Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mirella2007

Do tych co biorą kwas foliowy

Polecane posty

Gość Mirella2007

Prawdopodobnie jestem w ciąży i lekarz przepisał mi kwas foliowy. Nie wiem tylko ile mam go brać bo z tego wszystkieg zapomniałam się zapytać a recepty już nie mam. Te tabletki mają 5mg Jeżeli wasze też mają po 5mg to ile lekarz zalecił wam brać?

Gość Mirella2007
A może ktoś jeszcze mi doradzi ile tego bierze? Słonko 1335 ale ile ta twoja tabletka ma mg? też 5?

Gość ja brałam
0,4 mg w Foliku i 800 mcg w feminatalu, wydaje mi się, ze to mniej niż 5mg. Ale nie martw się, kwasu foliowego nie przedawkujesz, nadmiar jest wydalany z moczem

Gość Mirella2007
No właśnie czytałam ulotkę i to zależy z jakiego powodu się go bierze. Ale nie pisało dawkowania w czasie ciąży. Za to wszędzie pisało że od 10mg dlatego nie wiem czy brać jedną tabletkę czy może lepiej dwie

Gość Agulkaaa
Nie nic nie mówił ale i tak wiedziałam że mi go przepisze. Nawet w szkole się kiedyś uczyłam że jeśli się planuje ciążę to lepiej wcześniej zacząć brać kwas foliowy no i w ciąży też się go bierze bo niby jest ważny gdy dziecko sie jeszcze rozwija w brzuszku. Dlatego nie wiem ile tego mam brać bo nie chce żeby po pierwsze nie było za mało a po drugie nie chce przesadzić. Dlatego pytam się was czy ile bierzecie tego jeżeli też macie po 5mg tabletkę

ja brałam 400ug, czyli 0,4 mg raz dziennie teraz w feminatalu mam 0,8mg. Myśle, że jak masz 5mg to napewno starczy jedna tabletka, chyba, że cos juz wczesniej bylo nie tak z poprzednim dzieckiem.

Gość Agulkaaa
Nie to dopiero moje pierwsze dziecko. Chyba jednak będę brała tą jedną tabletkę dziennie Licze na to ze jeszcze ktoś może mi odpowie ile tego bierze

Gość Agulkaaa
niki mi się pomylily :)

Gość yupi yu
jedna zupelnie wystarczy!!!!!!!!!!!!

Agulka, jeżeli z ciążą jest wszystko oki, to 1, ja natomiast brałam 3 razy po 1 bo ciąża była zagrożona, do tego miałam duphaston i asmag...i nospę

Ja rowniez bralam 3 tabletki dziennie-mysle ze lepszy nadmiar od niedoboru,szczegolnie przy jakichs czynnikach ryzyka.

dziewczyny ale zauważyłyście jaką dawkę ma Agulkaaa/Mirelle.? Brałyście 3 razy 5 mg, czy 3 razy zwykłą tabletkę 0,4 mg?

Gość Mama_Zosi
Strasznie dużo tego kwasu foliowego bierzesz, ale może tak ma być. Ja brałam feminatal i folik, czyli łacznie 1,2 mg dziennie. Ale kwasu foliowego lepiej za dużo nic za mało. pozdrawiam

Gość Irminek
Ja też na początku ciąży folik + feminatal, a potem tylko feminatal

Gość Irminek

Gość Irminek

Normalnie babom zaleca się 0,4 lub 0,8 mg, ale od 5 mg się nie umiera, nie tak dawno kwas foliowy 5 mg i 15 mg był także bez recepty, za grosze, ok 2 zł za 30 tabl.. Myślę, że 1 tabletka 5 mg dziennie wystarczy, a jak masz wątpliwości to dryndnij do lekarza, pewnie dał Ci wizytówkę na awaryjne sytuacje :)