Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młody chłopak.......

Dlaczego Jan Paweł II jest traktowany u ns niemal jak Bóg??

Polecane posty

Gość anibalka
łowca jak nie masz dowodu tzn że to tylko plotka więc nie rób zamieszania i idź spac

A ja podziwiam Jana Pawła II najbardziej za jedno zdanie, które kiedyś powiedział w czasie transmitowanej NA ŻYWO relacji z Watykanu. Takie relacje były w każdą niedzielę na żywo kiedy jeszcze Papiez był zdrowy. Przytoczę to zdanie z pamięci, więc nie dosłownie: Jestem bardzo rozczarowany zmianami jakie nastąpiły w Polsce, zamiast obiecywanego kapitalizmu powstał w pazerny feudalizm... (itd. w tym tonie) I co jest najbardziej zastanawiające w tym wszstkim???? Otóż to, że NIGDY nie powtórzono tych słów w mediach, chociaż wszystko co powiedział powtarzano do znudzenia! Czy was to nie zastanawia???

Gość a mnie drazni jkak
mowicie NASZ papiez, nasz srasz, papiez by/jestl papiezem swiata. Polacy maja tendencje do uzurpowania sobie prawa wtedy kieyd tego robic nie powinny. Zachlysneliscie sie troszke jego postacia, mamy jak Polacy jakis kompleks, wiec wystarczy ,ze ktos jest Polakiem i odnosi jakies sukcesy i od razu jest wychwalany pod niebiosa. Dla mnie Jan pawel II byl czlowiekiem , ktory niosl dobro, z powolania a nie z zawodu jak ktos to wczesniej ujal.Dobro wszystkim ludziom. Zawsze uwazalam,ze na swiecie nie powinno byc panstw, ras itd.. prowadzi to do swoistych podzialow, rywalicji, i po co? przeciez wszyscy jemy, wydalamy, zyjemy w taki sam sposob. Wszyscy mamy takie samo prawo do zycia, radosci, sukcesow.

Gość magister dla znajomych Megi
lowca jeleni>>> zasluga min. Jana Pawla 2 jest to , ze nawet tacy idioci , ktorych " madrosc " polega nas oderwanej od rzeczywistosci samotnie brnacej sofistyce moga swobodnie gadac swoje pierdoly wolno. przedtem takich lowcow zamykano by na dolku i oklep od zomowcow murowany. ale nick pomyslowy i trafny niezwykle. zarowno okreslajacy autora jak i adresatow tych jego maxym gorkiego.

Łowsca, ale przedmiot tej dyskusji nie dotyczy osoby Jana Pawła ii, alee tego, jak i dlaczego jest tak traktowany w naszym kraju. \\Zaś wypowiedzi zaczynające się od pojebów i innych i otwierdzące, że dyskusja tu jest poniżej ich pooziomu ...gratuluję. Gratuluję braku jakiegokolwiek szacunku dla osób myślących odmiennie (23.25, 23.30. 23. 32). Jakl czytam wypowiedzi niektórych osób (16.19, 23.25, 23.30) nie widzę tam żadnego rozważania, tylko frazesy, schematy... Tak jak Jarek mówiący: \"Oczysistym jest fakt, że...\" Dogmat i nie ma dyskusji. I to jest smutne. Łowca, pijesz do samej osoby papieża, ale to nie o nią chodzi, tylko o to, jak jest traktowany po smierci i jak był traktowany za życia. Sam przecież mówił kochacie, a nie słuchacie. I tu sam papiesz wyraził swój stosunek do pomnikowego traktowania jego osoby.

