Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska 007

W lutym mi sie uda!!!

Polecane posty

Gość aldonaaaa
witam mam pytanko jak kocham sie z moim meżczyzną bez zabezpieczenia ale on nigdy nie kończy we mnie czy jest duze prawdopodobieństwo zajścia w ciąże...?

ano podobne ino ja nie wiem kiedy się tek mojej spodziewać tak do końca... cóż... sprowokowałyście mnie do liczenia... przez tabletkami (brałam je rok) miałam co 28 dni... od listopada- 28, 26, 30, 26... to 30 było wtedy gdy myślałam że @ się spóźnia a Chop na Allegro łóżeczka oglądał;) więc teraz nie wiem jaki cykl mi się trafił... Miśka- a u Ciebie na ciążę w tym cyklu nie ma szans (jak pisałam wcześniej- brakuje mi kliknięcie na nick danej osoby i zobaczenia jej wszystkich postów- byłoby łatwiej:)) coś Cię może boli? kłuje? mdli? albo wqrwia;) pzdr ciepło:)

Witam i zmykam ! Będe po piątej lub szóstej :p #majcie sie cieplutko .. U mnie dziś pochmurno :-(

Heloł :) Witam.....dziś nie jestem pierwsza, Lola mnie ubiegła. Lolu co tak wcześnie wstałaś??? Pozrowionka. U mnie w sumie nic nowego, spała bym najchętniej cały boży dzień, ale niestety w pracy nie mogę. Za to wieczorem nie ma siły, żeby mnie ktoś zmusił do dłuższego siedzenia, godzina 9:00 i myk do łóżeczka. Ja niew iem, całą ciążę prześpie???? Pozdrawiam Was dziewczynki. ps. Daga skopiowałaś jakąś starą tablekę, bo mnie tam nie ma :( Teraz nie mam czasu jej poprawiać. Jeśli któraś z Was może, to będę bardzo wdzęczna. Trzymajcie się ciepło, bo dziś troszkę zimno brrrr.

Dzin doberek :) Ale bym sobie jeszcze po spala 💤 , ale niestety obowiazki czekaja :( Ja nadal czuje sie dobrze, wiec w tej kwestii narazie nic sie nie zmienilo. Niestety jeszcze dwa tygodnie musze czekac na wizyte u pani poloznej, ale ten czas sie wlecze niesamowicie. Smutna lala oj to Twoje plamienie, a moze didzia bedzie :) Zycze Ci tego z calych sil. Shene, a co u Ciebie Maja daje popalic, a moze dizdzia :) ????? Mnik juz niedlugo Swieta, wiec sobie odpoczniesz od pracy, tylko calych Swiat nie przespij ;) Iloneczek zapracowana, nie zapominaj o nas ;) Daga masz moze przepis na jakas smaczna kanapeczke ??? Lolus Ty ranny ptaszku :) Pozdrowionka dla wszyyyyyyystkich !!!!!!!!!!!

Dziękuję wszystkim za gratulację...ale jeszcze trzymam nerwy na wodzy co by nie było rozczarowania (może wyniki testu są nieprawidłowe? może okres nie przyszedł z powodu stresów?). Chociaż powiem Wam, że jakoś dziwnie się czuję. Objawy miałam/mam typowo okresowe (piersi bolące i niedotykające, skurcze w brzuchu) no i czuję się jak...balon (pełna i nawodniona?).Jestem jakaś taka zmęczona i właśnie napompowana (cokowlwiek to znaczy:). Powoli przyzwyczajam się do tej myśli ale na razie nie będę ogłaszać tej nowiny wszem i wobec (Wy jesteście drugie...zaraz po moim mężu;) Chcę spokojnie poczekać na potwierdzenie, więc jak będe po badaniach to...wpiszę się do tabelki:))Na razie jestem spanikowana, bo nie wiem czy kupować jakieś witaminy, w sumie to nie wiem co mam jeść (jakoś mi się nic nie chce)...pracuję i od czasu do czasu buszuję w necie. Dajcie jakieś rady kochane- co jeść?Oczywiście dalej biorę kwas foliwoy.

To dobre pytanie Pelikan z tym jedzeniem, bo ja tez nie mam pojecia co mam jesc. Mowia, ze dieta powinna byc zroznicowana, ale ja nie potrafie codziennie co innego wymyslic. Ja staram sie przynajmniej 3 owoce na dzien jesc tj. gruszki, jablka, banany, pomarancze, kiwi no i od czasu do czasu jakies egzotyczne owoce jak mango czy ananas. Z warzywami to u mnie gorzej jem ich wedlug mnie niewiele. Chlebek z serem lub wedlina z pomidorkiem i ogurkiem swiezym. Do obiadu natomiast zawsze jakies warzywo lub salatka swieza warzywna i to bylo by na tyle co do warzyw. Pije rowniez mleko lub platki z mlekiem bo mam jakos ochote na nie. Wody pije ok 2 litry na dzien, bo wiecej nie zdolam w siebie wlac. Moze macie dziewczyny jakies rady dla nas jak tu sie zdrowo dziumdziac :) Pozdrawiam

witajcie Dziewczyny:) ja w kwestii żywienia zaciążonych raczej niewiele wiem- ale chyba trza jeść zdrowo, unikać chemii i innych świństw, surowizny (tatar, kosztowanie surowego mięsa na mielone)... i coś mi się kiedyś o \"oczy\" obiło że unikać... lubczyka- ale więcej Wam niestety nie powiem... U mnie @ zdaje się nadciąga wielkimi krokami... cycki nadal nie urosły więc - jak pisałam wcześniej- z ciąży w tym miesiącu nici... czekam na @ od jutra do poniedziałku- cholera... długi ten okres oczekiwania ale cóż zrobić;) poza tym... dół, dół i jeszcze raz dół... :( pzdr Was ciepło:)

Hej. właśnie wróciłam od gina i jakoś tak mi dziwnie. Powiedzcie mi czy to normalne zachowanie. Pani doktor zbdała mnie, przetytała z odbytych chorób, stwierdziła że to jakiś 5, 6 tydzień, kazała zrobić badania, brać folik i przyjść za miesiąc. Ani słowa o USG, ani słowa na kiedy termin porodu. jakoś tak dziwnie. Co myślicie, czy to ja za mocno przeżywam???? Może to było normalne a ja bym już chciała na USG i najlepiej to usłyszeć serduszko???? Powiedzcie mi jak to było u Was. Bardzo proszę, bo sama nie wiem czy powinnam jeszcze gdzieś indziej póść.

Ale sę u Was pozmieniało....miałam mnóstwo zaległości do nadrobienia aż głowa boli :) Gratuluję wszystkim przyszłym mamusiom a tym którym się jeszcze nie udało owocnych starań...może zajączek coś przyniesie :) Ja tam pod tym względem jestem pechowa ale pech się kiedyś skończy i w końcu się uda...Tak patrzę, że u Was wielki ruch a u mnie na topiku odwrotnie: wielki zastój, być może już wielkie przygotowania świąteczne :P Pozdrawiam wszystkich cieplutko ❤️

Witam ponownie ...... Co do diety w ciąży to naprawde jeść wiele dobrych żecz, unikać chemi ....... powinno sie jeść w małych ilościach ale często by uniknąć zgagi i mdłości ( co często zaciązonym sie zdarza) ....... Ciesze sie że zaciążone czyja sie dobrze ....... no i spanie wam kiedyś przejdzie (po porodzie:p) Pelikan test sie nie pomylił skoro @ sie spóżnia ...... bardzo sie ciesze i gratuluje ......... Mnik ja bym radziła iśc prywatnie na SG albo spróbuj z innym lekarzem ............ wiem że powinno sie wykonywać usg przy pierwszej wizycie ale często ginek tego nie robi bo poprostu nie ma sprzętu ..... a poza tym pierwsze usg i pierwsze zdjęcia maleństwa to niezapomniane chwile !!! Ja mając te pierwsze zdjęcia (w 5tc robione) często na nie spoglądałam głaskając brzuszek i miałam je cały czas przy sobie :-) po stracie wpatrywałam sie w te zdjęcia i płakałam i wkońcu mój M mi je zabrał i spalił ale nie bede smuciła ....... A u mnie nic ciekawego, nie wliczam sie w dni płodne, nie mierze juz tempki ale podejrzewam że mam dni płodne bo mam mnustwo śluzu na wkładkach ....... no i było przytulanko ale przerywane w odpowiednim momęcie :p

