Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młody chłopak.......

Dlaczego Jan Paweł II jest traktowany u ns niemal jak Bóg??

Polecane posty

Gość agnostyk
sumantu, nie stawiaj ludzi do kata, jestesmy sobie rowni

Gość sumantu czy jak ci tam
skro jestesmy, to czemu eeeeeeee uwaza ze zakonnce nie maja historii w szkole?

Gość eeeeeeeeeeee
Kamelio szkoda Twojego czasu-widzisz zgadzaja się z Tobą ale co robić?figurki poniszczyć? o nie,nie dadzą sobie zabrac zabawek. a co Mojżesz zrobił kiedy cielca zobaczył? a papiez sam nowe cielce tworzy,hi,hi. i to nie tylko jpII chociaż był w tym niezły ;)

Gość agnostyk
cudownie rozmnozyl swietych:( to chyba nie sluzy samemu kosciolowi?????????

Gość enter_
No jak zawsze wszystko po staremu ,kolejny temat na którym kilku zapyziałych ateisto świrów musi się wpisać zaznaczając swoja obecność nie mając nic do powiedzenia oprócz wyświechtanych zarzutów wobec człowieka któremu nie dorastają do piet .Szkoda ze do tego chórku dołączyła Kamelia ,kiedyś miałem o niej lepsze zdanie ,a wygląda na to ze jest tak samo nawiedzona jak świadkowie jechowy .Dlatego tez szkoda czasu na dyskusje z takimi ludźmi lepiej juz sobie obejrzeć w tv Gladiatora co niniejszym uczynię .:D🖐️

agnostyk jesli chociaz ty starasz sie dac powazne argumenty i w miare powaznie potraktowales ten temat, przyznaj ze na ta ironie eeeeeeeeee nie ma tu miejsca:/

Gość eeeeeeeeeeee
a co ciebie interesuje? tu i teraz,nieważne co było i będzie..... a elektrycy maja się dobrze /przynajmniej niektórzy/ ;) może jakiś stosik rozpalisz i mnie usmażysz???????????????

Gość agnostyk
wiesz, z tymi swiatkami, obrazkami i wszystkimi swietymi to lekka przesada, bo robi sie jak w starozytnym rzymie ,kazdy swiety za cos odpowiada, a czlowiek tylko od nich zalezy ale hitler i papiez w jadnym szeregu to przesada:O:O:O:O

a tak wogole to i tak nie wiadomo czy Bog istnieje czy nie, przyznam ze ja od niedawna zaczelam wierzyc, nie tyle co wierzyc, co starac sie to czynic. I szanuje JP jako czlowieka, nie rozumiem ludzi, ktorzy potrafia mowic o nim takie rzeczy jakie mowila sumantu. Tak naprawde o wszystkim dowiemy sie po naszej smierci, ale czy nie warto za zycia postarac sie i przezyc je wlasnie w milosci i pokoju o jakim mowil JP?

Gość agnostyk
tylko powinna byc codzienna praca, a nie coroczne swieto, stawianie pomnikow, ruch pielgrzymkowy do grobu itp

Gość szkoda czasu
a Jehowy pisze się przez HHHHHHHHHHH

dobra, ale teraz przeszkadzaja wam swieci tak? No moze to i kosciolowi nie sluzy, cokolwiek to znaczy, ale wedlug mnie jesli ktos pomaga ludziom na taka skale jak np matka Teresa to czemu nie mialaby zostac swieta?

przeginacie . nabijajcie sie z wielu.. ale Jana Pawła? ale naród...

no wlasnie madchen moglibyscie chociaz tego czlowieka uszanowac nic wiecej. I nie mowic o jakichs wojnach krzyzowych, hitlerze itd, bo to nie on sprowadzil je na ziemie

Gość szkoda czasu
Matka Teresa jest świeta w swoim postępowaniu ale to nie znaczy ze mamy sie do niej modlic. Umarli nie maja juz nic wspolnego z tym swiatem,spia snem wiecznym i czekaja na wskrzeszenie i sad ostateczny. Tak mowi Pismo Swiete.a kk co robi? Pomyslcie i poczytajcie troszke

a czy ja ci kaze od razu sie do niej modlic??!!!

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
a ja mówię o papiestwie ogólnie,nie pojmujesz? wojny krzyżowe to historia a nie terazniejszość! dobry cytat "nie rzucajcie pereł przed wieprze" AMEN

no to sie minelismy w temacie, bo mnie chodzi tylko o szacunek do JP i o jego nauke milosci, tyle! A to jak sie przeksztalcilo chrzescijanstwo i jego obyczaje to juz nie jego wina! Konczymy? ;P

Gość szkoda czasu
Typowe dla katolików. Papiez kaze się modlić :) Każdy swiety ma swoją specjalizację.

Wybaczcie, ale JP nic dobrego mi (kobieta tj. człowiek płci żeńskiej) nie zrobił. Pozwolił mi nosić berecik ( nawet go pobłogosławił) i mogę sprzatać kościół i pielgrzymowac pod przewodnictwem ...... Ojca.

taka trudnosc sprawia ci modlitwa zamiast do aniola stroza to do jakiegos swietego?

