Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zauważyliście tą prwidłowość

Obcokrajowcy mieszkający w Pl nadają dzieciom imiona w swoim języku, a Polacy

Polecane posty

Gość Misia to skrót od Michalina
jeszcze jak ta Michelle ma obcojęzyczne nazwisko to ok, jakoś brzmi. ale sorry, Michelle Kowalski brzmi śmieszne - ośmieszająco osobę

Zauważyłam. Moi znajomi są ze Stanów, tu mieszkają na stałe i tu urodził się ich syn. Na imię ma Divine, a nie Stasiek. Przyjaciółka, która wyjechała do Niemiec, ma Jessicę - bez sensu o tyle, że w przyszłym roku wraca..

Malwinaaa Chcesz mi powiedziec ze wstydzte sie tego ,ze jestem Polka i dlatego tak nazwalam corke?? ja juz niedlugo wracam do Polski na stale i ciesze sie ze moja corka ma tak oryginalne imie,przynajmniej bedzie sie wyrozniala w tlumie :) Zawsze czuje sie Polka i tesknie bardzo za moja ojczyzna a imie mojej corki nie ma nic do rzeczy,poprostu spodobalo mi sie i juz :P

Nie ironizuj milka, przeciez dobrze wiesz o co chodzi :O Nadawanie imion to prywatna sprawa, nikt nikogo nie zmusza do niczego, ale podyskutować kulturalnie chyba można, nie?

Milka, nie nie.Niczego taiego nie mowie.napisalam tylko jak ja podchodze do kwestii imienia.Ale napisze za to cos teraz: bardzo dziwne te Twoje podejscie, podobalo mi sie i ju.To takie plytkie.Wiesz ze nawet kotu jak nadaje sie imie , to bierze sie pod uwage jego charakter ? :) Ja tam bym wolala zeby moje dzieci wyroznialy sie czyms innym , niz oryginalnym imieniem.Swoja droga , Michelle , wcale nie jest oryginalne:)

Pewnie ze mozna podyskutowac i jestem daleka od ironi;) Wkurzaja mnie jednak komentarze ze nadajac dziecku zagraniczne imie-pokazuje ze wstydze sie tego,iz jestem Polka :O

Gość nie yellowka
dzieci beda sie z niej nabijaly, chyba nie myslisz, ze Polacy w Polsce beda sie zwracac do Polki Michelle????

Malwinaaa ale z tego co widze,wzbudza kontrowersje,czyli nie jest tuzinkowe :P

No co za bzdura! Jeszcze raz powtarzam---nie zarzucam Ci ze wstydzisz sie polskosci.Jesli juz to ewentualnie ze jej nie doceniasz.Czytaj ze zrozumieniem.A moze to kompleksy wylazly ze poczulas sie atakowana?

A wlasnie ze tak mowia do niej,bo jestesmy w Pl co dwa miesiace i dla dzieci jej imie jest takie samo jak Ola,ala czy Ania :) Nikt jeszcze w Pl nie zwrocil mi uwagi ze moje dziecko ma \"dziwne \" imie :)

Gość wole juz ladne oryginalne
imie niz Bogusia ,Bozenka,Jadzia ,Ela,i inne tego typu beznadziejne Polskie imiona dla dziewczynek.A adne nie zawsze znaczy Viktoria Oliwia czy Michelle...tylko takie co mi sie podoba>

Gość Kwach Stalinski
coz za odkrywcze stwierdzanie,no,no."Ja tak nazwalam i tym sie roznimy"-no,no,no...Dla mnie to dziwolagi,tym sie roznimy.Podobnie jak wplatanie mowiacego anglicyzmow.Bo mozemy rozmawiac albo konwersowac...heheh

Malwinaaa uwierz mi ze nie czuje sie zakompleksiona,bo niby dlaczego mialabym sie tak czuc? Czytam ze zrozumieniem i dlatego widze co niektorzy pisza :) Stad moje komentarze:)

Milka----. imię Twojego dziecka jest piękne, nietuzinkowe i Twoja córeczka też jest na pewno śliczna. Skończmy już ten wątek, ok? :D

No nie czytasz jednak ze zrozumieniem.Ja w swoim poscie napisalam dlaczego JA , nadalam moim dzieciom polskie imiona, dlaczego JA , nie dalabym imion zagranicznych.A Ty w nastepnym zapytalas czy to znaczy ze ja uwazam ze wstydzisz sie polskosci.Wiec nie czytasz ze zrozumieniem.

Kwach Stalinski Dla Ciebie jest dziwolagiem a dla mnie nie.I tym po raz drugi sie roznimy :) Nie ma sensu pisac co sie komu podoba a co nie,bo to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje :) moja corka ma na imie tak jak ma ,mnie sie podoba.A to ze Tobie nie,to mnie wogole nie interesuje :)

Gość ofiary zachoniej mody
Niech narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. a jednak polacy to gesi i polskich imion nie nadają

No ale , spojrzmy z innaj strony, tylko tak obiektywnie: przyjezdza do Polski para powiedzmy amerykanow.Osiedlaja sie na jakis czas , rodzi im sie synek.I daja mu na imie Boleslaw.Dla mnie to lekko smieszne:) A potem wracaja do Stanow , i przedstawiaja swojego synka amerykanskim przyjaciolom.Jakie bedzie pierwsze pytanie tych przyjaciol ? :)

pustaki nadaja tylko takie obcobrzmiace imiona dzieciakom bo choc tym chca sie wyroznic hahaha

Malwinaaa A co tych rodzicow obchodzi,o co zapytaja przyjaciele?jezeli podobalo im sie imie Boleslaw,to tak nazwali swojego syna :)

Dajac dziecku imie , powinno sie wziac pod uwage troszke wiecej czynnikow niz tylko to ze mamie i tacie sie podobalo.

Malwinaaa Moja corka napewno nie czuje sie gorsza od innych dzieci :) imie do niej pasuje,nazwisko do imienia tez ,wiec w czym problem??

otóż to Malwina Otóz to

I pewna jestem ze gdyby miala na imie np Jadzia,bylaby posmiewiskiem wsrod dzieci :)

Niby dlaczego mialaby czuc sie gorsza??? Przyjdzie czas ze bedzie czula sie inna, no ale to przeciez o to mamie chodzilo , prawda? Tylko ze innosc nie zawsze znaczy oryginalnosc.

Ja sie odlaczam od tej dyskusji,bo jest ona bez sensu...Niestety ,my Polacy zyjemy w swoim hermetycznym swiecie,wszystko co \"nie polskie\" jest bleee. Pozdrawiam wszystkie Baski,Zoski i Maryski :P