Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to jak to w końcu jest

Zawsze mi się wydawało, że matki z małymi dziećmi mają pierwszeństwo....

Polecane posty

Ostatnio siedziałam w kolejce do lekarza rodzinnego, w kolejkę ustawiła się matka z dzieckiem (niemowlak), następnie weszła następna matka z dzieckiem na oko dwuletnim, nie zapytała się, kto jest ostatni, tylko siedziała. W końcu ktoś ją zapytał o to, dlaczego się nie pyta, kto jest ostatni- ona na to, że jest z dzieckiem i ma pierwszeństwo. Momentalnie ludzie się oburzyli, ta która weszła przed nią odezwała się, że ona też siedzi w kolejce, bo z dziećmi nie ma pierwszeństwa. Spór rozstrzygnęła pielęgniarka: " Tylko dzieci oczekujące na szczepienie mają pierwszeństwo. W waszych przychodniach też tak jest? Zawsze mi się wydawało, że matki z małymi dziećmi mogą wchodzić bez kolejki.

ale gdzie pierwszeństwo? w gabinecie zabiegowym,bo nie rozumiem? przeciez dzieci przyjmuje pediatra a dorosłych lekarz rodzinny.teraz nie ma już takich przywilejów że kobieta z małym dzieckiem ma pierwszeństwo,wszystko zależy od upodobań ludzi czekających w kolejce

Jaki pediatra? W mojej przychodni rodzinnej, w której leczy się cała moja rodzina można zapisać dziecko do internisty już od pierwszych dni jego życia. Lekarz jest jeden na całą przychodnię. Owszem jest inna przychodnia, w której przyjmuje pediatra, ale wszyscy przepisują dziecko do naszej przychodni.

Gość mjuuyyt
wcale nie kobieta z malym dzieckiem ma pierszenstwo wszedzie nawet w kolejce w banku

No kochana ale komuna już podobno dawno odeszła w sina dal?! Teraz to czy ustąpisz kobiecie z dzieckiem to jest twoja indywidualna sprawa! Musu nie ma. A do lekarzy to są zapisy na godzine chyba że do kiepskiego lekarza chodzisz, no i oddzielny jest chyba dla dorosłych i dla dzieci , nie?

\"kobieta z malym dzieckiem ma pierszenstwo wszedzie nawet w kolejce w banku\" a skąd to wiesz? przecież jak nie będzie wielkiego napisu to nikt nie przepuści takiej kobiety,no chyba że dzieciak będzie się darł w niebogłosy

Gość mnjuuuyy
czesto sa takie napisy... a jak nie ma to ludzie i tak przepuszczaja kobiete z niemowleciem ... trzeba byc chamem zeby postapic inaczej

Gość juz mi was nie zal
chamy jestescie i tyle... narzekacie tylko ze zle, ze nie tak, ze gdzies tam lepiej... prostaki... co ma komuna do dobrego wychowania? demokracja nie? kutury osobistej w tym waszym chamstwie sami bedziecie sie kisic

w przychodni w której jest tylko jeden lekarz,oczywiste jest ze pierwszeństwo mają kobiety z dziećmi ale przecież nie jest to złotą regułą ktoś może czekać na swoją wizyte od godziny i wkurzy sie gdy wepcha mu sie w kolejkę matka z dzieckiem.jeśli taka kobieta ma troche kultury zapyta uprzejmnie czy moze wejśc z małym dzieckiem. ostatniej wypowiedzi nie rozumiem,to chyba odpowiedz ale nie na ten temat

U mnie w przychodni kobieta z małym dzieckiem nie ma żadnego pierwszeństwa i dziwi mnie, że kiedyś było inaczej. Ludzie ustawiają się w kolejce do lekarza (zapisy zlikwidowano, bo i tak lekarz się nie wyrabiał) i nikt nie narzeka. Gdyby przepuszczano matki z dziećmi, to momentalnie pojawiłyby się głosy sprzeciwów emerytów, osób, które spieszą się do pracy, uczniów itp. Dziecko może poczekać. Ja studiuję, spieszę się na uczelnię i też mi zależy, żeby wejść do lekarza jak najprędzej. Dziecku nic się nie stanie, jak chwilę posiedzi w wózku, a zapewniam Was, że gdyby naprawdę coś się działo, to lekarz przyjąłby delikwenta poza kolejką.

