Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agaata

pij MLEKO bedziesz KALEKA

Polecane posty

Wciaz pojawiaja sie rozne calkiem przeciwstawne opinie na rozne tematy... Chyba kazdy produkt ma swoich zwolennikow/przeciwnikow. Ja ufam sobie i mojemu organizmowi. Jesli mam ochote na mleko - to pije, jesli nie - to nie.

Gość czy widzieliscie
krowe , ktora pije mleko ? zaden dorosly zwierz mleka nie pije . ja mleka nienawidze , nie pije go i zyje w dobrym zdrowiu. moi rodzice pili codziennie mleko - kupowali zawsze 2 litry, mama zachorowala na osteoporoze .... i lekarz jej powiedzial, ze ma pic duzo mleka . tzn. ile ? 10 litrow ? zalosne. ja juz dawno to slyszalam, ze mleko dla doroslych jest trucizna.

Gość mial
czyli co mleko powoduje osteoporoze??:P

Gość czy widzieliscie
nie czytasz uwaznie. nie powoduje jej ale rowniez jej nie zapobiega.

Gość krowa je trawe
to my tez mamy jesc? ma calkiem inny system trawienia, co ty tu za bzdury opowiadasz i nas do krowy porownujesz. moja babcia dozyla w zdrowiu 96 lat codziennie pijac mleko od wlasnych krow i jedzac duzo jajek.

\"zaden dorosly zwierz mleka nie pije \" - chociazby ten \"pierwotny\" argument powinien dac do myslenia...

Gość czy widzieliscie
jezeli trawa jest w twoim guscie - mozesz ja jesc. smacznego . :)

Zgadzam sie, ze zaden dorosly zwierz nie pije mleka, ale z drugiej strony skad mialby je wziac? Wydoic krowe? Czy rzucac sie na karmiace samiczki? :P

krowa je trawe - jestes dowodem na to ze czytanie ze zrozumieniem nie jest silna strona pijacych mleko ;)

Gość krowa je trawe
a ja nie rozumiem dlaczego przyrownujesz nas do krowy, krowa nie pije mleka tak samo jak nie je jajek czy miesa, je tylko rosliny, na to nie wpadlas?

enamorada - człowiek jest wszystkożerny, ale czy widzialas drapieżnika, ktory ssie mleko swojej ofiary? (np lew i jakas antylopa - fizycznie byloby to mozliwe). Mleko jest niezbędne do rozwoju ssaków, ale tylko do rozwoju !!!

Gość czy widzieliscie
enamorada - przeciez mleko uwielbiaja koty , prawda ? ale pic go nie musza aby zyc w zdrowiu. nawet , mleka krowiego nie wolno im podawac , jezeli juz - to specjalne dla kotow . nie pija mleka i zyja dlugo w zdrowiu. nie dyskutujemy na temat "czy ktos lubi mleko " :( klania sie uwazne czytanie.

Gość mial
a to ja jeszcze proponuje przestać jeśc słodycze- zaden zwierz nie je słodyczy i pic alkohol i palić papierosy i nie brać tabletek... najlepiej jak każdy zwierz upolujmy sobie mysz, zjadzmy trawe i pijmy wode prosto z rzek i stawów...

krowa je trawe - nadal nie rozumiesz. Tutaj piszemy TYLKO O MLEKU !!! Nie o jajkach, kabanosach czy hamburgerach... Przeczytaj KILKA RAZY tekst \"czy widzieliscie\" z 18:51 to MOŻE zrozumiesz... ps. i nie chodzi bynajmniej tylko o krowe, tylko o ssaki

Lwy raczej preferuja mieso, wiec cycka wola zjesc niz ssac :D Dla mnie to troche kiepski argument, bo zwierzeta raczej nie maja okazji pic mleka, chyba ze sa udomowione. No albo jak sa malutkie i pija mleko matki. Ale klocic sie nie bede czy mleko jest zdrowe czy nie, bo nie wiem. Mysle, ze w dzisiejszych czasach i tak malo co jest zdrowe, a jednak jakos zyjemy ;)

Gość plotek
to nie jest jakas nowinka jednego lekarza tylko fakt poparty dowodami i bardzo dobrze uzasadniony, znany od lat. Wystarczy poszperac w sieci i dowiecie sie dlaczego dorosli mleka pic nie powinni.

\"Mysle, ze w dzisiejszych czasach i tak malo co jest zdrowe, a jednak jakos zyjemy \" jakos tak, tylko jak? Nauka idzie do przodu - dzis wiemy o wiele więcej niz wiedziano kilkadziesiat lat temu, no ale niby czemu robi sie kampanie naklaniajace do picia \"zdrowego\" mleka? Jak nie wiadomo o co chodzi, to najczesciej chodzi o pieniadze...

