Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenka 22

Zdecydowalam sie na zakup pieska tylko nie wiem czy ma to byc piesek czy suczka.

Polecane posty

Gość malenka 22

Moze Wy mi pomozecie podjac decyzje..bo ja zawsze mialam w domu pieska,nigdy suczki i tak sie teraz zastanawiam ...a pieski juz sa do odebrania wiec nie mam na to zbyt dlugo czasu :( Jakie sa zalety trzymania suczki w domu a jakie wady ? Wiem tylko tyle ze sunie maja 2 razy w roku cieczke ale nawet nie wiem jak ona wyglada :( Bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji

Gość zdecydowanie radzę kotka
:)

Gość ciocia wiesława
jak nie chcesz szczeniat , to najlepiej wyjałowić , to lepsze dla suki, bo inaczej mają tendencje do raka macicy; i wtedy suka jest całkowicie bezproblemowa suka jest bardziej przywiązana do własciciela , mniej się włóczy, nie jest taka dominująca; za to pies jest chyba bardziej kreatywny , choc to też kwestia osobowosci

Gość malenka 22
ale ja nie chce kotka :D a calkowicie wysterylizowana suka nie stwarza zadnych problemow? I ile kosztuje ta sterylizacja ??

Gość ciocia wiesława
nie wiem ile kosztuje miałam kotke i u niej , ale to już parę lat temu , kosztowało 70 zł; wiec teraz obstawiam jakieś 150-200 niektórzy twierdzą , że trzeba jej dac raz urodzic , zeby jej nie odbiło na łeb , inni mówią , że nie trzeba; ja nie wiem suka nie ma zwykle tendencji do dominacji, nie jest agresywna w stosunku do ludzi i innych psów , a u samców to się czasem zdarza

Gość malenka 22
a nie wiesz moze jak wyglada cieczka u suczek ? i czy wielkosc psa ma na to jakies znaczenie tzn.jesli suka jest duzym psem to bedzie bardziej brudzila niz suka malej rasy ?

Gość Zona niemodna
Nieprawda, że suczka musi urodzić, jak nie wyrabiasz papierów, nie ma sensu narażać zwięrzęcia na niedogodności związane z ciążą , pozniej na poród, a na koniec kłopot ze szczeniakami, bo urodzi 13, i po co? Rzeczywiście najrozsądniej wysterylizować, odpada wtedy kłopot z cieczkami, z ciążami urojonymi, i ropomaciczem. Niestety chyb aWiesława optymistycznie podała taki koszt sterylizacji, bo w Warszawie, to kosztuje około 400zł, przynajmniej z tego co ja wiem. Trudno mi cos ci doradzac, bo sama mam juz drugiego psa, chociaz uwazam, że statystyczna suczka jest łatwiejsza do prowadzenia os statystycznego psa.

Suczka ma cieczke i to najgorszy problem. Chodzi po domu i brudzi wszystko krwia, majteczki sciaga i na spacerach wloczy sie za toba stado wyglodnialych psich samcow.... Neutralizatory zapachu nie pomagaja. No ale ejst za to bardziej przywiazana i posluszna. A co do agresji to nieprawda bo moja sunia nie cierpi innych psow-zwlaszcza tych rasy husky i bokser:)

Gość malenka 22
a mialas tez psa ? czy tylko suczke ? jesli mialas psa i suke to kogo bardziej bys polecala ??

Mialam suke a teraz psa tej samej rasy. - suki rosna mniejsze - ladniej sie prezentuja (nic im nie wystaje jak siedza) ;) - sa bardzije przywiazane do wlasciciela i domu - krwawioa dwa razy do roku ale pies tez brudzi, zostawia kropki po sobie na podlodze przez caly rok pewnie jest jeszcze wiecej zalet tylko nie przychodzi mi nic do glowy :D Ide z psem na spacer >>>>>>>>>>

Gość malenka 22
jakie kropki ?

kropki o których pisała -> oh well to wydzielina z siuradła :) u psa , rzeczywiście pomimo tego, że pies dba o swoją higienę to i tak ta wydzielina zbiera się i na podłodze (albo na pościeli, jeżeli pies zawładnie łóżkiem właściciela :O)zostają plamy - taki drobne punkciki - zwłaszcza jak pies leży na brzuchu ( ale nie tylko) ja mam samca, ale nie narzekam i nie chcę panienki

Gość malenka 22
a czy jak suczka ma cieczke to bardzo duzo jest tej krwi ? :(

Gość wszystko jest zalane krwią
masakra!

Gość malenka 22
I czy wydziela wtedy jakis zapach ?

