Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Za mundurem panny sznurem

Mundurki w szkole, kto za kto przeciw

Polecane posty

Go艣膰 Za mundurem panny sznurem

Wiecie co w ko艅cu z tymi mundurkami? Ta ustawa przesz艂a czy nie? Mo偶e uznacie mnie za dziwaczk臋, ale w sumie chcia艂abym mundurki. Przynajmniej nie by艂oby tego problemu z ubieraniem si臋 do szko艂y, wymuszaniem na rodzicach kasy na kolejne ciuchy. Mieszkam w ma艂ej miejscowo艣ci, w kt贸rej praktycznie nie ma 偶adnych sklep贸w z ciuchami, 偶eby je kupi膰 musz臋 si臋 uda膰 do miasta oddalonego kilkadziesiat kilometr贸w. Mundurki rozwi膮za艂yby problem wi臋kszo艣ci dziewczyn. 呕eby nie by膰 dziwol膮giem, trzeba 艣ledzi膰 wszystkie nowinki zwi膮zane z mod膮. Lubi臋 艂adnie wygl膮da膰 i sama ulegam tej presji. W szkole uchodz臋 za raczej dobrze ubran膮. Jednak kiedy widz臋 dziewczyny, kt贸rych 偶ycie skupia si臋 jedynie na ciuchach... no to jak tu nie popiera膰 mundurk贸w. Troch臋 smuci mnie perspektywa, 偶e odt膮d musia艂abym chodzi膰 ubrana jak 100 innych dziewczyn, ale przynajmniej nie by艂oby tej rywalizacji, kt贸ra przyjdzie 艂adniej ubrana, kt贸ra pierwsza ubierze co艣 modnego. Chcia艂abym pozna膰 wasze opinie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Ja pracuj臋 w szkole w kt贸rej obowi膮zuj膮 mundurki (dzieciaki z \"0\" te偶 je nosz膮) z tym 偶e to jest szko艂a prywatna i rodzic贸w sta膰 na zakup kilku komplet贸w. S膮dz臋 偶e to dobry pomys艂.tylko nie wiem kto zap艂aci za mundurki w szko艂ach publicznych, bo jak wszyscy wiemy nie ka偶dego rodzica b臋dzie sta膰 na zakup.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oo/
w艂asnie , gdyby nie te koszty tez by艂abym za...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PoDuChA
Nie jestem ju偶 uczennic膮 ale w mundurkach wygl膮da si臋 jak klown! Jestem zdecydowanie przeciw mundurkom!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem ZA a nie z go艂ym ty艂kie
do szko艂y i cyckami na wierzchu bardzo s艂usznie 偶e b臋d膮!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ukkla
ja chodzi艂am do prywatnej (katolickiej) szko艂y z mundurkami.. Za moich czas贸w jednak to by艂y wstretne fartuchy za kolana, a teraz 艂adne spodniczki i bia艂a bluzka i sweterek:) Na poczatku by艂am anty, ale pozniej same plusy ju偶 widzia艂am... A nauczycielki ubieraj膮 sie normalnie, uwazam ze tak powinno zosta膰, ale jest tez dla nich odpowiedni regulamin ze nie moga przesadnie sie ubierac, takze wszystko jakos bylo ulozone i nadal jest z tego co wiem;) Mi tam korona z g艂owy nie spad艂a, a wrecz lepiej sie czu艂am, pewniej, bo wszystkie takie same...

Udost臋pnij ten post

a ja w przyszlosci planuje pracowac w szkole i nie wyobra偶am sobie noszenia mundurka jako nauczycielka.. :O

