Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaasssiiiaaa

korony porcelanowe jak dlugo nosicie?

Polecane posty

Gość aaasssiiiaaa

prosze napiszcie mi jak dlugo wytrzymały wasze korony przy normalnym użytkowaniu

Gość aaasssiiiaaa
prosze o pomoc napiszcie bo ja mam juz od 4 lat i nie wiem czy juz wymieniac

Gość aaasssiiiaaa
nie wierze ze njikt nie ma

Gość aaasssiiiaaa
plis!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Gość zebata
wiesz , jak dotkne palcem zeba przy dziasle to palec smierdzi , mysle ze to nie jedzenie , tylko mi sie psuje zab pod korona , a tyle kasy wydalam i bede musiala pewnie od nowa robic :(

Gość mam 10 lat ale mysle o wymiani
wymianie ze wzgledu na kolor , bo akurat korony sie trzymaja....

Gość do zebatej
ja miałam to samo, ale dentystka powiedziała, że to nie z powodu psucia się zęba, tylko, ze ząb martwy ma taki "trupi" zapach.

Gość manekin_pusty
to ja tez wymieniam teraz bo robie dwójki z przodu i by było widac róznice w kolorze a poprzedni dentysta dał mi smieszny kolor ile was przyjdzie jeden zab

Gość mariankowa pani
a ja mam koronkę na sztyfcie z która swego czasu miałam niezły ubaw.dodam ze to jedynka.........wylatywała mi dwa razy i to po ponownym mocowaniu!psia krew!jest do wymiany ale finansów mi brak chwilowo,ale za kazdym razem jak jem albo sie"bardziej"ąmieje to mam niezłe lęki")")

Gość mariankowa pani
Smieje miało być:):)

jeżeli miałaś przed nałożeniem koronki kanałówke to nie może się ząb psuć no jak przecieżjest martwy to jak tam piszą wyżej resztki jedzenia gnije prawdopodobnie żle zrobione są korony bo piszesz że dotykasz palcami ząb przy dziąśle dziwne

Gość manekin_pusty
mi tez jeden czas smierdziało przy mostu i wogóle sie tam jedzenie zbierało chyba dobrze ze robie nowy moztek

Gość kurkawodna7
ja mam 9 lat, dwie jedynki i dwójki, leczone kanałowo były i zrobiły się szare stąd pomysł dentysty na koronki. Trzymają się , nie myslę o wyn\mianie, są bielsze od pozostałych zębów i dentysta zaproponował delikatne wybielenie pozostałych, ale nie są na sztyftach, tylko obwiercony ząb i na ząb naklejone

Gość manekin_pusty
9 lat - to masz mleczaki chuba jeszcze

Gość do kurkiwodnej
widzialam wybielone zeby kompozytem REWELACJA ! mozesz sobie popoprawiac szparki i podmodelowac jeszcze ! pieknie

Gość kurkawodna7
kompozytem? co to znaczy? boję się trochę wybielania bo mam przekonanie że to osłabia ząb, niszczy szkliwo, a o kompozycie nie słyszałam. Właściwie jestem mało zorientowana bo pomysł wybielania narodził się w czasie ostatniej wizyty u dentysty.

Gość kompozyt
wrzuc na google kompozyt na zebach sa zdjecia przed i po rewelka

Gość kurkawodna7
dzięki

Gość spytaj o holywoodzka biel
ja zwariowalam jak zobaczylam u dziewczyny na zebach ...

Gość gość
Moje korony wytrzymały 20 lat, choć były na metalu(na jedynkach i dwójkach) . Żadnych nieprzyjemnych zapachów. Pewnie jeszcze bylyby ok. gdyby nie pękła jedna przy rezonansie gowy. Teraz mam na cyrkonie i mam nadzieję, że również wytrzymają kolejne 20. Co do koloru to holwoodzki dentysci nazywaja "w kolorze lodowki" jest bardzo sztuczny i z daleka widać, że zęby sztuczne. Ale co kto lubi. Ja wybralam kolor A2 . Pozdrawiam

