Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutne ale prawdziwe .....

HALEMBA - wielki smutek i zal

Polecane posty

Gość HHal
zazdroscisz im kasy, tak wynika z tekstu powyzszego

wiem że polan mądry po szkodzie...//niestety// a co do rządu to wkurza mnie to ze oni niby robią to dla ludzi ... ale tak naprawde to wydaje mi sie że wszystko dla nich!!

Gość no i mamy problem
jakiej kasy? wez sie lecz psycholu:) ja mam dobrze platna prace umyslowa. w zyciu bym nie chcial pracowac fizycznie:)

Gość HHal
no przeciez mówiles o kasie posmiertnej...

Gość no i mamy problem
naucz sie czytac. ja sie nie wypowiadalem o kasie posmiertnej jakos specjalnie!

Gość HHal
a na pewno pisze sie osobno, wiec nie pracujesz umysłowo

Gość nie zrozumie tego nikt
zegnaliscie kiedys kazdego dnia bliska osobe slowami "Idź Bogiem. Szczęśliwej pracy"? Po slasku troche inaczej to brzmi ale nie w tym sek.. wyobrazacie sobie wy - matki, zony, corki, synowie - ze mowicie tak kazdego dnia do swoich bliskich wychodzacych do pracy? tak wlasnie kazda zona, matka i corka kazdego dnia zegna sie z mezem, ojcem, synem gornikiem. i ten wielki napis na Halembie "Szczesc Boze", jak myslicie czemu tam jest? wyobrazacie sobie to, pojmujecie ta symbolike? gornicy w mojej rodzinie sa juz na emeryturze (ci z dolu) ale do tej pory nasluchuje nazwy kopalni w wiadomosciach kiedy mowia o jakiejs tragedii w kopalni. a zastanawialiscie sie dlaczego u was w domu pali sie swiatlo albo dlaczego jest cieplo w zimie? a mysleliscie o pylicy, slepocie i innych takich? gornicy szybko ida na emeryture i maja spora kase ale wiekszosc tej kasy wydaja na leczenie siebie. o tym nikt nie pomyslal tylko kasa i kasa (bo inni maja a ja nie).

>>>nie zrozumie tego nikt - przecież Ci piszę, że u mnie rodzina, to górnicy!!! Wiem dobrze, co to oznacza!!! Przestań wypisywać takie rzeczy, jakbyś była jedyna, co wie, co to za problem! Mieszkam w zagłębiu miedziowym i tutaj jest mnóstwo górników, a m.in. osoby mi najbliższe

Gość no i mamy problem
okey, ja nie pracuje umyslowo a Ty jestem pewien nigdy jeszcze nie pracowales/as i aktualnie tez nie kalasz rak czymkolwiek poza obciaganiem!

Ratler to nie bylo do Ciebie. Pisalam ogolnie. Schowaj agresje.

Gość wqwfg
Madzia ---? chyba Polak mialo byc :O

Gość wrzeciono
nie zrozumie tego nikt!!Gornik czy nie gornik ,robol jest robol i kwiata i nie dorabiaj do zawodu gornika jakichs ideologii.

zapewne moja wypowiedz spowoduje tu obudzenie ale mi jest przykro, mnie to wkurza, że tyle tragedii dzieje się w Polsce, ale ci ludzie zostają bez środkow do życia. Brak pieniędzy na hospicja, sprzęt w szpitalach, ludzie często cierpią niewyobrażalną biedę. a kaczor , ponieważ jest to taka spektakularna katastrofa \"daje\" pieniadze. Przecież tak się mówi. A przecież nie on je daje jako osoba, ale pieniądze te są z naszych podatków. Nie mówię, że jestem przeciwna, aby im pomóc, ale uważam, że takie akcje powinny być dobrowolne. Np Caritasu. Ale.. urodzily się niedawno 5-raczki. Rodzice mają mały domek i gmina zebrala od ludzi 54 tys zł. I nic wiecej, rząd nic. Bo to bylo za malo spektakularne. A aby utrzymać piątkę dzieci naprawdę trzeba się namęczyć, aby miały samo utrzymanie.. Nagle wszyscy \"rzucili się\" by wspolczuć ( mowię o politykach glownie), przemawiać itd. Bo to tak dobrze wygląda. A tylu ludzi cierpi i nikt im nie pomaga. Nikt im nie zapewnia renty ( tak jak zapewnione to zostalo rodzinom gornikow) i nikt nie zapewnia im psychologa ( tak jak to zostalo zapewnione rodzinom) itd itd. Tylko ludzie dobrej woli pomagają innym ktorzy cierpią i nikt ich nie widzi. Jesli ktos decyduje sie na taka pracę tak czy siak musi liczyc sie, ze moze sie jego zawod skonczyc tragedia. Tak uwazam, choc brzmi to okrutnie. Jak sie urodzily 5 raczki to nawet konta nie pokazali. Wiem, bo pilnowalam tego. Juz nie wspominajac o tym, ze nie da sie przeliczyć pieniędzy za stratę bliskiej osoby!! Nie mozna straty zrekompensować!

