Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milucha

pseudoginekolog....przeczytajcie i napiszcie jakie badania wy przechodzicie?

Polecane posty

Gość milucha

hej moja pani gin, do której starciłam ostatnio jakikolwiek szacunek jako doktora, to po prostu rzeźnik!od roku przepisuje mi Yasmin/co prawda nie narzekam,nie mam zadbnych skutków ubocznych/ale!! przepisuje mi je bez badań!!!!!!przed pierwszym opakowaniem co prawda robilam badanie krwi i cytologie i to wszystko,minąl rok,sama powiedziałam ze chce przed nastepnymi opakowaniami badania, a ta powiedziała ze to nie jest konieczne,ze cytologie zdaze zrobic a krwi sie juz nie bada!!!nie wspomne o badaniach hormonalnych bo takie tez sie powinno przeciez robic....jestem zażenowana.... to juz nie jest moja pani doktor...cóz trzeba płacic i chodzic prywatnie bo jak sama nie bede o siebie dbac to lekarz dzis mi na pewno nie pomoze...:( jakie badania wam zlecaja lekarze przed przepisaniem tabsów?

Gość żadnych wywiad srod.
cytologia, itp. ale zadnych badan horm. itepe, itede... nie znam nikogo kto by je robił tak btw (nie liczac osob na kafe u prywaciarzy, za co sie dodatrkowo placi, a badania horm. wcale nie sa potrzebne /niezbedne do tabsów :O )

Gość uprzejma kleopatra ha
prosze cie......90% kobiet nie bada poziomu hormonow przed tabsami. Jesli nie masz problemow z hormonami, o ktorych sama wiesz, bo to nie jest jakas uspiona bomba i nagle okazuje sie przy braniu tabletek ze cos nie gra, tylko sa rozne symptomy w organizmie,to tabletki nic złego ci moga zrobic. A jak pojawi sie jakis skutek uboczny typu bole glowy czy kilka pryszczy i nie minie w ciagu 3 mcy to zmieniasz na inne bo juz wtedy mozna wywnioskowac czego za malo a czego za duzo w skladnie jest.To nie sa zadne konskie dawki zeby od razu od rzeznikow wykrzikiwac. Szczegolnie, ze bierzesz juz rok i gra. A tak na marginesie to bezsensem jest robienie badan w czasie brania tabsow juz.

Gość właśnie w takim
badania co pół roku.w tym hormonalne(jak można powiedzieć że nie są potrzebne hormonalne przy tabsach-próby wątrobowe i hormony to podstawa przy tabsach)Chodze państwowo. To raczej zależy od odpowiedzialności i kompetencji lekarza.

Gość feeefaa
Bzdura. Chodzę prywatnie i jem tabsy od 4 lat. Owszem, próby wątrobowe raz na roku. To wszystko. Pogięło was z tymi badaniami hormonalnymi. Tabsy nie wpływają na problemy hormonalne. Natomiast poważnym wskazaniem do ich odstawienia są problemy z wątrobą.

Gość milucha
jak to bez sensu jest robienie badań w czasie brania tabletek??????nie upieram sie przy hormonalnych badaniach ale cytologia czy krew???? a mam prawo wyzwac pania dr od rzezników bo zanim weszłam do gabinetu by przedstawic jej swoje stanowisko to ona miała dla mnie juz gotowa receptę!!!!!

Gość ksiezycowa babka
ja nie wierze zadnym ginekologom. pierwsza babka do ktorej poszlam (prywatnie oczywiscie) ot tak, sprawdzic czy wszystko ze mna ok - wydawac by sie moglo,ze dobry specjalista - 30 lat stazu w klinice AM, przesympatyczna, delikatna - stwierdzila, ze mam powiekszony lekko prawy jajnik, ale nic to, poza tym czysto, nawet nadzerki nie ma. tydzien pozniej poszlam do innego lekarza (tez prywatnie), tym razem po tabletki i co sie okazalo? ze jest nadzerka i to calkiem spora, jak to pan doktor okreslil "no, wczoraj to sie ona nie pojawila" :O. zapisal mi yasmin, przeprowadzajac znudzonym glosem cos, co lekarze nazywaja wywiadem, czyli - "cukrzyca? choroby nerek? choroby serca?...bla bla bla". nic nie bylo, wiec dal mi recepte na 8 opakowan w sumie i to byl jedyny plus wizyty za ktora zaplacic musialam 50 zl .no, jak na prywatna wizyte calkiem nieduzo...chociaz kasowac tyle za krotka pogawedke i wypisanie paru swistkow?? nie wiem co mam o tym myslec, pytalam go o badania, stwierdzil, ze badania nie sa do niczego potrzebne, bo przeciez wykluczylismy wszyskie choroby...no, ewentualnie jesli taka uparta jestem, to moge sobie zrobic badania na enzymy watrobowe :O szok

