Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maliszenka

KIEDY WASZE DZIECI ZACZEŁY RACZKOWAC?

Polecane posty

Gość maliszenka

Bo mój syn ma 6 miesięcy i nawet nie wyraża chęci do raczkowania. Bardziej woli odrazu stać na nogach.

Spoko, mój ma 6,5 i jest na etapie podnoszenia pupy na sekunde, gdy leży na brzuchu. Potrafi się też przesuwać dookoła i do tyłu, ale z pewnością nie raczkuje. Myślę, że to ok.

Gość jak mial
7 miesiecy to zaczal raczkowac:)

Niektóre dzieci w ogóle omijają etap raczkowania:-) Ja podobno suwałam się na pupie:-)

Mój syn nie raczkował - od razu przeszedł do prób wstawania i chodzenia koło mebli. Mimo tego nie zaczął wcześniej chodzić sam - wprawdzie za rączkę od 10m-ca, ale całkiem sam dopiero jak miał rok. Różnie z dziećmi to bywa:)

Moj synek tez nie raczkowal i zaczol chodzic jak mial rok a drugo syn raczkowal jak mial ok.8 miesiecy i w 10 juz chodzil! Kazdy dzidzius rozwija sie inaczej,nawet od tych samych rodzicow. Nie martw sie! 🌻

Gość Mój synek wolał się czołgać.
nie miał ochoty na raczkowanie.Musiałam go uczyć na siłę bo nawet u znajomych polerował ich podłoge.* miesięcy miał jak zaczął ładnie raczkować.

Nasz malutek nie wyrazal checi raczkowania, tylko zabieral sie za wstawanie jak mial jakies 6-7 miesiecy, co nas lekko przerazalo, bo zbudowany jest jak maly czolg i balismy sie ze to za duze obciazenie dla jego stawow mimo jego wielkich checi. I okazalo sie, ze sa specjalne cwiczenia stymulujace raczkowanie - jezeli dziecko juz ladnie smo siedzi to mozna je spokojnie uczyc z lezenia na brzuszku podsuwajac mu nozki pod brzuszek i przesuwajac raczki, albo w lezeniu na pleckach kolysanie na boki przy ugietych nozkach - osobiescie nie radze korzystac z powyzszego opisu, tylko zapytac pediatry :) Wiele dzieci obecnie omija etap raczkowania, jako jeden z powodow podaje sie ukladanie niemowlat do spania na pleckach a nie na brzuchu, co powoduje brak zainteresowania podnoszeniem sie i rozgladaniem na czworakach (po co, przeciez wszystko widac). Wiem, ze zdania uczonych sa podzielone, czy to na pewno nie ma znaczenia dla rozwoju zmyslu rownowagi, komunikacji miedzy polkulami i ....dysleksji.... W kazdym razie te cwiczenia o ktorych pisze sa przyjemne dla dziecka, bardziej zabawa niz trening, a jak maly nauczyl sie raczkowac, to przez dobre 3-4 miesiace powstrzymalo go to od wstawania, a o to nam chodzilo...

Gość judytka123
czesc moja corcia za 12 dni konczy 8 miesiecy, raczkuje juz bardzo sprawnie teraz staje wspnajac sie po meblach i innych rzeczach, przestala sie nawet bawic zabawkami tylko sie wspina zeby stac, zaczela nawet mowic ma ma , a do tej pory mowila tylko da da , ba ba, a jak z zabkami u waszych dzieci? moja mala nie ma i nawt nie widac zeby jakis sie wybijal troche mnie to martwi, pozdrawiam

Gość maliszenka
Mój syn ma 6 miesiecy i ma już 2 ząbki

Gość judytka123
o 2 zabki a moja cora nie ma a konczy 8 miesiecy myslicie ze powinnam sie martwic czy mozliwe ze tak pozno jej wyjda