Odpowiedź na pytanie: 1962 - Watykan wydaje tajną instrukcję \"Crimen Sollicitationis\" nakazującą w spraiwe przestępstw pedofilskich wśród kleru i zakonników katolickich min. ukrywanie przestępców np.poprzez przenoszenie ich do odległych parafii lub nawet do innych krajów wzgl. \"przechowywanie\" w klasztorach, wywieranie presji na ofiary i świadków oskarżenia np. poprzez szantaż psychiczny (także finansowy) a przede wszystkim konsekwentne wypieranie się tego nawet w obliczu żelaznych dowodów. Wojtyła oczywiście znał tę instrukcję jednak jej nie odwołał, co więcej za jej przestrzeganie przez 20 lat odpowiadał jego prawa ręka i bezpośredni zausznik do spraw wiary, niejaki Joseph Ratzinger obecnie Benedykt XVI.tak więc obydwaj odpowiadają za te zbrodnie. O promowaniu Opus Dei, walce z teologią wyzwolenia i ruchem księży robotników a także innych moralnych ohydztwach jakie były udziałem JP2 napiszę w swoim czasie.

Łowca, ja mam jemu bardzo za złe to, jak patrzył na to, co sie działo w Ameryce Łacińskiej.... Ale o tym wiedza w PL jest niewielka, łatwo więc zbudować laurkę: wielki Polak, który zaprowadził nas do wolności.....wyrwał z komunizmu. :O:O:O:O:O

Myrevin - dzięki. Niechcący potwierdziłeś, że Mc Carthy był oszołomem (ponadto faszystą i alkoholikiem ale to tak na marginesie). Naszych oszołomów: macierevitscha, ziobrę i jemu podobnych czeka ten sam los.

I ta zbitka słów papież-Polak....ona żyje w świecie realnym, medialnym i nawet wirtualnym...jak tez nakazane postwy wobec osoby Jana Pawła II, które przecież uwidaczniają się także tu na forum. Papież świętym był! Prawie jak u Gombrowicza.

Anouk :) .ponadto (stopka!) polecam ci książkę profesora psychiatrii H. Eysencka \"Zmierzch i upadek imperium Freuda\"

Ja mam do mojej stopki stosunek ironiczny....jest taka, bo może on pomoże mi zrozumieć mechanizmy psychologiczne pewnych osób. Moja empatia się wyczerpała.

Na razie znikam. Zwolennicy JP2 milczą, pewnie rzucili się na google i sprawdzają to co napisałem. Zdziwią się :P

ha ha ha ha ha ha ha ha Lowco Jeleni zabawny jestes. :D . osiagnales chyba taki stan , ze malo kto czyta to co Ty jestes nam tu uprzejmy wydzielic ze swego umyslu a bardziej postrzegany jestes jako zjawisko. ech... świat jest pioekny bo róznorodny i nieprzewidywalny.

Gość wcale nie milczą
tylko uważają że z idiotą nie ma o czym gadać

Gość pomarańczowy kaprys
Faktycznie. Gdy nazwiemy swojego interlokutora do \"idioty\", naprawdę nie ma z kimś takim o czym rozmawiać. Szacunek dla rozmówcy rzecz święta. Na takim wysokim poziomie. :D:D:D:D:D:D

Gość pomarańczowy kaprys
poorównamy do "idioty"

Gość eeeeeeeeeeee
Łowca Jeleni Na ciebie nie ma określenia, przykro mi. A skąd ty masz te ciekawostki???

