Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

manganian VII potasu

moze ktos rozgladal sie ostanio za laptopami i wie....

Polecane posty

Gość trefniś amator
HDMI jest technologią zdolną do przesłania nieskompresowanej wiązki sygnału oraz dźwięku w formacie 7.1. Sygnał jest przesyłany w formie cyfrowej, więc różnego typu zakłócenia nie wpływają na jakość sygnału. Jest to super kiedy ma sie odpowiedni tv i odpowiednio zakodowany film filmy te mają dużą objętość i wymagają ogromnej mocy obliczeniowej

Gość fan laptopow
skrot rozszyfrowalem poprawnie, tylko: a) jaki to w praktyce, skad to brac? i czemu to potrzebbuje dwurdzeniowego procesora

potrzebny do internetu, do napisania czegos , do filmow, muzyki, czasem moze sie przydarzyc jakas prezentacja do zrobienia. ogolnie musi sluzyc do wszytskiego;)do nauki i rozrywki;)

Gość Info-baba
Tak dla orientacji: n-ka / ta tv nowej generacji/ nadaje tylko 2 pr0ogramy w technologii HD./ na chyba 300 możliwych/.

Gość trefniś amator
bo jest tam ogromne zapotrzebowanie na moc obliczeniową taki komp który to obsługuje musi przetważać 50mega na sek i więcej. filmy w HD są przyszłością już nawet są tv na zachodzie które obsługują ten standard. takie filmy zajmują te 30GB i wiecej.

Gość Haku
Laptop ? shit. to na pewno nie jest komp na lata, ewentualnie na rok,dwa. jak chcesz miec takiego na 10 to kupo porzadnego PieCa (pc)

manganian VII potasu z wlasnego doswiadczenia jak kupowalam swojego laptopa. moim zdaniem dołóż kase i kup laptopa, za kazdym razem bedziesz sie wkurzala jak bedziesz chciala obejrzec gdzies film,skorzystac z bezprzewodowego netu w domu,albo inne. milion razy bardziej polecam latopa,oczywiscie bedzie ona mial zapewne gorsze parametry niz pc,ale bedzie duzo wygodniejszy.

Gość fan laptopow
tylko do czego potrzebna ta ogromna moc obliczeniowa skoro jak napisales jest to format nieskompresowany. Niskiej rozdzielczosci filmy MPEG (kompresja niskiego stopnia) dzialaly poprawnie na procesorach klasy pentium. Procesorozernosc popularnych divixow wynika wlasnie z duzej i zaawansowanej kompresji obrazu. a i na to wystarcza procesor o mocy ok 1GHz.

Gość Info-baba
Laptop przynajmniej nie zajmuje pół chałupy!

Gość Haku
hahah co do postu wyzej, film zjmuje 30GB? smieszne :P chyba ze 4 takie filmy. kilka)nascie) takich, to moze :P

parametry laptopa ktore powinny Ci wystarczyc to: 512 ram,albo * 2 60 gb twardy 1,5 procesor, karta do bezprzewodowego netu i jazda

gdzie? jesli wawa moge Ci podac namiar do sklepu gdzie mozesz sie targowac i moga opuscic Ci z ceny, ja tam kupowalam,moi znajomi i bylo ok,z reklamacja nie bylo problemu,a nawet wykonywali \"uklon\" w strone klienta.nie moge przysiac ze tak jest teraz ale bylo jeszcze pol roku temu. ps.ten sklep sprzedaje rowniez na allegro. hmm z marketami bywa roznie np.vobis w arkadii w wawie mial kiedys jak chcialam kupic fajnego fujitsu-siemens.jak zaczelam szperac w necie itd,okazalo sie ze to jest seria ktore siemens sie pozbywa,latop przyszedl ale nie dzialal,zwrocili mi zaliczke na niego.

