Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dzidka24

polki z Norwegii odezwijcie sie.......

Polecane posty

Gość ehehe4yrfv
siedź w polsce a nie zachciało ci się norge,jestem tu 5 lat i rzygam tymi ludźmi i tym krajem.jesteśmy tutaj uważani za niższa klase i niewolników a tak naprawdę to oni sa tak tępi,ze daleko im do nas

jest ktos moze kto jezdzi do norwegii liniami norwegian z dziecmi? jak wyglada taki lot i bilety dla 7 latka i\6 miesiecznego dziecka czy na wozkew osobno bilet i wogole? jade juz za tydz do meza i niema pojecia jak co:)

Gość tokio Ice
Kongsberg sie klania. Jest tu ktos z okolic?

Gość tokio Ice
Ja pierdziele.. jak slysze takie uwagi to szlag mnie trafia. A po diabla gnijesz w kraju, ktorego nie znosisz?

Gość Trolle.
ehehe4yrfv jak tam ci tak źle to się zamieńmy

powiedzcie mi kto ma dzieci i mieszka w norwegii ile kosztuje lozeczko i wogole ciuchy zabawki i akcesoria jakie sa tam ceny?

Gość do julka
jakpodróżz dzieciakami? Dałaś rade? A cenysąkoszmarne dlanas,a dla nich Jeśli maszmożliwość weźwszystko z polski, albo mąż niech popyta znajomych to napewno cośznajdą( mówie o łóżeczku). pozdrawiam

Gość kedzior
witam chciałam sie dowiedzieć czy ktoś kupował Łososia prosto z chodowli slyszelismy że to jest zabronione ?,a wsprawie dzieci ja jak coś potrzebuje to kupuje choć staram się kupować wszystko w kraju a czy drogo ??????? no my zawsze będziemy przeliczać ale to zalezy dla jednej 500 kr to mało dla innej dużo pozdrawiam....

Gość Tollina
Na noweskim allego badzo często można znaleść coś dla dzieci i to za darmo.http://www.finn.no/ Wchodzimy w toget a potem w gis bort.Fajne żeczy można znaleść w tym mnówstwo łóżeczek,nosidełek i ubranek.

dzieki za stronke juz sprawdzalam ale niewiem o co tam chodzi:) a jak znalesc dla dziecka krzeselko do karmienia ? jestesmy tu juz 3 tyg i slicznie jest tu gdzie miezkamy tylkoze brak sklepow mieszkamy w kabelvaag sa 2 sklepy coop i mix :( i jest bardzi zimno ale mamy wkoncu siebie jestesmy razem z dziecmi i mezem:)

dzieki za stronke juz sprawdzalam ale niewiem o co tam chodzi:) a jak znalesc dla dziecka krzeselko do karmienia ? jestesmy tu juz 3 tyg i slicznie jest tu gdzie miezkamy tylkoze brak sklepow mieszkamy w kabelvaag sa 2 sklepy coop i mix :( i jest bardzi zimno ale mamy wkoncu siebie jestesmy razem z dziecmi i mezem:)

podroz byla nawet ok lecielismy 2 samolotami mlodszy synek przespal oba samoloty na szczescie a straszy byl zafascynowany samolotem a ja przerazona na dodatek nad narvikiem mielismy turbulencje bylo strasznie poplakalam sie bo niewiedzialam co to myslalam ze spadamy:/ byla silna jak narazie nie mam zamiaru wsiadac do samolotu pozdrawiam

Gość KEDZIOR
hmmm JULKA ja tez mam tylko 2 sklepy COOP i ICCE trzeba się przyzwyczaić mieszkam w MJOSUNDET na wsi od czasu do czasu jedziemy do okanger do znajomych no to wtedy moge sobie poszaleć po sklepach hyba najbardziej mi tego tu brakuje pozatym mieszkam na wsi i też tu jest pięknie i deszczowo i zimno poprostu łap slońce kiedy sie da a szczegulnie dzieci ja z moim synkiem 2 lata to nawet jak deszcz pada to idziemy na spacer bo gdyby patrzeć na slońce to moze raz na miesiąc bym wyszla pozdrowienia...