ja tez sie zgadzam, ze u nas jest jakis chory kult jednostki. nie wiem co papiez takiego dobrego zrobil dla ludzkosci. komunizm i tak by upadl a wybor papieza na polaka to sprawka CIA. a reszta niewazne kogo. byl jaki byl ale mial tez sporo grzechow na sumieniu. przyklepal razem z ratzingerem piekna watykanska ustawe nakladajaca ekskomunike na ofiary ksiezy pedofilow jesli zdecyduja sie to ujawnic publicznie. no cudnie. zabranial stosowania prezerwatyw w krajach dotknietych epidemia HIV I AIDS, nie rozumiejac ze afryka to zupelnie inna kultura. sam katolicyzm tam nie pasowal, ze o monogamii nie wspomne. apelowanie o pokoj i poszanowanie praw czlowieka to nie to samo co walka o pokoj. u nas zrobili z niego w mediach boga. jesli ktos pamieta to nie bylo dnia o tym o co papiez powiedzial, zrobil, gdzie byl. jak przypakidme zdarzyla sie papieska pielgrzymka to bite dwa tygodnie przed meczyli ludzi transmisjami z budowy oltarzy a potem od rana do wieczora transmisje z mszy papieski, obiadow papieskich i calego tego szajsu. trzeba bylo na discovery przelanczac bo juz bokiem wychodzilo. ale i tak najlepsza szopka byla jak umieral. normalnie sie wkurwilam. jak tak mozna w tv ciagle pieperzyc. umarl, nie umarl, na 30 sekund stracil oddech. zyje ale ledwo. normal reality show ze smierci czlowieka. potem az do pogrzebu jeszcze wieksza szopka. pozamykane puby, bary, dyskoteki, kina, teatry, taras widokowy na palacu kultury, zero alkoholu a sklepie. ja nie mowie, ze nie mozna bez tego zyc ale sa w kraju ludzie, ktorym akurat on byl conajmniej obojetny ze juz nie wspomne o tym, ze sa jednak inne wyznania. klamstwem jest, ze papieza oplakiwal caly swiat. pechowo sie sklada ze ok, 80% ludzi na swiecie nawet jesli wiedzialo kim on jest to wcale nie uwazalo go za boga. przyklad? cala azja: chiny, indie, rosja, japonia, bliski wschod, polowa afryki itd. kraje skandywskie itd. nawet w europie zachodniej nie byl zbyt popularny. zostaje jeszcze ameryka poludniowa, w czesci katolicka i wsio. nie wiem jak jest w ameryce polnocnej. i to ma byc caly swiat placzacy po papiezu? muhahahahahhaha !!!

Gość Do ...wcale nie milczą
Jeżeli nie ma się argumentów to atakuje sie rozmowcę. Nie wiesz co to jest dyskusja :)

Gość wiesz chyba
bie umiesz czytać, bo łowca jest dość precyzyjny w swoich argumentach....... a dyskusja to wymiana pogladow, roznych, biegunowych, zas nabijanie sie z łowcy tez nie nalezy do dyskusji

Gość Do ...lady_in_red21
Masz racje, to co piszesz to prawda, a juz sama śmierć Papieża - to dla mnie było straszne, to był cyrk i te" moherowe berety", ktore nie chcialy przyjąc do wiadomosci, że Papiez nie będzie pochowany w Polsce, bo napewno chciał, a juz napewno chcial żeby Jego serce bylo w Polsce. A jednak okazało się, że nie NIE CHCIAŁ i było wielkie zdziwko... Taki cyrk błl odstawiany tylko u nas, tak jak rocznica śmierci JPII. Jakos w innych krajach katolickich nie odbywały się wielkie wystawne uroczystości z tej okazji, bo świat zachowuje się normalnie, a my niestety jak zwykle odbiegamy od niego. A czeka nas następna rocznica śmierci i ciekawe czy też będzie miała u nas charakter bizantyjski, a przeciez to nie oznacza szacunku dla zmarłego, to raczej manifestacja potęgi kościoła i znaczenia Kościła kat. w Polsce

zaloze sie ze caly weekend bedzie poswiecony papiezowi. co do minuty. nawet reklama pierdolonego proszku do prania bedzie zawierala element papieski. or tana do wieczpra modly w tv. z szacunku dla niego zamkna nawet portale rozywkowe, nie pojdziesz do pubu ani nawet do miejskiego parku bo tam akurat bedzie koncert ku czci papieza. w radiu beda puszczac \"barke\" i arke noego, wspominac papieza, czytac jego poezje, transmitowac msze. slowem wszytko zeby uprzykrzyc zycie normalnym ludziom. a w poniedzialek o 21.37 moze nawet wylancza prad odgornie. jak wspmne ten tydzien miedzy jego smiercia a potrzebem to az nie wiem czy sie smiac czy plakac. na alei jp2 w moim miescie stalo zniczy od huja. na lotnisku msza, po kosciolami kwiaty, znicze, ze nawet nogi nie postawisz. pod pomnikiem nie przejdziesz bo wszedzie rozmodlony tlum. w warszaie bylam. w kwiaciarniach oblezenie. a w moim miescie co? na drugi dzien rana po katedra rozstawil sie sprzedawca ze zniczami. no przyjmniej se koles dorobil. w tv od rana do wieczora retransmisje wszytkich pielgrzymek. jak popatrzylam na udajacego rozpacz piotra krasko to az mi zygac chcialo. normalnie co za obluda. nic innego nie obejrzysz. w wiadomosciach niezywy papiez a po wiadomosciach do samego wieczora wspominanie, depresyjne piosenki. pogrzeb trasmitowaly wszytkie tv procz europosrtu i discovery chyba. na vivie lecialo 10 tych samych piosenek, w radiu barka. szok. i tak bedzie teraz co roku w rocznice smierci. aha, pamietam jeszcze ze jak dwali chyba 4 lata temu pokojowa nagrode nobla to byly rozne spekulacje, ze niby papiez ma dostac na 25lecie pontyfikatu. ze to wyroznienie dla nagrody a nie dla papaieza. a tu niespodzianka. nagrode dostala jakas babka za walke o prawa kobiet w krajach islamskich.

Gość A najlepszy numer ...
jest z siostrą zakonną z Francji, ktora rzekomo została uzdrowiona przez JP II ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gość soso
I dlatego nasz kraj to takie psiaki jak Was czytam... Opluwamy tych, którzy coś jeszcze znaczyli kiedyś, mam odwagę robić to teraz jak nie ma tej osoby... Jest to chyba najpodlejsza natura Polaków. I trudno sie dziwic pozniej czemu nie ma jedności miedzy nami Polakami, bo opluwamy siebie, symbole narodowe, dosłownie wszystko:o Szopka... Wiecie co, jak swietuje sie chocby 4 lipca w Stanach to człowiek mysli, po cholere oni to robią? I sie cieszą, wychodza na ulice, przed domy swoje, pokazują ze są dumni z tego. I choc jest przy tym medialna papka i pewnie własciciele roznych firm, sklepów sporo na tym zarabiają, to pomimo wszystko kogo to obchodzi??? Wazne ze pokazują swoją dume i godnosc jako obywatela, a my...?? Tylko narzekamy, nie poszukujemy nawet tej jednosci miedzy nami, bo po co? Przeciez i tak dbacie o swoje własne tylko tylko, a własne opinie nie opieracie na doswiadczeniu. I tak JPII i nawet jego teraz chcecie zniszczyc. Ten symbol, który nie chciał byc nigdy kims wielkim. I ludzie z innych krajów mniej zrypanych niz nasz, na pewno by sie cieszyli z tego, ze on był ich narodowosci i ze moze byc swietym... My jednak dobijamy wszystko co mozliwe. W tym kraju nie mu juz zadnych autorytetów, wszystko potrafimy zbrukac i zniszczyc. I dlatego nie mozna dobrze wrozyc naszej nardowej tozsamosci, ktora jest wazna! A ja płakałam po tym człowieku i wiem ze nie byłam jedyna i na pewno zrobiłam to szczerze, nie z wiary, ale ze szczerego bólu, ze brak bedzie juz kogokolwiek na tym swiecie kto był jakims wskaznikiem dla wielu ludzi. I widziałam ból innych narodowości, ale tez radosc, ze łaczy nas cos wiecej... Aha, odpierając dalesze ataki - nie słucham RM, Ojciec Dyrektor nie jest moim idolem, itp. Troche Wam nie bedzie pasowało do waszego wielce intelektualnego podejscia, sic! Nakręcajcie sie dalej. Przynosicie jedynie wstyd.

Gość liberal-Europejczyk.
slusznie ! widac nowoczesny topik - sami postepowcy no po za niektorymi. zaskarzcie TV do Strassburga , ze w imie tolerancji nie zyczycie sobie by pokazywano wogole programow o JP2 . a takze zaskarzcie ze nietolerancyjna TV ma czelnosc oskarzac tak nieskazitelnych ludzi jak Kwasniewski, Tusk, czy Borowski. a wychwala nikczemnego Jp2. widze , ze Polacy ida z postepem godnym Unii europejskiej. tak trzymac Lenin wiecznie żywy!