Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ginnnnnnnn

ginekolog, położnik, seksuolog - odpowiem na wasze pytania

Polecane posty

Gość ginnnnnnnn
malaa miiiii to nie będzie miało żadnego znaczenia przy porodzie Nade żadne ziółka i naturalne produkty nie mają wpływu na hormony, wkońcu to osobny układ w naszym organizmiee, który żądzi sie swoimi prawami.. tylko farmakologicznie - przyjmując hormony - można zmienić ich stężenia skoro seksuolog - być może masz racje, a jak długo było według ciebie normalnie?? i ile czasu jest tak jak jest??

Gość takajednamala
czy jak jeszcze nie rodzilam to moge miec zalozona spirale?

Gość malaa miiiii
to dlaczego wszedzie trąbią o tym że nie powinno sie robić wypalanki kobiecie ktora jeszcze nie rodzila??

Gość słonecznik*.*.*
mam silny ból na dole brzucha i niewiem skad sie to mogło wziasc czy to moze byc z przeziebienia? do tego chwialmi mnie tak boli ze gdybym stała to pewnie bym sie przewrociła :(

Gość słonecznik*.*.*
czy to moze byc bol jajnikow?

Gość skoro seksuolog
Znamy sie 7 lat, od 3 lat jesteśmy małżeństwem, problemy zaczeły sie po ślubie.

Gość ginnnnnnnn
Prolaktyna jest Hormonem Pepydowym pozbawionym grupy wodorowęglanowej , wydzielanym przez przedni płat przysadki mózgowej utrzymujący działanie ciałka żółtego oraz zapoczątkowujący i podtrzymujący laktację. Należy do grupy hormonów tzw. gonadotropowych. Niestety są leki które ją stymulują oto one : wazoaktywny pepyd jelitowy , endorfiny , kompleks białkowy histydyna-izoleucyna oraz progesterony (ich pochodne) , istnieje też czynnik hamujacy wydzielanie prolaktyny . Leki które stymulują prolaktynę to Fenotiazydy , Trójcykliczne leki przeciwdepresyjne , Butyrofenony (haloperidol) , Benzamidy (metoklopramid, sulpiryd) , Rezerpina , alfa-metyldopa , nandronole , Pochodne progesteronu Bromokryptyna może nasilać działanie leków obniżających ciśnienie. biomergon jest obecnie i tak jednym z najbezpieczniejszych leków, ginekolog powinien dostosować dawke, ewentualnie zmnienić lek w co wątpię, gdyż dostosowanie ilości lekarstwa w przypadku hormonów jest długotrwałe i moim zdaniem nie powinno się tak szybko zmieniać leku pewnie prowokacja pozycja od tyłu ale osobiście uważam że nie ma tak dużego znaczenia

Gość wina dajcie
ginekolog pozna czy rozpoczełam juz zycie sexualne czy nie? zakładajac ze błone dziewicza straciłam w dziecinstwie (nie w skutek odbycia stosunku, a np. w skutek uprawiania jakiegos sportu)

Gość pewnie prowokacja
mam jeszcze jedno pytanie, słyszałam, że istnieje coś takiego jak pałeczki owulacyjne (czy jakoś tak), trochę głupio mi o to zapytać w aptece: a więc 1. czy jest coś takiego naprawdę, 2. jak działa, 3. ile kosztuje i czy jest na receptę??

