Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elevele

DZiECI DWUJĘZYCZNE

Polecane posty

Gość ho ho ho
z innej planety nie rób z siebie takiej specjalistki/specjalisty :P

Gość mama ciama
dziekuje Ci za odpowiedz z innej planety :)

Gość z innej planety
Wyrownuje sie bardzo roznie. To zalezy od wielu spraw, miedzy innymi stymulacji. Lepiej zastanow sie czy mozna zrobic cos aby Twoje dziecko mialo wiekszy kontakt z innymi. W ostatecznosci sa bajki, filmy, programy telewizyjne czy komputerowe. Jesli chcesz aby dziecko zachowalo znajomosc jezyka polskiego to musisz konsekwentnie mowic do niego TYLKO po polku. Inaczej dziecko moze zaczac mylic jezyki a wtedy czesto jeden z nich odrzuci.

Gość jedno...
U mnie taki typowy przypadek: Corka urodzona w Niemczech, obecnie 13- letnia! Pierwsze 3 lata tylko po polsku, bo ja musialam sie nauczyc, potem w przedszkolu , szkole, niemiecki . Corka w domu obecnie rozmawia ze mna tylko po polsku-a wlasciwie , slasku, i jest dumna ,ze na urlopach w Polsce nikt nie posadza jej o przyjazd u Niemiec, od kuzynki na gadu, chwyta slang mlodziezowy. Z innych jezykow w szkole jest bardzo dobra. Od wczesnego dziecinstwa rozrozniala oba i wiedziala , ze np do babci trzeba po polsku , bo nie rozumie, jak nie znala jakiegos slowa to, mnie najpierw pytala. :)

Gość selanijka
hugolina a jak twoje dziecko poszło do szkoły to znało choć kilka słów po niderlandzku ? boję się o mojego synka bo nie zna ani jednego słowa a niebawem przeprowadzamy się do Belgi .Jak byś mogła napisać co jest potrzebne żeby zapisać dziecko do szkoły ?

Gość Andzia 87
selanijka- podstawa zapisanaia dziecka do szkoly jest legalny pobyt czyli meldunek na terenie belgii niewiem dokladnie czy tez tak jest jest po niderlandzkiej stronie bo ja lieszkam po stronie fracuskiej

Gość karimoscar
ZDESPEROWANA ŻONO DOMOWA kontynuuj mówić po polsku do dziecka nawet jak dziwnie na ciebie patrzy ,uwierz że nie jest trudno nauczyć dwóch języków już ci pisałam że moje maluchy mówią w trzech językach a teraz synkowi doszedł jeszcze angielski w szkole ,TO NIE DZIECI MAJĄ PROBLEMY Z JĘZYKAMI ,PRZYZNAJMY SIĘ SZCZERZE ZE PROBLEM MAMY MY !!!

Gość Pani_pytająca
A czy myślicie, ze można uczyć dziecko języka samemu nie znając go perfekt., Widziałam u koleżanki ostatnio mnóstwo książeczek do angielskiego, nazywały się "Angielski z Maksem", miała też bajki na DVD i jakieś programy multimedialne. Uważacie, za pomocą takich narzędzi można poradzić sobie z nauczaniem dziecka w domu?

Gość karimoskar
Pani -pytająca przecież my jestesmy polki to chyba umiemy swój język ,ojciec obcokrajowiec tez język swój zna !!! a język danego kraju dziecko sie uczy w szkole lub przedszkolu ,albo przyswaja go wsród dzieci np.na placu zabaw ,nikt nie chce robić wody z mózgów naszych dzieci ,ale jezeli takie życie wybrałyśmy na obczyznie z obcokrajowcem to musiałyśmy się liczyć ztym że pojawią się dzieci z którymi musi się porozumieć >matka ,ojciec i szkoła >

Gość mick80
Nasz syn urodził się w wielkiej brytani. Na dopiero 3 latka zaczął mówić jak miał rok. Oczywiście do pójścia do przedszkola mówił tylko po polsku. Razem w żoną jesteśmy polakami i w domu mówiliśmy i mówimy tylko po polsku. Pierwszy miesiąc przedszkola był koszmarem nasz maluch czuł się zagubiony, ale po miesiącu przemiana i się odnalazł. W tej chwili jako trzy letni chłopiec mówi świetnie po polsku i po angielsku. I wszystko było by ok gdyby nie fakt, że niebawem wracamy do polsk. Niech ktoś mi proszę doradzi jak pielęgnować u naszego dziecka ten dar jakim jest dwujezycznosc. Oboje z żona mówimy dość dobrze po angielsku ale akcentu nie nauczyłem się i chyba nawet nie zamierzam. Może ktoś m iał podobną sytuację. Proszę o podpowiedzi. Wielkie dzięki.