masz racje z ta pogoda i spacerami u nas tez non stop deszcz i snieg od wczoraj pada a wieje niesamowicie slonce hmmm moze z tydz temu bylo:) a powedz ile juz tu jestescie i jak radzisz sobie zjeyzkiem? no brak sklepow jest nagorszy ale powoli sie przyzwyczajam dotego najgorsze to kombinowanie z miesiem i obiadami wszystko majja paczkowane :/ale na szczescie umiem gotowac wiec zawsze cos wymysle:) pozdrawiam

Gość KEDZIOR
cześć julka wiesz ja problemu z mięsem niemam jak jade do domu autem to wracam wypchanym po same brzegi mięsem tez a mam busa to jet co wozić ale kupują znajomi i sie nie skarza najlepiej to wiedzieć czy ti świnka ,czy baranek itp zresztą tak jak piszesz jak ktoś umie gotowac i np umie przyzadzic baranine to jakoś przeżyje no zawsze zostaje rybka np od rybaków zawsze taniej a jezyk no cuż byłam na kursie no przedstawic sie umiem i tam takie podstawy ale tez trzeba sie uczyc a umnie to cięzko oj ciężko właśnie zamiezam wykupić przez internet kurs w ESKK ale prymuską w szkole to ja nie byłam wiec boje sie ze nie podolam ale znajoma załatwiła płytki dość łatwe tylko czekam na 1 czesc i tylko ja dostane to wezme sie chodz 1 godz dziennie akurat zima bedzie szybko ciemno czasu duzo kpońw cyrku tanczyc umie to i ja sie w koncu naucze jezyka mąz pracuje z norkami to jezyk umie na tyle ze porozumiec sie umi a my w domu to ciezko jesli ich sie nie słucha

Gość KEDZIOR
nawet nauczycielka potwierdziła ze trzeba do ludzi zeby sie wsuchac w ich jezyk choc u nich to dziwnie bo pojedziesz troche dalej a juz inaczej gadaja ale wez idz do ludzi jak tu u mnie ludzi nie widac tylko krowy i barany a jak juz sie pojawi jakas osoba to na krutko i wez tu zagadaj tylko 10 polaczkow mam wokuł siebie i to tez sami chłopi ale mimo woli jest tu ładnie i jakoś spokojnie bez nerwów bynajmniej dla mnie a jestem juz tu roczek i po wakacjach zostajemy na stałe juz postanowione rok szkolny sie skonczy sciagam curke i zostajemy inni daja se rade to my tez mąż jet 4 lata porozumiec sie umi wiec zobaczymy zaryzykowac trzeba narazie jest jak jest musimy zmienic auto na norweskie taki przepis maja i chlopaka zlapali policja celna i rabanu narobiła u nas wszyscy na chura kupuja auta pozdrowienia

oj tofakt jezyk ciezki i maja duzo znacze skrotow na jeden wyraz:/ moj starszy syn chodzi tu do szkoly 3 tyg juz i juz lapie wyrazy i umie liczyc do 20 a ja ucze sie od niego no my nie mamy tu krow miqasteczko bardzo male ale ludzie sa i kilka rodzin polskich mam tu kolezane polke bo razme tu przyjechalyscmy do mezow moj tez pracuje z norkami wiec umie cos tam:) a ja z malutkiem w domu i nic w zab:) a jak zasuwaja w sklepie szybko to nie potrafie wylapac co mowia wogole ale masz racje pieknie tu jest u nas snieg juz spadl i slicznie to wyglada :) wiec starsza corka jeste w pl ille ma lat bomoj 7 i juz poszedl tu do 2 klasy:)