COŚ DLA STARACZEK : Przed planowaną ciążą zalecane jest zrobienie badań, które pozwolą określić Twój stan zdrowia i wzkazać, czy akurat nie przechodzisz choroby. Czasami wyniki badań powodują, że planowaną ciążę trzeba troszkę odłożyć w czasie. Powinnaś wykonać następujące badania: - poziom krzepliwości krwi, - poziom glukozy, - morfologia oraz płytki krwi, - badanie ogólne moczu, - oznaczenie grupy krwi Twojej i przyszłego taty - badanie przeciwciał toksoplazmozy, - badanie przeciwciał cytomegalii, - badanie przeciwciał różyczki, - badanie na obecność antygenu HBS, - hormonalne badanie tarczycy, - USG piersi, - USG narządu rodnego, - cytologia, - u kobiet powyżej 35 roku życia zaleca się wykonać badania genetyczne

Racjonalne odżywianie w ciąży jest niezwykle istotnym czynnikiem warunkującym prawidłowy rozwój płodu oraz stan zdrowia matki. Zatem uzupełnianie niedoborów w zakresie żywienia powinno się znaleźć w programach opieki perinatalnej. Dobowe zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej powinno wynosić od 2200 do 2500 kcal/dobę, a w połogu 3000 kcal/dobę. Ogólna wartość energetyczna codziennej diety w odniesieniu do stanu z przed ciąży nie musi ulec zmianie w I trymestrze ciąży, natomiast w II i III trymestrze powinna być zwiększona o około 300 kcal/dobę. Zaleca się spożywanie produktów, które są źródłem węglowodanów złożonych (kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa; tłuszczu zawierającego głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, linolenowy, dezoksyheksaenowy (oleje sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie); białek głównie pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, ryby, jaja i produkty mleczne). Produkty zbożowe dostarczają białka o niższej wartości odżywczej. Nie ma uzasadnienia ograniczanie podaży soli kuchennej w diecie, jeśli nie występuje nadciśnienie tętnicze. Ciężarna powinna wypijać dziennie minimum 2 litry płynów, w tym około 1 litr mleka. Istotne jest także dostateczne zaopatrzenie ciężarnej w minerały i witaminy. Przy niedostatecznym zaopatrzeniu w kwas foliowy, jod, żelazo i cynk może dochodzić do zaburzeń rozwoju płodu. Substancje te zawarte są w normalnym pożywieniu, jednakże występują znaczne różnice w ich występowaniu, jak na przykład w obszarach z niedoborem jodu konieczne jest stosowanie jodowanej soli kuchennej. Ponadto każda ciężarna w Polsce powinna otrzymywać 150-200 μg/ dobę jodu w formie tabletkowej. Od 13 tygodnia ciąży zalecane jest stosowanie 25 mg żelaza. Dodatkowe zapotrzebowanie na wapń może być pokryte przez zwiększoną ilość spożywanego mleka lub jego przetworów z tzw. pełnej objętości, tj. bez usuwania serwatki. Zaleca się spożywanie preparatów kwasu foliowego w ilości 0,4 mg/dobę w okresie przedkoncepcyjnym. U kobiet, które urodziły w przeszłości dziecko z wadą cewy nerwowej dawka ta powinna wynieść 4 mg/dobę. Suplementacja witaminowo-mineralna powinna podlegać indywidualizacji i zmianom w zależności od nawyków żywieniowych i przynależności do grupy ryzyka. Nie ma naukowych dowodów wskazujących na bezwzględną potrzebę podawania ciężarnym witamin, substancji mineralnych i mikroelementów. Uwzględniając jednak fakt, że zapotrzebowanie na te substancje znacznie w ciąży wzrasta, wydaje się zasadne stosowanie w II i III trymestrze ciąży preparatów wielowitaminowych, zawierających między innymi: żelazo i jod oraz także minerały i mikroelementy takie jak cynk, miedź, magnez, mangan, selen i molibden. Lekarz sprawujący opiekę nad kobietą ciężarną powinien udzielać porad dotyczących żywienia i suplementacji witaminowo-mineralnej. Istotne jest wyłonienie grup ryzyka, w których mogą występować niedobory żywieniowe: - ciężarne bardzo młode lub z licznymi ciążami następującymi po sobie w krótkich okresach czasu, - ciężarne wywodzące się z niekorzystnych środowisk socjoekonomicznych - ciężarne z przewlekłymi schorzeniami, które powodują ograniczenie wchłaniania, - ciężarne z niedoborem masy ciała i niedostateczną podażą substancji odżywczych - ciężarne ze specyficznymi nawykami żywieniowymi (wegetarianki, weganki, itp

