Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie 346

W którym dniu cyklu wykonuje się cytologię? Czy to ma jakieś znaczenie?

Polecane posty

Gość pytanie 346

Gość Renia905
Najlepiej w pierwszym lub drugim tygodniu cyklu.

Gość pytanie 346
Ale ja w pierwszym tygodniu mam okres.... Tzn. mój okres trwa z 7 dni, czasami nawet dłużej. A cykl ma ok. 36-38 dni. Chciałam w końcu się wybrac na cytologię, ale nie wiem, kiedy.

Gość Renia905
Mi lekarz każe zawsze przychodzić na cytologię jak najszybciej po zakończeniu miesiączki. U mnie trwa ona 3-4 dni, więc ja spokojnie mogę iść jeszcze w pierwszym tygodniu. A Ty idź po prostu jak Ci się skończy okres.

Gość pytanie346
już mi sie skończył... Ale zanim się zapiszę i zanim będęą wolne miejsca, to jeszcze z tydzień, więc nie wiem, czy jest sens...

Gość Renia905
Masz długi cykl, więc pewnie też nic się nie stanie jeśli pójdziesz na badanie trochę później. Zresztą co Ci szkodzi - umów sie na wizytę, a na miejscu zapytaj lekarza czy jesteś w odpowiednim dniu cyklu na zrobienie cytologii.

Gość dziwne
ja zawsze bylam informowana ZE W POLOWIE CYKLU i to przez dwóch niezaleznych gniekologow

Gość ppp/
Cytologię najlepiej jest wykonać w pierwszej połowie cyklu, 3-4 dni po ustaniu krwawienia miesiączkowego. Jeśli w tym czasie kobieta ma jakiś stan zapalny narządu rodnego (mogą o tym świadczyć m.in. upławy), lepiej jest badanie przesunąć w czasie i najpierw się wyleczyć. Przez trzy dni poprzedzające cytologię nie należy stosować leków dopochwowych (również dopochwowych środków antykoncepcyjnych), wykonywać irygacji, trzeba powstrzymać się od współżycia płciowego i/lub nie korzystać z wibratora.

Gość smutno mi bo
od 4 dni po miesiaczce do 4 dni przed miesiaczka