No więc z tą cieczką u suk to jest tak....Faktycznie jak cieczka się zaczyna to trzeba pilnować i niejednokrotnie ścierać czerwone plamy :( ale to zazwyczaj trwa ok 2-3 dni! bo jak tylko suka zorientuje sie co jest grane to zaczyna sama dbać o siebie,wylizuje się i wtedy plamy są sporadyczne.Cieczka trwa ok 3 tygodni.

Gość peeee
malenka22 a pies z rodowodem? Teraz mam psa, ale wcześniej miałam tylko suczki. Mój to pies wędrownik, więc został wykastrowany (ok. 300 zł) żeby nie rodziło się więcej mieszanych szczeniąt. Wystarczająco dużo tego w schroniskach. I psa i sukę raczej należy wysterylizować. Nie wiem co gorsze, czerwone kropki czy okres cieczkowy na osiedlu i pies nie może wytrzymać, wyje, drapie w drzwi i szaleje z podniecenia :/ nie można dokładnie określić, jaka płec lepsza, przecież może się trafić bardzo spokojny pies domator, a może suczka z zapędem dominantki, szalona, która woli podwórko niż głaskanko...

Gość malenka 22
dziekuje za info ale czy tej krwi jest duzo ? I czy to jest taka normalna krew ? Sorki za takie pyt ale ja naprawde nie wiem :(

Gość kotka se kup
psy śmierdzą i brudzą

hehehe - krew jak to krew - normalna jest - taka czerwona :) błękitna to u tych 9(za przeproszeniem - suk ) z rodowodem :)

Gość malenka 22
pee--->>piesek rodowodowy nie wchodzi w gre...nie mam tyle pieniazkow :(

Gość peeee
nie jest dużo...przez pierwsze ok. 4 dni dość dużo kropelek krwi na podłodze. następne 3 już bardzo mało, a potem cieczka to tylko zapach dla psów. są specjalne majtki dla suczek, można się te 4 dni przemęczyć. ale sterylizacja milion razy lepsza, zapobiega przed chorobom układu rozrodczego.

Gość ciepły klimat
Madra decyzja o tej strylizacji i kastracji, ja si e tez zbieram do tego. Psy wtedy sa łagodniejsze , bez problemu bawią sie z innymi psami, nie ma w przyszłosci problemow z prostatą, nie głupieja przy zapachach. Z suczkami nie ma problemu z cieczkami, z ciązami urojonymi z ropomaciczem. No trzeb atylko dbać, żeby zwierze nie tyło. Według opini weterynarzy, przedłuża sie statystycznie o 2 lat ażycie zwierzeciu w ten sposob. N aZachodzie to standart.

Gość peeee
malenka22 to czemu nie weźmiesz psa ze schroniska? po co nabijac kasę tzw. pseudohodowcom, oni rozmnażają niepotrzebnie psy, potem takie kończa w schroniskach :( jestem wolontariuszką więc wiem coś o tym....

Gość peeee
cieply klimat-> sterylizacja nie jest gwarancją, że pies złagodnieje. jeśli pies zupełnie nie akceptuje innych psów, to wykastrowanie go nie zdziala cudów i nagle nie zapała miłościa do wszystkiego co się rusza. Zdarza się, że psy po takim zabiegu łagodnieją, ale to nie jest reguła. u mojego np. nic to nie dało...

To prawda, że suka nie musi urodzić. Nawet jedna ciąża nie wyklucza ciąż urojonych! Zapobiega im za to sterylizacja, a jeśli zostanie przeprowadzona przed ukończeniem roku, to zapobiega rakowi. A jeśli chodzi o wybór, to jak dla mnie nie ma to znaczenia. W tej chwili mam dwie suczki - jedną dobermankę na ogrodzie i yorka w domu, ale jak mieszkałam z rodzicami to zawsze mieliśmy psy. Wtedy nie było sterylizacji i innych zapobiegaczy ciąży ;) Mama się bała, że będziemy mieli ciągle szczeniaki :) Obojętnie na co się zdecydujesz, pamiętaj, że i tak będziesz go kochać i nie zamienisz na innego :D

Gość malenka 22
a slyszalam tez o zastrzykach hormonalnych ktore daje sie raz na pol roku...

Gość ciepły klimat
dokładnie jak kupowac psa to tylko z rodowodem, ewentualnie mozna od kogoś wziąc mieszankę. Hodowca , który sprzedaje zwierzaki bez rodowodu to żaden hodowca. Ewentualnie mozna kupic takie z metryką, ale np. z jednym jądrem, wtedy nie możemy juz takiego psa wystawiać, ale mamy rasowego. jakiego psa ty bierzesz?