Okres ciąży to okres zmian w naszym organizmie - nie zawsze miłych ale czym one są w perspektywie posiadania dzidziusia. Wymieniamy niektóre u nich i radzimy jak sprawić by były mniej uciążliwe. Bóle krzyża Bóle pleców są dość typowe podczas ciąży, spowodowane są dodatkową wagą na którą narażony jest kręgosłup. Pomocny w bólach krzyża będzie częsty odpoczynek, masaż okolic kręgosłupa olejkiem z lawendy i sandałowca, relaksująca kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego, która pomoże rozluźnić napięte mięśnie. Woda nie może być zbyt ciepła jak również zbyt zimna - najlepsza temperatura to około 37 stopni C. Hemoroidy Sygnałem powstawania hemoroidów, które pojawiają się w ciąży lub tuż po porodzie mogą być krwawienia, ból lub swędzenie okolic odbytu. Przyczyną pojawiania się hemoroidów mogą być częste w ciąży problemy z regularnym wypróżnianiem oraz ucisk macicy na jelita. Zaparcia są ubocznym skutkiem działania ciążowych hormonów, które powodują, że jelita się rozciągają i pracują mniej wydajnie. Trawienie i wydalanie przebiega więc wolniej. Hemoroidy tworzą się również, ponieważ rosnąca macica uciska żyły jamy brzusznej i tym samym utrudnia odpływ krwi z narządów miednicy małej. Jeśli zaparcia pojawiają się już w pierwszym trymestrze, trzeba zadziałać szybko, bo w miarę wzrostu dziecka ucisk macicy na jelita będzie coraz większy. Powstawaniu zaparć mogą sprzyjać również stosowane w leczeniu niedokrwistości ciężarnych preparaty żelaza. Hemoroidy są bardzo nieprzyjemne i mają tendencję do powiększania się w każdej kolejnej ciąży. Choć nie zagrażają zdrowiu dziecka należy zwrócić się po poradę do lekarza ginekologa. Najważniejsze dla zapobiegania dolegliwościom związanym z żylakami odbytu są dbałość o regularne wypróżnienia i odpowiednia aktywność fizyczna. By zmniejszyć możliwość powstania hemoroidów należy stosować dietę bogatą w błonnik, ograniczać liczbę godzin spędzanych w pozycji siedzącej, a także wydłużać spacery i wypoczynek. Kobiety w ciąży mogą stosować maści i czopki doodbytnicze łagodzące dolegliwości choroby hemoroidalnej. Jednak tylko niektóre preparaty można stosować bezpiecznie. Informacja o tym, czy dany lek nadaje się dla kobiet ciężarnych, powinna znajdować się na opakowaniu leku lub w ulotce informacyjnej. (na podstawie www.hemoroidy.info.pl) Nudności Nudności to niestety jedna z najczęstszych dolegliwości ciążowych. Niekiedy występują tylko rano, czasem trwają cały dzień i nasilają się na wieczór. Najważniejsze jest to, że około 12- 14 tygodnia ciąży zazwyczaj mijają bezpowrotnie. Na nudności jest wiele sposobów, poniżej niektóre z nich: -imbir, dodawanie imbiru do napojów i potraw, -picie herbatki imbirowej, miętowej lub rumiankowej, -jedzenie migdałów, -unikanie ciężkich potraw- smażonych, tłustych, ostrych, -unikanie potraw i zapachów powodujących uczucie nudności, -jedzenie powoli małych porcji w odstępach czasu, -unikanie kawy, herbaty, alkoholu, innych używek, -zjedzenie czegoś na 30 min przed wstaniem z łóżka: sucharek, ciasteczko imbirowe, -winogrona, -spacery na świeżym powietrzu. Obrzęki Spuchnięte stopy i kostki są charakterystyczne dla końcowej fazy ciąży. Nasilają się gdy jest ciepło i gdy dłużej stoimy. Jest to