Gość żadnych wywiad srod.
bo na wątrąbe mozna zrobic - ale nie tylko przy ant. ale przy kazdych lekach nie wiecie jaką funkcję spełnia watroba w waszym organizmie ??? to zaczniejcie nauke najpierw o d tego :O na takie badanie mozecie sie upierac ale inne badania ??? jak juz pisaly dziewczyny na hormony nie trzeba robic .

Gość milucha
to chore, nie chodzi mi o badania hormonalne tylko o samo podejscie doktora!chociaz sama rozmowa,ten niby wywiad czy wszystko ok itp a nie recepta mimo ze o nia nie prosiłam!wiem do czego słuzy watroba i wiem ze raz na pół roku lekarz powinien zbadac pacjentke.eee tam nie mamy o czym dyskutowac...

Gość rada jest prosta
wyglada na to, ze piszą tu same dziewczynki - nastolatki ....głupiutkie... Przeciez tabletki antykoncepcyjne polegają na ZMIANIE POZIOMU HORMONÓW bo inaczej byłyby okresy płodne! A wiec podstawa jest badanie poziomu hormonów co jakiś czas! Ale z mądrzejszymi nie dyskutuje.....

Gość susi
ja miałam ogromne zaufanie do mojego gina, do ostatniej wizyty... :/ na prośbę o skierowanie na badanie wątroby i krzepliwość krwi (pierwszy raz po 3 latach brania tabsów) usłyszałam: my tu zawałów nie leczymy. po takie skierowania trzeba do lekarza rodzinnego.. a zaraz po tym wystawił mi kolejny komplet recept na tabletki. i to ma być odpowiedzialny lekarz?

ja mialam baaaardzo wnikliwy wywdiad, cytologie, krew. po pol roku miakam zrobic USG piersi, cyto i krew. i tak co pol roku. trzeba badac krew! szczegolnie APTT!!

Gość szokkkkkkkkk
ludzie, jak badanie na poziom hormonów nie jest potrzebne.Co w gadacie. Bierzecie hormony i nie mierzycie ich poziomu....woła o pomste do nieba. Ginekologiem nie jestem tylko chirurgiem ale o tym wie nawet uczeń słuchający na lekcji biologii

chirurgiem ogolnym? hmmm to zapytaj 99% gin dlaczego nie kaza takich badan robic. moja gin obecna uwazam za kompetentna i jej jak narazie ufam i nie kazala mi robic poz. hormonow:)

Gość szokkkkkkkkk
chirurgiem-ortopedą. może to być spowodowane różnymi czynnikami. Masz tate lekarza, więc wiesz kto ponosi koszty badań w przypadku ośrodków zdrowia...dobry lekarz zleca komplet badań nie patrząc na koszty własne.

ja robie te, ktore moja gin kaze robic.. i stosuje sie do jej wskazowek.. nie spotkalam sie z tym, zeby robic badanie na poziom hormonow- zadna z moich kolezanek mi o tym nie wspomniala. przy okazji ortopedii: co to jest proba szuflady, i w obrazeniu ktorych wiezadel sie ja wykonuje?:)

Gość szokkkkkkkkk
ja kiedyś chodzilam do najlepszego lekarza w moim mieście, a ż w końcu stwierdziłam że coś jest nie tak, że czeka już na mnie recepta. pan tłumaczył, że skoro nie ma widocznych skutków ubocznych to po co badania.to mi wystarczało do czasu gdy samaa zaczelam mieć pojęcie o medycynie. był moim lekarzem przez 8 lat i ani dnia dłużej. po zmianie lekarza, nowa wypisała skierowania na wszelkie badani i powtarzam je co pół roku.

ja tez powtarzam co ol roku... wlasciwie te beda oje pierwsze:) ale je zrobie. dzieki Bogu juz po sesji. co z ta proba szuflady?

