Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość terrorystka

Terroryzm nie zawsze jest zly

Polecane posty

Gość terrorystka

Wiem ze to moze wydawac sie bardzo kontrowersyjne ale chce na ten temat przygotowac prace na zajecia(prezentacja argumentow na temat kontrowersyjny). Pomozcie mi znalezc jakies argumenty, zeby sprobowac udowodnic ta teze, popatrzyc na to od innej strony, od strony terrorystow.. Od razu mowie, jestem PRZECIWKO terroryzmowi i nie musicie mi udowadniac ze jest zly..

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia... rownie dobrze powstaniec moze zostac nazwany terrorysta ...

Gość Extra panek
ja bym to porownal z czasami wypraw krzyzowych i Krzyzakow,ale moge sie mylic

Punkt widzenia jednej i drugiej strony... przeslanki jakimi sie kieruja uprawiajac terroryzm ... a drugiej strony walczacej z nim... kultura ... wiara itd

...to tak jak szczury... w ostatecznosci zagoniony w rog przez czlowieka uderza w najczulszy punkt... tetnice szyjne udowe potrafi zabic... hmm bredze ;-)

Gość terrorystka
hmm no w jakim sensie macie racje cos jeszcze? ja np uwazam ze jest to czasami jedyna mozliwosc by cos przekazac spoleczenstwu-terrorzym ma ogromna sile przekonywania-trafia do wszystkich, natychmiast zwraca na siebie uwage....moze to naciagany argument ale zawsze cos..ciezko cos wymsylic jesli sie jest przeciwko..

Gość Extra panek
nie sadze , zeby terrorysci cos przekazywali , oni zastraszaja przydalaby ci sie rozmowa z jakims Irakijczykiem , czy Afganistyjczykiem oni maja klapki na oczach i dziwne to jest ale Irakijczyk i Marokanczyk inaczej interpretuja Koran

Szkopy na naszych partyzantów wołali \"Polaken banditen\" W zaborach też nie byli traktowani jak żołnierze ,a kozacy pacyfikowali wsie które im pomagały-pewnie Putin pieprzył by te same smuty co teraz ! :( A hasło terroryzm wyreklamowali amerykańcy ,żeby było można zaatakować każdego kto śię sprzeciwia ich psychicznej polityce ! Z satysfakcją wykorzystali to rosjanie w Czeczeni !

Gość Janek Szpachlarz
Bravo Yogi-Miś. cala prawda. żolnierze wg tej ameryckiej doktryny tez byli terrorystami bo sie sprzeciwiali wladzy GG

Powstańcy Warszawscy w czasie drugiej wojny św. też byli przez Niemców nazywani terrorystami. Terroryzm jest zły, bo w trakcie aktów terroru giną ludzie, jedynie pobudki, którymi kierują się ludzie - uważane są przez nich za dobre, właściwe i konieczne.

Gość Janek Szpachlarz
żolnierze AK oczywiście. nie powtarzajcie bezmyslnie tego co Wam TV i Radio do glow wklada. trza myslec nie byc " cytatem" .

90% procent terrorystów to marionetki najczęsciej w rękach służb specjalnych.. .tych samych krajów przeciwko którym występują. Przykład - loża L2 założona przez włoskich faszystów i ściśle kierowana przez włoski kontrwywiad który zatarł ślady jej całkowietej odpowiedzialności za zamach na dworzec w Bolonii. L2 działała w ramach Operacji Miecz, mającej nie dopuścić do przejęcia władzy przez socjalistów. Jest też odpowiedzialna (a nie jak oficjalnie się głosi Czerwone Brygady) za zabójstwo Aldo Moro i zamieszana w miliardowe przekręty Banku Watykańskiego, co z kolei ma związek z zamordowaniem papieża Jana Pawła I, poprzednika Wojtyły. Chcesz jescze coś kontrowersyjnego?

bardziej zalezy mi na argumentach, przykladach-zebym mogla udowodnic (a przynajmniej sprobowac) ze terrorzym ma rozne oblicza i nie zawsze nalezy go potepiac

Co do Iraku to amerykanie jak zwykle nie pomyśleli i wdepneli w cholerne G. polityczno-religijno-ekonomiczne ,że tam już nie wiadomo jak określić tych ,którzy podkładają te bomby i wyjście z twarzą z tego konfliku będzie wielkim sukcesem (dzięki Panu Miss Solarium :D również ! ) !!!

Gość Janek Szpachlarz
zlo na swiecie bierze sie z relatywizmu. zatarcia sie roznic miedzy dobrem i zlem.

