Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutne ale prawdziwe .....

HALEMBA - wielki smutek i zal

Polecane posty

choc nikt z moich bliskich tam nie zginal,jednak wspolczuje im z calego serca,tak po ludzku.Nie wyobrazam sobie,co przezywaja rodziny ofiar.Maz,ojciec,czlonek rodziny,wyszedl do pracy,wyszedl po chleb i nie wrocil....:( Nie dziwie sie,ze zwiazki zawodowe gornikow walcza wszelkimi silami i sposobami o gornikow,bo ich ciezka praca jest dodatkowo obciazana zlymi warunkami bhp.Gdyby wczesniej ktos ich posluchal,moze nie doszloby do takiej tragedii....

podszywaczu idz lecz sie 😠 chce dodac,ze kazdy z ratownikow jest dla mnie bohaterem, oni tez przezywaja tragedie, wyciagajac ciala swoich przyjaciol :(

Gość nevsik
Ratownicy maja taki zawod,wiec zadnymi bohaterami nie sa,za to biora dobra kase,za darmo nikt nie ratuje.A gornicy,wiedzac,z emaja niebezpieczna prace niech sie ubezpieczaja

ratownicy dostaja nie taka duza kase, jak sie Tobie wydaje, co i tak nie zmienia faktu,ze ratuja z narazeniem wlasnego zycia...

Gość nevsik
Taka mają prace,nie ma co sie rozczulac.Sami,dobrowolnie wybrali zawod ratownika,wiec bohaterami nie sa .Takze gornicy sami wybrali sobie taki zwaod.Nikt na siłe nie zaciaga nikogo do pracy...

wiece co podszywac sie przy takim temacie to juz naprawde trzeba byc totalnym kompletnym zerem; ludzie nie maja za cholere wyczucia ani taktu ani odrobiny wspolczucia. dno Kazda taka katastrofa jest okropna; prawda jest taka ze codzinnie ginie duzo osob i nie jest to tak bardzo naglasniane jak wlasnie katastrofy; wypadki, w ktorych ginie wiecej osob - takie sie bardziej przezywa. Okropna jest starta bliskiej osoby; czy to w wielkiej katastrofie czy tez w \"zwyklym\" wypadku. To wszystko jest po prostu okropne; brak mi slow; nie powinny si etakie rzeczy dziac; straszny bol. Ja sie bardzo boje wypadkow i nie potrafie czasami nad tym zapanowac; to po prostu musi byc straszne. naprawde bardzo wspolczuje wszystkim, ktorzy stracili swoich bliskich. Mam tez ogrona nadzieje; ze limit katastrof zostal wyczerpany na dluzszy czas (pamietacie stosunkowo niedawno jak zawalil sie dach na targach)

ja to szczegolnie pamietam, bo mieszkam w Katowicach :( jedyne co na plus w tej calej tragedii, jest to, ze ludzie jednocza sie w bolu, sa solidarni, wspieraja sie nawzajem....ot, taka nasza narodowa cecha :o

Gość nevsik
Jakie jednoczenie sie w bolu.To czyste zakłamanie.Kazdy wtedy mysli tylko o tym ,ze jaego i jego najblizszych omineła tragaedia.A to,z epłacze czy ma smutna mine nie oznacza,ze sie jednoczy w bolu.

to,ze niektorzy ludzie maja serce z kamienia, widac powyzej :o

pewnie, ze to dobre ze sie jednoczymy na chwile; ale zycia tego bliskim nie wroci. okropiniestwo. naprawde, po prostu brak mi slow

podszywaczu - jesteś błędem natury :( to jest bardzo przykre co piszesz... A ja mam dzisiaj żałobę :(

Gość nevsik
Do smutne ale prawdziwe!NIe słowa,nie gesty,nie smutek na twarzy sa wyznacznikim dobrego serca,tylko czyny sie licza.Coz z tego,z ebede opłakiwała zupełnie mi obcych ludzi a pod nosem bede nieczuła na los starszej,samotnej sasiadki.

jak można mieć takie teksty w dzisiejszym dniu??? :( podszywaczu!!! chociaż dzisiaj sobie odpuść, bo kto wie czy jutro ciebie nie spotka taka tragedia

Gość przypomina mi się
że codziennie ginie na polskich drogach więcej osób niż zginęło w Halembie. Każda śmierć jest strasznym przezyciem dla najbliższych. A więc postarajcie się dostrzec oprócz takich tragedii jak w Halembie te, które dzieją się tuż obok Was. Wtedy łączcie się w bólu z rodzinami sąsiadów, znajomych .