Gość barbie xyz
z jakiej racji matka z dzieckiem ma mieć pierszeństwo? też coś!!! starszym ludziom i inwalidom to trzeba ustąpić bo mają różne choroby i często cierpią... ale małym dzieciom ???/ autorko topiku---> zbyt rozgarnięta to nie jesteś :-/ pewnie sama masz dziecko i myślisz że Ci się wszstko należy? otóż, gówno prawda

Gość boumik
ale z jakiej racji ma miec pierszeństwo ????? bo ja nie rozumiem. jak ja bede siedziala choda i przyjdzie 5 matek z malymi dziecmi to moze mam te wszystkie bachory po kolie przespuszczac?? to nie PRL

Większość z nas ma obowiązki: praca, szkoła, studia... a matka z niemowlęciem zazwyczaj nie pracuje więc jak najbardziej ma czas żeby czekać w kolejce. Chyba że dzieciak się drze to wtedy pacjenci zrobią wszystko żeby tylko się ich pozbyć i przepuszczają dla świętego spokoju. Nie rozumiem tego świętego oburzenia co niektórych. Zarzucacie nam egoizm, a przepraszam bardzo, ale matki z dziećmi same są egoistkami względem innych ludzi i przyjmują postawe że im się wszystko należy, więc niech nie nazywają nas egoistami i chamami, bo to mnie tylko śmieszy i wtedy jeszcze mniejszą mam ochotę żeby ustępować. Pojedźcie sobie do Hiszpanii. Tam ustępowanie chociażby starszym ludziom nie jest praktycznie w ogóle spotykane. Mój brat mi sam to opowiadał jak chciał ustąpić staruszce miejsca a ona popatrzyła na niego jak na kosmitę. Tam nie ustępuje się ludziom miejsca. A wy jeszcze narzekacie że w Polsce źle. Przepraszam bardzo ale pod tym względem to jest tutaj właśnie bardzo dobrze! W autobusie w 99% przypadków widzę że ustępuje się starszym, czy ciężarnym więc jest bardzo dobrze. Nie trujcie że źle. W moim mniemaniu jednak takie ustępowanie komuś w kolejce to nie jest żaden obowiązek! a jedynie dobra wola ustępującego. A ktoś kto się oburza że mu się nie ustąpiło to sam jest chamem i egoistą. To tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

Gość kultura osobista
??? jakbym sie dowiedziala, ze moja matka zrobila mnie po to by miec pierwszenstwow roznego rodzaju kolejkach to bym byla zajeebbiscie szczelsiwa osoba :O a tak wychodzi z tego co sie mówi: mam dziecko wiec mam pierwszenstwo, zenada :O

Gość Tam widzę że ktoś
wyżej to nie zrozumiał o co chodziło z tą komuną. Otóż kiedyś było tak że było ustalone że matki z dziećmi w kolejkach mają pierwszeństwo i jak była długaśna kolejka to taka baba żeby się wepchać przed innych brała jakiegoś dzieciaka na ręce nawet jak to nie było jej dziecko, ale to nieważne. Ważne żeby się wepchać poza kolejką i szła taka baba z dzieckiem na chama na początek :O Zresztą były takie sceny na starych filmach. Dlatego to mi się to również źle kojarzy.

Gość faaaacet
musu nie ma - ale jest dobre wychowanie - zycze wszystkim pierd... onym egoistom, którzy sie tu wypowiadali , zeby kiedyś znaleźli sie w skórze takiej matki z małym dzieckiem i wtedy może sie w łeb pukną i zmądrzeją !!

Gość Do facet..
Przepraszam bardzo, ale ja nie jestem pierdoloną egoistką i jak będę mieć dziecko to normalnie poczekam a nie bede się ludziom wpierdalać w kolejkę. A ty chyba sam masz dzieciaka, że sie tak wpieniasz egoisto.

Gość ah no tak przeciez
wpierrdalanie sie komus w kolejke kto czeka od godziny jak nie dluzej to takie altruistyczne .... dziekuje takim altruistom, poczekam na odpowiedniejsza ich wersje ;)

faaaacet---> Równie dobrze mogę postawić się na miejscu staruszki o lasce, która ledwo zipie, a musi czekać; uczennicy, która ma bardzo ważny sprawdzian i przez te kolejki może nie zdążyć; studentki, która ma sesję, na którą może nie zdążyć; dziewczyny z bólem żołądka, która ledwo oddycha z bólu, a musi siedzieć i czekać..... Dlaczego to dzieci i ich matki mają być uprzywilejowane? W mojej przychodni matki stoją w kolejce z innymi i jakoś żadna się nie skarży. Gdybym koniecznie chciała to dziecko przepuścić, to musiałabym jednocześnie przepuścić wyżej wymienione osoby.