Gość Rerek
To mnie Pan/Pani pocieszył/a bo już popadam w zwątpienie że przestałam reagować na lek. Bromergon biorę prawie 2 lata, obecną dawkę 10 miesięcy i jestem znów w punkcie wyjścia kiedy to zwiększono mi dawkę z 2 na 3 tabletki. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Gość ginnnnnnnn
takajednamala nie jest to wskazane, ale jak mówiłaś nie jesteś w stanie preferować innego zabezpieczenia... są jeszcze zastrzyki hormonalne - zabezpieczają na ok 3 miesiące ale też kobietom nie rodzącym nie polecam, choć niektórzy mają odmienne zdanie - ich efektem ubocznym może być krwawienie utrzymujące się dość długi czas co do spirali to właściwie są już takie że właściwie można je zakładać kobietom nierodzącym, ale tu trzeba uważać ... wypalanka - usunięcie nadżerki jest konieczne(szczególnie przy dużych nadżerkach), czy rodziła czy nie... nie ma to dużego znaczenia nieleczona nadżerka może się powiększać i powodować liczne zakażenia - szczególnie grzybicze a w końcu doprowadzi do takiego stanu iż wypalanie nie będzie już możliwe, pozostanie tylko konizacja - a to już problem gdyż kobiety po konizacji mają duże problemy z zajściem w ciąże słonecznik*.*.*radze iść do lekarza a jak wystąpi gorączka może to świadczyć o zapaleniu przydatków skoro seksuolog moi8m zdaniem powinniście iść na terapię skoro sami nie możecie dać sobie rady, najpierw radze udać się do psychologa - o ile będzie Pani w stanie zagonić tam faceta:)

Gość słonecznik*.*.*
ale gorączka moze byc bo jestem przeziebiona i mam chore gardło a teraz nie wiem czy moze byc od tego bo miałam wczesniej goraczke ale nie bolał mnie brzuch . a od czego moze sie to zrobic ?

Gość konciaka
od paru dni mam żółty sluz, nic mnie nie piecze ani nie boli. Czy powinnam sie niepokoic? Ten sluz nie jest cały czas złoty, tylko czasem widze, ze jest taki żółto- bialo- przezroczysty. Jestem w 14 dniu cyklu. Cykle mam 30 dniowe. Prosze o o odpowiedz i pozdrawiam

Gość ginnnnnnnn
wina dajcie ciężko to powiedzieć:) przeważnie poznajemy po błonie dziewiczej... jeżeli jest naderwana lekko to być może pozna, alejeżeli jest całkiem zerwana to wątpię - najlepiej mówić o takich rzeczach... pewnie prowokacja nie wiem dokładnie o co ci chodzi... są testy owulacyjne które można w aptece dostać i sprawdzić czy ma się owulację - choć 100% pewności nie dają a może chodzi ci o pałeczki kwasu mlekowego?? one zapobiegają zakażeniom pochwy, stanowią barierę ochronną i utrzymują odczyn kwaśny w pochwie, można je dostać w aptece bez recepty np laktovaginal

Gość skoro seksuolog
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Gość ginnnnnnnn
słonecznik*.*.* na odległość bez badania nie jestem w stanie wiele powiedzieć, może masz torbiel, może zakazenie, a może jesteś w ciąży pozamacicznej amoże masz owulacje albo tuż przed miesiączką, - wiele jest możliwości... konciaka jeżeli jest przezroczysty to dobrze, jeżeli lekko ciąglisty i szklisty - masz owulacje

Gość takajednamala
dziekuje za odpowedz, pozdrawiam

Gość konciaka
ale ten zółtawy kolor nie jest oznaką jakiś nieprawidłowości?

Gość Rerek
Słonecznik idź do ginia niech Cie zbada. Kiedyś miałam taką sytuacje ze wieczorem bardzo zaczął mnie bolec brzuch, tak jakbym dostała okres, ale okres nie przyszedł. Zrobiłam USG-wszystko było ok. Lekarz stwierdził zapalenie przydatków i dał leki. Jajniki bolały przy dotyku.Żadnej gorączki-nic z tych rzeczy. Acha na USG wyszedł płyn w zatoce Douglasa więc stwierdził ze to była bolesna owulacja. ale jak okres nie pojawił sie po 3 tyg to rozłozył ręce i dał Luteine. Oczywiście najpierw zrobiłam USG jamu brzusznej.Wsystko trzeba sprawdzić. Przepraszam ze tak wtrąciłam.

