krew krazyla. sa rozne rodzaje plastrow - takie na glebokie od;lezyny, potem na plytkie i gojenie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
A sk膮d wziac ukraink臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skad Ukraink臋
a w jakim miescie jestes?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
W jakim wieku by艂 ta ukrainka i jak j膮 znalaz艂a艣? I co pozniej z ni膮 , jak Twoja Mama zmar艂a. Ja mog艂bym dac jej mieszkanie. No ale ile musia艂bym jej p艂aci膰. ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skad Ukraink臋
mozesz p贸j艣c do cerkwi i spytac zakonnic czy nie maj膮 kogo艣, ale nie w kazdym miescie jest cerkiew

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
Mieszkam w ma艂ym mie艣cie i tu w okolicy nie ma cerkwi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
Mieszkam miedzy Warszawa a Gdanskiem

Udost臋pnij ten post

pomodl臋 sie za Was obie. Przesy艂am du偶o ciep艂ej energii... I nie wiem co napisa膰. Po prostu si臋 pomodl臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skad Ukraink臋
Ukrainki oglaszaja si臋 w wyborczej, ale ja mam tylkowarszawsk膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skad Ukraink臋
daj maila jak chcesz prze艣l臋 Ci kilka telefon贸w, bo chomikuj臋 poniedzialkow膮 gwyborcz膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo cierpi臋
Znalazlam parafie na ukrainie - moze tam jutro poszperam. Dzi臋kuj臋 wszystkim za dobre s艂owo. Dobrej nocy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 skad Ukraink臋
dowiedz si臋 tez czy z opieki spolecznej nie przysluguje Ci opiekunka. Wi臋cej nie wymy艣l臋.

Udost臋pnij ten post