Gość karimoskar
mick80 są już w polsce przedszkola z językiem angielskim ,ewentualnie posyłac synka na lekcje angielskiego ,żeby nie zapomniał,szkoda by było bo to naprawde dar dla malucha tym bardziej że ma dopiero trzy latka

Gość treee..........
mick80 --> mysle ze dostep do angielskich bajek, programow edukacyjnych dostosowanych do jego wieku (satelita, komputer) + jak juz pisal/a Karimoskar, przedszkole/szkola z angielskim albo prywatne lekcje/konwersacje z nativem beda pomocne. Moze uda sie Wam poznac (przez szkole, kurs) jakas rodzine ktora ma dziecko w podobnym do synka wieku, ktore tez zna angielski...?

Gość ona zapyta ta
Czy ktoś z doświadczenia wie po jakim czasie dziecko zaczyna dosc biegle posługiwać sie jezykiem angielski w przypadku gdy od skonczenia 3,5 roku uczeszczało do przedszkola na 3h przez okres 4 miesięcy. Nastepnie 1,5 roku do szkoły na 6h? Czego powinnam się spodziewać? Aktualnie dziecko ma 5 lat i 4 miseiące. pozdrawiam napiszcie prosze

Kazde dziecko jest inne jedno mowi wiecej inne mniej.Co twoje dziecko umie?

Gość gość
Jestem ZA takim wychowaniem, to duży plus na przyszłość dla dzieci. Łatwiej mają te, które urodziły się za granicą i mają kontakt z dziećmi mówiącymi w innym języku, ale sa też przedszkola, które już uczą kilku języków, można poszukać na jakieprzedszkole.pl

Gość gość
ze niektorzy nie zrozumieli do konca tematu...jesli rodzice sa tej samej narodowosci i wyjzedzaja za granice to zerowy problem...ale jak ktos jest powiedzmy z polski i wychodzi za norwega..i mieszkaja w norwegii,to jakie sa szanse,ze dziecko bedzie znalo polski?? baaardzo male....jako,ze z mezem rozmawia sie po norwesku... x dokladnie , moje dzieci prawie w ogole nie znaja polskiego

Gość gość
To jest tylko Wasza wina, dzieci kolezanek znają, bo kolezanki mówią do nich po polsku, czytają, puszczaja polskie bajki, starsze dzieci robia polska szkołę nawet:)

Gość gość
nie wyobrażam sobie aby moje dzieci nie umiały mówić w ich rodowitym języku :O moje mówią i piszą po Polsku oraz mówią i piszą po Niemiecku dodatkowo każde z nich w szkole ma dodatkowe języki oraz obowiązkowy angielski Polski język dostały w prezencie i są ogromnie zadowolone z faktu ,że znają tak wiele języków. A ja jestem dumna bo i pisownia jak i mowa w powyższych jest bardzo zadowalająca :)

Gość gość
Witam. Jestem studentka studiow medycxnych. Na zajecia z rozwoju mowy mamy przygotowac wywiad z rodzocami dziecka dwujezycznego oraz przeslac probke mowy. Czy ktos bylby chcetny mi pomoc?

Gość gość
Moja rada. Na https://www.pmk-niemcy.eu/ wybierz sobie parafię, do której masz najbliżej. Później napisz do księdza, że potrzebne ci są takie rodziny do badań, na pewno pomoże i da ci właściwy kontakt. Musisz przyjechać, na własny koszt, jeśli masz taki temat, bo przecież nikt ci dzieci nie dowiezie.

Gość gość
Moje dzieci mowia i pisza plynnie po angielsku i francusku ,oraz polsku , dzieci ;) mi nadal choc 20paroletnie Jestem przekonana jak ktos zreszta wczesniej napisal dzieci przysfajaja jezyki w mig i to ich atut nalezy to pielegnowac i umozliwic im Casami sa zabawne sytuacje jak np moj maz nie rozumie polskiego to synowie by cos ze mna zalatwic rozmawiaja po polsku ;)

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych dwujęzycznym wychowaniem dzieci! Wiem, że wielu z Państwa ma sporo wątpliwości na temat tego, jak ten proces wychowania dziecka w kilku językach powinien przebiegać, czy nie robimy czegoś źle, czy jest coś, co moglibyśmy jeszcze zrobić, aby było to pięknym i bogatym doświadczeniem zarówno dla rodziców, jak i dla dziecka. Ja również się nad tym zastanawiam i dlatego też w ramach pisania pracy magisterskiej przeprowadzam badania dla rodziców. Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych do podzielenia się swoimi doświadczeniami i do wypełnienia ankiety. W zamian wysyłam wyniki moich badań oraz indywidualną ocenę Waszego sposobu wychowywania dwujęzycznego dziecka (oczywiście, jeśli sobie ktoś życzy). Zainteresowanych zapraszam do zgłoszenia się w komentarzu lub do wysłania prywatnej wiadomości na adres email: angela.pisula@gmail.com w celu uzyskania ankiety. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!:)

Gość gość
Fajny blog dziewczyna zaczęła pisać. Ona Polka on Anglik i mają małego synka. Fajnie się czyta.