Figazmakiem-> czytaj od poczatku..napisalam tam, ze potepiam terroryzm..gdybym byla za terroryzmem nie musialabym szukac tu argumentow-sama bym je miala

Talibowie ,kiedy walczyli przeciw Moskwie i otrzymywali amerykańskie wsparcie byli \"bojownikami o wolność\" , a kiedy zaczęli wprowadzać to o czym cały czas mówili ,czyli państwo wyznaniowe i popierać walkę muzułmanów z Izraelem stali się terrorystami ! :D Jest jeszcze wiele przykładów ingerencji różnych sił w różne konflikty ,które produkują właśnie tych terrorystów !

Yogi-Mis moglbys mi cos wiecej o tych talibach napisac? ja jestem strasznie cienka z historii wiec wytlumacz mi kiedy oni walczyli przeciw moskwie -troche wiecej szczegolow...jesli to jest prawda to bylby bardzo dobry przyklad

--> Yogi Dokładnie! na zakończenie rambo 3 jest dedykacja dla \"dzielnego narodu afgańskiego\' - tego samego który przez jankesów został w 2001 zmasakrowany bombami kasetowymi, napalmem i zubożonym uranem. Pomijam fakt że Afgańczycy to żaden naród tylko wiele plemion, często etnicznie nie mających wcale wspólnego pochodzenia.

Terrorystka -ruskie zwineli ogony dzięki amerykańskim Stingerom(rakietom ZIEMIA-POWIETRZE ),bo wcześniej ruskie śmigłowce opancerzone chyba MI 32 (właśnie te z filmu ) robiły z Talibów kaszankę ! :D Dostali też w cholerę innej amerykańskiej broni słanej przez CIA ! Ruskie uciekli ,ale broń i przeszkoleni Talibowie zostali !!! :D Tak samo CIA maczało łapki przy kanale Panamskim,w Chile,itp. To samo z W.Brytanią i Rosją !

po roznych poszukiwaniach znalazlam takie argumenty, powiedzicie co o nich myslicie: -niemozliwosc przekazania, przedstawienie swoich zadan w sposob demokratyczny -czasami sprawa jest sluszna, pobudki, motywacje moga byc dobre i wlasciwe-a terroryzm umozliwia natychmiastowe zwrocenie uwagi -dla niektorych muzulmanow akt terroru jest wypelnieniem obowiazku religijneg i obrona przed sekularyzacja ze strony swiata zachodniego -> oni zostali wychowani w takiej a nie innej wierze i kulturze i uwazaja to za sluszne -problem jednoznacznego zdefiniowania terroryzmu-atak na zolnierz moze byc nazwany atakiem t. ale tez walka partyznacka;powstanie moze byc nazwana atakiem terrorystycznym

-relatywizm-dla jednej osoby ktos moze byc terrorysta, dla innej bojownikiem o wolnosc -terroryzm jest pojeciem naduzywanym-czesto jakas organizaja jest nazywana organizajca terrorystyczna, bo daje to wieksza legitymacje sluzbom zwalczajacym ja

To nie jest tak, że Amerykanie wyreklamowali terroryzm na własne potrzeby. O terroryzmie jako globalnym problemie mówiło się (i nie tylko) już w latach 70-tych. Istniała wtedy cała lista \"państw wspierających terroryzm\", na której widniał również Irak. Jednak w latach 80-tych Zachód miał na bliskim wschodzie wspólnego wroga w postaci Iranu, i w osobie Chomeiniego. Zawiązała się koalicja z USA na czele i Husajn dostał sporą pomoc w wojnie przeciw Iranowi - również w postaci broni chemicznej i biologicznej. Takim sposobem na wschodzie znalazł się m.in. wąglik, pochodzący z amerykańskich arsenałów. W tym czasie z wyżej wspomnianej listy Irak został na kilka lat wykreślony przez USA :o To, że dzisiaj tyle się mówi o teroryzmie, to skutek przede wszystkim eskalacji problemu na świecie, a nie amerykańska \"reklama\" (jeśli w ogóle można mówić w tym przypadku o \"reklamie\", to miała raczej niewielkie znaczenie). Swoją drogą terrorystko, wybrałaś niesłychanie kontrowersyjny temat, nie wiem czy zdołasz uzasadnić ta tezę, będzie bardzo trudno. Raczej nie poruszałbym tutaj wątku religijnego, ponieważ terroryzm w imię religii dotyczy tylko i wyłącznie fanatyzmu religijnego, a nie całego islamu. Ktoś wyżej trafnie zwrócił uwagę na różnice w tej kwestii między np. Marokiem a Irakiem 🖐️

Gość Janek Szpachlarz
przemoc jest motorem postepu.

Gość polacy tez
maja za uszami pewne sprawki...pan Pilsudzki wie najlepiej co robil dobrze ktos napisal...punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...