Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Black Rose 26

Czy sa jeszcze tacy, którzy czytają książki?

Polecane posty

Uwielbiam. W zaleznosci od okresu zycia czytam co innego. Przezywam zazwyczaj fascynacje autorem lub stylem. Teraz szukam kolejnej fascynacji. Uwielbiam ksiazki dotyczace zycia na przelomie XIX i XX wieku. \"Przeminelo z wiatrem\"-kocham. W tej konwencji polecam A. Ripley np. \"Charlston\". A. Christie-wszystko. Czytam tez sporo ksiazek dot. szeroko pojetej polityki i zycia spolecznego. Ostatnio Politkowskiej \"Rosja Putina\" i \"Kobiety dyktatorów\" autora wylecial mi z pamieci w tej chwili. Najmilsze spedzanie czasu to dobra ksiazka herbatka sporzadzona przez lubego, kocyk i jestem w raju.

Niewiedząca....najlepszy cytat ze \"Zbrodni i kary\": \"Pewien człowiek skazany na śmierć, na godzinę przed straceniem mówi czy też myśli,że gdyby mu wypadło życ gdzies na wyżynie, na skale , na takim waziutkim upłazie,że tylko dwie stopy się zmieszczą - a dookoła będą przepaść, ocean, wieczny mrok i wieczna samotność i weczna burza- i że ma tak pozostać stojac na kwadratowym łokciu przestrzeni całe życie, tysiac lat, wieczność-to lepiej tak żyć niźli zaraz umrzec.Byle żyć!żyć!żyć!\"

niebieska sukienka, mam kumpelkę, która też wyznaje tę zasadę, ja natomiast mam takie\"jedno życie jedna okazja\"(Masahiko Shimada)

ja tez uwielbiam czytac i tak samo uwazam ze nie bylo jeszcze lepszej ekranizacji od ksiazki ... :) z moich znajomych raczej tylko ja czytam (w takich ilosciach) reszta albo wcale nie czyta... albo prawie wcale ...idealny przyklad: upomnialam sie ostatnio o ksiazke ktora pozyczylam kolezance jakies pol roku... a ona stwierdzil ze nadal ja czyta :/ ja czytam praktycznie wszystko, ostatnio Grishama :) kiedy moja kolezanka uslyszala ze w 2 dni przeczytalam 700 stronowy tom harrego potera, powiedziala \'ty jestes nienormalna\' ... :/ teraz czytam o elzbiecie lubomirskiej... wysmialy mnie, ze juz chyba nie mam co czytac... to jest wlasciwie przykre...

Gość co do ekranizacji
to dla mnie jest taka jedna,o niebo lepsza od książki "Ja Klaudiusz"

Gość Enulcia
Moje ulubione to: ,,Zycie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na co trafisz,,z Forest Gamp-piszę jak słyszę bo nie jestem pewna:) jest to ulubiony mój cytat bo jest tak bardzo prawdziwy. Czytać też bardzo lubię lecz nie robię tego regularnie. Jeśli czas mi pozwala i wpadnie mi w łapy cosik fajowego:) Ostatnio pochłonęłam w jeden dzień ,,Pachnidło,,- coś fantastycznego, polecam jeśli nie czytałyście. A książka , którą czytałam z miesiąc temu to,,Kwiat śniegu i sekretny wachlaż,, Równie cudowna książka choć w zupełnie innym klimacie. Jeśli ktoś lubi kulturę wschodu to będzie oczarowany a jeśli nawet nie lubi to i tak książka ta zostawi niezapomniane wrażenia:)

co do ekranizacji....przeczytałam \"Ja Klaudiusz \" filmu nie widziała, ale kniga mnie wymęczyła, za bardzo zagmatwane, trzeba było kodować wszystko dokładnie co się przeczytało.

Gość Enulcia
jeśli chodzi o ekranizację to powiem szczerze, że ,,Pachnidło przeczytałam z powodu filmu. Pomyślała, ze muszę przed filmem przeczytać i okazało się, że film był równie dobry. oczywiście trudno przenieść na ekran tego co działo się w głowie głównego bohatera ale dzięki narracji i cudownej muzyce myślę, że mu się udało sporo. Innych ekranizacji nie pamiętam aby były równie dobre:)

Nicholas Evans-\"serce w ogniu\" \"Nie dowie sie nigdy ,co w sercu drzemie, kto marszu nie przebyl przez dym i plomienie\"

Gość co do ekranizacji
do Black Rose ,no właśnie,książka taka nijaka a film pełen emocji, z takimi bohaterami pełnokrwistymi,super po prostu,książka się chowa ,ale to jest jedyny wyjątek a książki czytam już kilka dziesiątek lat

ja widzialam pachnidlo, ale niestety nie czytalam :( musiala bym sie przejsc do ksiegarni... :) (czy wy tez tak macie, ze lubicie miec swoje ksiazki?!, bo ja bardzo lubie, zdaza mi sie trafic do biblioteki, ale najczesciej ksiazki kupuje sama, albo wygrzebuje gdzies w zbiorach domowych :) )

Gość co do ekranizacji
nie nadążyłabym kupować!!