wrzeciono - moj nick mowi sam za siebie. ja rozumiem ze nie rozumiesz. iwcale nie neguje twoich odczuc. ja nie wypowiadam sie o pracy lekarzy bo nie znam zadnego osobiscie... nie majac wiedzy nie zabieram kategorycznego glosu. ale to tylko moj sposob bycia, a twoj moze byc inny

Gość hendra
dlaczego uważacie że praca fizyczna jest gorsza od umysłowej? dlaczego ludzie wciąż szukają różnic i dowodów że są lepsi od innych? czy to kompleksy? zazdrość? frustracja?

widzialna - co do politykow i wielkich akcji zgadzam sie z toba. co do braku pomocy w pojedynczych przypadkach - mam wielu znajomych w pomocy spolecznej i wiem jak wielka robote odwalaja dla pojedynczych ludzi... wiec nie zostaja tak sobie sami...

Gość dziewczyna po 20
przykra sprawa :( ciężki chleb mają górnicy,i jeszcze życiem można przypłacić w każdej chwili

poza tym to prawda ze to od ludzi idzie. w pomocy spolecznej nie dostaja kasy a jak dostaja to ochlapy.. jak rozdzielic pare zlotych pomiedzy setki glodujacych rodzin? to ludzie najwiecej pomagaja ale zeby pomagac musza wiedziec komu i jak. Gdyby nie PAH, Caritas, Owsiak to nikt by nie wiedzial gdzie isc jakie pieniazki wplacic jakie dary dac, kto co potrzebuje. Media fakt robia na tym kase dla siebie tez ale spelniaja funkcje informacyjna i chwala im za to, bo to wzmaga zainteresowanie. Widzialas na tym forum topik o 5 raczkach? nie. bo nie trabili o tym w tv i w radiu. moze jakby trabili i podali nr konta to by ludzie wyslali kase... nie sadzisz?

do \"nie zrozumie tego nikt\" mi nie chodzi o te organizacje. bo czlowiek daje im pieniazki na konkretny cel. i ludzie wiedza gdzie dawać. mnie denerwuje reakcja rządu, a szczegolnie prezydenta. dal pieniadze z naszych podatkow, bo to tak ladnie wyglada, bo dobrze sie kojarzy. sorry ale ja wolalabym ale one poszly na co innego. ale to jest spektakularne, mozna sie pokazać to szopkę robi to nie media to rozdmuchuja ale politycy. a przez to, ze politycy to media. ok, podanie informacji, konta, jest w porzadku. ale takie napędzanie przez politykow uwazam za obłudne i sztuczne. wykorzystywanie tragedii do wlasnych, politycznych celow. podejrzewam, ze sprawa 5-raczkow byla dostatecznie naglosniona aby mogli zebrac wiecej pieniedzy , ale konta nie podali w trakcie podawania info w wiadomosciach

Gość sialalalalalalalalalaa
jak ktos ginie w pracy i to w takich okolicznosciach, ze jest albo zweglony albo rozerwany na kawalki a do tego jak jest ich 23 osoby, to jest to jednak WYJATKOWA sytuacja i stad pomoc rzadu......:o

Gość nie rozumiem tego
a co ma pomoc rzadowa do zweglenia lub rozerwania ciał ???

"siedzicie na bombie.jeszcze tydzien,dwa i dojdzie do wybuchu" ciekawe czy ktos za to odpowie....

Gość nie rozumiem tego
nie zrozumie tego nikt Ty chyba masz jakąs schizę.

dlaczego schizę? masz na mysli to ze jest to dla mnie okropna sytuacja? taka sama jak akcja w bieslanie czy w teatrze na dubrovce czy z kurskiem? bo wiem ile warte jest ludzkie zycie i uwazam ze trzeba dolozyc wszelkich staran zeby je utrzymac? i chronic? i ze nie ma tu miejsca na glupoty i pozwolenie na przypadek? to jest schiza czy cos innego masz na mysli?

ludzie trochę szacunku do tematu.......................... słoma wam wystaje z butów

Gość opinia jest wazna
serdeczne wyrazy wspolczucia dla ofiar rodzin, to niewyobrazalna tragedia i tylko ktos, kto ma serce i dusze potrafi wspolczuc.Czytajac niektore wpisy ma sie wrazenie, ze panuje znieczulica, na szczescie nie u wszystkich :o