Gość szokkkkkkkkk
poczytaj książki albo google to się dowiesz-ja mam za dużo lat i szacunku do siebie i swojej specjalizacji aby udowadniać komus że jestem kim jestem. udowodnilam to sobie poprzez wiele lat nauki.

po prostu nie ma jeszcze ksaizki do ortopedii bo jestem dopiero na 5 roku med. a na 6 jak wiesz jest ortopedia, myslalam ze nie bedzie to dla Ciebi problemem. nonic. internetu nie uwazam za wiarygodne zrodlo. rzepraszam w takim razie ze poprosilam

Gość kaaamaaa
Jestem w szoku. Nie trzeba robic badan hormonalnych do tabsow?!?!?! kobiety skad wy jestescie! TRZEBA. Jezeli nie chcecie miec chociazby problemow z pozniejszym zajsciem w ciaze to badania trzeba zrobic.Owszem takie badania kosztuja,ale trzeba sie zdecydowac, jednorazowy wydatek czy zdrowie.tabletki anty nie sa niezdrowe pod warunkiem ze sa prawidlowo dobrane, a zadne - powtarzam ZADEN lekarz nie jest w stanie dobrac prawidlowo tabletek bez badan.Fakt faktem ze niestety to robia i stad wiekszosc kobiet potem mowi ze to tabletki sa zle, bo stracily libido, bo przytyly bo costam 0 gowno prawda, to wszystko jest wina niekompetencji lekarzy lub niewiedzy kobiet, ktore potem siedza i wypisuja na forum ze do brania tabletek nie sa potrzebne zadne badania...

Gość kaaamaaa
zadnych wywiad srod. - jak chcesz brac tabletki bez badan to nierz ale nie wypisuj pierdol na forum bo nie daj Boze ktoras cie poslucha. A Tobie tez z dobergo serc aradze troche poczytac,wyjdzie ci to na zdrowie

prywatni wcale nie są lepsi od tych z nfz:) kiedyś chodziłam do wielkiej Pani doktor która nawet cytologii mi nie zrobiła zapisując tabletki:O potem chodziłam do przychodni do ginekologa i przy pierwszej wizycie na moje prośbę, bez zadnego uzasadniania zrobił mi cytologię, usg, pogadał ze mną, odpowiedział na wszystkie pytania i wyszłam stamtąd bardzo zadowolona;)

Gość ja brałam
tabletki 6 lat, ani razu mój ginekolog nie zlecił mi zadnych badan z krwi. A chodziłam praywatnie

ja bylam juz u 4 ginekologow,. pierwsza pani doktor zbadala mnie i wypisala tabletki anty, pozniej zrobila cytologie powiedzialae ze jest wszystko wporzadku i ze za rok powtorzy mi cytologie. jak przyszlam do domu sama przeczytalam sobie moj wynik badania cytologicznego i przeczytalam ze mam stan zapalny a gin twierdzila ze jest wszystko oki. poszlam do drugiego giekologa to zapisala mi tylko tabsy zebym sie odczepila i powiedziala zebym nastepnym razem odwiedzila ja prywatnie to zajmiemy sie reszta rzeczy. nie poszlam. 3 gin byla wporzadku zbadala mnie wyleczyla stan zapalny i to w panstwowej przychodni dla dzieci, teraz mam juz 18 latr to musialam zmienic gina moja nowa ginekolog zanim mi przepisala tabsy to zrobila mi badania czyli proby watrobowe i hormony, tabsy dostalam a jutro ide na cytologie. powiedziala mi ze konieczne sa proby wtraobowe i hormony( pytalam sie bo nie lubie bardzo pobierania krwi) i cytologia raz na rok . tak wiec mi sie wydajez e wszystko zalezy od podejscia lekarza do sprawy i kompetencji jak widac.

Gość akle
kaamaaa: ze niby jak waga rosnie po tabletkach anty to niekompetencja lekarzy, ze takie tabsy przepisal.. hmmm proponuje zebys poczytala troche o dzialaniuu estrogenow.

Gość kaaamaaa
akle - Proponuje zebys udala sie do normalnego lekarza. Przy prawidlowo dobranych tabletkach nie powinnas ani tyć ani chudnąc.Chyba ze bierzesz hormony poniewaz cos nimi leczysz a nie tylko jako srodek antykoncepcyjny,wtedy korzysci ze stosowania moga byc wieksze niz skutki uboczne (na przyklad tycie). Chyba ze uwazasz tycie i chudniecie w zaleznosci od rodzaju branych pigulek za zdrowe i prawidlowe dla organizmu? Sa kobiety ktore nie powinny brac pigulek bo zle je toleruja - wiec sama poczytaj zanim cos napiszesz.Ja nie przytylam nawet grama,tak samo jak moja siostra cioteczna.jesli tyjesz,chudniesz,boli cie glowa lub inne - to znaczy ze bierzesz nie to co poiwnnas brac lub wogole nie powinnas brac.Niestety,zycie jest jakie jest,jedni moga inni nie.