Winnie 0 Napisano Grudzień 11, 2006 Witajcie ekspertki ,zrobiłam na kolację kotlety sojowe z surówką.Dobry wybór ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 11, 2006 czesc Winnie dobry wybor,mam tylko nadzieje ze nie panierowalas ich w jajku i bulce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 12, 2006 gołąbki wigilijne z suszonymi grzybami Gotuję ryż w torebkach 2szt , gotuję suszone grzyby im więcej tym lepiej. Ugotowane grzyby przepuszcaam przez maszynkę, łączę z przestudzonym ryżem, dodaję bialko , trochę oliwy, sól,pieprz z młynka i dokładnie mieszam.Kapustę odparzam, odkrajam zgrubienia na liściach i nakładam farsz, zawijam tak jak gołabki i dusze. Z jednego liścia robię dwa gołąbki ,ponieważ trzeba spróbować każdej potrawy a gołąki są wyśmienite. . Życzę smacznego! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość psioldra Napisano Grudzień 12, 2006 co słychowywać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 12, 2006 Czy to pytanie jest do mnie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 13, 2006 SOCZEWICA NA ZIMNO Danie na szybko i do pracy: sałatka z soczewicą: 1 wersja: soczewica, pomidory, ogórki zwykłe i małosolne lub kiszone, szczypiorek, sałata, fasolka czerwona nie z puszki. Mieszamy, przyprawiamy: oregano, czosnek granulowany, bazylia, pieprz ziołowy, piprz czarny, pieprz biały, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka i co jeszcze wam wpadnie do głowy. Czekamy trochę, aż puszczą soki. Jemy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 13, 2006 laznaki razowe z kapusta i pieczarkami 30-40 dag pieczarek kawalek kapusty wloskiej (cwiartka malej) 30 dag kapusty kiszonej paczka makaronu razowego lazanki (500 g) pieczarki udusic z czosnkiem, pieprzem i sola. nastepnie podsamzyc kapuste kiszona z kminkiem, dodac do niej ugotowana kapuste wloska, a na koncu pieczarki. chwile wszystko razem poduic - doprawic do smaku kminkiem, bazylia, pieprzem, majerankiem. potem wymieszac z ugotowanymi lazankami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 13, 2006 moja ulubiona wersja piersi z kurczaka (porcja na 2 osoby) cała duża pierś z kurczaka, ćwierć kilo pieczarek, duża śmietana 18%, brokuły, czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylia czosnek delikatnie podsmażamy na oliwie (tak by go nie spalić), dodajemy pieczarki i smażymy aż stracą wodę, dodajemy pokrojoną w dość drobne kawałki pierś, solimy i pieprzymy. smażymy aż wszystko lekko sie zrumieni. dodajemy śmietanę i redukujemy ją o połowę (odparowujemy wodę) w międzyczasie dodając oregano i bazylię. podajemy z gotowanymi brokułami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Winnie 0 Napisano Grudzień 13, 2006 alice kotlety sojowe panierowałam tylko w jajku .No i teraz zwątpiłam czy dobrze zrobiłam.Bo że w tartej bułce nie wolno to wiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 13, 2006 alice1 Mam pytanie ta soczewica jest surowa czy najpierw trzeba ją podgotować a drugie jak przeżyć święta zgodnie z MM. zaczęłam się zastanawiac i jakoś nie mam pomyślunku. Czy ryba po grecku z mintajem w roli głównej będzie ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 13, 2006 i jeszcze jedno te łazanki to można kupić normalnie czy w sklepie ze zdrową żywnością ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miluteńka 0 Napisano Grudzień 14, 2006 Ciekawa jestem dlaczego piszecie, że nie należy łączyć w jednym posiłku tłuszczy i węglowodanów. Przecież wiadomo, że spożywane tłuszcze są odkładane i mogą być spalone dopiero na drugi dzień. Nie ma żadnego związku pomiędzy spalaniem dopiero co spożytych węglowodanów ( glukozy) z odkładaniem spożytych w tym samym czasie tłuszczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 14, 2006 witam Joldra,soczewice trzeba najpierw ugotowac a lazanki kupujesz w normalnym sklepie , to jest makaron tylko prostokatny i plaski no i oczywiscie z maki durum najlepiej malmy.A co do swiat to przeciez ryba po grecku,kapusta z grzybami, kapusta z fasola,karp,wszystko jak