Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciocia krysia

ile kosztuje szczepionka na pneumokoki?

Polecane posty

Gość ciocia krysia

może któraś z was szczepiła i wie jaki to koszt?

Gość jufu
też ostatnio szukałam informacji na ten temat i w necie znalazłam jakoby cała seria???? kosztowałaby 2500zł??? Czy któraś z was też o tym słyszała? Szlag mnie trafił jak to przeczytałam. W Niemczech na pneumokoki dzieci szczepione są za darmo!!

jedna dawka kosztuje niecale 300 zl :( a potrzeba trzy dawki

Gość mama1roczku
u mnie kosztuje 320 zł a potrzeba trzy szczepionki dziękujemy ci ministrze zdrowia za rekomendacje szczepionki ale skoro ja rekomendujecie to dlaczego nie refundujecie???? przykro stwierdzic ale wiekszosci rodziców na to po prostu nie stac

Gość mama1roczku
i nawet becikowe nie wystarczy

Można też kupić szczepionkę za 50 zł, ale ona uodparnia na mniejszą ilość szczepów

Dla starszego dziecka wystarczy jedna dawka, wydaje mi się, że jak dziecko nie jest w grupie podwyższonego ryzyka i nie chodzi do żłobka to nie ma sensu szczepić, no chyba, że kogoś stać ale mi pediatra odradzała.

Gość ciocia krysia
moja ma roczek i od września (a byc może nawet prędzej) chce dać ją do żłobka, z tego co wyczytałam w necie to potrzebuje 2 dawki szczepionki a koszt jednej to 280-330zł Suma dość wysoka, ale wszędzie gadają (choćby dzisiaj w "pytaniu na śniadanie" zeby dzieciaki na to szczepić.

Gość mama1roczku
mi pediatra powiedzial ze jak zaszczepie na pneumokoki to sie inna zaraza przyczepi kogo stac niech szczepi

jeśłi miałabym dać dziecko do żłobka to na pewno bym zaszczepiła, moja będzie chodzić do przedszkola mam nadzieję i wtedy jedną dawką zaszczepię

Gość aguśśka
280 zl jedna dawka

Ja szczepiłam małą na meniggokoki, jak skończyła 2 lata. Kosztowało to chyba ze 140 zł. Pediatra nie zalecał szczepić wczesniej.

W Niemczech nie jest \"za darmo\", tylko z podatków :) Przelewanie z garnka do garnka :) A po drodze setki biurokratów-złodziei. Ja od państwa nie chcę niczego za darmo. Niech tylko nie zabierają mi tych 80% wypłaty, jak robią to teraz.

W Anglii pneumokoki,meningokoki,Pentaxim i MMR (Priorix) tez darmowe sa szczepienia.Nawet lekarstwa dla dzieci do 16 roku zycia i dla ludzi starszych po 65 roku zycia tez darmowe i tak powinno byc w kazdym kraju. W PL majatek zostawia sie w aptekach a emerytow nie stac wykupic wszystkie leki. W PL MMR dla przykladu jest darmowy,ale ma skutki uboczne gdzie wszedzie zostal wycofany tylko nie w PL i na Ukrainie bodajze a za priorix musisz zaplacic.😠

Nie jest darmowe, tylko opłacane z podatków, czyli z tego co zarobiliśmy i nam zabrali :) Za darmo to można co najwyżej po nosie dostać, i tak jest na całym świecie, bez wyjątku :)

Nie wazne z czego czy z podatkow czy skas tam.Wazne ,ze kazde dziecko jest zaszczepione bez wzgledu na status materialny. I starsi ludzie placac podatki nalezy im sie darmowe leczenie,darmowe leki.Najpierw korzystaja z tego dzieci a pozniej na starosc oni sami.

