Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie kucharka

co ugotowac dla rodziny meza.????..cos latwego i dobrego

Polecane posty

Gość Nie kucharka

nie wymagajacego polskich produktow , typu ser bialy itd.:D pls

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ożesz nożesz
a czemu, sera ci u nas dostatek, żałujesz rodzince ?! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sreberko zlotko
podam ci przepis z innego topiku, ktos go podawal, wyprobowalam i smakuje ok. porcja na 2 osoby: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 cebula - 5-6 pieczarek - majonez - zolty ser mieso rozbijasz na kotlety, solisz i pieprzysz i surowe ukladasz w naczyniu zaroodpornym (lub na blaszce) na folii aluminiowej. pieczarki i cebule drobno siekasz i podsmazasz na masle. doprawiasz do samku sola i pieprzem. usmazone pieczarki ukladasz na kotletach nastepnie na kazdym kotlecie rozsmarowujesz lyzke majonezu. wszystko posypujesz zoltym serem i wrzucasz do nagrzanego piekarnika (180-190 st) na 20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jezeli dysponujesz piekarnikem
to cos bardzo latwego i smacznego moge polecic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bez polskich produktow
ryz a do tego piersi z kurczaka - pokroic na paski , posolic i obsmazyc na masle wrzucic do duzego zaroodpornego pojemnika /6 pojedynczych kawalkow/ na patelni na masle pozostalym po kurczaku obsmaz pokrojone w talarki oliwki /jakie wolisz czarne lub zielone/ , smaz krotko i na koniec posyp odrobina mąki /sloik taki 200 g/ oliwki na patelni zalej smietana 18% gęstą /4 pojemniki one chyba maja po 200 g/ i poddus oliwki az sos zgestnieje zalej piersi z kurczaka, posyp tartym zoltym serem /najlepiej ostrym/ zapiekaj przez 20 min w piekarniku 180 stopni proste to i robi wrazenie, wszyscy doszukuja sie skladnikow ktorych nie ma;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jezeli dysponujesz
A wiec tak . Kurczak caly ok 1,5 kg . i kg soli Sol wysypac na blache .Kurczaka natrzec czosnkeim i posypac np majerankiem lub oregano....Mozna tez posolic ciut .ale naprawde odrobinke w srodku... Na blache wysypac kg soli na to polozyc kurczaka ...Kurczak powinien byc przed posypaniem wytarty,suchy .Do piekarnika nagrzanego na 180 st .Piec 40 minut . Potem odwrocic i jeszcze tak ok pol godziny...To wszystko. Nie bac sie soli .Kurczak wciagnie tyle ile trzeba. Podac z ziemniakami lub chlebem i surowka z kapusty pekinskiej . Najprostsza surowka z owej kapusty to 1 kapusta poszatkowana + majonez i troche ketchupu ... Pycha :D:D:D:D Latwe i dobre ...Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharka
dzieki:) super przepisy, skorzystam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość belka
JA BYM UGOTOWALACOS Z DODATKIEM CYJANKU HE HE.bO RODZINA MĘZA JEST PASKUDNA I WREDNA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie kucharka
heheh akurat ta rodzinka jest calkiem calkiem;) moze dlatego ze nie polska heheh;) te 2 kurczaki mi sie podobaja:D nie wiem tylko ktory latwiejszy , zeby nie spieprzyla czegos..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jezeli rodzina Twojego meza nie jest z polski to powinnas najlepiej cos regionalnego ugotowac. Bo obcokrajowcy chetnie jedza potrawy typowe dla tego kraju w ktorym sa w gosciach. powodzenia!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie kucharka
na angielskiej kuchni sie nie znam:) dlatego sie pytalalm o rzeczy nie wymagajace polskich produktow;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nejlepiej by wybadac, co mniej wiecej lubia, bo co im po kurczaku w majonezie, gdy np. preferuja kuchnie azjatyckie ;) itp. schab pieczony mozna zrobic, efekt elegancki i nie ma czego spieprzyc ;) schab (kawalek ok. 20-30 cm.) przebijasz na wylot nozem, wkladasz w dziure kawalki czosnku. na wierzchu nacierasz schab sola, pieprzem i majerankiem (obficie), wkladasz do lodowki by przeszedl smakami i dopiero na drugi dzien pieczesz. nagrzewasz piekarnik do maksymum, wkladasz don schab w naczyniu zaroodpornym lub brytfance, po 15 minutach zmniejszasz temperature do jakis 175*C/350F i pieczesz z godzine. w srodku schab musi byc juz bez krwi, ale nadal soczysty i rozowy. w miedzyczasie na patelni podsmazasz pieczarki na oliwie z maslem, przyprawiasz sola, pieprzem i jalowcem. na koniec do pieczarek zlewasz ciecz, ktora wytowrzyla sie w brytfance ze schabem, a jak jest sucho, mozesz polac dno brytfanki wrzatkiem i zeskrobac troche tych pysznosci do dosmaczenia pieczarek. do takego schabiku jakies warzywa na parze + ew. cos skrobiowego wg. upodoban :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×