najbardziej mozna jesc.Byle nie z chlebem ani z ziemniakami.Tak wiec nie maltretujcie sie dziewczyny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 14, 2006 milutenka polecam ksiazke jesc aby schudnac m.montignaca tam wszystkiego sie dowiesz bo to naprawde duzo do pisania.to wszystko jest skomplikowane, tluszcze mozesz laczyc tylko z weglami o niskim indeksie glikemicznym np.soczewica.jak bede miala wiecej czasu to troche ci napisze pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miluteńka 0 Napisano Grudzień 14, 2006 alice1, Dzięki za informację. Poleconą mi książkę wertowałam szukając wyjaśnienia poidanego tam poglądu, że łaczenie w jednym posiłku tłuszczów z węglowodanami jest niewskazane. Niestety racjonalnego wytłumaczenia tam nie ma. Myślałam, że może ty potrafisz to wyjaśnić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 14, 2006 alice1 - Sloneczko co to są łazanki to ja wiem ale nie wiedziałam że produkują je z innej mąki niż pszenna. Powiedz mi jak ugotować te soczewicę zalac zimną woda czy wsypać na wrzątek i jak długo ? Ja jestem "noga" z gotowania. Masz rację / po przemyśleniu/ Wigilię można przeżyć /chodzi o jedzenie/ dość łatwo ale powiedz co z pozostałymi dniami ? Na stole ciasto - pierniki - i inne smakołyki a ja łypiąca smentnym okiem hahahahah Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 15, 2006 Milutenka moze nie ma racjonalnego wytlumaczenia ale sa z pewnoscia efekty i to moge ci zagwarantowac.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 15, 2006 Joldra przepraszam jesli cie urazilam jesli chodzi o te lazanki no ale myslalam ze po prostu nie wiesz.Soczewice zalewam zimna woda i gotuje ok. 20 minut podaje czas na oko ,musisz sprawdzac czy jest miekka bo trafilam kiedys na taka co gotowalam pol godziny.A odnosnie reszty swiat to miesko,bigosik,a jesli zjesz kawalek ciasta to swiat sie nie zawali najwyzej waga ci stanie na kilka dni a potem jak wrocisz do codziennosci wszystko sie unormuje.Montignac napisal ze mozna pozwolic sobie na odstepstwa jesli sobie to zrekompensujemy czyms co obnizy poziom cukru.Jak zjesz kawalek placka musisz tak skomponowac reszte posilku ,by skladal sie on juz tylko z weglowodanow o bardzo niskim indeksie glikemicznym.Tak wiec Joldra nie stresuj sie, bo odmawianie sobie wszystkiego do niczego nie prowadzi.Dla mnie wekend bez placka to wekend stracony. pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 15, 2006 Sałatka obiadowa Misz-Masz Składniki: -sałata -pomidor -cebula- -ser plesniowy -jajka -papryka Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora, cebulę, paprykę, jajka i ser pleśniowy kroimy w kostkę i wszystko razemmieszamy. Proste, a smaczne. Polecam do pracy )) Do tego kabanosik albo smazona pierś z kurczaka w sosie smietanowo-curry. Pycha!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 15, 2006 Sałatka z fetą Składniki: -kapusta pekińska -papryka -cebula -ser feta -szynka -pomidory -ogórki kiszone -majonez -koperek Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy pokrojone z kostkę pomidory, paprykę, cebulę, ogórki kiszone (nie za dużo), szynkę, ser feta. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez,drobno posiekany koperek (odrobinkę) sól, pieprz i gotowe! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 15, 2006 alice1 - nie przepraszaj ja jestem normalna. a powiedz daleko mieszkasz od Poznania. a jak bys była miła i napisała mi pare przepisów na obiadki z mięskiem w roli głównej Buzka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 16, 2006 czesc Joldra,mieszkam w sremie 45 km. od poznania.Napisz mi tez cos o sobie ok? a oto kilka przepisow pozniej reszta bo musze robic obiad. KABACZEK Z MIĘCHEM: - kabaczek - 40 dkg. mięsa mielonego - 1 duża cebula - kilka pieczarek Kabaczka przekrajam na pół, wydrążam, dziobę widelcem, solę. Na patelni podsmażam mięsko z cebulą i pieczarkami, nakładam na kabaczka i do piekarnika na ok. 15-20 min, na 3 min. przed końcem posypuję serem żółtym i jeszcze