Gość trefniś amator
sama ilość danych dojeżdża sprzęt a co dopiero jakieś operacje na nich. jak nie chcesz wierzyć jak to wyglada to wyłącz DMA i nagraj płyte zobaczysz jak już przy szybkości 20X wszystko rwie i powoli sie bagrywa

net bezprzewodowy musisz miec w domu,kablowy to nie to samo. w komputerze wciskasz tylko jeden klawisz i dziala,ale np.ja kiedys w wawie nie mialam netu,a ze chodzilam dosc czesto z moim laptopem wpadalam do traffica w centrum i juz mialam net :)

Jeśli nie masz w planach tłuc w gierki (chyba, że jakieś starocie), czy zajmować się obróbką grafiki, to wsytarczy Ci laptop za 2-2,5 tys. zł. W przeciwnym razie kupuj PCeta.

Gość fan laptopow
HD nigdy (nie w najblizszych latach) nie wejdzie na komputery. nawet format w jakim sa zapisane plyty DVD sie nie przyjal, a film zajmowal 4,5GB a nie 30GB. Druga sprawa to przetworzenie 50MB danych na sekunde jest mniejszym problemem niz odczytanie ich z dysku (zwlaszcza laptopowego 4200 lub 5400 obr/min). Zupelnie nie rozumiem po co wkladac dwurdzeniowce do laptopow (poza dobrymi maszynami dla grafikow). Do wiekszosci zadan (wszystkich opisanych przez zalozycielke topiku) wystarczajace bedzie 1,5GHz na jednym rdzeniu. To co istotne przy laptopie to jakosc matrycy (tutaj nei zmienimy monitora jesli nam nie odpowiada), jezeli pracujesz bezprzewodowo to czas pracy na baterii i najwazneijsze - bezawaryjnosc - sprawdzony i polecany producent, minimum 2letnia gwarancja. Ludzie przede wszystkim zapominaja o tym, ze komputer jest tak wydajny jak jego najwolniejsza czesc. W wiekszosci laptopow bedzie to strasznei wolny dysk twardy. IMHO lepiej kupic jednordzeniowca i wymienic w nim dysk na 7200 obr/min i/lub dokupic ramu 1GB jest w sam raz (pamietajcie ze zintegrowana karta graficzna nei posiada wlasnej pamieci tylko "pozycza" sobie z ramu. Goraco polecam takiego z matryca panoramiczna 15,4" - po pierwsze: lepiej sie oglada filmy, po drugie: wiecej sie miesci na ekranie i to nei tylko w poziomie ale wbrew pozorom tez w pionie! 1280x800 w porownaniu do 1024x768 w monitorze 15"

w mieszkaniu mam normalny net kablowy..nie wiem czy jest opcja zmiany na bezprzewodowy bo nie mieszkam sama w sumie uzalezniona jestem od reszty;) dzieki wszytskim za wypowiedzi, przyda sie kazda rada:) ps. nie mam raczej zamiaru tluc w gierki:P

Gość fan laptopow
net bezprzewodowy super rzecz. bierzesz laptopa i idzesz sobei na balkon (spedzalem tak kazdy wieczor upalnego lata ;-) niewazne jakiego masz neta - kupujesz router/access point do wifi i masz bezprzewodowy (cena okolo 200zl)

Manganian kotku , ja mam asusa i jestem bardzo zadowolony :* Toshiby bym nie kupował na Twoim miejscu, mojemu kumploi nie dosc ze sie popsuła to jescze był problem z serwisem :)

Jeśli chodzi o awaryjność, to wcale nie jest takie oczywiste. Znam 3 osoby posiadające laptopy Fujitsu Siemens i dwie z nich nie mają problemów a jedna ma częściej laptopa w serwisie niż w domu. Kolejne dwie osoby mają Acery i żadnych porblemów (mimo, że marka ta uchodzi za awaryjną - przynajmniej w pewnych kręgach). Trudno wypowiadać się o wszystkich produktach danej firmy na podstawie kilku (czy jednego) przypadku.

Gość trrefniś amator
Film W HD napewno nie jest zapisany na zwykłej DVD bo ma za małą pojemność do tego potrzebne sa płyty blue ray lub HD DVD To jedna sprawa druga to to czy ktoś z tego będzie chciał korzystać bo jeśli ktoś ma odpowiedni tv to może sie pokusić odczyt danych jest problematyczny ale trzeba pamiętać że odczytujemy dane albo z dysku albo bezpośrednio z płyty a płyty HD DVD i blue ray które mają odczyt nieporównywalnie szybszy w porównaniu z DVD .