Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutne ale prawdziwe .....

HALEMBA - wielki smutek i zal

Polecane posty

Gość Co to jest za kasa
Potrficie sie tylko kłucic chodzi i poczatek forum powiec mi co to za ogromna ksa bo ja kurcze nie rozumie Państwo nie chce dac górnikom nic i maja teraz własnie ta targedei pokazła kim sa Górnicy i co im sie moze stać !!!! To jest tragedia nie tylko Śląska ale całej Polski, rządu tez bo to oni nigry nie chca dać jak jest potrzeba i teraz mają Myślicie ze w tych przedsiębiorstwach podległych kopalniom zarabiaja kokosy kolega pracuje w takim ma 700 na ręke i do tego 200 na lewo wiec w sumie 900 zł a przeszkolenie 1 dniowe To nie jest tak jak wy to wszystko widzicie taki Górnik powinien zarabiać za życie odpowiednio jak te życie naraża !! To nie jest zwykła paraca jak każda inna to nie jest praca gdzie siedzisz na d.... i niec nie robisz w tej pracy zastanawiasz sie czy jutro przyjedziesz do bliskich czy jutro bedziesz z nimi jadł Kolację!!! Popatrzcie na to a nie kłucicie sie. Może były niedociągniecia ale to wyjaśni sprawa ale pamietajcie ze życia nikt im nie zwróci już a 23osoby to jest bardzo dużo a 21 lat to bardzo mało !!!!!!!!!!! Taraz trzeba sie za nich modlic bo nic im nie pomoże a rzadne pieniądze dla rodziny nie bedą ważne jeśli je 3 razy wygadamy tym ludziom !!!!!!!!!

Gość cioteczkaa kloteczkaa
do przedmowscy...przestan za przeproszeniam pieprzyc!!!Gornik jest to taki sam zawod jak i inny.jest wiele zwodow ronie niebezpiecznych jak praca gornika.Te zawody sa takz eb.marnie opłacane.

Gość sofo
Żałoba narodowa na portalach, w tlewizji, gadające głowy od rana do nocy. Wszyscy zastanawiają się "co by było gdyby..." a niejeden redaktorzyna ma szansę się pokazać. A ja znowu się zastanawiam - po kiego ta szopka? Prawie jak po papieżu. Jeżeli ktoś chce to współczuje, nie można mu tego narzucić. Ja współczuję...

Mylisz sie....gornik to nie jest taki sam zawod jak kazdy inny...naprawde tego nie widac? Siedzac za biurkiem, mozesz co najwyzej narazic siebie za rozlanie tuszu z dlugopisu, nie siedzisz kilometr pod ziemia, nie spadaja na Ciebie drobne kamienie, nie masz problemu z oddychaniem i problemu ze zrobieniem sobie kawy czy herbaty, gdy chce Ci sie pic etc..wiec nawet nie probuj porownywac jakiegokolwiek innego zawodu z ta praca...Tak, moze sie tylko wypowiadac laik, ktory nigdy z bliska nie widzial zagrozenia jakie niesie ze soba praca w kopalni. To, ze ze wzgledu na warunki geologiczne wydobycie wegla jest ciezka praca to jedna sprawa, ale odrebna jest to, ze dyrekcja ,kompanie weglowe powinni zapewnic bezpieczenstwo w miejscu pracy a dla nich niestety liczy sie tylko kasa i oszczedzanie na pracownikach...Wiele osob odeszlo z kopalni za sprawa odpraw badz tez emerytury, ale praca, ktora byla wykonywana przez 3 tysieczna zaloge, musi byc teraz wykonana przez 800 osob i za te same pieniadze...czyli pracy przybylo a placy nie :o Gornicza pensja w porownania z wykonywana, ciezka praca jest niska , zwlaszcza biorac pod uwage fakt, ze idac do pracy naraza gornik swoje zycie i nigdy nie wie czy tyle samo razy wyjedzie co zjechal :( Od razu uprzedzam ewentualne komentarze, skad niby to wiem - moj maz jest tez gornikiem.....

do przedmowczyni! Ja wiem co pisze,bo moj maz wykonuje tez b.niebezpieczny zawod i ja takz emoge liczyc sie z tym z, ektoregos dnia wyjdzie do pracy i z niej nie powroci,ale jest to Jego wybor co do wykonywania pracy i wie z czym ona sie moze skonczyc i przestancie glorifikowac zawod gornika.

bo gornicy sa poszkodawni - za taka prace maja niestety marna place, niejeden z Was nie zjechalby za zadne pieniadze a jednak ktos ta prace musi wykonywac. Wiem, ze teraz ludzi boli to, ze rzad przeznacza pieniadze na rodziny ofiar, ze znow porownuje sie, ze ktos tam kiedys nic nie dostal, wychodzi znow ludzka zazdrosc, ale skoro wydarzyla sie taka tragedia, ze zgineli w taki sposob jak to sie stalo, to trudno odmowic im pomocy.....:o Widzieliscie wczoraj w tv taka pania, ktora mowila,ze czeka na meza, jego auto stoi na parkingu a dzis juz wie, ze jej maz zginal...patrzac na nia i inne osoby, nawet nie probuje zrozumiec co czuja, bo nie jestem w stanie...:( Przynajmniej moje miasto Katowice, przezywa ta tragedie bardzo.....

Gość manianek
Górnicy nie sa tacy poszkodowani,tylko po prostu wkurzeni sa ,z estracili wiele przywilwjow,ktore mieli za czasow Gierka.

maniek a Ty bys pracowal za 1400zl pod ziemia ? :o i nie mialbys innej alternatywy, bo w koncu praca nigdzie na nikogo nie czeka, pracuja tam, gdzie podjeli prace po szkole,co nie znaczy, ze sa zadowoleni z zarobkow, ktore musza pobierac za wklad pracy = narazenie wlasnego zycia ....

Gość Co to jest za kasa
A D.... chcesz aby ci było ciepło co? To wiesz komu to zawdzieczasz tyko nie mów mi ze mieszkasz w bloku czy coś takiego to ze sama nie przykaładasz do pieca to nie znaczy ze .... A zawód Górnika wymaga poświecenia i tak jak tu móiwła smutne ale prawdziwe to nie jest taki sam zawód jak inne..... Ale jest wiecej zawodów mało opłacanych to sie zgadzam ale ta tragedia ich nie dotyczy w tej chwili bedzie jak coś sie stanie teraz i tu jest mowa o Górnikach !!!!!!!!!!!!!

Gość mamutka
Witaj smutne ale.... Moj mąż tez pracuje na kopalni i to na Halembie....

Chyba kazdy wie gdzie do szkoły idzie i jaki zawod chce wykonywac.Wybierajac niebezpieczny zawod kazdy zdaje sobie sprawe,ze moze zostac kaleką lub zginąc.Moj maz ma wyuczony inny zawod a wykonuje inny,niebezpieczny i bardzo dobrze zdaje sobie z tego sprawe.Ubezpiecza sie na zycie aby w razie jakiegokolwiek wypadku nie pozostawic rodzinę bez srodkow do zycia.

Gość dasasfads
"Chyba kazdy wie gdzie do szkoły idzie i jaki zawod chce wykonywac" ta napewno :O co kilkunastoletnia osoba moze wiedziec...wszystko wychodzi w praniu dopiero

mamutka tez pozdrawiam 🖐️ wyobrazazm sobie jak sie czujecie, bedac tak blisko tragedii, to straszne co sie stalo, jesli to byl blad dyrekcji, kompanii, kogokolwiek, mam nadzieje,ze ktos za to odpowie..... i jeszcze jedno pytanie do zawistnych osob - co byscie wolaly, miec meza kolo siebie czy 30 tys? 😠 bo odpowiedz jest chyba oczywista....

Gość mersii
Jezeli osoba kilkunastoletnia nie wie,ze bedac gornikiem i pracujac pod ziemia naraza sie na utrate zdrowia i zycia to taka osoba powinna postarac sie o ręte dla osoby niepełnosprawnej umysłowo.Nawet dziecko w przedszkolu wie ,ze praca gornika jest niebezpieczna.A wiecie dlaczego wiekszosc gornikow poostało gornikami,bo po 1-odrabiali wojsko,po 2-kiedys mieli b.duzo przywilejow i byli"panami",po 3-wiekszosc górnikow jest po prosu za mało inteligentna aby wykonywac inny zawod.

Gość dasasfads
teoria a praktyka to niebo a ziemia...

Gość mersii
a ja mam pytanie do wszystkich,ktora z osob zrezygnowałaby z pieniedzy ,ktre by dostała za "skóre" meza.Nie chodzi mi o pieniadze z ubezpieczenia,ale własnie taka kase jaka proponuje rzad.Odmowiłybyscie?

Gość Co to za forum 222
A myslicie ze Oni sobie nie zdawali sprawy jaki zawód wybierają ze jest niebezpieczny i moga nie wyjechać pewnego dnia na górę do swoich rodzin!!! Tu nie chodzi teraz o gloryfikacje Górnika ale tu chodzi o dobre słowo o Nich i dobre słowo dla ich Rodzin Powieccie szczerze czy chcielibyście usłuszeć przeczytac dakie bzrury jaietu piszecie o swoich bliskiech darujcie sobie to wszytko Te rodziny bo o nie tu teraz chodzi nie chcą współczucia ale chca jednego dobrego zdania "Bedzie dobrze" Pieniądze na ile wystarczą co komus zwrócą bliskich NIE ukoja ból też NIE a głupie gadanie to zrani Myślicie ze te rodziny siedza przy TV i słuchaja tych głupot "co by było gdyby" sami wiecie co by było gdyby a im w głowach roi sie od innych myśli oni widzą i jeszcze czują obecność tych osób które tak kochali i z którymi byli czy to Syn , Mąż, Ojciec Oni czekają na dobre słowo a nie takie jak tu piszecie Napiszcie jedno słowo a przemyslane a nie głupoty!!!!

Poczekaj proszę, zaraz będziemy, dwadzieścia metrów, to nie tak wiele, dla ciebie chwila, wieczność, my wiemy, jesteśmy obok, jak przyjaciele. Poczekaj proszę, na górze rodzina, Boże, tu ogień, tu bardzo ciasno, nieważne teraz, która godzina, na dworze, pewnie znowu jest jasno. Cisza w \"Halembie\", cisza na Rudzie, rękami węgiel wyrywać trzeba, maszyny nie mogą, więc muszą ludzie, w workach wynosić kamienne nieba. Wytrzymaj proszę, jesteśmy blisko, na skata kiedyś jeszcze pójdziemy, znów jakiś promyk nadzieją błysnął, słyszysz stukanie ? to my idziemy... Wiersz z forum, bez podpisu autora. ~Pik, 22.11.2006 23:03

mersii -glupoty piszesz! .....zdecydowanie milion razy, wole miec meza kolo siebie, ktory co miesiac przynosi pensje, jakakolwiek by nie byla niz 30tys zlotych i nigdy nie ogladac juz ukochanej osoby :( Zastanow sie co piszesz 😠

Gość Co to za forum 222
A co ci te pieniądze daja jak dzieci nie mają Ojca ty męża a rodzice Dziecka!!!! Co tobie by dąły te pieniądze jakbys był w takiej sytuacji ! Wiesz co te rodziny z nimi zrobia nie wiesz i nie twoja sprawa niech zrobią co chcą jak to ukoi w 1 setnej ból Ale pieniądze nie ukoją ból człowieku czy tobie pieniadze takie szcęście daja bo mnie nie moze bez nich nie było by dobrze ale to nie lek na problemy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mamusia Kubusia - wiersz sliczny, refleksyjny, ale i smutny ...

