Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KOLASTKA

Kwas foliowy czy witaminy dla kobiet w ciąży?

Polecane posty

Gość można pić kawę
no dobra a co robić jak już jest się po tym terminie kiedy najbardziej potrzebny?

Gość czyli kwas foliowy
juz nie działa powyżej 4 miesiąca?

Gość czy są inne preparaty
z kwasem oprócz folika?

Gość
oczywiście, że kwas foliowy działa przez cały czas. Nie tylko w ciąży jest on potrzebny, ale rwnież podczas karmienia i jest uzupełnieniem codziennej diety. Są różne preparaty z kwasem foliowym, trzeba zapytać w aptece. Teraz biorę 1 tabl. foliku i jedną centrum materna na dzień =0,8 mg - tyle wynosi moja dzienna dawka kwasu foliowego.

Gość ja nie wiem co mam robić
bo przyjmuję kwas foliowy dopiero od pocżątku 2 miesiąca w dawce 400, czy go zwiększyć????

Gość
na ten temat trzeba porozmawiać z ginem. Widzisz moja ciąża się nie utrzymała, ale teraz wiem, że tak dla bezpieczeństwa moja p. doktor zwiększyła mi dawkę (wcześniej brałam 0,4). Będzie ok:) nie martw się. Twój gin wie dobrze co jest dla ciebie dobre, a co nie :)

Gość ja nie wim co mam robić
no niestety moj gin jest do bani, nawet zadnych badan typu krwe mocz ciśnienie czy wywiad ogólny nie przeprowadził :( bo podobno za wsześnie (5 ty tydzien) nawet mi nic nie wytłumaczył co i jak tylko kazał czytać książki (chodzę państwowo)

Gość
bierz kwas w takiej dawce jakiej brałaś. Zrób sobie badania: - mocz, - krew - WR - oznacz gr. krwi - toxoplazmoza, różyczka, chlamydia, listeria, cytomegalia, - hormony: ft3, ft4, progesteron, testosteron, estradiol, - cytologia ufff, to chyba wszystko, dużo tego, ale lepiej się zabezpieczyć. Na przyszłość - zmień gina, tu chodzi o zdrowie waszego maleństwa:)

Gość
jak coś mi się przyponie to napiszę.

Gość taka ja jedna
planuje ciaze za rok ,czy moge brac kwas ot tak po prostu juz teraz???bez uprzedniego ustalenia z gin

Kobiety w wieku rozrodczym powinny obowiązkowo zażywać kwas foliowy na wypadek nieplanowanej ciąży. Wystarczy dawka znajdująca się w większości złozonych preparatów witaminowych, wyjątkiem sa kobiety po 35 roku zycia i te które już wczesniej urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej - te muszą brać większe dawki kwasu foliowego.

Gość Jadwiga
czesc. jestem w 9 miesiacu ciazy. przez pierwsze 3 miesiace lekarz zalecil mi folik. badania mialam wszystkie dobre. natomiast od 4 miesiaca zalecil mi kwas foliowy. nie wiem dlaczego ale do 8 miesiaca mialam bardzo niska hemoglobine. pomimo, ze bralam feminatal. jak juz wczesniej wspomnialam jestem w 9 miesiacu ciazy-dopiero teraz mam wysaka hemoglobine. termin mam na 12 wrzesnia-prosze o odpowiec czy moge przejsc na folik? pozdrawiam

Gość kw.foliowy a autyzm
uwazajcie aby nie przedawkować kwasu foliowego, teraz wiadomo ze nadmiar kwasu foliowego ma związek z autyzmem dziecka a niedobór jak same wiecie też jest szkodliwy trzeba zachować złoty środek

Gość evvunia
witam, a ja mam takie pytanie, przez tydzień brałam 3 razy na dzień po 1 tabletce folik 5mg czy to może zaszkodzić maleństwu bo właśnie tydzień temu okazało się że jestem w ciąży, zrobiłam test, koleżanka która niedawno urodziła powiedziała że tak przyjmowała wiec jej zaufałam a dzisiaj dopiero byłam u lekarza a on mi powiedział że 1 tabletka. Czy wcześniejsza dawka mogła zaszkodzić i jak w końcu przyjmować ten kwas?

Gość gość
Nie zaszkodzi, ja brałam całą ciążę po 5 mg folika bo tak mi przepisał lekarz. Normalnie kiedy nie jest się w grupie ryzyka to 0,4 mg wystarczy.

Gość gość
Kwas foliowy kobieta powinna jesc przez cale zycie.Mowiono ostatnio w tv jakie to wazne w kazdym wieku kobiety. Jestem w okresie menopauzalnym i lekarka przepisuje mi taki mocniejszy,ktory jest tylko na recepte.

Kiedy dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy odrazu wybralam sie do apteki i zakupilam kwas foliowy. Po jakims czasie wybralam sie do lekarza, ktory zalecil mi Pregne Plus, ktora nie zawiera tylko kwas foliowy ale rowniez zelazo i jod, ktore wplywaja na prawidlowy przebieg ciazy :)

Gość gość
Polecam-zwykły kwas foliowy i witaminy vitaminer... Moje dziecko urodziło się zdrowiutkie od 6 miesiąca ciąży stosowałam vitaminer+kwasy DHA wcześniej zwykły... Nawet lekarz powiedział, że widać, że dobre witaminy brałam bo cieminiuszka mała itp.

Gość rasoma
Większość dzieci rodzi się zdrowa, ale warto wiedzieć ze czysty kwas foliowy to folik, który jet lekiem i działa najskuteczniej

Gość aszja
Zgadzam się, lepiej wziąć jeden skuteczny lek niż faszerować się masą suplementów, które już nie mają takiego działania

Gość gość
jedno i drugie

Gość gracell
ja też uważam, że lepiej wziać jeden preparat niż kilka jednocześnie, ja brałam folik, ma wszystkei niezbędne witaminy potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka i niebrałam żadnych dodatkowych suplementów.

Gość gość
Oczywiście, że tak. Ja stosowałam leki i suplementy diety, które polecił mi lekarz. Kupowałam w aptece Melissa, ponieważ tam na spokojnie mogłam o każdych witaminach i lekach sobie poczytać :)

Gość gość
Polecam Feminovit. Jak parzyłam na sklady innych suplementów to ten zdecydowanie wygrywa pod każdym względem. Konsultowałam nawet ze swoją położną i zdecydowanie poleciła mi ten suplement.