Gdy zaszczepisz dziecko jeśli ukończy pół roku masz 3 dawki po 300 zł każda czyli 900 zł Jeżeli zaszczepisz wcześniej przed ukończeniem 6 miesiąca życia to dawek jest więcej. Jeżeli zaszczepisz po ukończonym drugim roku to dawka jest jedna. Nie ma sensu wcześniej szczepić bo dziecko i tak jest z tobą w domu ja zaszczepłam z myślą o żłobku, gdybym miała pewność że pójdzie do żłobka po ukończeniu 2 latek to wtedy bym szczepiła. Wg warto zaszczepić jeszcze na meningokoki

Nata, gdybym ja zamiast 2000 zł zarabiała 10 000 zł, czy tam nawet 9 000 zł (przy założeniu że na wojsko i kilka innych drobiazgów trzeba płacić z założenia), to ta szczepionka na pneumokoki byłaby jak kupienie wacików. A jeżeli chcesz mieć \"darmową\" szczepionkę, to sposób jest jeden - zamiast 2000 zł będziesz zarabiać 1900 zł, bo skądś na to kasa musi być w budżecie, rząd pieniędzy nie dodrukuje. I tak jak to nazywasz, niezależnie od \"statusu materialnego\", każdy na tę szczepionkę do budżetu by musiał płacić. I na specjalistów-urzędników od pneumokoków przy okazji też :) Teraz jest tak, że podatki i ZUSy płacimy i praktycznie nic z tego nie mamy, bo jak się chce mieć porządnie wyleczonego zęba, to się idzie do prywaciarza, jak się chce to ludzku urodzić to opłaca się położną w szpitalu itd. \"Darmowego\" leczenia prawie że nie ma, bo gdy ktoś ma z egzemą czekać 2 miesiące w kolejce do dermatologa, to pożyczy od sąsiada i pójdzie prywatnie. Sama wiesz, jak jest. Ja naprawdę nie chcę od państwa niczego \"darmowego\", chcę tylko swoje uczciwe zarobione pieniądze ;)

To moze u was tak jest.My tez placimy podatki,ale na slozbe zdrowia nie narzekam.Moze zmien kraj :)

A gdzie mieszkasz? Gdy od wyższych zarobków odciągną Ci 80% podatków i akcyz różnej maści, to w budżecie jest więcej kasy :) Starcza na pneumokoki :) Ale teraz oszacuj sobie, ile miałabyś w kieszeni, gdyby Ci tych 80% nie zabierali. Gdyby jeszcze ta kasa była po prostu przelewana, ale na każdym etapie cała kwota jest uszczuplana przez dziesiątki urzędasów, po 100-kroć opodatkowywana itd. W Polsce zarobki jakie są, takie są, a wymuszenie jakichkolwiek dalszych refundacji pociągnie za sobą dalsze obniżenie wypłat \"na rękę\". Dziękuję za taki interes. Kraju nie chcę zmieniać, wolę walczyć o zmianę systemu. Tym bardziej, że jako człowieka potrafiącego liczyć, przekręcałoby mnie wcale nie mniej gdybym miała świadomość, że powalająca na kolana większość mojej wypłaty (powiedzmy: w funtach) idzie na krewetki dla brytyjskiego szefa rządu. To niech już lepiej za moje pieniądze się Kaczyński opycha. Przynajmniej to \"swojak\". ;) Jeżeli masz ochotę o tym pogadać, to napisz na maila, bo tymi ekonomicznymi dygresjami psujemy komuś topik :) Pozdrawiam serdecznie!

Gość markaj2
to wkońcu z tego wszystkiego zrozumiałam, że jeżeli mój synek ma 2 latka to wystarczy jedna dawka na pneumokoki i kosztuje ok.300zł i na meningokoki też jedna dawka ok.150zł. Czy dobrze pisze?!

Gość Obloczek
jestem mama 2 latka.Maly chodzi do zlobka.Łapie infekcje ale ktore dziecko dzis nie choruje?Bede Go szczepiła na bilansie ,szczepionka kosztuje 295złjedna w Jego wieku wystarczy niestety trzeba ja zamowic 1 tyd wczesniej.