Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce

czy nalezy zakladac dzialalnosc aby moc sprzedawac na allegro?

Polecane posty

Gość chce

chodzi mi o wieksze ilosci, poniewaz mam dostep do tanszych ubran i mialam zamiar sprzedawac je na allegro. czy mam odprowadzac jakis podatek? kto wie? dziekuje.

Jeśli chcesz to robić legalnie to tak.Numer takiej działalności to 51.61.z plus do tego jeszcze musisz zarejestrować \"ubrania\" ale nie wiem jaki maja numer musisz poszukać. Rejetracja 100zl regon bezpłatnie jak chcesz płatnikiem vatu być to jeszcze 170zł no i zus co miesiąc.

Gość bez pracy
jeli to by była twoja pierwsza działalnosc to płciłabys mniejsza stawke zusu

Gość dziura w tyłku
a jeśli w Warszawie to nie jest pobierana opłata 100 PLN za zarejestrowanie działalności

Gość Sejm i senat
cyt. "Jeśli chcesz to robić legalnie to tak" Legalnie robisz to zawsze na allegro... inaczej była by znowelizowana ustawa na ten temat.

Gość chce
czyli jesli nie zaloze dzialalnosci tylko poprostu bede sprzedawac ubrania na allegro to nie ma takiej mozliwosci zeby US nalozyl na mnie jakas kare ? dziekuje za opdpowiedzi :)

Gość us owszem
nałozy kare, jesli dochody beda wieksze niz 1000 zl, a Ty sie z tego nie rozliczysz. poszukaj sobie w przepisach , bylo o tym glosno z pol roku temu

Nowy Moderator napewno ten kod? Ja prowadzę sprzedaż na allegro i kod mam 52.61.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej.

Gość chce
kati24 mozesz cos wiecej napisac? co musialas zrobic, za co placic i ile? dzieki:)

Gość bez pracy
faktycznie moderator sie pomylil bo kod 51.61 jest do działallności: Usługi w zakresie handlu hurtowego obrabiarkami ;)

Najpierw idziesz do Urzędu Miasta i rejestrujesz działalność. Musisz wiedzieć co chcesz sprzedawać. Pani w urzędzie podpowie Ci te kody wszystkie o których piszemy :) Wybierz ich sporo, bo jeśli później będziesz chciała rozszerzyć działalność to płacisz za dopisanie kodu. Z wpis do ewidencji działalności gosp płacisz 100zł. Jak już to dostaniesz to biegniesz po REGON. Jest bezpłatny. Potem zakładasz konto w banku (jeśli chcesz być na VAT to firmowe, a jak nie to możesz na prywatnym działać). Jak masz konto, to z umową z banku i wszystkimi papierami do Urzędu Skarbowego (musisz mieć też NIP). Tam się rejestrujesz. Jeśli masz być VAT-owcem to płacisz 152zł. Potem ze wszystkim do ZUS. I to będzie koniec. Można działać :)