Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cała zdezorientowana

Wypiłam sok grapefruitowy a niedługo muszę wziąć tabletkę anty...

Polecane posty

Slyszalam ze sok grapefruitowy obniza skutecznosc, ile odstepu musze zachowac w przyjeciu tabletki? Godzina wystarczy?

Dziekuje ;) A to prawda ze obniza dzialanie?

W nim jest po prostu duzo witaminy C ktora podnosi poziom hormonow i potem nastepnego dnia jak on spadnie organizm moze \"pomyslec\" ze zapomniało sie tabletki. Ale tej witaminy trzeba zażyc bardzo duzo ok 1g czyli baaaaaaaardzo duzo bys musiala tego soku wypic.

Dziekuje Ci moniak za informacje ;)

jeszcze Ci powiem bo niewiele osob to wie że dziurawiec i jego preparaty obnizaja skutecznosc tabletek- jesli pijesz lub zażywasz cos z dziurawcem musisz sie dodatkowo zabezpieczać.

Dziurawiec omijam szerokim lukiem, wiem ze dziala obnizajaca, ale dziekuje za info ;)

Gość kinga22
ja czesto jem grejfruty i jak narazie w ciazy nie jestem a tabletki zazywam 3 lata.

na innym forum dziewczyna obliczyła ze aby cos bylo nie tak trzebaby zjesc 6,5 grejfruta

Gość głowa w chmurach
Gdzie, w jakich preparatch znajduje sie dziurawiec? Nie wiedziałam, że nalezy go unkać. Dlaczego obnizą skuteczność tabsów?

Przyjmowanie jednocześnie pigułek antykoncepcyjnych i preparatów z dziurawca zwiększa prawdopodobieństwo zajścia w ciążę - ostrzegła szwedzka Agencja Produktów Medycznych. Wniosek ten oparto na przypadkach kobiet w Szwecji i innych krajach, które łączyły te leki i zachodziły niespodziewanie w ciążę. Dziurawiec może osłabić działanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych (popularnych pigułek), leków przeciw AIDS, leków zapobiegających krzepnięciu (na przykład warfaryny) oraz cyklosporyny - środka zapobiegającego odrzucenia przeszczepianych narządów. Szwedzcy naukowcy twierdzą, że to działanie jest spowodowane zawartą w preparatach dziurawca hyperforyną - substancją, pod wpływem której wątroba staje się bardziej wydajna i szybciej rozkłada leki. Dziurawiec (Hypericum perforatum), znany w krajach anglosaskich jako Ziele Świętego Jana, zyskał sobie wielką popularność jako lek uspokajający. Bywa też stosowany przy biegunce, w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych, w leczeniu ran i pielęgnacji skóry. Po zażyciu preparatów dziurawca nie można się opalać, ponieważ uczula on skórę na światło. Szwedzcy naukowcy zalecają ostrożność przy łączeniu ziołowych preparatów z innymi lekami i zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego oznaczania farmaceutyków. Źródło: PAP, 06.02.2002 r. z dziurawcem spotkałam sie narazie tylko w niektorych herbatkach i lekach uspokajających.

Gość hmmmmmmmmmmm
spokojnie, powiedzialabym ze wrecz przeciwnie-sok grejfrutowy podnosi poziom hormonow i zaleca sie jego stosowanie np jak wezmiesz tabletke i po2-3godzinach mam problemy (wymioty itd).....

Gość pfu
Lekarze od lat ostrzegają pacjentów biorących pewne rodzaje leków, że mieszanie ich z sokiem grapefruitowym może mieć groźne skutki. Substancje zawarte w soku grapefruitowym powodują, że leki znacznie łatwiej się wchłaniają i nie sposób dokładnie kontrolować dawki.

Gość frufru
super ale akurat do tabletek anty sok grejpfrutowy ma sie nijak chyba ze wypilas cysterne, w co wątpię. wiec bez histerii. naprawde myslicie ze aż TAK łatwo jest zniesc skutecznosc piguly??..