Gość vegett
Drodzy Państwo, nie robicie przyjemności tej pani tylko dziecku, a przy okazji wyobraźcie sobie trzymanie dziecka na rękach np przez dwie godziny bez przerwy bo przecież miejsca też jej nikt nie ustąpi. Przecież wszyscy mamy tak ciężko... A no i przecież każdy gdzieś się spieszy, to do domu to na piwo, tylko wychowania i zrozumienia brak... Ale takie czasy... Pozdrawiam wszystkich z odrobina wyobraźni i zrozumienia.

Gość kot bez butów boso chodzi
z dziećmi się chodzi do pediatry, a tam zawsze są rodzice z dziećmi, więc takie pierwszeństwo nie ma sensu:) matki z małymi dziećmi, ciężarne, ludzie starsi mogą mieć pierwszeństwo, ale nie muszą dopóki nie zaszłam w ciążę nie wiedziałam, że w takim chamskim społeczeństwie żyjemy sama zawsze ustępuję miejsca albo w ogóle nie siadałam w autobusie widząc, że wchodzi sporo osób starszych, w sklepie przepuszczam osoby, które mają jedną rzecz, osoby starsze, ciężarne, z małymi dziećmi itp. zawsze panowie mi ustępowali miejsca i chętnie przepuszczali, przez ulicę zawsze przechodziłam od razu, chociażby przy pisku opon, a tutaj duży brzuch z przodu skutecznie zniwelował walory urody i odciął mnie od takich przywilejów :D i się przekonałam, że ta kultura w której żyłam to tylko złuda przez całą 9miesieczną ciążę doświadczyłam jedynie udawania obserwacji sufitu i kilkakrotnie wpychania się w kolejkę przede mną, bo przecież wolniej chodziłam i nie dałam rady biec nawet w kolejkę do komunii w kościele mi się wcinali ani razu nikt mi miejsca w niczym nie ustąpił kolejka na poczcie, sklepie, aptece - 20 osób przede mną i nagle wszyscy przestają się rozglądać i patrzą w przeciwnym kierunku dlatego nawet nie oczekuję, że z dzieckiem mi ktoś ustąpi miejsca nie w tym kraju

Gość nie ma to jak
odkopać temat sprzed 6 lat :O

Gość No dobrze, ale popatrzmy
logicznie przez chwilę. Do lekarza przychodza sami chorzy, niekiedy ciężko, źle się czują i każdy chciałby dostać się jak najszybciej. Matka z bardzo chorym dzieckiem ma możliwość zamówić wizyte domową. To nie jest kolejka do rzeźnika czy banku. Tutaj każdy jest jednakowo uprzywilejowany

nie zgodzę się w kolejce do lekarza są często osoby starsze, ludzie z dziećmi - i dla schorowanej babci i dla małego dziecka choroba może być znacznie groźniejsza i bardziej upierdliwa

Gość dix ae
a niby czemu dzieciak ma miec pierwszenstwo? niech czeka jak kazdy.

bo u dziecka choroba przebiega gwałtowniej a dziecko nie wie, co się z nim dzieje

Gość bzduuuura
A matka, która na moment zostawiła swoje dziecko pod czyjąś opieką ma wszystkich przepuszczać????? Bez sensu niektóre matki celowo ciągnęłyby dzieci ze sobą. No ludzie, przecież w kolejce do lekarza zcekają chore osoby! Ni e mozna wsyztskich przepuszczać: raz ciężarna, raz z dzieckiem, raz kombatant, raz służba zdrowia...Sama jestem w ciąży i cierpliwie czekam w kolejce.

a ja myślę, że wygodniej jest wszystkim widzieć najdalej swój nos i usprawiedliwiać swoje chamstwo niż zdobyć się na zwykły ludzki odruch

a ja mam dzieciaczka i chodzimy do pediatry wiec takiego problemu nie mam.sama ustepuje miejsca w autobusie dla starszych, ciezarnych i dla matek (bądź ojcu) z małym dzieckiem.tu nie chodzi o to co powinnismy ale jak czujemy ze powinno byc.bo jesli ty teraz mlody nie ustepujesz potrzebujacym to zycze ci aby tak samo traktowali cie ludzie gdy to ty bedziesz potrzebujaca/y

Gość kjhjh
nie rozumiem dlaczego mam przepuszczac matke z dzieckiem skoro siedze z goraczka 39 stopni dwie godziny w przychodni i czekam na swoja kolej? troche kultury osobistej matki powinny miec! sama mam dziecko roczne i nie jestem tak bezczelna aby wchodzic bez kolejki