dość uciążliwa dolegliwość jednak organizm w ten sposób zabezpiecza dodatkowo płód. Nie należy sięgać po leki odwadniające ponieważ te nie tylko usuną wodę z organizmu, ale i wraz z nią, cenne minerały jak potas czy magnez, co może zaszkodzić dziecku. Jeśli opuchlizna jest szczególnie uciążliwa można po konsultacji z lekarzem zażyć witaminę C, która ma właściwości moczopędne. Rozstępy Rozstępy spowodowane są szybkim przyrostem wagi i zbytnim rozciągnięciem się skóry. Zaczynają się najczęściej pojawiać około 5 miesiąca ciąży, gdy następuje szybszy przyrost masy ciała i powiększenie się brzucha. Codzienny masaż piersi, brzucha i ud preparatem wzmacniającym elastyczność skóry powinien zapobiec powstawaniu rozstępów. Nawet kobiety, które mają skłonność do rozstępów (rozstępy pojawiły się np. w okresie dojrzewania) mogą uniknąć rozstępów w ciąży poprzez właściwą pielęgnację swojego ciała. Sen Problemy ze snem są koleją częsta dolegliwością podczas ciąży. Zazwyczaj w pierwszych trymestrze ciąży śpi się dużo więcej niż zwykle – wcześniej chodziłaś spać późno a teraz będąc w ciąży zasypiasz na dobranocce. W późniejszym okresie ciąży pojawia się bezsenność, która nasila się w końcowej fazie ciąży. Na problemy ze snem powinien pomóc: -lekki posiłek przed snem: sałata działająca uspokajająco lub pomarańcze i mandarynki, -przed snem można wypić wywar z lawendy i kwiatu pomarańczy, -relaksujące herbatki ziołowe powinny pomoc w odprężeniu się przed snem – np. rumianek i melisa, -masaż i relaksująca kąpiel z użyciem lawendy lub rumianku. Zgaga Zgaga towarzyszy zazwyczaj drugiej połowie ciąży i ustępuje w momencie gdy dziecko ustawi się główką w dół i brzuch ciężarnej się nieco obniży. Ze zgagą możemy sobie radzić w następujący sposób: -unikanie dużych porcji jedzenia naraz, -unikanie ciężkich, tłustych i ostrych potraw oraz słodyczy, -jedzenie na kilka godzin przed snem, -spanie w pozycji półleżącej (z dwoma poduszkami), -picie mleka oraz jogurtu. Żylaki Żylaki mogą pojawić się w wyniku nadmiernego rozszerzenia się żył, co z kolei jest efektem zmian hormonalnych. Ma to również związek z uciskiem żył. Aby nie dopuścić do powstawania żylaków albo zmniejszyć już istniejące należy: -odpoczywać z nogami ułożonymi wyżej, -unikać obcisłych butów oraz ubrań, -unikanie zbyt ciepłych kąpieli, opalania, depilatorów termicznych, -ubierać odpowiednie rajstopy lub podkolanówki antyżylakowe, -spacerować bo spacery na świeżym powietrzu bardzo poprawiają krążenie, -podnieść nieco materac w miejscu gdzie mamy nogi jak śpimy, -stosować maść z kasztanowca. Zaparcia Najlepszym sposobem na unikniecie tego problemu jest jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, stosowanie diety bogatej w błonnik, picie dużej ilości płynów- rozpoczynając dzień od jednej szklanki gorącej wody z sokiem z cytryny. Zaparcia w ciąży są spowodowane zwiększonym poziomem progesteronu – hormonu, który wpływa spowalniająco na pracę jelit. Dodatkowo wraz z postępowaniem ciąży nacisk na jelita i cały układ pokarmowy się zwiększa co jednocześnie nasila zaparcia. Inne czynniki sprzyjające zaparciom to przyjmowanie suplementu żelaza i spożywanie pokarmów bogatych w skrobie a ubogich w błonnik jak tez zbyt mało ruchu.