Gość mersii
nie chodziło mi o to czy wybierzesz meza czy pieniadze.ale o to,czy jakby ktos z bliskich zginał czy odmowiłabys przyjecia pieniedzy ,ktore oferuje rzad.NIe chodzi mi o ubezpieczenie,tylko o dodatkową forse

chyba nikt z tych rodzin nie odmowi pomocy, zwlaszcza, ze czesto gornik jest jedynym zywicielem rodziny, wiec z czego teraz maja zyc, skoro zaklad pracy zabil im meza? :o

Gość Co to za forum 222
A czemu by nie odmoić tylko dlaczego odmówić mnie nie chodzi o te 30 tys ale o rente dla dzieci tych mężczyzn którzy nie mieli do tego prawa.

Gość no i mamy problem
tzn. oczywiscie ze kazdy odczuwa negatywne emocje na mysl o tym ze zdarzyl sie wypadek, ale czyms nienaturalnym, sztucznym i zaklamanym jest udawanie ze szlochamy, histeryzujemy, jestesmy pograzeni w zalobie. nie tez takiego powodu:) jest to lokalna tragedia, ktora glownie dotyka gornikow jako grupy zawodowej, rodziny tych co zgineli, lokalna spolecznosc. wmawianie wszystkim ze gornicy sa bohaterami itd. itp., jest odrobine nie okey. po pierwsze gornicy nie sa jedynym niebezpiecznym zawodem wykonywanym w Polsce i na swiecie, za to sa jednym z niewielu zawodow tak bardzo cholubionym, glaskanym, wychwalanym. jest to pozostalosc po czasach kiedy faktycznie wegiel to bylo byc albo nie byc, a jego wydobywcy byli niczym zbawcy, ale to juz jest nieaktualne! wegiel to taki sam towar jak kazdy inny. nie musimy go wogole wydobywac z polskiej ziemi, mozemy kupic na rynku wydobywany gdzie indziej, czesto nawet tanszy. wydobywamy go, bo to sie oplaca. sa kompanie weglowe, spolki weglowe, ktore prowadza biznes. gornicy to sa poprostu pracownicy podpadajacy pod kodeks pracy i dostajacy normalna zaplate za swoja prace. nie ma przymusu bycia gornikiem. ludzie mowia "ze nie ma innego wyjscia", a to jest poprostu wyraz ich lenistwa badz glupoty. zawsze jest wyjscie, zawsze mozna wziasc ksiazki i sie czegos nauczyc i zyc inaczej, mozna wyjechac, mozliwosci tak naprawde sa nieograniczone. dla mnie czlowiek, ktory godzi sie ryzykowac zyciem za 1500zł jak to bylo tutaj powiedziane jest poprostu nierozumny, ale fakt, ze kopalnie znajduja pracownikow swiadczy o tym, ze dla sporej czesci jest to wystarczajacy zarobek.

Gość mersii
Jezeli byli jedynymi zywicielami rodziny to na pewno byli ubezpieczeni a jezeli nie ubezpieczyli sie,to widocznie lage kładli na przyszłosc swojej rodziny.

Gość Co to za forum 222
I co ci te ubezpieczenie da !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

do no i mamy problem - piszesz, ze gornicy maja wziac w rece ksiazki i pojsc do innej pracy, wiec kolejny raz sie pytam GDZIE???? Tutaj jest taka specyfika tego regionu, ze ludzie ( oczywiscie nie wszyscy) zyja z pracy na kopalni, ta wlasnie prace wykonuja od lat i nagle maja wyjechac do Anglii? poszukac pracy w Warszawie? ...tak czy siak, ktos ta prace musi wykonywac.. Co do uprzywilejowania gornikow - co masz na mysli, piszac, ze sa wychwalani? GDZIE I KIEDY?

Gość no i mamy problem
a co do pieniedzy, to troche sie to zaczyna robic nie okey, poniewaz innym zawodom sie czegos takiego nie proponuje! czy jak ja zgine w Biurze bo mnie prad popiesci, to moja smierc bedzie mniej warta? a jak policjant ktory strzeze prawa zginie od kuli bandyty to jego smierc jest mniej warta? a jak marynarz zginie... itd. itp. a moje pytanie dodatkow brzmi tak: dlaczego gornik byl jedynym zywicielem rodziny? moze dlatego ze zabranial swojej zonie pracowac? ale teraz co stoi na przeszkodzie zeby ruszyla tylek do roboty jak cala reszta?