Udost臋pnij ten post

ja na mundurki napatrzylam sie w angli. i mam dosc poco dziciaki zmuszac do chodznia w takich swiatwach jak niektore mundurki sa. ok dobrej jakosci fajne byly by w porzadku ale przy grupie 1000 uczniow gdzie znalesc kompromis co jest fajne gdzie jakosc przy cenach i roznych zarobkach dla biednych rodzicow to bedzie kolejny wydatek jesli beda bardzo dobre jakosci jak gorszej to wiadomo od codziennego noszenia sie zniszczy. z jednej strony jestem na tak z drugiej calkowicie na nie. moja mama jest dyrektorka podstawowki i napatrzylam sie na dziecieki w dziwnych strojach zreszta sama w lo tez. z jednej strony jestem na za zakazem dekoltow brzuchow pekow i wystajacych posladkow z drugiej nie chce calkowitego ujednolicania i odrobiny wolnosci trudno znalesc taki kompromis nawet mysle ze to nie mozliwe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem ZA
by艂am w Anglii i bardzo podoba艂y mi si臋 dzieciaki w mundrkach. A u nas w szkole jednym tchem rodzice powiedzieli mundurkom NIE, tylko dwie matki by艂y za... DZIWne:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie te偶 wstyd
i bardzop dobrze, nie b臋d膮 g贸wniary z odkrytym brzuchem chodzi膰

Udost臋pnij ten post

jestem ZA---> dziewczynki ktorymi sie opiekowalam mialy ladne mundurki (biale koszulle i granatowe spodnie spodniczki i sukienki plus sweterek i marynarka) ale kolezanki mialy okorpne (odblaskowao zielone brrr sukienka zapinana na guziczki wygladala jak szmata do tego jakies biale wysokie skarpety i buty jak moj dziadek pewnie nosil ciezkie trapery ochyda, nie wspominajac o reszcie zielonych spodniczkach jak z lumpeksu i wrednych sweterkach) o dziwo chodzily do lepszej szkoly. i wlasnie o tym mowie jak kazda szkola bedzie sobie wybierac to nagle otzrymamy wlasnie takie wredoctwa. bo pani dyrektor lub rodzice uznaja ze odblaskowy pomarancz lub roz jest super. a ja bym mojemu dziecku szkoly ze wzgledu na mundurek nie wybierala a z drugiej w zyciu nie pozwolila tak ubrac te buty wazyly chyba z 2kg brrr bala bym sie ze mu stopy wykrzywi. nie wiem ja jestem esteka i nie lubie jak cos straszy na innych mi to nie przeszkadza ale caly czas jak ma to ogladac nie wiem nie lubie nie trawie. z drugiej strony nie podoba mi sie to ze maloaty laza z pepkiem na wieszchu kolczykiem, w nim mini odslaniajaca pupe itp. nie wiem kiedys poprostu za taki stroj szlo sie do pytania i nie bylo ze boli bania. ale teraz kiedy kazdego mozna oskarzyc o molestowanie. (jak moja mam pociagla dzieko za reke zeby przestalo bic drugie mamusia przyszla z morda ze bije jej dziecko i ze idzie do kuratora) pomyslmy czyjam wina jest to jak sie dzieci ubieraja?? kto ich nie pilnuje?? bo chyba nie nauczyciele?? tylko rodzice. wiadomo zabiegani zapracowani itp. z tej strony zgodzila bym sie na mundurki w szkolach 1-6 i moze w gimnazjach ale w lo uwazam to juz za przesade. chyba dlatego ze jeszcze kilka lat temu ja tam byla i wiem jak juz jest sie wolnym. ciesze sie ze mnie ju to ominie i moge sobie chodzic jak chce i nikogo to nie dziwi i nie gorszy wiem jak trzeba przyjsc na egzamin bo przedemna profesor nie bedzie sie tlumaczyl tylko kaze mi wyjsc nie oskarze go o molestowanie i moja mami sie za mna nie wstawi. popieram mundrurki gdyz rozwiazaly by wiele problemow o ile decyzje co do nich powziete by byly w dobry sposob bo ja pamietam moj fartuszek w szkole ejh jakie to bylo wredne kazdy mial inny i z tego dziwnego materialu bo ubieralo sie go na wiesz brrrrr. jesli byl by to prawdziwy mundurek kazde dziecko po kilka sztuk co do wydatku to po dluzszym namysle ze to nawet byla by oszczednosc dla rodzicow kupowac co raz na rok dzieckua nie jak tylko przyjdzie moda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sandra1234
Ja np. osobiscie musze dojezdza膰 do szko艂y 12km... ;/;/ nie wiem jak to zniose jesli w zim bede musia艂a jechac w spudniczce do kolan.... chyba ze bede mog艂a je ubierac dopiero jak bede w szkole... ale to jest bezsensu, bo m贸wicie ze jesli jest ktos biedny to ze nie bedzie widac po mnim biedy jak bezie w mundurku. ale w trakcie dojscia do szko艂y mozemy sie ubierac jak chcemy albo jak juz opuszczamy szko艂e to sie przebieramy... ;] ale osobiscie jestem na NIE!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gwizdalska
Moim zdaniem pomysl z mundurkami jest ok, ale niekoniecznie od st贸p do g艂贸w. Mozna by wprowadzi膰 np. szkolne swetry i tshirty, a d贸艂 do wyboru do koloru

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maskaraba
A czemu nie wr贸ci膰 do fartuszk贸w? Najwi臋kszy sprzeciw widze w tym, 偶e mundurek si臋 zniszczy/trzeba miec kilka komplet贸w itp. Fartuszki mia艂y to do siebie, 偶e: -By艂y tanie (materia艂) -Dzieci nie wyrasta艂y z nich szybko(bo dla np. dziewczynek fartuszek mia艂 regulacj臋) -sch艂o toto w 5 minut -pod spodem mo偶na by艂o nosi膰 co si臋 偶ywnie podoba - i tak zakryte. Mundurki w angielskich szko艂ach s膮 bardzo 艂adne, ale na wyspach brytyjskich one s膮 niedrogie! w ka偶dym mie艣cie jest sklep w kt贸rym mo偶na si臋 w taki zaopatrzy膰, ceny nie s膮 wi臋ksze ni偶 para d偶ins贸w+bluzka+sweter. A u nas? g艂upia d偶insowa kamizelka, bez logo szko艂y/tarczy kosztuje 100z艂!!!!

Udost臋pnij ten post

decyzje pozostawilabym mojemu dziecku i jaka by nie byla, poparlabym ja :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gwizdalska
to prawda, 偶e te fartuchy byly praktyczne, ale przeszkaradne Tez uwazam, 偶e 100 z艂 za kawal szmaty to rozb贸j w bia艂y dzie艅. Nie wiem,kto negocujej ceny z tymi wytw贸rcami, ja bym po prostu zam贸wi艂a w hurtowni z fruit and loom albo innej niedrogiej firmy tyle a tyle bluz, zamowi艂a emblematy szko艂y i kazdy by juz swojemu dziecku naszy艂, tak 偶eby to 20-30 z艂 kosztowa艂o, a nie st贸w臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maskaraba
Te偶 nie rozumiem, dlaczego szko艂y postawi艂y na szycie tych "mundurk贸w". Gotowa bluza/kamizelka/cokolwiek hurtowo kosztuje jakies grosze, tak samo jak nadruk.

Udost臋pnij ten post

ze mn膮 jest tak: jak oglosili, ze mamy zakupic i nosic to sie ucieszylam, ale jak zobaczyylam jakie to s膮 szmaty (bo inaczej okreslic tego nie moge) i jak w nich gor膮co to juz mi sie odechcialo... druga sprawa.. co do tych panienek, kt贸re lataj膮 z cyckami na wierzchu to r贸wniez sie zgadzalam na mundurki, ale jest tak, ze te lalunie i tak ich nie nosz膮, wiec nic sie nie zmienilo ;] ustawa zostala ztegowana, ale moja szkola i tak ja podtrzymuje ;/ oj bieda bieda ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem za bo moje dziciaki
chodzily za granica do szkoly w mundurkach, rano zero problemow, co wlozyc, zwlaszcza dla dziewczynki. W Polsce po powrocie zacz膮l sie koszmar, rewia mody, corka znienawidzila przez to szkole.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰mati
mundurki w szkole?por膮bany pomys艂.ja tez by艂em z epoki fartuszk贸w granatowych i to z bia艂ymi ko艂nierzykami co obowi膮zkowo w szkole naleza艂o byc kto nie by艂 mia艂 obnizon膮 ocene ze sprawowania.ja si臋 w domu buntowa艂em ale nie mia艂em wyjscia wygl膮da艂o sie w tym stroju debilnie.zeby by艂o ciekawie takze w tym"stroju"zmuszano mnie i艣膰 na zajecia w szkole muzycznej a tam nie wymagano tego.wygl膮da艂o sie w tym jak g艂upek.raz jak nie poszed艂em do szk.muz.w tym stroju mia艂em w domu potworn膮 awantur臋.to by艂 terror.dziwi臋 sie ze tyle opinii i jeszcze zdania podzielone w tym temacie.ja m贸wi臋 stanowczo"nagroda nobla dla giertycha za ten pomys艂"to krety艅ski pomys艂.co prawda w domu cha艂at szk.z bia艂ym ko艂nierzykiem nazywano mundurem.nawet raz w dzieci艅stwie by艂a kolonia letnia co organizator wymaga艂 na kolonie wszyscy maj膮 by膰 w szkolnych fartuszkach by wszyscy byli jednako ubrani i zeby nikt nie wyr贸znia艂 sie wielkim bogactwem w ubiorze.dzis wydaje sie to smieszne.na kolonii nazywalismy to mur-durkiem nie mundurkiem.dyscyplina by艂a kto jak cos zmalowa艂 szed艂 do k膮ta i zawsze w tym stroju.nigdy nie w zwyk艂ym.tolerowano tez harcerskie mundurki.mimo ze to nie by艂a kolonia organizowana przez harcerstwo.100 razy juz wola艂byk harcerskie.dzis ten pomys艂 uwazam za krety艅ski.l

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nosi艂am mundurek w gimnazjum (mam 22 lata). W艂a艣ciwie to by艂y granatowe bluzki na kr贸tki r臋kaw z logo szko艂y na lato i obrzydliwe czarne "偶akiety" z czerwon膮 nitk膮 na ch艂odniejsze dni. Niczemu to nie s艂u偶y艂o i tak ka偶dy ubiera艂 si臋 jak chcia艂 narzucaj膮c na wierz to czarne co艣, dodatkowo klasy sportowe mia艂y wzgl臋dy u dyrektora i (nieoficjalnie) nie musieli ich nosi膰. Czy one b臋d膮, czy nie- to nic nie zmieni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 balas
w 100proc.zgadzam sie z opini膮 mego przedm贸wcy.kretynski pomys艂 z mundurkami ale tak za komuny by艂o szkolne cha艂aty i tylko w tym stroju sz艂o sie do szko艂y.ja tez w domu zmuszany bylem w tym stroju do szkoly isc.bylem chowany w tzw kindersztubie i nie mia艂em szans sie przeciwstawic.w szkole jak i w domu bylem zabijakiem i nie raz mi sie dostawa艂o stanie w k膮cie.w domu czesto by艂 ci膮g dalszy tej kary ale i tak ta kara mnie nie mija艂a.w domu stanie w k膮cie By艁o zawsze w szkolnym mundurze nigdy nie w normalnym ubraniu.do dzis pami臋tam jak cos zmalowa艂em m贸wiono wk艂adac far***** do k膮ta odwr贸ci膰 sie.protestowa艂em nie pomaga艂y pro艣by musia艂em i basta.ciekawe co inni sie w tej sprawie wypowiedz膮?jak gdzies mia艂em poza szkola gdzies isc zawsze w cha艂acie czy to ferie wakacjie itp.rzadko kiedy w normalnym ubraniu.moja opinia szkolne mundurki to kretynizm