ALE WAM ZROBIŁAM WYKŁAD NIE ? wystarczyło sie poskarżyc na jakieś ciązowe dolegliwości lub zapytać o diete i wszystko napisze :p Tylko dużo tego i nie chce sie wam czytać ? Wiem ale myśłe że warto :D

Co to jest toksoplazmoza? Toksoplazmoza jest chorobą odzwierzęcą, wywołaną przez pierwotniaka toxoplazma gondi. Początkowo postacie wewnątrzkomórkowe rozwijają się w organizmach wielu gatunków ptaków i ssaków, natomiast żywicielem ostatecznym jest jelito cienkie zwierząt kotowatych, gdzie pasożyt osiąga formę dojrzałą, inwazyjną. Jak się można zarazić? Toksoplazmozą można się zarazić poprzez następujące drogi: - bezpośrednio od chorego kota (wyłącznie od kota, nigdy od innych zwierząt), - drogą pokarmową (zanieczyszczone pokarmy, jarzyny, owoce), - przez zjedzenie świeżego mięsa zwierząt rzeźnych, również mięsa marynowanego, grilowanego lub wędzonego, - zarażenie się przez uszkodzoną skórę (weterynarze, pracownicy laboratorium). Przebieg kliniczny choroby Z przewodu pokarmowego pasożyt przedostaje się do węzłów chłonnych, mięśni poprzecznie prążkowanych (czasami do mięśnia sercowego), mięśni gładkich, mózgu, rdzenia kręgowego, gałek ocznych. Przebieg choroby może być zupełnie bezobjawowy, często jednak występuje powiększenie węzłów chłonnych, złe samopoczucie, rzadko objawy zapalenia mięśnia sercowego, a czasami nawet zapalenie opon mózgowych. Udowodniono, że zarażenie kobiety w okresie przed zajściem w ciążę nie stanowi zagrożenia dla płodu (chociaż są znawcy przedmiotu, którzy nadal nie zgadzają się z takim twierdzeniem). Świeża infekcja u ciężarnej wywołuje zapalenie łożyska i przejście tą drogą pasożytów do płodu. Ryzyko przeniknięcia toxoplazma gondi przez łożysko wzrasta wraz z zaawansowaniem ciąży i wynosi: 25 % w pierwszym trymestrze, 50 % w drugim i około 65 % w trzecim trymestrze. Ryzyko toksoplazmozy wrodzonej u płodu jest największe w pierwszym trymestrze – 75 %, mniejsze w drugim – około 50 %, a w trzecim trymestrze już tylko około 5 %. U 10 % zarażonych prenatalnie płodów rozwijają się różne objawy kliniczne, czasami w postaci tzw. triady Sabina Pinkertona – wodogłowie lub małogłowie, zapalenie siatkówki oraz zwapnienia śródmózgowia, któremu towarzyszy znacznie opóźnienie rozwoju umysłowego dziecka. Toksoplazmoza wrodzona może również powodować hipotrofię płodu, małopłytkowość, powiększenie wątroby i śledziony. Zakażenie wewnątrzmaciczne spowodowane toksoplazmozą może być przyczyną poronienia samoistnego lub obumarcia wewnątrzmacicznego w pierwszym trymestrze ciąży. Toksoplazmoza wrodzona u noworodków Objawowa toksoplazmoza wrodzona występuje u około 30 % zarażonych noworodków, w tym u około 10 % ma ciężki przebieg. Śmiertelność okołoporodowa z powodu toksoplazmozy wrodzonej u dzieci wynosi 8 %. W ostatnich latach w Polsce rocznie wykrywa się około 300 przypadków toksoplazmozy wrodzonej. 70 % zarażonych prenatalnie dzieci nie ma żadnych objawów i u większości z nich choroba zostaje nierozpoznana, a więc i nie leczona. U niektórych z tych dzieci w późniejszym wieku mogą ujawnić się niekorzystne następstwa ze strony ośrodkowego układu nerwowego, a również upośledzenie słuchu i zaburzenia widzenia. Diagnostyka zarażeń toksoplazmozą u kobiet ciężarnych W diagnostyce tokoplazmozy powszechnie określa się miano przeciwciał IgM i IgG w surowicy krwi. Przeciwciała IgM są wytwarzane już w pierwszym tygodniu zarażenia i ich