zapiekam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 16, 2006 ZRAZIKI Z KURCZAKA - 2 piersi - 25 dkg. pieczarek - 1 duża cebula - 15 dkg boczku, albo i nie śmietanka do kawy 22% w kartoniku pierś kroimy jak na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, pakujemy na srodek nadzienie (podsmażoną cebulkę, pieczarki i boczek) i zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy na oleju, wkładamy np. do brytfanki z wodą ( ok. 1/3), dusimy, przyprawiamy, Ja to duszę ok. 25 min., na koniec dolewamy śmietankę, i sosik gotowy. Do środka można tez nałożyć np. ser żółty, słupek kiełbaski i orógra, kwestia gustu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 16, 2006 Maleńkie klopsiki w sosie warzywnym miesko mielone kolorowe papryki pieczarki cebula przecier pomidorowy mielone doprawic do smaku,tak jak lubimy i ukulac MALUTKIE ALE TO MALUTKIE klopsiki.ugotowac we wrzątku. sos; -papryki cebulke i pieczarki pokroic drobniutko,w mała kosteczke..wszytsko zasmażyc w garnuszku,,dodoac przecier pomidorowy,przyprawic jak kto lubi,,dodoac klopsiki,,,powstaje taka ptrawka warzywna z klopsikami,,,sos powinien byc podcicgniety maka ale z wiadomych przyczyn rezygnujemy z tego typu zakonczenia...mozna dodoac dosc duzo przecieru i mało wody,wtedy sam w sobie bedzie dosc gesty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 16, 2006 Gołabki miesne bez ryżu... mieso mielone cebulka moga być pieczarki kapusta - głowka duża przecier pomidorowy sól, pieprz... kapuste obgotowujemy i odzielamy ładniejsze liscie... mieso merdamy z pokrojoną w kostke cebulką pieczarki możemy poddusic (lepiej niż podsmazyc) i pkroić w kostke... dodac do masy miesno -cebulowej (przyprawic wg wlasnego uznania)i uformowac kulki... kulki miesne zgrabnie zawinąc w liscie kapusty ... spód garnka podlac wodą wyłozyć pozostałymi liścmi kapusty (by gołąbki nie przywierały) na lisciach ułozyc gołabki i zalac sosem pomidorym (moze być przecier, rozrobiony w wodą)... dosypac mozna do smaku np. ziół prowansalskich i czosnku (w zabkach lub granulowanego)... ja lubie dużo cebulki i pieprzu, bo wtedy te gołąbki sa KONKRETNE:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość joldra Napisano Grudzień 17, 2006 witam ! alice1 Mieszkam w Poznaniu. Mam 55 lat. Syn 30 letni ma juz od 9 lat własną rodzinę / wnuk 7 letni /. Mąż na rencie od 3 lat. Ja pracuje na pełmym etacie ale niedługo przechodzę na wcześniejsza emeryturę i może zostane na 1/2 etetu. o kilogramach nie lubie rozmawiac bo "wykładnią" puszystości jest dla mnie widok /sylwetka/ Przed chudnięciem kupowałam bluzki na 145 cm w biodrach. Teraz mam 125 cm. I bardzo bym chciała mieć /to jest moim celem/ 117 cm czyli mniej niż 120 - wtedy można już kupić sobie ładny ciuch normalnie a nie w lumpeksie albo w sklepie xxxxxxxxllllllllll. Tyle o sobie. Ale widzę że zostałaś mi do towarzystwa tylko Ty. Dzięki za przepisy. Po świętach będzie wiecej czasu to sobie poczytam inne "tematy" Jutro do pracy więc znikam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SHALIMAR 0 Napisano Grudzień 17, 2006 Witajcie.Jestem jeszcze ja.Obserwuję,czytam stosuję ale nie mam za dużo czasu do pisania.Po świętach może będzie lepiej z czasem.Chociaż też nie wiadomo bo goście mogą zostać do nowego roku.Dziewczyny czerpię przepisy z waszych wpisów,chociaż teraz ciężko będzie utrzymać rygor.Na razie,pa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość defi Napisano Grudzień 17, 2006 Witam jeszcze ja.Systematycznie odwiedzam ta strone super przepisy,fachowe porady. ja stosuje diete mm 26 dni zgubilam 5 kg to chyba niezle,chociaz teraz waga stoi w miejscu.Mam pytanie do Was kiedy i ile mozna jesc czekolady[90 cacao] no i czy na pewno mozna makaron sojowy laczyc z rosolem? Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
urszula 11 0 Napisano Grudzień 17, 2006 czesc defi mysle ze jak zjesz 2 kostki codziennie to nic sie nie stanie a co do makaronu to nie mam pojecia bo nie lubie sojowego wiec sie tym nie interesowalam.pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach