Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina69

Przepisy na dania szybkie, zdrowe i smaczne! Zapraszam do wspólnej konsumpcji.

Polecane posty

Takie rzeczy wlasnie lubie - zwykle proste skladniki, jak najmniej przerobki, panierunkow i innych zbednych czynnosci, a efekt - pyszne jedzonko o konkretnych nierozmytych smakach :) A co jest w tej mieszance warzywnej Hortexu, Jasmino? W razie, gdybym na nie-Hortex trafila, co jest duzym prawdopodobienstwem? Ja tez nudze sie przy robieniu banalnych potraw, nie rozumiem, jak niektorzy moga walkowac cotygodniowo rosoly, schabowe, placki ziemniaczane, pomidorowki i nalesniki ;) pomysl na jaja ze szparagami: na wiekszej patelni, z ogdobina oliwy, podgrzewamy troche mrozone szparagi, sporo, tak zeby luzno-jedno-warstwowo przykryly cala patelnie. mrozone szparagi sa juz takie miekkawe, jakby podgotowane, wiec nie trzeba ich dodatkowo gotowac czy smazyc. w tym czasie w miseczce rozbeltujemy ze 4-5 jaj z sola i pieprzem + ew. jakims ziolkiem. wlewamy na podgrzane szparagi i nie mieszamy, czekamy az jaja sie zetna, ale nadal beda takie troche \"na miekko\" ;) pod sam koniec wierzch posupujemy skruszonym serem typu bryndza lub feta, ew. tartym zoltym serem, czekamy az sie troche podtopi. wykladamy na talerze w postaci placka przecietego na pol. :) problem tkwi w tym, ze nigdzie nie widze mrozonych szparagow. robilam to danie ostatnio jak bylam u mamy, ktora akurat takowe posiadala. jesli uzyc szparagow surowych, to prawdopodobnie najlepiej byloby je pokroic wi cienkie a la plastry z ukosa. no i konieczna jest naprawde nieprzylepna patelnia ;)

To jest mrożonka, różne warzywa. Ja kupuję firmy hortex lub frosta. Nazwa: warzywa na patelnię.Na bank znajdziesz w każdym sklepie. pozdrawiam!

konczita, rewelacyjnie brzmi, poszukam szparagów mrożonych. A jakimi innymi warzywami można ewentualnie zastąpić szparagi? Może brokułami? Uwielbiam brokuły! jeśli nie dostanę szparagów zastąpię je brokułami, najwyżej wywalę do kosza, w końcu człowiek na błędach się uczy przez cały czas, hi, hi.......

mysle, ze swietne byloby z brokulami, np. mrozone brokuly w malych kawaleczkach, one tez sa juz takie miekkawe, nie jak surowe, albo nawet szpinak, tylko zeby sie troche podgrzal a nie rozgotowal, jak to niektorzy lubia szpinak robic ;) Jasmina, ale mozesz mi napisac jakie tam warzywa sa w tej torebce, sorry za upierdliwosc ;) dobry pomysl mi poddalas, tez zrobie z brokulami, tez je uwielbiam, chociaz do normalnego jedzenia to jednak smaczniejsze sa swieze niz mrozone :) te jaja sa naprawde pyszne i pozywne, a do tego super by byl pomidorek jakis :)

konczita, nie uważam byś była upierdliwa, w końcu jesteśmy tu po to by zasięgnąć full info, więc te warzywa na patelnię to jest mieszanka różnych warzyw mrożonych, najlepiej jak w sklepie poprosisz o mrożonkę warzyw hortexu lub prosty, muszą mieć w sklepie jak nie w tym to w drugim. Skład: marchew, brokuły, kalafior, fasolka itp.

konczita, nie jestem w stanie wymienić Ci wszystkich składników, ale uwierz mi jest to mieszanka różnych mrożonych w kawałkach warzyw. 🌻

dziekuje Jasmino :) marzy mi sie niesamowicie herbatka zielona jasminowa, ale jak na zlosc nie mam w domu :( jutro ide na zakupy :) dobrej nocy :)

Mam dla was nowy przepis a raczej szybkie danie w trzech wersjach. W sklepie w małych paczuszkach można dostać tortellini, są do wyboru z serem i z mięsem, te z mięsem kosztują ok 3.90 paczka. Opcja: 1. ugotować wg wskazówek na odwrocie. Po ugotowaniu posypać startym serem i polać ketchupem lub sosem wg swojego gustu. 2.To samo jw, po ugotowaniu podsmażyć na masełku do lekkiego zrumienienia, ja podsmażam np na masełku czosnkowym. Na talerz i polać ulubionym sosem i posypać tartym serem. 3. Po ugotowaniu, na patelnie i dodać mrożone warzywa, smażyć do miękkości warzyw. SMACZNEGO!

Gość też podczytywaczka
fajne te przepisy, muszę wypróbować w przyszłości.

Jasmina, bede robic to danie mrozonkowe za pare dni, dam znac jak wyszlo, na razie musze troche wyczyscic lodowke z tego, co tam juz jest ;), a zeby bylo praktycznie, to zrabie cos z ryzem i cos z kurczakiem, zeby potem miec gotowy ugotowany ryz i gotowego ugotowanego kurczaka :)

konczita, do tego ryżu i ugotowanej piersi z kurczaka dodaj mrożonych warzyw i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Oczywiście dodaj w trakcie duszenia ulubione przyprawy, zioła i masełka by nie przywierało. Trzymam kciuki! Pa!🌻

Gość Albert380
Witam . Niezłe te przepisy,dla samotnego kucharza:) Pozdro....

🖐️ Propozycja na szybki obiadek:) Ugotować makaron ( swiderki, muszelki itp) Jednoczesnie smaże warzywa (mrożonka - warzywa na patelnie \"Azja\" ta najlepiej mi smakuje) do warzyw dodaje parówki lub kałałek jakiejs kiełbaski, podsmażam. Przyprawy: sól, pieprz, carry Ugotowany makaron łącze z usmażonymi warzywami. Mieszam i podaje:)

Gość krem z brokułów
paczka mrożonych brokułów 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1/2 szklanki ryżu sól pieprz biały i czany Do niezbyt dużego garnka (2-3 litry) wrzucamy brokuły i pokrojoną marchew i pietruszkę oraz surowy ryż. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż wszystko porządnie zmięknie. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę soli oraz pieprz. Jeszcze chwilę gotujemy i miksujemy. Można też wcisnąć jeden ząbek czosnku. Ta zupa jest przepyszna z duża ilością jogurtu naturalnego. Lub śmietany jeśli ktoś jednak lubi igrać ze zrowiem...Można dodać zieloną pietruszkę. Jem ją prawie codziennie od dawna i jeszcze mi się nie znudziła. Ja także bardzo lubię brokuły. Latem, gdy jest łatwiej o świeże brokuły gotuję je krótko rzucając na wrzątek i polewam jogurtem naturalnym z duża ilością czosnku i zielonej pietruszki. Można przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Dosyć dobre na upały bo lekko wchodzi, ale trzeba lubić czosnek. Kto nie lubi może spróbowac bez. Zauwazyłam odkąd używam białgo pieprzu zamiast czarnego, że potrawy mają znacznie lepszy smak.

Gość krem z brokułów
ogłnie uwielbiam zupy, jem je już od rana, ten krem z brokułów, jarzynowa oraz pomidorowa to moje hity

jeszcze mi ise przypomnial taki banalny, ale uzyteczny pomysl: na ugotowany makaron wylewamy sos pomidorowy (wlasnej roboty, czy nawet z braku czasu ze sloika), a na to kruszymy ser feta lub bryndza. sporo tego sera, zeby bylo pozywne ;) no i jakas zieleninka :)

Kurcze ciekawy ten przepis na krem, dzięki wielkie za podpowiedź no i fajnie, że wpadliście! 🌻 konczita, kupiłaś już te mrożonki? Pozdrawiam wszystkich!👄

Gość krem z brokułów
jedzcie zupy !! są pyszne, dość łatwo i szybko je mozna zrobić zrobić od kiedy jem przede wszystkim moje zupy schudłam bez wysiłku zrzuciłam 4 kilogramy, nie mam problemów z wagą, ważyłam w porywach do 60 kg ale teraz mam wagę jak z czasów liceum, w porywach do 56 kg podaję przepisy na jarzynową i pomidorówkę (może was zaskoczy!) ZUPA POMIDOROWA 2 puszki pomidorów całych lub krojonych (bez skóry) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 2 łyżki oliwy sól, biały mielony pieprz W garnku w którym będziemy gotować zupę smażymy na 2 łyżkach oliwy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę (2 minuty). Zalewamy wrząca wodą z czajnika, powiedzmy do połowy garnka (pomidory z puszki i kukurydza wypełnią dalej garnek a jak będzie mimo wszystko mało to można jeszcze potem dolać wody z czajnika). Teraz wrzucamy pomidory z puszki razem z zalewą i odcedzoną kukurydzę z puszki. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy (5-10 minut) i dodajemy łyżeczkę soli oraz biały mielony pieprz. Teraz możemy spróbować i dodać szczyptę ostrej mielonej papryki, lub świeżą albo suszoną bazylię. Zdejmujemy z ognia i na koniec aby uzyskać gęsty krem miksujemy. Już na talerzu można wlać jogurt lub śmietanę, posypać zieloną pietruszka ale to tylko dodatki i nie są konieczne. Tak samo jak ostra suszona papryka i bazylia. Zupa jest bardzo gęsta. (W innych wersjach oprócz kukurydzy, papryki i pomidorów można dodać zielone oliwki, można też dodać wyciśnięty czosnek). ZUPA JARZYNOWA 1 por (jasna część) 1 marchew 1 pietruszka nieduży kawałek selera sól, biały pieprz oliwa Kroimy warzywa i smażymy krótko na dwóch łyżkach oliwy w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy wrzątkiem z czajnika i gotujemy kilka minut (5-10 min.) Wrzątku lejemy do pełna, to jest rzadka zupa, która najlepiej smakuje z makaronem, gotowanym osobno. Dodajemy łyżeczkę soli i białego, mielonego pieprzu do smaku. Możemy wcisnąć ząbek czosnku. Gotowe. Lejemy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i zieloną pietruszkę. (W innej wersji możemy po dolaniu wrzątku dodać krojone w kostkę surowe ziemniaki, ale wtedy już nie podajemy z makaronem, no chyba, że ktoś lubi.) Do gotowania każdej z zup potrzebujemy nieduży garnek 3-4 litrowy. Podstawą przyprawiania tych zup jest sól i biały, mielony pieprz. Do każdej możemy wciskać czosnek, dolewać jogurt naturalny i dodawać zieloną pietruszkę.

Gość krem z brokułów
Zauważyłyście ? Do tych zup nie dodaje się przypraw w proszku (vegeta) czy kostek rosołowych. Nie potrzeba trującej chemii. One mają głęboki z samego jarzynowego wywaru, trzeba tylko dobrze skojarzyć składniki. Nie dodaje się też tłuszczu, jest tylko odrobina oliwy do przesmażenia warzyw, dzięki temu nabierają ciekawszego smaku niż surowe. A krem z brokułow to już w ogóle bez tłuszczu. Zupa, zupa i jeszcze raz zupa. Lekko, łatwo i przyjemnie. Dzień bez zupy to dzień stracony. No jak mam jeszcze Was przekonać ?

krem z brokulow - mnie nie musisz przekonywac ;) tylkom za leniwa na krojenia czasami ... no i trzeba jest tez bialko i aminokwasy, a tego nie ma w zupkach ;) ale twoje zupki bardzo mi sie podobaja, malo w nich skladnikow, wiec malo obierania no i NIE MA VEGETY i innych bubli debilnych, tylko same pyszne naturalne skladniki :) Jasmina - jeszcze nie kupilam mrozonek ... jestem po prostu idiotka, wczoraj robilam duze zakupy na caly weekend a moze i wiecej, chodzac po sklepie myslalam o mrozonce i koniec koncow zapomnialam o niej 😭 ale nic straconego, bo wlasnie koncze kawe i znow wybywam na zakupy, tym razem glownie po mrozonke i ... kosmetyki ;) juz sie tak, jasny gwint, napalilam na ten mrozonkowy misz-masz, ze nie podaruje :classic_cool: buziaki mile kuchareczki 👄

Gość meg13
cześć Wszystkim.Ja uwielbiam makaron pod każdąpostacią.ostatnio za mną chodzi makaron ze szpinakiem albo z brokułmi .Bardzo proste ,dusimy szpinak z cebulką i czosnkiem,przyprawy według uznania,łaczymy z ugotowanym makaronem (dowolnym)i posyoujemy serem oraz zmielonymi orzechami

Mnie też nie musisz przekonywać do zupek, lubię je, ale Twoje zupki bez przypraw to istne cudo, od przyszłego tygodnia serwuję tylko twoje zupki i zupki kremy, nie ma zmiłuj.🌻 konczita, uśmiałam się z tymi twoimi mrożonkami, jeśli blisko mnie mieszkasz to podrzucę Ci kilka do wyboru, hi, hi..... Zobaczysz, że warto było polatać za warzywkami👄 P.S. Makarony uwielbiam! pozdrawiam Was miłe kuchareczki!!!!!👄👄👄

Jasmina - kupilam mrozonke !!!!!!! :D :classic_cool: Sa w niej rozne roznosci, m. in. plasterki pieczarek, paski czerwonej papryki, straczki groszku, kawalki chyba cebuli, brokulki, paski marchewki chyba ... Potem zalowalam, ze nie kupilam innego zestawu, takiego z brokulami, kalafiorkami i marchewka, bo to co mam to takie troche bardziej jak na szybkiego do chinszczyzny, a nie do duszenia, ale powinno tez byc ok. Bede to cudactwo robic w sobote lub niedziele 🖐️

konczita, trzymałam kciuki za twoje danie z mrożonek. Jak już się trochę rozeznałaś w tych mrożonach to zwróć uwagę na warzywa mrożone na patelnię. Tak właśnie się nazywają firmy Hortex. A ja zrobiłam zupkę krem i było to niebo w gębie. Przepis na sałatkę ekspresową: puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy konserwowej puszka ananasa 1 duże jabłko 30 dkg sera np gouda garść rodzynek 2 kopiaste łyżki majonezu Puszki odsączyć oczywiście z soku i wrzucić do salaterki. Ananas, jabłko i ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i dodać majonez. Smacznego!🌻

Jasmina - pyszne bylo! dzis znowu robie, moze zamiast kurczego miesa wpuszcze tam krewetki. i inny zeestaw kupie, tamten byl wysmienity, ale dla urozmaicenia kupie inny. dzieki za pomysl :) 👄

KONCZITA Cieszę się, zawsze do usług!:D:D:D 😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍 P.S. W Walentynki życzę wszystkim kucharzom samych kosmicznych i bombowych przepisów!😍😍POZDRAWIAM😍