Gość pewnie prowokacja
chodziło mi o testy owulacyjne :), a ile trwa dokładnie owulacja, tzn. ile mam dni w cyklu na zajście w ciążę - godzinę, dzień, dwa???, bo wiem, że 14 dni przed okresem, ale to takie dość ogólne stwierdzenie, sory, że tak męczę, ale chciałabym na ten temat jak najwięcej wiedzieć :)

Gość assaas
Wczoraj dostałam okres. W wydzielinie miałam kawałki, strzępy jak gdyby skóry- miało naturalny jasny odcień skóry i w dotyku było podobne. Co to było???

jestem w 20tc, po przejściu na L4 czuje się lepiej, bo nie przeginam z pracą, brak stresu itp. Jednak ostatnio bardzo bolą mnie pachwiny a ściślej tak jakby kości krocza. Nie jest to taki ból, abym nie mogła go znieśc, ale jest dosyć mocny, przeszkadza w chodzeniu. Czy wszystlko jest ok? Czy to tylko \"rozchodzą\" mi się kości i wiązadła przed porodem? Mam jeszce 2 pytanie : to jest moja 1-sza ciąża, czesc znajomych w tym samym mniej więcej czasie w ciaży czuje już ruchy dziecka, a ja nic. Jak długo mogę nic nie czuć i czy mam się niepokoić?

Gość ginnnnnnnn
konciaka niekoniecznie zależy kiedy ten śluz oglądasz, może po kilku godzinacjh od umycia -= taki być Rerek - masz racje, nie zawsze przy zapaleniu przydatków jest gorączka a na odległość ciężko coś powiedzieć

Gość no to ja tez
o cos zapytam, teoretyzujac ze bylabym w ciazy i dostala plamienia - to czy towarzyszy mu bol jak przy miesiaczce czy nie?

Gość assaas
ginie jeden odpowiedz mi proszę!

Gość bojaca sie
witam! prosze o odpowiedz: czy jesli zmieniajac tabletki diana 35 na novynette zrobilam 7 dniowa przerwe, to dzialanie antykoncepcyjne jest obnizone?wyczytalam (szkoda, ze dopiero teraz), ze powinno sie je zaczac brac albo zaraz po skonczeniu opakowania starych tabletek, albo w dniu pierwszej miesiaczki, a ja zrobilam ta przerwe prosze o odpowiedz, bo strasznie sie boje.

Gość ginnnnnnnn
słuchajcie - muszę już kończyć odpowiadam na ostatnie pytamia... pewnie prowokacja różnie to bywa zależy od długości cyklu ogólnie na oprzłomie 1-2fazy przejściowej ( a cykl składa się z trzech) można więc celować przy cyklu 30 dniowym od 10 - 17 dnia cyklu, ale nawet jeżeli traficie to nie znaczy że uda się w ciąże zajść, trzeba próbować a sama owulacja to tylko jeden dzień i ciężko przewidzieć, assaas może byłaś w ciąży i to były resztki zarodka, a może macica oczyszcza się z pozostałości jaja z owulacji poprzedniej, nie mam pojęcia jak nic nie boli to wątpię by była to oznaka jakiejś choroby, jeśli nie jesteś pewna to idz do lekarza tak jak mówiłaś ta opcja rozchodzenia się jest bardzo trafna:) chociaż u7 ciebie jest jeszcze troche za wcześnie na takie objawy jest to 20 tydzień ciąży - jeżeli skończony i na usg to potwierdzone to już bym była zaniepokojona brakiem ruchów, radze do piątku udać się na USG by wszystko sprawdzić- żadko się zdarza by kobieta po 20 tygodniu jedzcze ruchów nie czuła - choć to możliwe pozdrawiam wszystkich, może jeszce jutro tu wpade, do zobaczenia

Gość pewnie prowokacja
dzięki bardzo za cierpliwość ;)

Gość rouse
witam byłam wczoraj u ginekologa i powiedział mi ze mam zaczerwieniona i zasiniona szyjke macicy i ze to poczatek nadzerki,czytałam jednak ze przy nadzerce sie krwawi i mi wydostaje sie tylko żółtawy śluz o nieprzyjemnym zapach a musze dodac ze 17-tego minie 5 msc ja jestem po porodzie i dwa msc temu odstawiłam synka od piersi i nie moge dostac okresu robiłam test i wyszedł negatywny.Czy przy nadzerce może sie spóżniac okres??i co jest najlepsze na jego wywołanie i czy ta cała nadzerka jesy grozna bo lekarz mi nic nie powiedział nawet nastepnej wizyty nie zaproponował prosze o szybką odpowiedz bo to mi nie daje spokoju prosze