Nasz synek zaczął raczkować mając 15 miesięcy a pierwsze ząbki miał w okolicy 11 miesięcy. Masz wątpliwości co do rozwoju ruchowego dziecka skonsultuj się z punktem wczesnej interwencji w twojej okolicy. Można zapytać w swojej poradni gdzie taki punkt jest najbliżej. Tam rozwieją wszelkie wątpliwości. pozdrawiam

judytka _ nie pwinnas sie martwic,niektóre dzieci maja 3-4 m-ce i zabki a niektóre 15 miesieczne nie maja jeszcze :) maliszenka raczkowanie ? Moja córeczka dzis skonczyła poł roku :) potafi turlac sie ....przekrecac w mgnieniu oka .... i unosi pupe bedac w pozycji na brzuszku :) Ale na kilkasekund. Spokojnie kochana na wszystko przyjdzie czas 🌻 Jak główka małego,ok ?

judytko nie masz co się martwić, do 12 miesiecy moga wychodzić ząbki a znam nawet przypadki że i dziecku w 14 miesiacu wyszły. Co do raczkowania: moja córka za tydzień kończy 8 miesiecy i juz zasuwa na czworakach. wczesniej był etap: pelzania do tyłu, później do przodu a teraz jest na czworakach. z raczkowania pięknie potrafi usiaść. W łóżeczku stoi i podnoszenie się z brzuszka też nie jest dla niej problemem - do stania. Ominęła etap turlania bo za nic na świecie nie chciała leżeć na plecach. Teraz potrafi obrócić się z brzuszka na plecy ale to żadna dla niej frajda. Jak miała 6 miesięcy to stała na czworakach i sie bujała. rączkami odpychała sie i w ten sposób pełzała do tyłu. Maliszenka wiem że pewnie nie mozesz doczekać sie kiedy Twój synek zacznie raczkować ale przynajmniej mozesz go na chwilę zostawić. Ja niestety nie mogę nigdzie ruszyć sie sama bo zaraz za mną idzie :) Tez się obawiałam że nie bedzie raczkowała bo mając nie całe 7 miesięcy podciągała się w łóżeczku i stała na kolanach. jadnak się myliłam... :)

Gość Rumianek z Miętą
Mój synek skończył 5 miesięcy i strasznie ma radochę, położony na brzuchu milimetrami przesuwa się do przodu, podnosi pupę do góry i odwraca się z powrotem na plecy

Gość maliszenka
są dzieci którym wcześniej wychodzą ząbki bo mają ostre ząbki i im łatwiej, ale są też dzieci które maję zaokrąglone końcówki zęba i wtedy dłużej się meczą z ząbkowaniem. GŁÓWKA OK.

moja córka ma 8,5 miesiaca i dopiero w poniedziałek zajarzyła co nalezy zrobic z nogami zeby sie do przodu przesunąć ;)))

Gość uwaga na brak
raczkowania. DZieci, które nie raczkują w poźniejszym okresie stają się dyslektykami. Raczkowanie rozwija koordynację półkul mózgowych. Prawa rączka, lewa nózka i odwrotnie - to jest ruch jaki dziecko wykonuje w czasie raczkowania. Ten ruch sprawia że koordynują się funkcje półkul mózgowych. Uczcie dzieci raczkowania!!!!!!

Po co ktoś tu straszy? Ja nie raczkowałam, a moje obie półkule są w normie:-) Nigdy nie miałam problemów ani z koordynacją ruchów, ani z pisownią.

Gość gość
moja córka pewnie siedziała i sprawnie raczkowała jak miała 6 miesięcy :)

Gość gość
córka zaczęła raczkować w 9 miesiącu,siadać również w tym czasie

Gość gość
ta... dzieci matek z kafeterii już chodzą mając pół roku :). Jakoś dookoła mnie około 10 dzieci do 14 miesięcy i żadne nie raczkowało szybciej niż w okolicy 9 miesiąca a niektóre w okolicy roku... ale na kafeterii wszystkie dzieci są do przodu :) Pewnie pełzały a Wy piszecie, że raczkowały. Śmiech na sali

Gość gość
moja za tydzień kończy 8 mies i od kilku dni sama siada, turla się, pełza i podnosi pupę do góry ale raczkowaniem to nie można tego jeszcze nazwać, syn natomiast nie raczkował, usiadł sam a kilka dni poźniej stał jak skończył 7 miesięcy, chodził jak miał 10,5 mies. natomiast siostrzenica zaczęła chodzić w wieku 15 miesięcy a raczkować w wieku 10 mies

Gość gość
zapomniałam dodać, że siostrzenica miała wzmożone napięcie mięśniowe i to miało wpływ na późniejsze raczkowanie i chodzenie