Gość gość
Moje korony wytrzymały 20 lat, choć były na metalu(na jedynkach i dwójkach) . Żadnych nieprzyjemnych zapachów. Pewnie jeszcze bylyby ok. gdyby nie pękła jedna przy rezonansie gowy. Teraz mam na cyrkonie i mam nadzieję, że również wytrzymają kolejne 20. Co do koloru to holwoodzki dentysci nazywaja "w kolorze lodowki" jest bardzo sztuczny i z daleka widać, że zęby sztuczne. Ale co kto lubi. Ja wybralam kolor A2 . Pozdrawiam

Gość gość
Ząb martwy pod koroną może się również psuć , ze względu na to , ze nie ma żywej miazgi czyli nerwów i naczyń krwionośnych , które pełnią fukncję czuciową i odżywczą zęba - jest on jeszcze bardziej narażony na próchnicę niż ząb żywy. Teraz stomatologia sie tak rozwinęła ze jest mnóstwo różnych rozwiązan do zaoferowania pacjentowi żeby poprawić estetyke jego uśmiechu. Kompozyt też jak wspomniała koleżanka wcześniej . na tym filmiku można zobaczyć jak za pomocą licówek można odmienić uśmiech: https://www.youtube.com/watch?v=8fQgPm4txds

Gość gość
A ja mam od 19 lat a mam 27 lat. Wiem że to niemożliwe ale naprawdę tyle czasu już minęło... Też planuję teraz wymianę po aparacie ortodontycznym poniewaz te korony nie przesunely się do tył z resztą są trochę ciemniejsze od reszty moich zębów a to jedynki.

Gość gość
Wszyscy zdecydowaliście się na koronki porcelanowe, czy macie jeszcze jakieś inne?

Gość gość
Ja mam założoną koronę pełnoceramiczną i założyłam ją w gabinecie stomatologicznym www.stomatologiarodzinna.net w Częstochowie. Wykonują kilka rodzajów koron na zęby i robią to bardzo dobrze, więc polecam ich wam.

Gość frida88
ja się zbieram, żeby założyć koronę. będę robić u sujki w olsztynie. ale troche przeraża mnie to, co mówicie o trupim zapachu? serio?

Gość gość
hey mam koronę porcelanową od 10 lat ,tyle że, co jakiś czas muszę iśc do doktora żeby ją zdjął ,(ponieważ ona jest poluzowana),i ponownie przykleił ..i tak w kółko nie wiem czemu tak się dzieje hmm teraz mam niby kolejne zęby szlifować i na nowo zrobić most ..aż się boje ponieważ kolejna kasa kolejne zęby,a jeśli znowu będzie się luzować masakra jakaś

Gość melody9
frida, nie daj się zwariować :D jak dobrze ci zrobią zęba, nie ma szans, żebyś przez takie przeboje przechodziła. jeśli jeszcze nie założyłaś korony - sujka to dobry wybór

Wydaje mi się, że najlepiej skonsultować się ze stomatologiem i regularnie sprawdzać ich stan w profesjonalnym gabinecie. Ja miałam zakładane korony w gabinecie www.unimedex.pl ponad 2 lata temu i jak dotąd jestem z nich zadowolona. Dzięki technologii CAD/CAM samo zaprojektowanie koron jest bardzo szybkie i precyzyjne.

Gość Donalss

U mnie wytrzymały 21 lat i pech sprawił że Irlandzki dentysta nie poznał się że to korona i chcial usunac zgrubienie z tyłu zęba myśląc że to kamień. Na nieszczęście naruszył cala strukture jedynki i jakieś 3 tygodnie temu ząb się rozsypał. Tak więc nawiązując do tego jak długo wytrzymują to chyba najważniejsze jest jak dobrze dentysta je zrobi. Nigdy nie narzekałem a i 21 lat temu technika była daleko do tyłu w porównaniu do tej obecnie obowiązującej. w związku z tym, radzę poszukać implantologa albo stomatologa z wieloletnią praktyka w stomatologii estetycznej znajacego sie na koronkach lub mostkach.  :classic_biggrin: