Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Choreograf

tampony

Polecane posty

Gość Choreograf

Czesć! Mam 12 lat i dzisiaj pierwszy raz założyłam tampona. Wszystko było dobrze do mometu kiedy tak strasznie mnie teraz boli brzuch i nie wiem co sie dzieje jak możecie to odpiszcie jak najszybciej pa.

dziecko, jak nie musisz to nie uzywaj tamponow, bo to moze sie malo ciekawymi chorobami skonczyc... a boli bo to normalne jak jest miesiaczka... taka juz nasza dola, a wszystko przez ta Ewe bo jej sie jablek zachcialo ;(

a czy oprocz tego masz goraczke? tampony przyczyniaja sie do powstania wstrzasu jakiegos tam nazwy nie pamietam masz jakies objawy jeszcze? bo fakt brzuch boli bo masz okres ps pamietaj ze przy uzywaniu wazna jest higiena nalezy dokladnie myc nie tylko myszki le i rak, przed wlozeniem jak i wyjeciem tamponu. informacje na temat wstrzasu jest na ulotce tamponu.

Gość nie ma to jak się
wymądrzyć i dziecko nastraszyć :/ Tampony nie powodują chorób. Jednak, Autorko - jako bardzo młoda osoba - lepsze dla Ciebie będą podpaski. Tampony tylko przy konieczności.

Gość nie ma to jak się
czasem faktycznie brzuch boli bardziej, gdy sie używa tamponów, bo skurcze odczuwa się silniej. Wtedy warto tampon wyjąć i oczywiście higiena !

Gość a czasmai bół zmniejszaja
jak to jest w moim przypadku. Nie straszcie dziewczyny zespołem wstrząsu toksycznego, on może się przydażyc także u kobiet stosujących podpaski. Tu chodzi o krew, ktora jest pożywką dla bakterii. Tampon może przysposabiac do zakażenia, gdy ma się tą bakterię, wtedy łatwiej jest się im namnożyć. ale teraz kwestia, czy ta bakteria w ogole u nas "mieszka".A jeżeli juz jest, to rownie dobrze ujawnic sie moze przy podpasce. Pozdrawiam, a autorka topiku niech uzywa tych najmniejszych o.b, jak juz chce, bo z tego co ja pamietam, to bylam mala dziewczynka w wieku 12 lat:), i jakos nie wyoobrazam sobie stosowania w tym wieku tamponów. zostalabym przy podpaskach, a z tamponami poczekala troche czasu.

ok to nie straszenie ale nie kazdy wie ze istnieja jakies zagrozenia przy uzywaniu tamponow czy podpasek, wiec trzeba dziewczyne poinformowac bo nie kazdy organizm jest taki sam, co do wielkosci to tak jak juz tu ktos powiedzial uzyj tamponow najmniejszych czyli \"mini\" ale lepsza jednak bedzie podpaska, a na specjalne okazje(basen np) to uzyj tampona.

Gość uppp hop
to nie pisz kobieto że: tampony się przyczyniają skoro nie masz o tym bladego pojęcia

tampony wywoluja czasami powiklania, i to bardzo nieprzyjemne, ja np nabawilam sie od nich ostrego zapalenia szyjki macicy i przez okolo pol roku mialam tak bolesne leczenie, ze dziekuje za powtorke z rozrywki. bo skoro zatrzymuje sie krew w sobie, ktora jest super pozywka dla bakterii, do tego bakterie maja ciepelko, to naprawde niewiele potrzeba by cos sie przyplatalo. aha i dla jasnosci, zalapalam to cos jeszcze bedac 100% dziewica. wiec nie moglam od kogos zalapac jakiegos swinstwa. zreszta wystarczy zapytac sie ginekologow co sadza o tamponach lub o kobietach ktore uzywaja tylko tamponow w te dni... i nie strasze tylko informuje, bo wiem jak nieprzyjemne moga byc skutki

Gość jjjjjjjjjjjj
stosuje tampony od swojej drugiej miesiączki (miałam wtedy 14 lat) już 8 lat. nie miałam TSS ani zadnych powikłań z tym związanych. Nie straszcie dziewczyny bo w ulotce będzie miała rzetelne informacje na temat zespołu wstrzasu toxycznego. Mój gin nie ma nic przeciwko tamponom. do sippelsweg "aha i dla jasnosci, zalapalam to cos jeszcze bedac 100% dziewica. wiec nie moglam od kogos zalapac jakiegos swinstwa." nie musiałaś złapać od kogoś wystarczy iść na basen, albo mogłaś na rękach przenieść zakładając tampon, długie i częste kompiele też sprzyjają zakażeniom co wcale nie oznacza ze nie należy chodzić na basen czy sie kąpać.