Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mysica

Pessar - czy ktoś miał??

Polecane posty

Gość aldonaanodla
Hej Dziewczyny! Też mam założony krążek i trochę się boję. Miałam zakładany go w 31tyg ciąży przy 0,5 szyjce w szpitalu ale nalegałam żeby mnie wypuścili na następny dzień ze szpitala a to dlatego że 4tyg wcześniej leżałam też w szpitalu na niby przedwczesny poród/krótką szyjkę i tez ok1cm po czym zrobione miałam usg dopochwowe przez praktykantkę i mam wrażenie że musiała źle mi zmierzyć bo jej wyszło 3cm i puścili mnie po tyg do domu, więc byłam zła że leżałam cały tydzień na marne. Następnie po 3tyg poszłam do lekarza i sytuacja się powtarza (stąd myślę, że szyjka musiała być źle zmierzona na usg) i wylądowałam w szpitalu na zakładanie. Obecnie jestem w 32,4tyg ciąży od tygodnia mam krążek, nie czuję go wcale biorę dodatkowo fenoterol co 8h i isoptin, odpoczywam nie powiem że nie ale nie ukrywam że i do sklepu trzeba czasem pojechać, obiad ugotować no i wyprawkę powoli kończyć kompletować ( a nie chcę obciążać tym mojego męża bo jest jedyną osobą która zarabia na nas i pracuje ciężko). czuje czasem ucisk bardzo nisko mam wrażenie że to skurcze ale nie wiem do końca czy to skurcze bo to moja pierwsza ciąża... nie są one długie ani jakoś mocno bolące po prostu ok 3-6 w ciągu dnia... wizytę mam 17 sierpnia i wolałabym dopiero wtedy zglosić się do lekarza.

Gość trzy_kropki
Witajcie :) krążek miałam 21 tygodni.. było raz lepiej raz gorzej po ściągnięciu rozwarcie które było na 2 cm okazało się na 1 .. miałam wywoływany poród bo tak jak skurcze były tak zanikły :) postępu również nie było .. wiec skończyło się cc.. trzymam kciuki ! ;)

Gość gość
Hej, mam założony pessar od 14 tyg ciąży. Skrociła się szyjka szczególnie od strony odbytu. Nie czuję go, jest ok ale dostałam automatycznie zaparcia. Jak próbowała się załatwić to czuję ten pessar tak jakby blokował mi odbyt a stolec nie może wyjść. Przepraszam że tak dokładnie piszę ale jestem ciekawa czy ktoś tak miał. Nie wiem czy pessar może mieć z tym związek? Poza tym czytałam iż z założonym pessaram sex jest zabroniony a mi ginekolog pozwolił współżyć tylko bez udziwnień i głębokiej penetracji. Chyba pójdę na konsultację do innego ginekologa. Czy coś radzicie?

Gość gość
Mając pessar sex (różne jego formy) jest zabroniony. Jakiekolwiek skurcze macicy mogą spowodowac zsunięcie się pessara. Zabronione są również długie kąpiele oraz basen, gdyż mogą spowodowac infekcje. My nie możemy do tego dopuścic, każda infekcja może byc objawem przedwczesnego porodu. Co do pierwszej części pessar się przesuwa i nachyla w różnym kierunku. Raz jest wyżej raz niżej, raz. raz w kierunku pęcherza raz w stronę odbytu. Więc spokojnie, może się sam ułoży, zaś ty musisz dbac o żywienie, nie możesz miec zaparc. Jedz więcej błonnika, warzyw i owoców. Unikaj słodyczy i rzeczy ostrych. Idź na konsultacje do innego lekarza.Pozdrawiam

Gość gość
sprzedam pessar !!! fabrycznie zapakowany ,nowy, za 70 zł ( WARSZAWA) . Kupilam, jak się okazało niepotrzebnie. Kontakt coromiro@gmail.com

Gość gość
Mam do sprzedania Pessar kołnierzowy szyjki macicy (położniczy), rozmiar 2. za 140zł Oczywiście nowy, nierozpakowany, w jałowym opakowaniu. Zakupiony za 180 zł, nieużywany, ponieważ okazał się niepotrzebny.Koszt wysyłki gratis. Tel kontaktowy 724275644

Gość Natalia w oczekiwaniu
Czesc, jestem w 25 tc od wczoraj mam zalozony Pessar, ze względu na skrocona sztuke i początek rozwierania. Mam leżeć 10 dni do kolejnej wizyty. Czy są tu jakieś ciężarówki z krazkami?

Gość Agaa29
Witam jestem w 26 tc od poniedzialku przed swietami mam zalozony pessar ze wzgledu na skracaja,a szyjke narazie ma 2,5 cm ale powoli sie skraca wiec na wszelki wypadek bo jestem po konizacji

Gość magi77
Witam wszystkie mamy z pessarem. Ja mam pesaar od 19.12.2013 przez cały zczas do dziSiaj czułam go pod palcem podczas zakładania tabletek a dziś jest gdzieś głęboko ledwie wyczułam go koniuszkiem palca. Dodam że miałam założony w24,6 tygodniu

Gość Agaa29
Magi77 ja zaraz po zalozeniu tez go czulam caly czas po 4 dniach myslalam ze mi spadl bo byl w innym miejscu i taki jak by w powietrzu pojechalam do szpitala gin powiedziala ze on jest dobrze zalozony on bedzie sie ruszalbo nie jest przeciez na stale zalozony i tez jak ty po kilku dniach tez batdxo sie schowal tak jak by wessala go w siebie teraz sie obnizyl znowu bylam na kontroli i wszystko jest oki