Gość JAK MOZNA TAK
JESTEM Z RUDY SL....MIASTO POSMUTNIALO...CALY SLASK POSMUTNIAL....PO RAZ KOLEJNY W TYM ROKU.... USZANUJCIE SMIERC TYCH LUDZI...CO NIEKTORYCH BARDZO MLODYCH...21 LAT... " SLASK PLACZE....ZNOWU..."

Gość tylko że z faktu
że mam łzy w oczach na myśl o tragedii w Halembie nie wynika automatycznie, że nie idę dziś z chorą sąsiadką do lekarza i nie zrobie jej zakupów.

do -> przypomina mi się - ale tragedia w Halembie jest właśnie tą która dzieje sie tuż obok mnie właśnie!

Gość nevsik
Angela24 a jaki to szczegolny dzien jest dzisiaj>Ze Ktos umarł,ze zginał.Codziennie umieraja ludzie.Mnie takze dotkneła smierc ,zmarli mi rodzice.I jezeli by ktos,kto nie znał moich rodzicow tak strasznie mi wspołczuł i był pełen bolu,to po prostu bym go wysmiała.

Dużo się o tym mówi bo to zbiorowa tragedia, a codzienne wypadki na drogach - o tym cisza. Taka ciekawostka: wiecie, że w ciągu jednych świąt Bożego Narodzenia na drogach w USA zginęło więcej ludzi niż żołnierzy przez całą wojnę w Wietnamie.

Gość WIECZNE ODPOCZYWANIE
JEDNOCZA SIE LUDZIE....BO OKAZUJA CZLOWIECZENSTWO...UCZUCIA...I TO JESTE PIEKNE... JEST TAKA NIESAMOWITA ATMOSFERA, BYCIA RAZEM....W TAKICH CHWILACH. DLA SLAZAKOW TO NAPRAWDE CIOS....ZRESZTA JAK I DLA RESZTY KRAJU. DOBRZE, ZE NIKT NIE UDAJE ZE NIC SIE NIE STALO.... STALO SIE I WTAKICH CHWILACH JESTESMY RAZEM

na drodze gina ludzie czesto z powodu wlasnej winy.Wsiadaja za kierownice pod wplywem alkoholu, przekraczaja dopuszczalna predkosc, wyprzedzaja w miejscach niedozwolonych etc...ale akurat gornicy,ktorzy zgineli w Halembie, stracili zycie podczas wykonywania obowiazkow, byc moze na skutek zaniedban dyrekcji, byc moze na skutek dzialan natury......najmlodszy mial 21 lat :( Za pare dni jest Barborka, ta bedzie wyjatkowo smutna...nagle zrobilo sie jakos ciszej na ulicach, ludzie maja przygnebione twarze,kazdego kto ma serce, ta tragedia dotknela,nawet jesli nie zgineli tam ich bliscy. Ja na pewno lacze sie z nimi w bolu i nawet nie chce sobie wyobrazac co przezywaja rodziny - zony, matki, dzieci... Nadzieja umarla ostatnia 😭

Gość przypomina mi się
myślę to samo co nevsik. I przypomina mi się jak moja znajoma straciła w wypadku syna 23 letniego.... Myslicie, że państwo wyciagneło do niej "pmocną dłoń" ???? I jeszcze raz napisze codziennie giną ludzie( ojcowie, dzieci, matki) i nikt im nie pomaga. Nie maja sztabu psychologów obok siebie, MOPS nie leci z pomocą, ksiądz, burmistrz czy sąsiad tez nie. A takie "łączenie się w bólu" jakie zdarza się w przypadku większej ilości ofiar jest sztuczne.

Gość fixatkaaa
tez mi sie to wszystko nie podoba...sama jestem myslami z rodzinami gornikow i uronilam kilka lez ale takie obnoszenie sie ze swoim zalem (mam na mysli zupelnie obce osoby) jest co najmniej sztuczne :O

Gość WIECZNE ODPOCZYWANIE
USZANUJ SMIERC TYCH LUDZI...ALE NIE POPRZEZ WYCIAGANIE WLASNYCH ZALI...

\"NIGDY NIE WIESZ CO PRZYJDZIE PIERWSZE = KOLEJNY DZIEN CZY NASTEPNE ZYCIE\" ...... :(

Gość przypomina mi się
Moderator !!!!!!!! a co ci się nie podobało w mojej wypowiedzi. Nikogo nie obrażałam. Wyraziłam tylko swoje zdanie. Chyba jesteś nadgorliwy w ykonywaniu obowiązków bo moje zdanie nie musi być zbieżne z twoim. Poczytaj regulamin jakie wypowiedzi powinny być usuwane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!