Gość O nie dobrze
PIJESZ KAWE W łóżKU PRZED SNEM ...?:) A CO NA TO TWóJ LEKARZ? :d

książka kupiona nie ma tego \"czegoś\"-zapach, pozakreślane fragmenty, które skłaniają do rozmyślań na poprzednim czytelnikiem:),. Ja książek kupuję mało, ale jedną kupię na bank, jeśli ja tylko znajde-\"Fragmenty z życia lustra\"Szczepkowskie-totalny surrealizm, połączenie fikcji z rzeczywistoscią, a jednocześnie ukazanie jaki świat jest naprawdę. Cuuuudo!

o nie dobrze... ja piję kawę cały dzień, ona już włąściwie na mnie nie działa.A do lekarzy nie chodzę, po co? jeszcze coś znajdą:)

ja lubię czytać książki i nie widzę w tym nic dziwnego ;) pozdarwiam czytaczy

Gość dora5551-85
uuuuwielbiam czytać książki :D nie wyobrażam sobie nocy bez czytania. co noc czytam do 2..zdarza się, że do 4 nad ranem..a potem chodzę nieżywa w dzień :) ale nie mogę się wprost oderwać od książek. Już odkąd nauczyłam się czytać to jestem stałą bywalczynią bibliotek ;) potrafiłam wypożyczyć nawet 8-9 książek na raz..taka jestem zachłanna na czytanie :P rodzina to wie i w każde święta dostaję nową książkę King'a (mojego ulubionego autora)..zaczynałam czytać bajki w podstawówce..potem jakieś romansidła dla nastolatek ;) potem nadszedł czas kryminałów..a teraz horrory i thrillery :)ach..idę czytać =]

Dzień dobry;) I ja jestem fanką czytania, od jakiś 22 lat ten nałóg mnie trzyma;) Zaczęłam w podstawówce i trwa do dziś. No i w bibliotece pracuje, więc pasja trwa;) Co prawda technicznej, ale w drodze do domu mijam osiedlową i jestem stałą bywalczynią;) Nie mam ulubionego gatunku, ani autora, ani sentencji, ani cytatu... Ot zwyczajnie lubię czytać;) Właśnie kończe prace i zbieram sie do domu;) Udanego weekendu z książkami;) Pozdrawiam;)🌻

napiszcie jeszcze jakieś fajne cytaty i podajcie źródło, chętnie wymienie się po przeczytaniu opiniami

Znalazłam fajny cytat na temat czytania - King ma czasem mądre przemyślenia :) „Parapsychologowie mogą dyskutować na temat percepcji pozazmysłowej, psychologowie i neurolodzy mogą twierdzić, że to bzdura, lecz ludzie, którzy kochają książki i język wiedzą, że słowo drukowane stanowi w istocie rodzaj telepatii. W większości wypadków pisarz wykonuje swoją pracę w milczeniu, wyrażając swe myśli za pomocą symboli złożonych z liter zebranych w grupy, umieszczone obok siebie i oddzielone pustymi miejscami. Czytelnik zazwyczaj także pracuje w milczeniu, odczytując symbole i przekształcając je z powrotem w myśli i obrazy.” (S. King, Dance macabre) czyli - telepatia istnieje!

czipsuś, myśle że stąd też wynika fakt, iż ekranizacje są słabsze , bo tylko nasza wyobraźnia potrafi przenieśc nas do formy idealnej .Ekranizacje filmów nigdy nie będą lepsze od naszych umysłów

Fakt, zawsze następuje \"przefiltrowanie\" treści przez wyobraźnię reżysera i w efekcie otrzymujemy produkt, który nie wszystkich satysfakcjonuje. Trzymajcie się, czytaczki i czytacze, idę doprowadzać mieszkanie do porządku 😭, choć zamiast tego wolałabym poczytać opowiadania Jacka Piekary:(

Witajcie, ja też uwielbiam czytać książki, może nie jakieś ambitne, ale czytanie to mój nałóg.Jak tylko znajdę wolną chwilkę od razu sięgam po książkę, a ostatnio przerzuciłam się na e-booki. Książki to 3 miłość mojego życia, po mężu i synku.Pozdrawiam wczystkich czytaczy.

Nieśmiało zwracam uwagę że istnieje też literatura naukowa ;) właśnie wyłącznie ją czytam od 10 lat ( i to się raczej nie zmieni :P ). Ostatnią powieścią jaką przeczytałem przed tym okresem było \"Imię róży\".

Gość jednak to nie to samo
co literatura piękna ,przyznaj.Chociaż od razu zaznaczam ,że z racji zawodu dużo takiej też czytam

Najlepszy cytat z\" Imienia róży\"Umbert Eco \"Dzięki niech będą Bogu, ze w owym czasie zyskałem od mojego mistrza pragnienie uczenia się i to poczucie prostej drogi, którego nie traci się nawet kiedy ścieżka staje się kręta\" Dla naszego nowego gościa:)