Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina69

Przepisy na dania szybkie, zdrowe i smaczne! Zapraszam do wspólnej konsumpcji.

Polecane posty

🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Założyłam ten temat z myślą o prostych, mało skomplikowanych daniach na obiad i nie tylko. Przyznam, że z czasem brakuje pomysłów na danie właśnie szybkie, ale zdrowe i smaczne. Jeśli temat znajdzie uznanie wśród was, to będę zamieszczać tutaj swoje sprawdzone pomysły aby wspólnie urozmaicać codzienny jadłospis i oczywiście liczę na wasze rady.Mniam. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotowana woda
moze ziemniaki z kefirem/:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki, ale nie skorzystam, raczej więcej wkładam serca w to co robię. Ja mam np przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Robi się szybko i jak znalazł dla niespodziewanych gości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może nie jest to najzdrowsze, ale w każdym bądź razie smaczne :) Ryż z szafranem. Składniki: Ryż (ile potrzebujesz, on pęcznieje w piekarniku) Woda (nieco mniej niż ryżu) Puszka kukurydzy Kurkuma/lub przyprawa z kurkumą albo szafran Pół kostki masła Nieco soli, ale dosłownie szczyptę Żaroodporne naczynie i piekarnik :D:D Ryż wrzucasz do miski, wrzucasz kukurydzę (ilość zależy od twojej fantazji - może być zarówno baardzo kukurydziany ryż jak i parę ziaren warzywa), dosypujesz troszkę kurkumy - DOSLOWNIE TYLE, ŻEBY SIĘ ZABARWIŁ! Troszkę solisz, ale naprawdę minimum, wrzucasz do naczynia żaroodpornego, podlewasz wodą i posypujesz wiórkami z masła. Piecz w piekarniku (ja nie używam tego z kuchenki gazowej, wiec nie mam pojęcia w ilu stopniach to piec..) do odparowania wody, i aż ryż się ugotuje. Bedzie dość lepki, ale może być kruchy pod spodem. Jeżeli chcesz - możesz do tego wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałki kurczaka, seler naciowy, dowolne warzywa, ktore można upiec :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monia1111111111111
filety z kurczaka poieczraki cebulka kukurydza z puszki makaron - najlepiej swiderki lub muszelki dwa filety z kurczka kroimy w kostke i podsmazamy z przyprawami jedna cebulke tez w kostke podsmazamy pieczarki - ilosc zallezy kto ile lubi kroimy kostke lub plasterki i rowniez podsmazamy gotujemy makaronik puszke kukurydzy odsaczamy wszystkie składniki mieszamy ze soba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monia1111111111111
i znowu drób 2 piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 zielona papryka i 1 zółta 3 duże pomidory bez skóry 150 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 kieliszka białego lub różowego wina zioła prowansalskie Wszystkie warzywa, poza czosnkiem kroimy w średnią kostkę. Wlewamy na patelnię oliwę, dodajemy rozgnieciony w łupinie czosnek i warzywa bakłażan, cebula, cukinia, papryka, nogi pieczarek. Każde kolejne warzywo dodawaj, kiedy poprzednie trochę zmięknie. Wlewamy białe wino i dokładnie wszystko mieszay, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojone kostkę pomidory. Na osobnej patelni podsmaż filety z kurczka z przypwami - czosnkiem ziołami prowansalskimi i pietruszka suszoną kurczka dodaj do smażących sie warzyw zanim dodasz pomidory zeby wszystko fajnie przeszło ja to podaje z ryżem ale mozna tez z kulkami ziemniaczanymi lub frytkami albo ziemnaczkami opekanymi smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurze cycki
czy innego mięsa nie ma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki dziewczyny, wypróbuję w niedługim czasie. A teraz moje szybkie ciasto z jabłkami. Do dużej salaterki wsypujemy: 1 szklankę cukru 1 cukier waniliowy( może być 15gramowy lub 30 gr bez różnicy) 3 całe jajka 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2szklanki wody mineralnej Wszystko miksujemy tak by się składniki połączyły a potem dodajemy 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia 30gr (duże) wszystko miksujemy ponownie na jednolitą masę Włączamy piekarnik, by się lekko nagrzał i w tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i na niej układamy ćwiartki jabłek i zalewamy naszą masą. Oprócz jabłek, możemy zrobić nasze ciasto ze śliwkami, mandarynkami i z drobno mielonymi bakaliami, z makiem. Oczywiście bakalie i mak od razu mieszamy ze zrobioną masą , nie wykładamy ich na blachę. Piekarnik elektryczny. Czas pieczenia 40 min. Piec na 180 stopni z funkcją pieczenia ciasta lub z termoobiegiem przez 30min. Następne 10 min pieczemy na 160 stopni. Po upieczeniu posypujemy np cukrem pudrem lub polewa wg upodobań. Całość do momentu upieczenia zajmuje mi 1 godz. Smacznego🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ło matkooooooooo
"Założyłam ten temat z myślą o prostych, mało skomplikowanych daniach na obiad i nie tylko" a potem nagle: "Dzięki, ale nie skorzystam, raczej więcej wkładam serca w to co robię" konsekwencji: zero... :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ło matkoooooo nie rozumiem czemu się dziwisz, przecież to żaden przepis, co najwyżej żart, bo kto same ziemniaki z kefirem będzie jadł, no chyba, że wojna nastanie, to wtedy rarytas wśród rarytasów będzie. Ani to przystawka ani drugie danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no chyba na ziemniaki z kefirem to nie trzeba przepisu :D a w temacie jest PRZEPISY. moze nauczmy sie odrozniac przepisy od po prostu pomyslow, zeby polaczyc dwa skladniki i zjesc :P moje etetowe danie na szybkiego, robi sie szybciej niz gotuje makaron (na 2 osoby) -tluszcz do smazenia: oliwa + maslo lub sama oliwa, ok. 1 lyzki lacznie -ze 6 czarnych marynowanych oliwek pokrojonych w krazki -wiorki ostrej papryki i bazylia -20-25 surowych, obranych krewetek -1/3 szklanki slodkiej smietany -1/4 szklanki tartego parmezanu -troche soli -ugotowany makaron (w miare mozliwosci cos zielonego, swiezego do posypania) na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzycamy oliwki, papryczke i bazylie, podsmazamy chwile az zapachnie. zwiekszamy ogien do max, wrzucamy krewetki, obsmazamy przewracajac ze wszystkich stron ze 2 min. dolewamy smietane, gotujemy chwile na b. malym ogniu zeby sos troche zgestnial, wsypujemy ser, mieszamy, prubujemy i ew. dosalamy. sosem polewamy makaron, mozna posypac swieza zielenina wg. wlasnych upodoban. majac przygotowane skladniki taki sos robi sie doslownie w 5 minut. do tego fajnie podac salate z sosem vinegret lub brokuly na parze, zeby troche zneutralizowac \"pozywnosc\" tej potrawy ;) jak w tylule - danie szybkie zdrowe i smaczne, aczkolwiek niekoniecznie dietetyczne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze nie az takie egzotyczne, ale ma mniamniusny, domowy, kojacy dusze smak ;) a dla jeszcze wiekszego ukojenia duszy mozna popic winkiem. co prawda wiele osob pija biale wina do dan rybno-morskich, a jednak do takich smietanowo-serowych sosow zdecydowanie polecam lekkie, ale czerwone ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita w weekend mam zamiar to zrobić, ale nie wiem jak się obiera krewetki, pierwszy raz będę miał z tym do czynienia, napisz mi proszę w jaki sposób je się obiera, trudne to jest a może są w sklepach już gotowe obrane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasmina :) ja kupuje obrane ... obiera sie je upierdliwie, szczerze mowiac ;), ale w sumie prosto - bierzesz robala do reki i jakos rozdziawiasz ta skorupe na boki, latwo schodzi. ale nastepnym problemem jest uklad pokarmowy, ktory w sumie mozna jesc, lecz dla mnie nie jest to zbyt apetyczne. dodam jeszcze, ze ja uzywam krewetek takich niewielkich, 3-4 cm. najczesciej kupuje mrozone juz obrane i oczyszczone, tylko w ogonkami, wiec ogonki tez wywalam. niektorzy lubia gotowac z ogonkami, bo one dodaja troche smaku (jak kazda kosc w zupie ;) ), albo na zasadzie, ze za ogonek fajnie sie lapie i je. ale ja tam wole bez. czasem tez kupuje juz ugotowane, wtedy (po rozmrozeniu) wrzucam je na patelnie tylko zeby sie podgrzaly w sosie, bo gotujac je dodatkowo uzyskasz niemile gumowate niewiadomoco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita dziękuję bardzo za wskazówki, nabrałam wielkiej ochoty na Twój przepis i w weekend zamierzam zrobić, jeśli masz inne przepisy, chętnie skorzystam, pa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak cos mi sie nawinie, to bardzo chetnie zapodam :D na razie podaje link do przepisu z BonApetit, ktory wg. mnie jest absolutnie rewelacyjny, prosty jak drut, a efekt bardzo wytworny i smak przerozkoszny: jak dotad zdecydowanie moj nr.1 wsrod internetowych przepisow :) http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3846 smacznego :) Jasmina, ciasto jablkowe wyglada pysznie, ale ja po prostu nie pieke ciast, jakos nie mam tego w nawyku, ani tez nie przepadam za slodkim na tyle, zeby samodzielnie produkowac, jak to kiedys ktos powiedzial \"ze slodyczy najbardziej lubie sledzie\" ;) innymi slowy - nie jadamy deserow ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasmina wlasnie wlozylam do piekarnika Twoje ciasto jablkowe faktycznie jest strasznie szybkie jak si eupiecze to napisze jak wyszlo narazie piekie pachnie aha ja dodalam troche cynamonu bo do jabluszek uwiebiam cynamon :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdewa
momika - jakiej wody dodawalas do tego ciasta? gazowanej czy niegazowanej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sorki ze nie napisalam wczesniej ale akurat mama wpadla wiec ciasto wyjelam i uz polowy nie ma bo naprawde pyszne podalam je jeszcze z galka lodow i bita smietana dodalam wody niegazowanej bonie mialam innej akurat i nie dalam tez cukru waniliowego bo tez nie miala a ciasto naprawde szybkie i smaczne polcam Jasmina dzeki za przepisik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdewa
tez zrobilam to ciasto, faktycznie bardzo proste i szybke w przygotowaniu, w smaku takie dosc pospolite, ale dobre. tyle, ze jablka nastepnym razem uloze na ciescie, zamiast zalewac je ciastem - nastepnego dnia jablka puszczaja sok i na dole ciasta robi sie taka nieapetyczna, klejaca papka, ktora staje w gardle. i trzeba uwazac na czas pieczenia - mojemu piekarnikowi wystarczylo 30 min, chwila wiecej i wszystko by sie spalilo. generalnie bardzo dobre - idealne dla poczatkujacych w kuchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita, dzięki, za link, w niedługim czasie wykorzystam. Zrobiłam twoje danie, faktycznie palce lizać, 👄 Dziewczyny, Do tego ciasta, co wam podałam można wodę niegazowaną, ale ja dają gazowaną, jest wtedy bardziej puszyste. co do jabłek, to muszą być te jedne z twardszych, by nie robiła się marmolada. Aha, zamiast jabłek można dać inne owoce tylko twarde i odsączone, jak truskawki, madarynki, morele, śliwki..... pozdrawiam. W poniedziałek zamieszczę swoje dalsze przepisy. Piszcie, piszcie...........Pa!🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sorry, że w poniedziałek mnie nie było, ale miałam problem z netem. dzisiaj zaproponuję szybkie leniwe. 🌻 Leniwe na 2 osoby: 0,5 kg sera białego 3 krotnie mielony ( ja kupuję bacha0 2 1/2 szklanki maki pszennej 1 całe jajko szczypta soli Wszystkie składniki włożyć do miski i ręcznie wyrobić na jedną masę, nastepnie uformować kluski i wrzucić na wrzątek, po wypłynieciu polać masełkiem z bułką tartą podsmazoną na patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasmina69 - ciesze sie, ze smakowalo :) a niedawno zobilam taki oto blyskawiczny makaron z tunczykiem i nie tylko. dodam, ze nie lubie sosow makaronowych z tunczykiem, w ogole podgrzewanego tunczyka z puszki, ale to jest calkiem dobre :) acz nie tak wytworne jak krewecioszki ;) skladniki: - makaron (ilosc sosu bedzie na 2-3 osoby, wiec tylez makaronu) - 3-4 lyzki oliwy - rozgnieciony zabek-dwa czosnku - puszka pomidorow, pokrojonych, ale nie rozdrobninych na miazge - puszka tunczyka w sosie wlasnym - 1 lyzeczka kaparow - 3 lyzki pasty z czarnych oliwek - 3-4 fileciki anchois (nie potrzeba soli ani pieprzu, ale mozna dodac troche bazylii, pietruszki lub szczypiorku, jezli suszone to na poczatku, swieze na koncu) wykonanie: 1. wstawiamy wode na makaron 2. na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy czosnek i pomidory (z pomidorow upijamy kilka sporych lykow soku, bo bedzie za zadkie), zagotowujemy, zminiejszamy ogien i gotujemy ok. 15 min w celu zageszczenia sosu. 3. wsypujemy i gotujemy makaron (np. rurki) 4. w miseczce mieszamy pozostale skladniki (tunczyk, kapary, pasta z oliwek i anchois) 5. czekamy na makaron 6. odcedzamy makaron, wylaczamy gaz pod pomidorami i dodajemy do sosu zawartosc miseczki, mieszamy troche. 7. wykladamy makaron do misek, a nan sos. smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita, hm, apetycznie brzmi, dzięki za przepis, wypróbuję w najbliższym czasie, uwielbiam nowe przepisy, nie nudzę się w kuchni tak jak przy oklepanych.🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Warzywa na patelnie Hortexu + ugotowany ryż + ugotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę + przyprawy wg swojego gustu = pychotka. Dusić pod przykryciem na maśle do miękkości. Szybkie, smaczne i zdrowe.🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×