Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość słoneczko1234
Pytanie do Młodej położnej jakie najczęściej występują skutki odstawienia tabletek? obecnie jestem w trakcie 7-o dniowej przerwy i po niej robię przerwę na 3 miesiące( biorę od 15 miesięcy). Chciałabym mniej więcej wiedzieć czego się mogę spodziewać. po2. kiedy najlepiej sobie zrobić badania hormonalne i czy testy owulacyjne sprzedawane w aptekach są wiarygodne? z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam

słoneczko1234 ---- generalnie mozesz miec takie same objawy jak na poczatku brania tabletek,kiedy organizm przyzwyczajal sie do nich.Teraz bedzie sie przyzwyczajal do funkcjonowanai bez nich.Ja np. mialam wszystkie mozliwe objawy ciazy czy bardzo nasilony PMS.Na szczescie z wyjatkiem zatrzymania okresu.Badania hormonalne,ale jakie? Hormony plciowe? Minimum 3 miesiace po odstawieniu tabletek.Testy owulacyjne? Nie mam zadania,nigdy nie interesowalam sie tym tematem.

Gość słoneczko1234
w sumie to ja nie miałam żadnych skutków ubocznych, więc mam nadzieje że i teraz tak będzie, albo że nie będą zbyt uciążliwe. Ale co mam być to będzie. dziękuje za odpowiedź

Gość kaminka
czesc dziewczyny :) Mam pytanko.. czy wasze krwawienia pomiedzy blistrami sa zawsze takie same? lub przewaznie takie same? u mnie do tej pory tak bylo, taka sama obfitosc, a teraz.. mniej, to krwawienie jakies takie ubogie.. myslicie, ze mam powody aby sie martwic?

Gość paaanikaaaraaa
młoda położno bardzo proszę Cie o pomoc, pisałas kiedys ze znasz sie na kosmetykach. a ja jestem totalnie załamana ;/ wczoraj na noc uzylam kremu sensibio ar z biodermy, z racji ze mam naczynkowa skore, a dzisiaj obudziłam sie wrecz z purpurowym rumieniem na policzkach :(( ktory strasznie piecze :(( czy to zniknie, czy mam isc do dermatologa? ale jak cos to dopiero w pon i strasznie sie boje

Gość PROSZĘoPOMOC
Mam do was bardzo ważne pytanie i proszę o wyrozumiałość,ale trochę nie znam się na tych sprawach .... A więc od tygodnia biorę swoje pierwsze tabletki i są to yasminelle , wczoraj z chłopakiem próbowaliśmy się kochać,ale ból tak straszny,że zrezygnowałam niestety :( chciała się spytać gdy biorę tabletki to czy możemy to zrobić bez gumki i nie będzie strachu,że zajdę w ciąże i nie będzie aż tak wielekigo bólu .... PROSZĘ O ODPOWIEDŹ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

paaanikaaaraaa --- odstaw krem,kup sobie wapno do picia,w aptece mozesz kupic masc alantan albo krem lipobase.Farmaceutka widzac jak ten rumien wyglada tez na pewno moze Ci cos doradzic.Twarz myj czyms bez mydla np z serii AA help.Jezeli nie do poniedzialku nic sie bedzie lepiej to wybierz sie do dermatologa. PROSZĘoPOMOC ----- nie po to kobieta faszeruje sie chemia zeby jeszcze stosowac prezerwatywy....Bez sensu.Co do bolu to niestety,ale z czasem bedzie mniej bolalo ,mozesz sobie kupic zel nawilzajacy durexa,dla lepszego \'poslizgu\'.Czasami sprawdza sie brutalna metoda \'pchnij raz a dobrze\'.Mozesz tez sobie podlozyc pod pupe poduszke.Kazda z nas przez to przechodzila,ale z kazdym nastepnym razem bedzie lepiej.

Gość paaanikaaaraaa
posmarowałam sie natłuszczajacym kremem z ziajki dla dzieci z d-panthenolem. nigdy nie zdarzyła mi sie taka reakcja alergiczna... tym bardziej ze krem z biodermy poleciła mi kiedys dermatolog... mam nadzieję ze to mi zniknie :(

Gość paaanikaaaraaa
czyli co ten alatan kupić?

Gość paaanikaaaraaa
łyknęłam sobie zyrtec, bo ogolem jestem alergiczka, ale alergia nigdy nie objawiła mi sie w taki sposob i troche panikuje ;/

Alantan i lipobase sa wlasnie dla alergikow i osob z atopowym zapaleniem skory.Dzialaja leczniczo.To moze nie byc objaw alergii a podraznienia skory.

Gość paaanikaaaraaa
dzieki wielkie. na Ciebie zawsze mozna liczyc

Gość paaanikaaaraaa
a jakbyś mogła mi jeszcze powiedzieć, czy taki nagły rumien musiałbyc koniecznie spowodowany tym kosmetykiem? bo smarowałam sie nim jakies 3-4 razy i byłam zadowolona, bo automatycznie "ugasił" moje zaczerwienienia i stała sie jasniejsza. dodam ze wczoraj w nocy byłam na imprezie, było duzo dymu papierosowego, wypiłam dwa drinki. sama nie wiem. bo gdyby to sie stało przez ten krem to powinno stac sie od razu, po 1 uzyciu, a nie po 4...

paaanikaaaraaa ---- kosmetyki moga uczulic badz podraznic zarowno od razu jak i po dluzszym czasie stosowania.Byc moze to nie jest wina kremu albo tez kilka rzeczy spowodowalo taki stan.Jezeli masz sklonnosc do alergii i podraznien to nawet zwykla woda moze przyczynic sie do takiego stanu.