Gość Luty23
Witam, krążek mialam założony w 28tc. (po założeniu leżałam cały dzień w łóżku) W pierwszych dniach odczuwałam lekki dyskomfort, ale przeszło. Do tego krążka trzeba się po prostu przyzwyczaić :) Ogólnie poczułam ulgę dlatego, że przestał mi twardniec brzuch, mogłam zacząć normalnie funkcjonować.. Wizyty mam w sumie co tydzien. Teraz jestem w 32tc. i lekarz prowadzący ciąże planuje mi zdjąć pessar w 36- 37tc. :) Pozdrawiam

Gość magi77
Proszę powiedzcie czy po założeniu pessara leżałyście czy można wam było chodzic. Ja mam prowadzić oszczędny tryb życia. Nie wiem co dokladnie ma to znaczyć.

Gość Luty23
Oczywiście, że możesz chodzić :) Po to też właśnie zakładają... Tylko trzeba na siebie uważać, nie przemęczać się za bardzo... :)

Gość Agaa29
Mi lekarz rowniez pozwolil prowadzic normalny tryb zycia z uwzglednieniem normalny czyli dziadkowy tryb wszystko powoli i miewolno sie schylac wyciagac rak do gory ogolnie sie naciagac ani oczywiscie dzwigac pozatym w naszym stanie dobrze zrobi takie oszczedzanie sie ;)

Gość Paatkaa
Cześć dziewczyny, mam pytanie. Wybaczcie, że całego topiku nie przeczytam, może gdzieś tam bym odpowiedz na swoje pytanie znalazła ale trochę tego za dużo. W 24 tygodniu miałam założony pessar, teraz jestem w 35 tygodniu, za dwa tygodnie lekarz chce ów cudeńko wyjąć. Zastanawiam się, czy mimo to, że pessar jest założony może rozpocząć się poród, mogą odejść wody albo czop śluzowy? Pytam, bo ostatnio mam dość mocne wodniste upławy i trochę zaczęłam się zastanawiać, czy aby to na pewno nie wody?

Gość gość
up

Gość Agaa29
Witam dziewczyny dawno zadnej nie bylo jak tam samopoczucie u nas jakosec***owolu chociaz teraz ostatnio troche sie martwie bo zaczyna twardniec brzuch ale gin powiedziala ze narazie nie bedzuemy sie martwic

Gość Paatkaa
Aga a w którym tygodniu jesteś? Mi cały czas twardniał brzuch. Brałam na to magnez. A teraz w 37 tygodniu twardnieje ale ja już zupełnie tego nie czuję, chyba że pomacam się po brzuchu.

Gość magi77
Witam wszystkie dziewczyny. Mi także twardnieje brzuch ale to nie boli więc nie panikuje na razie. Biorę no-spe 3x1 magne B6 3x1 luteine 2x2 duphaston 2x1 oraz witaminy. Jak troche pochodze to boli mnie kręgoslup w części piersiowej, ale tak poza tym to na razie może być. Tylko co robic z taką iloscia wolnego czasu.

Gość magi77
Witam wszystkie dziewczyny. Mi także twardnieje brzuch ale to nie boli więc nie panikuje na razie. Biorę no-spe 3x1 magne B6 3x1 luteine 2x2 duphaston 2x1 oraz witaminy. Jak troche pochodze to boli mnie kręgoslup w części piersiowej, ale tak poza tym to na razie może być. Tylko co robic z taką iloscia wolnego czasu.

Gość magi77

Gość magi77

Gość magi77

Gość magi77

Gość magi77

Gość magi77
Witam wszystkie dziewczyny. Mi takze trochę twardnieje brzuch, ale nie jest to bolesne wiec na razie nie paniuje. Troche gorsze są u mnie wzdęcia mam wrażenie ze zaraz pęknę. Boli mnie za to kręgosłup w częśi piersiowej i jak trochę więcej pochodzę to noga w pachwinie. Wszystko pozostałe jest ok. Powiedzcie co robicie z taką ilością wolnego czasu ja mało nie zwarjuję. Zawsze prowadzilam szybkie tempo życia a teraz jestem trochę jak to powiedziec uziemiona.

Gość magi77
Jakis kłopot z internetem i wyslalam taką ilość jednakowych wiadomośc***Przepraszam za taki błąd.

Gość Agaa29
My jutro zaczynamy 30 tc tez mamy pokazna apteczke narazie nie boli tylko twardnieje wiec nie martwimy sie Paatka jak ja bym juz chciala byc na prostej tak jak ty a masz jyz zdjety pessar ?

Gość Agaa29
Ja mam 5 latka w domu wiec maly zajmuje mi troche czasu mi juz powoli brxuch ciazy wiec i tak siw szybko mecze Duzo dziewczyny juz przytylyscie ?

Gość Paatkaa
Teraz w czwartek lekarz wyciągnie mi krążek. Mam nadzieję, że nie będę musiała czekać później nie wiadomo ile na rozwiązanie... Trochę obawiam się wyciągnięcia. Założenie nie było przyjemne ale ściągnięcie również może nie być ciekawe, zwłaszcza, że krążek jest bardzo wysoko, jak aplikuję nystatynę to początkowo go czułam, teraz już nie.