Gość KEDZIOR
moja córka jest w 1 gimnazjum a synek ma 2 latka i tez siedze w domku to ty widze ze tez tu na dluzej jesli dziecko twoje chodzi tu do szkoly no i masz fajnie jesli masz pzy sobie kolezanke zawsze jest z kim pogadac jesli wogule mozna pogadac bo jak sie slyszy niekturzy niehca miec z polakami nic do czynienia albo jakies wredoty sie robią to fajnie jak snieg spadlu ciebie ja w zime jak pzyjehałam to z 1 metr sniegu było do domu nie moglismy wejsc ALE BYŁA FRAJDA tylko jak np w lato jade tu i kupuje ciuhy dla dzieci i pytam sie o zeczy zimowe to w sklepie wielkie oczy robia dobze ze znam juz w sklepie kierowniczke to mi cos tam wyskrobie zimowego kurcze patrze za butami zimowymi dla syna to 700 -1200 kor masakra hyba babcia paczke wysle pozdrowienia

Gość miodzio lodzio
Dziewzyny lepeij się wam żyć będzie jak przestaniecie przeliczać na złotówki.Pewnie że można zaoszczędzić robiąc większe zakupy w Polsce(ja też do Polski busem śmigam :)),ale jak trzeba coś kupić to nie przeliczam,stresu mniej ;).

Gość kasiek_
czesc kochani! postanowilam odpowiedziec na Wasze posty... ja zyje w Norwegii od ponad roku i szczerze mowiac to nie mysle wracac do polski jak macie jakies pytania to piszcie pozdrwiam! Kasia:)

Gość kazda kasia....
nie nawidze kaś sory

Gość kasiek_
kogo to obchodzi ???

Gość KEDZIOR
właśnie przez takie osoby które wstają lewą nogą i muszą coś popsuść robi sie tu niemiło ale cóż jeśli sprawia im to przyjemność to niech im będzie bo poco te komentarze że ktoś lubi czy nie to twój problem i ty musisz sie z tym uporać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oczywiście tez są ludzie poprostu z natury złośliwe..

Gość KEDZIOR
a propo mam też na imię KASIA

Gość niezna
Hej dziewczyny! Czy mogłybyście podac przykładowe ceny wynajmu pokoju czy mieszkania w Norwegii. I czy da się odłożyc coś pracując za 150 Nok/ godz czy ta stawka jest duza czy mała w przeliczeniu na ich życie. w Polsce nie ma szans żeby coś odłożyć w sumie to na bierząco idą wypłaty chyba, że ktoś ma dobra posadke, ale w Białym jest ciężko i myślałam nad tym zeby z chłopakiem wyjechac, zarobic i odłożyc pieniadze tylko czy sie da? Z góry dzieki za odpowiedz :)

Gość dzien i noc
http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1 i wybierz sobie miasto lub region i sama zobaczysz. ceny są rózne. 150 nok netto czy brutto? 37,5 h tydzien czy wiecej tzn. nadgodziny jakies? Jedna osoba pracujaca czy dwie? No i jaki region Norge? To wszystko ma wplyw na ewentualne mozliwosci oszczedzania. Jedzonko drogie, uzywki bardzo drogie, srodki komunikacji tez, rozrywki to samo, wszystko zalezy na jakim poziomie chcecie zyc. Podaj wiecej szczegolow jesli mozesz

hej :) witam wszystkich ponownie :) tylko mnie nie "zabijcie" :P zasiedzialam sie w PL po prostu i jakos tak rzadziej na kompa zagladam :( pewnie niedlugo znowu do N pojade tak czy inaczej chcialam Was wsie pozdrowic i przeprosic,ze Was opuscilam na chwilke :) wybaczycie? :) :) :P

witam serdecznie a ja tu w Norkowie juz 5 lat i powiem jest fajnie ciezko sie przyzwyczaic ale i to przychodzi z czasem.Ja zadko jezdze do polski bo po powrocie z miesiac dochodze do rownowagi emocjonalnej. A co do cen jest drogo ,ale jak sie tu juz zyje to nie ma co przeliczac. pozdrawiam wszystkie kobietki

Gość ludzie wiecej
szacunku dla kraju, do ktorego przyjezdzacie zarabiac. jakie norki i jakie trolle? tak sie wyrazaja o Norwegii prostacy, ktorzy z Polski przywaza tu sobie nawet ziemniaki. a narzekanie na tutejsza pogode z waszej strony jest po prostu nudne.

Gość polskie ziemniki