Gość paaanikaaaraaa
rozumiem. a poleciłabys jakies kosmetyki własnie do skory alergicznej i skłonnej do podrażnien. jak narazie strzałem w 10 do mojej skory jest tylko i wyłącznie mydełko do cery mieszanej clinique. tak poza tym to dermatolodzy, nawet Ci prywatni, mało mówią, jak pielegnowac cere nadwrażliwą i mieszana. zawsze słysze tylko i wylacznie porady typu: unikaj slonca, pikantnych potraw, itp. ostatnia "dobra" porada był ten krem biodermy...

paaanikaaaraaa ----- ja bym szukala w AA help,SVR,Emoilum.To tak na szybko,jak cos jeszcze sobie przypomne to dam znac.W padzierniku zaczynam blok z dermatologii wiec bede wtedy madrzejsza ;-)Na pewno firme vichy omijalabym szerokim lukiem.

paaanikaaaraaa ---- a jezeli chodzi o naczynka to rutinoscorbin 3x2 tabl.Maseczka do cery naczynkowej perfecta z wit C i genialny krem za 10 zl Farmona koncentrat z wit.k 3%.

Gość paaanikaaaraaa
To zgłosze sie w październiku po fachową porade ;) wiesz wiecej niz niejeden ginekolog i dermatlog i kosmetyczka na dodatek. co do kosmetykow do cery naczynkowej probowałam juz dosłownie wszystkiego: i kosmetyki po 10 zł i po 100 zł, absolutnie nic nie zwalcza problemu do konca. Fakt ze u mnie to tez genetyczne, ale oczekiwałam przynajmniej czesciowej poprawy. Do rozszerzonych porów, zaskorników i swiecacego nosa tez nie znalazłam idealnego rozwiazania, wszystkie sa czesciowe, po po jakims czasie moja skora jakby "uodparnia sie" na kosmetyk. Jednak kosmetyczka tez mi powiedziała ze mam cere która jest słabo przepuszczalna (?) w sensie ze kosmetyki moze by i na mnie działały ale moje skóra ich nie wchłania dobrze... i bądź tu człowieku mądry.

Gość paaanikaaaraaa
i to i to. effaclar zużyłam z 3 opakowania i zakorniki i pory sa jakie były.

Gość paaanikaaaraaa
aa i z tego dermacos co polecach koncentrat miałam krem wzmacniający na naczynka - konsystencja masakryczna i taki sam efekt.

Gość paaanikaaaraaa
ja postaram sie jeszcze nad tymi naczynkami "popracowac"... a ten koncentrat, to na opakowaniu musi pisac "z rytyna" czy "3% wit K"

Gość Veroniś
Mam pytanie do młodej położnej,biore Y od 4 miesiecy,jednak zdecydowalam, ze powinnam je odstawic,ostanio mocno boli mnie brzuch i mam klopoty z trawieniem, pogorszyl mi sie wzrok poza tym mam wysoki poziom PRL i to wszytsko zlozylo sie na taka decyzje. Jade na roczny staz do stanow i chyba beda tez klopoty z receptami. Teraz koncze ostatni blister, zostala mi jedna tabletka na jutro. Moj lekarz jest na urlopie, wiec nie moge tego zrobic z jego konsultacja. Ile czasu od ostatniego stosunku mozna odstawic tabletki? Czy da sie mniej wiecej przewidziec kiedy moj organizm powinien wrocic do "normy" w gospodarce hormonalnej, kiedy moge dostac okres itp?

Veroniś ---- Odstawiajac tabletki po skonczeniu blistra nie musisz przejmowac sie poprzednimi stosunkami.Pamietaj tylko,ze w 7 dniowej przerwie nie bedziesz juz zabezpieczona.Na inne pytania nie da sie odpowiedziec...Generalnie oragnizm potrzebuje minum 3 miesiace zeby wrocic \'do siebie\'.Ale tez jest kwestia indywidualna.Okres moze pojawic sie w terminie jak i tez cykl moze sie przedluzyc.

Gość Veroniś
Dziekuje za szybka odp:) Licze na to,ze po odstawieniu, nie bede miala wiekszych efektow ubocznych. Pozdrawiam:)

Gość paaanikaaaraaa
to w takim razie zaopatrze sie w tej 3% dermacos. rumien po alantanie ładnie zniknął takze raczej wizyta u dermatologa nie bedzie konieczna. co do rutinoscoribinu, mam brac po 2 tabletki 3 razy dziennie, czy to nie koliduje z moim przyjmowaniem tabletek anty?

Gość kaminka
czy po 7 opakowaniach yasminelle malo obfite krwiawienie jest wporzadku? czy jest oznaka, ze dzieje sie z moim organizmem cos nie tak? do tej pory krwawienie mialam takie samo, a teraz zmniejszylo sie prawie o polowe..