Gość eeeeeeeeeeeeeee
Pax,peace,Frieden

Gość eeeeeeeeeeeee
NON IN SOLO PANE VIVIT HOMO. cd znajdziesz w Ew. Sw.Mateusza 4.4 warto wiedziec............................ ps. mysle,ze masz lacine na tych studiach

Oj widzę że niektórzy się pogubili :O 1. modlisz sie nie DO świętego, a PRZEZ świętego do Boga 2. JP2 traktują nie jak boga a jak świętego to RÓŻNICA 3. jeszcze za życia JP2 i Watykan SPRZECIWIA SIĘ budowaniu pomników i nadawaniu ulic jego imieniu, podajcie proszę ile to nowych ulic ma imię JP2 i ile to nowych pomników powstało 4. papież karierowicz - dobre sobie, bo jeździł po świecie, bo uczył miłości do Boga, bo miał wygodne buty, mieszkał w olbrzymim budynku? Jeszcze pewnie sam na siebie nasłał zamachowca, żeby lepiej to wszystko wyglądało. 5. miny i gesty - znaczą czasem więcej niż słowa, przypomnijcie sobie ostatnie środowe błogosławieństwo, to był BÓL, którego chyba nikt nikomu by nie życzył To tak z piewszej strony - kilka wyjaśnień. DOBRANOC! PS. Bardzo ciekawe, że zadyma robiona jest zawsze gdy mówi się o katoliku, a gdy mówi się o innych wszystko się szybciutko wycisza :O

Gość nonono
ktos tu sie naprawde pogubil,modlic sie przez swietego ktory w grobie spoczywa! a zreszta tu juz pisali ze nie ma innych posrednikow niz Jezus. a polski papiez wyksztalconym czlowiekiem byl ale to juz inny temat

Gość przez swietego do boga
poczytaj litanie, podpytaj, jak w polsce postrzegani sa swiety zapytaj sie o imie boga????? jesli je wypowiesz, wywolasz oburzenie...... jan paweł był mądrym człowiekim, ale wielu niemądrych nie rozumie, co miał do powiedzenia, niestety tacy laurkowicze wyzywaja na tym topiku t6ych, co mysla inaczej

Gość soso
Anouk a czy wiara musi sie opierac jedynie przez przeczytane teksty? Czy nie mozna wierzyc w kogos jako czlowieka bez znania jego całego życiorysu? Na tym też polega wiara, i nie tylko ta religijna. Wierzymy w kogoś, ufamy mu. Dla kogoś kto potrzebuje ciągłych dowodów moze to być błedne postepowanie, ale dla kogos kto wierzy w idee samą wcale tak juz byc nie musi. Poznanie nie jest dane wszystkim, tylko tym co naprawde chcą, jednak nie mozna potępiac tych ktorzy do tego nie dązą. Nie macie prawa osądzać wiernych w ten sposób. A jesli chodzi o pomyłki historykow i teologów... Nie pierwszy i ostatni raz, nie trzeba ankiety przeprowadzac by o tym wiedziec, chocby na studiach jest to tez widoczne. Rozumiem jednak ze to jest wielki dowod na niewiedze tych ludzi. A jeśli chodzi o pośredników. Tak zbudownay jest Kosciol Katolicki. Jesli sie Wam to nie podoba, to trudno. Istnieje jeszcze Koscioł Protestancki, ktory przez to rowniez stworzył własne podejscie do wiary. Zajmujecie sie czyms naprawde delikatnym. Sami pewnie nie czujecie sie przynaleznosci do Kosciola Katolickiego a jednak probujecie cos zrozumiec, co załozenia i tak odrzuciliscie. Po co? Wezcie sobie inne religie, ale tez nie rozumiem co ma na celu takie gadanie. Nie mi jest oceniac wiare muzłumanów, tak samo nie Wam oceniac wiare katolikow. I tu i tu zdarzają sie rozne przypadki.

Gość s.o.s
Nie potępiamy tych,którzy nie dążą do poznania prawdy,tylko im współczujemy! To jest doprawdy sprawa wielce delikatna ale i ważna. Tu chodzi o nasze Zbawienie!! Jak można ślepo wierzyć w coś czego się nie pozna? Początki kultu świętych sięgają IV wieku, kiedy to chrześcijaństwo uległo silnemu wpływowi pogańskiego otoczenia. I tak to przekształciło się w fetyszyzm i magię. Modlitwy zanoszone do istot ludzkich,płonące na ich ołtarzach świece,składane ofiary są pozbawione w oczach Bożych wartości.Jezus nie potrzebuje asysty kanonizowanych w Rzymie świętych,BO ŻYJE I MOŻE WSTAWIAĆ SIĘ ZA NAMI. Nie musimy uciekać się do usług stworzonych przez ludzi świętych! Kult wizerunków koliduje zasadniczo z Boskim Prawem,zwłaszcza z drugim przykazaniem dekalogu.Ale mało kto otym wie,ponieważ to przykazanie zostało usunięte przez KK z tekstu dziesięciorga przykazań!Kto nie wierzy niech zajrzy do Pisma Świętego w tłumaczeniu KATOLICKIEGO księdza Wujka. To ponura prawda odzwierciedlająca minimalnie nadużycia KK w imię rzeczy świętych.

enter- ja nie dołączyłam do chórku...ja cytuję Pismo Swięte i tylko to co Biblia ma do powiedzenia. A skoro Pismo Święte przeczy temu co robi papiez i kler kościoła katolickiego i skoro wręcz nauki takie są bardzo ostro potępiane w Piśmie jako zabronioone...trzeba siemocno nad tym zastanowić mówie Prawdę i tylko Prawdę zawartą w Piśmie...i z wielkim smutkiem niestety się wypowiadam...ze własnie pod sztandarem Boga dzieją się takie rzeczy. Czasami trzeba ostro i wyrażnie nazwać rzecz po imieniu. miłosc i przebaczenie .pochodząod Boga.ale tez pokazanie palcem gdzie tkwi błąd....oby hierarchowie na czele z papiezami zaczęli mocno zwracać sie do Pisma , do Boga.....oby porzucili pogańskie praktyki...wtedy zajaśnieje światło Chrystusa, ale dopiero wtedy.....