Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karola26

boję się powiedzieć o ciąży w pracy...

Polecane posty

Ufliczek dobrze napisała - poczytajcie sobie kodeks pracy. Dla ułatwienia wklejam artykuł 177 w którym mowa o tej kwestii. Gdzie tam jest napisane że do 3 miesiąca można zwolnić bez uzasadnienia? Moim zdaniem i zdaniem mojej kadrowej nie ma cegoś takiego, więc albo jesteśmy ślepe albo mamy jakiś inny kodeks. A zwolnić można zawsze, wystarczy wymyślić uzasadnienie :-D Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Do pracodwaczyni --> dokładnie tak jest, nei wszyscy są potworami, ja nawet wierzę że większośc jest normalnych :-) Niestety w moim przypadku, choć byłam od początku szczera i od razu poweidzialam o ciązy, pracowalam zawsze sumiennie i nie mialam zamiaru isc na żadne L4 ani nic takiego, zostałam poinformowana ze od dnia porodu juz tam nie pracuje bo po co im zamrozony etat przez 4 miesiace, a moze nawet dluzej. Mimo to uważam że z pracodawcą należy być szczerym, a z innych znanych mi przypadków wynika, że raczej większość szefów podchodzi do ciąży wyrozumiale.

Lancerta ale o jakie uzasadnienie Ci chodzi, tam jest mowa o uzasadnionym przypadku z winy pracownicy, czyli musieliby ją dyscyplinarnie zwolnić a to nie jest takie proste już i pracodawcy wolą nie ryzykować proceów i przepchanek z Pipem bo Ci zwykle są po stronie pacownika. A przeciez nikt nie będzie upadłości ogłaszać po to żeby pracownicy się pozbyć, zresztą wtedy i tak będzie dostawać świadczenie z Zusu.

No dokładnie, i dlatego uważam że nie ma znaczenia czy się poinformuje przed upływem 3 miesiąca czy potem bo bez uzasadnienia zwolnić nie można.

Gość moje 5 groszy
ludzie, to ze ma umowe do konca wrzesnia to nie znaczy ze jest nie do ruszenia. przy umowie na czas okreslony mozna wypowiedziec umowe nie podajac powodu. Pracodawca dowiaduje sie o ciazy przed koncem 3 miesiaca, zwalnia pracownice i sad pracy go nie ruszy bo wszystko zgodnie z prawem zrobil.