Gość nie przesadzajcie
"Najwięcej osób w podeszłym wieku żyło na wsi i były to przeważnie kobiety. Starcy w większości uprawiali rolę i hodowali bydło. Kobiety dodatkowo zajmowały się domem i wychowaniem licznego potomstwa. Rodziny długowiecznych odznaczały się trwałymi więzami. Od najmłodszych lat przebywali dużo na powietrzu, pracowali do późnej starości, także po 90 roku życia. Badani w większości nie pili w ogóle alkoholu i nie palili papierosów, ale i nie przestrzegali też specjalnej diety. Jadali trzy razy dziennie posiłki, składające się głównie z produktów roślinnych, mięsa, dużych ilości mleka i wyrobów mlecznych."

Gość inne przyklady osob dlugowiecz
W Armenii z 3 mln mieszkańców 6,5 tys. obchodziło w latach osiemdziesiątych 90. rocznicę urodzin, zaś ponad 600 przekroczyło 100 lat. Obserwacją dziarskich staruszków zajął się między innymi Gurgen Aprikjan, przewodniczący Armeńskiego Towarzystwa Gerontologicznego. Jego zdaniem, górale zawdzięczają długowieczność specyficznemu trybowi życia. Pokonywanie licznych w tym rejonie wzniesień wymusza wiele ruchu, ciągłą gimnastykę mięśni. Życie wśród pięknej, nieskażonej przyrody skutkuje równowagą psychiczną. Ogromną rolę w osiąganiu sędziwego wieku spełnia sen - głęboki i trwający nawet 10 godzin, do tego przez 7-8 miesięcy na świeżym powietrzu. Pożywienie górali jest bardzo bogate w witaminy. Składa się bowiem głównie z surowych jarzyn, czosnku, dzikiej róży, winogron, fasoli i miodu. Piją dużo mleka. Korzystnie wpływa na pracę organizmu wielowiekowy nawyk picia wina w umiarkowanej ilości. Mało natomiast palą. Prowadzą niezwykle regularny tryb życia, pracując do późnej starości.

Gość inne przyklady osob dlugowiecz
Zmarły w 1986 roku w Kosowie 124-letni najstarszy Jugosłowianin Ilija Lalic nigdy nie pił, nie palił i nie jadł wieprzowiny. Nie gardził natomiast kawą, której filiżankę wypijał regularnie w godzinach wieczornych. Rano z reguły pijał mieloną gruzińską herbatę, a do tego szklankę mleka. Z potraw najchętniej jadał ser i kiełbasę. W czasie swego długiego życia ten bardzo pokojowo usposobiony człowiek uczestniczył w dwu wojnach światowych, odnosząc 16 ran. Miał dwie żony i czworo dzieci. Jego pasją była praca na roli, której pozostał wierny aż do śmierci.

Bulgaria, Armenia, Kosowo...sposob trawienia rozni sie w zaleznosci od miejsca zamieszkania, to dlaczego niby Wlosi Franzuci pija wino do obiadu a Polacy nie? Przeciez to niby takie zrowe itp

Moze dlatego, ze u nich jest lepsza pogoda dla winogron niz u nas? :D Slowianie maja duza zdolnosc przyswajania laktozy (np w przeciwienstwie do Chinczykow), jezeli juz mowimy o reginalnym odzywianiu sie.

Moim zdaniem mleko wcale nie jest takim zabojca, moja babcia zawsze duzo go pije a zdrowia i sily ja jej moge pozazdroscic :P

A pije je juz prawie 80 lat, wiec jakby bylo takie szkodliwe to chyba juz by musiala nie zyc.

\"A pije je juz prawie 80 lat, wiec jakby bylo takie szkodliwe to chyba juz by musiala nie zyc\" - slonce swieci na wszystkich, a czy wszyscy maja raka skory?

No wlasnie, dlatego najlepiej sluchac wlasnego organizmu. Jezeli nasz organizm bez klopotu przyswaja laktoze i nie ma kloptow z trawieniem kazeiny, to za piciem mleka przemawia wiecej plusow niz minusow. :)

pewnie, tylko ze to \"słuchanie wlasnego organizmu\" dopiero teraz staje sie \"trendy\", w kazdym badz razie ludzie maja tego swiadomosc a wczesniej meczyli sie latami np ze wzdeciami wlasnie z powodu mleka - to smutne

Gość biotechnolog
co za bzdury, mleko jest bardzo zdrowe i latwo przyswajalne dla wiekszosci Europejczykow! No i co, ze krowy go nie pija, to nie jest absolutnie zaden argument, Europejczycy juz dawno sie zmutowali i wiekszosc z nich spokojnie przyswaja mleko w czystej postaci. Owszem, jak ktos ma klopoty z zoladkiem, alergie, albo nie przyswaja laktozy to nie moze pic mleka, ale tacy ludzie sa w znacznej mniejszosci w Polsce. Od 400 generacji nasz organizm jest przystosowany do spozywania mleka i nie ma co wymachiwac jakimis atawistycznymi haslami, bo przeciez nasz gatunek wciaz ewoluuje i nie we wszystkim jestesmy tacy, jak inne ssaki.

Gość plotek
biotechnolog, radze wrocic na studia, skoro twierdzisz, ze mleko jest zdrowe!