No Lolu niezle, niezle. Poczytalam sobie troszeczke o tej diecie. Wszystko co jest zdrowe to nie lubie, nie wiem jak mam sie do tego zmuszac. Mleko pije, ale w zyciu nie uda mi sie go 1 litr na dzien wypic.

Franiu grzebie i ścigam to o co najczęsciej tu pytacie ....... a ja dla was wszystko :p A propo tej diety to bycie mamą wymaga poświęceń a ty już jesteś mamą więc (hehe) ... bo dla mnie kobieta która nawet pierwszy raz nosi w sobie dziecko to nie będzie mamą tylko już jest bo dziecko ma .......... tyle że jeszcze pod serduchem

Franiu a jak Ci sie podoba opis objawów które cie czekają ? Myśle o Bezsenności i tak dalej ... to aż nie mozliwe że potem nie bedziesz mogła spać skoro śpisz cały dzień teraz nawet na stojąco nie ? Ale odespij teraz :p

wiecie co... brzuch mnie boli jak JASNA CHOLERA:( całe podbrzusze... nadal czuje tam... przestrzeń jakby nie wiem ile miejsca było (owszem. kg mam trochę więcej ale nie aż tyle;)) ... ani chyba @...

Lolu czego nie robi sie dla dzidzi, dzisiaj w dzien spalam 3 godziny i nie moglam sie obudzic, mialam wrazenie, ze staram sie wstac, otwieram ozy, ale mi sie nie udawalo. Potem balam sie, ze juz sie nigdy nie obudze. Dziwne doswiadczenie. Ale z tym jedzeniem pomimo, ze sie staram, boje sie, ze to nie wystarczy. Znasz moze przyklady jakis potraw? Bo kazdy pisze zelazo, bialko, witaminy, ale znam kilka potraw gdzie sie to znajduje i to bylo by na tyle.

Smutna lala a masz juz kupiony teścik ? jak nie to bardzo żle !!! biegiem do apteki i rób rano ! Moze mam juz zacząć gratulować a jeszcze o tym nie wiem !!! No trzymam kciuki ...

hej lolunia widze ze jednak odwiedzasz nasz topik i to z jakim skutkiem ,hehe ja mam nareszcie troche wolnego od pracy i mam nadzieje ze sobie wypoczne... poza tym czuje sie oki, pozdrawiam was babeczki

Franiu przede wszystkim ograniczyć picie herbaty, która upośledza proces wchłaniania żelaza, a zwiększyć spożycie witaminy C, która ułatwia ten proces. Także przyszłym mamom radzi się wypicie raczej szklanki świeżego soku pomarańczowego niż filiżanki herbaty ! Najwięcej żelaza mają: wątróbkę, natka pietruszki, czerwone mięso, żółtka jaj, orzechy, płatki owsiane i ostrygi ! Twoja dieta (a właściwie wasza) powinna zawierać: • pełnoziarniste pieczywo, makaron i brązowy ryż, które są źródłem węglowodanów. Produkty te dostarczają energii, witamin, składników mineralnych, a także błonnika; • świeże owoce i warzywa, które również są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika • mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory. Dostarczają nie tylko białka, ale także żelaza i wapnia; • tłuszcze roślinne (oliwa, olej), najlepiej w postaci dodatku do sałatek. Ogranicz spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy. Nadmiar produktów zawierających tłuszcze i cukier sprzyja powstawaniu nadwagi. Szczególną uwagę trzeba też zwrócić na witaminy i składniki mineralne. Należą do nich przede wszystkim: żelazo, wapń i witamina C. Doskonałym źródłem wapnia jest mleko - wystarczy szklanka dziennie.Jeżeli nie lubisz mleka, możesz je zastąpić jogurtem i serami, a jeśli jesteś na nie uczulona - zielonymi warzywami, fasolą i migdałami. Można też przyjmować wapń w postaci tabletek. Zdrowa i urozmaicona dieta nie musi oznaczać kulinarnych ekstrawagancji. Wystarczy czerpać z dobrodziejstw tego, co łatwo dostępne, niedrogie i proste w przyrządzaniu : Czarna fasola - smaczna, pełna protein, błonnika, potasu, żelaza, kwasu foliowego i tiaminy. Ciecierzyca - nasiona rośliny strączkowej. Można ją kupić również ugotowaną (w puszce). Zawiera dużo białka, a także żelazo, cynk i kwas foliowy. Kuskus - drobna kasza, zawierająca dużo błonnika, białka i żelaza. Pełnoziarniste pieczywo - znakomite źródło błonnika i witamin z grupy B. Płatki owsiane - doskonałe na dolegliwości żołądkowe. Zawierają także dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy B6. Szparagi - te wiosenne warzywa są niezwykle bogate w witaminę C. Kapusta - jest niskokaloryczna, a kryje w sobie dużo witaminy C i kwasu foliowego. Czerwona papryka - ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu. Ziemniaki - dobre źródło węglowodanów i witaminy C. Najbardziej wartościowe są gotowane lub pieczone w mundurkach. Szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza. Mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie. Tofu (serek sojowy) - doskonałe źródło białka. Zawiera też sporo wapnia, cynku i miedzi. Chuda wołowina - bogata w żelazo, cynk i witaminę B12. Ryby - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają duże znaczenie dla rozwoju oczu i mózgu dziecka. Ze względu na to, że w rybim mięsie mogą odkładać się związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek, lepiej wybierać ryby hodowlane lub morskie. Jaja - zawierają dużo białka, żelaza i witaminy B12. Sok pomarańczowy - dobre źródło kwasu foliowego i witaminy C. Warto popijać nim potrawy bogate w żelazo, by zwiększyć jego wchłanianie. Truskawki - zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C. Lody - folgując chętce na coś słodkiego w sprawdzonej lodziarni, dostarczamy organizmowi cennego białka i wapnia. Woda - chyba najważniejszy składnik odżywczy. Wypijaj przynajmniej osiem szklanek dziennie. Oprócz potraw szczególnie zalecanych są i takie, których kobieta ciężarna powinna unikać, bo mogłyby zaszkodzić jej samej lub dziecku. Tego nie jedz • Surowego lub niedogotowanego mięsa (tatar, krwisty befsztyk) - może być źródłem zakażenia toksoplazmą. • Serów pleśniowych i miękkich typu feta czy camembert - spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria. • Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) - bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. • Kawy, mocnej herbaty, • Coli - zawierają kofeinę, która nadmiernie pobudza organizm matki i dziecka i może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. • Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka - bywają zakażone salmonellą. Dieta bogata w błonnik zapobiega zaparciom, które często dokuczają ciężarnym. Występuje on w owocach, warzywach i pełnoziarnistym pieczywie. Dwie filiżanki szpinaku pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jedna szklanka mleka wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Przyszłe mamy wegetarianki wcale nie muszą odstępować od swoich przyzwyczajeń. Dieta bezmięsna może zawierać niezbędne składniki pokarmowe, pod warunkiem że jest dobrze przemyślana. Niekiedy trzeba ją jednak wzbogacać preparatami żelaza. Podczas ciąży: Jedz częściej i mniejsze porcje. Zadbaj o dużą ilość węglowodanów w diecie. Starannie myj wszystkie warzywa i owoce.

lola u oczywiście że NIE MAM ! miało być \"ani chybi @\" czyli że będzie... poza tym- mogę ją dostać od jutra aż do poniedziałku bo czort wie jaki teraz mam cykl- 26, 28 czy 30 dniowy... czasu jak marasu;)

Basienko nie wiem co ze wstrętem do mięsa ...... ja mieso jem ale za nim nie przepadam ...... i nie mam problemów z tym :-) Smutna lala ja i tak czekam na 2 krechy :p