Udost臋pnij ten post

W szkole moich dzieci,do tego roku obowi膮zywa艂y mundurki-by艂a to taka zielona rozpinana kamizelka.Od 1 wrze艣nia zniesiono obowi膮zek noszenia mundurk贸w,a pani wychowawczyni mojego syna-klasa III SP,wymy艣li艂a 偶eby jej klasa jednak chodzi艂a w mundurkach;znalaz艂o si臋 zaraz kilka mamusiek,kt贸re przyklasn臋艂y pomys艂owi pani:P.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akord
pracuje w szkole ale muzycznej zaj臋cia popo艂udniowe u mnie nie ma obowi膮zku mundurkowego bo to uwazam za wielki obciach ale.........jak s膮 popisy koncerty wymagam by dziecko by艂o stosownie na te okolicznosc ubrane nie zadne wycieruchy.na codzien pozostawiam swobode.uczniowie a jest u mnie sporo na wyst臋py czy egzaminy zezwalam by byli w harcerskich mundurkach bo jeszcze na dodatek wykonuj膮 harcerski repertuar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰obserwator
mundurki w szkole......?p******y i kretynski pomys艂 giertych powinien za ten pomys艂 otrzymac"nagrode nobla"r贸wniez pomys艂 w szkole fartuszki z bia艂ymi ko艂nierzykami jak to by艂o w latach 50 do niemal 90 r贸wniez by艂 debilnym pomys艂em wygl膮da艂o sie w tym jak g艂upol i krety艅sko.dobrze ze to juz jest przesz艂osc.ale wymagano by w tym stroju byc nie tylko w szkole ale i tez poza szko艂膮 na innych zal臋ciach.ja te czasy przerabia艂em od 1klasy szk.podst do 8kl.by艂em skrupulatnie pilnowany bym zawsze wk艂ada艂 ten str贸j chociaz od kl 5 buntowa艂em si臋 ale nie by艂em w stanie przeciwstawic si臋.r贸wniez wymagano w domu bym tez wk艂ada艂 ten str贸j na lekcje w szk.muz. co prawda nie wymaga艂 regulamin tej szko艂y.raz kiedys nie ubra艂em tego stroju do szk.normalnej a potem do szk.muz.to wieczorem w domu mia艂em mexsyk w tej sprawie.czy to juz nie przesada?pewnie tak.w szk.podstawowej u mnie wymagano a kto nie przyszed艂 w cha艂acie mia艂 obni偶on膮 ocene ze sprawowania i trudno by艂o sie z tego wykaraska膰.znalaz艂em na blogu gdzies ze niekture w贸wczas letnie kolonie w tych latach w swym regulaminie ekwipunkowego wymaga艂y szkolny cha艂at z bia艂tym ko艂nierzykiem lub harcerski mundur mimo ze to nie by艂 harc.ob贸z i organizatorem nie by艂o harcerstwo.a dzis uwazam temat mundurki w szkole za g艂upi a to ingeruje w prywatnosc dziecka i zmuszanie to tego co nie zgodne z upodobaniem i prywatnosci膮 dziecka.owszem ubiur w szkole nie moze byc wyzywaj膮cy ani bogaty przesadnie bo to uderza w biedniejszych ale nie to bedzie skromny ale praktyczny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Takie eleganckie mundurki jak w szko艂ach na zachodzie -TAK . Ohydne cha艂aty a la PRL -NIE !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰2
b.trafna opinia. ale ponoc slysza艂em ze to tego ubior****c膮 powr贸cic ale to chyba bujda chociaz nigdy nie wiadomo.co kolejny"nasz" rz膮d z ministrem oswiaty wymysl膮 kazdy nowy pomys艂 zawsze jest do kitu.powinna w szkole byc swoboda ale.....bez wyzywaj膮cego ubioru.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mysliciel1
a co do mundurk贸w jakie s膮 na zachodzie to cena tego ubioru nie jest na kieszen przeci臋tnego rodzica a tym bardziej jak ma si臋 dwoje czy nawet troje dzieci.koszty nauki w szkole mimo ze jest bezp艂atna jest droga bo:podr臋czniki przybory szkolne zeszyty str贸j na wf komitet rodzicielski ubezpieczenie liczne potrzeby klasowe zielone szko艂y a zyc trzeba nie m贸wi膮c o p艂atnosciach mies.w domu.

Udost臋pnij ten post