Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasienka82

Dlaczego bierzecie tylko ślub cywilny?

Polecane posty

Gość kasienka82

j.w. Jakie są tego powody? Dlaczego nie bierzecie koscielnego? Pytam tak z ciekawości

Gość tak taka
Bo nie jestem hipokrytką jak 90% ludzi w polandi

Gość kasienka82
czyli?

Gość a po ch..slub kościelny
Właśnie ,nie jesteśmy hipokrytkami

Gość tak taka
czyli wybierz sobie jedno z tych : mieszka razem przed ślubem współżyje stosuje antykoncepcje nie stosuje sie do przykazań długo by jeszcze wymieniać a leci w białej sukni do koscioła i gra cnotkę a tak naprawdę myśli tylko o pieknej drogiej sukni, byciu ksieźniczka itd :o

Gość zwarioowalas
tak dokładnie taki sam powód jak powyżej hipokryzja

Gość slub koscielny
powninni brac ludzie wierzacy...wiec jesli sie nie jest wtedy pozostaje cywilny..proste:)

Gość kaczka dziwaczka34
moj facet jest rozwodnikiem, mial juz koscielny.

Gość zwarioowalas
a bardziej konkretnie to wole bycw porzadku wobec samej siebie, nie bylam w kosciele (oprócz pogrzebów i slubów) ostatni raz podczas swojego bierzmowania wiec nie wiem czemu teraz nagle mialabym leciec

Gość kasienka82
Ja np. nie marzyłam o białej sukni. Nie robiłam weselicha, nie miałam żadnych typowych zabawa weselnych. Miałam skromną uroczystość. A przygotowwałam to wszystko pewnie tyle samo czasu jak gdybym miała cywilny

Gość wkurwia mnie to
Nie rozumiem tylko po co tyle zajadłosci w ocenie osób, które biorą kościelny.

Gość bez_majtkuuuff
kasieńka, no i...?

Gość kasienka82
No i jestem wierząca, więc wzięłam kościelny. może nie powinnam?

Gość JudakII
roznica wyznan

Gość tak taka
kasienka-ale jestes rozumiem wierząca? ja nie pisze, ze każda idąca do koscielnego myśli tylko o sukni etc, ale chodzi mi o to, że może z 5% par stosuje sie do tych wszystkich prawd koscielnych i oni powinni brac koscielny! a reszta szkoda gadać-katolicy z bożej łaski

Gość kasienka82
Bo grzeszę... Jak karzdy człowiek. Tylko z grzechów się spowiadam,

Gość kasienka82
Miało być "każdy"

no ale jak sie nierze slub cywilny to przeciez mozna miec biala suknie i te inne...........ja znam tyle par ktore tak braly slub cywilny i tez byl piekny

Gość bez_majtkuuuff
kasienka, jezeli wspolzylas, mieszkalas ze swoim menem przed slubem i sie zabezpieczalas to chyba nie powinnas... Kazdy wierzy tak jak mu wygodnie... porazka. Ja nie wierze - nie mam takich problemow.

Gość zwarioowalas
ja tez grzesze, ale sie nie spowiadam

Gość tak taka
można grzeczysz i sie spowiadać ale powinno się szczeże żalować za grzechy i niedopuszcać by zdarzały sie nadal! Czyli np współżyje z facetem , spowiadam sie i pare godzin znowu to robie

Gość pilnujcie swojej dupy
A ja bede miec koscielny choc wspolzyje, stosuje antykoncepcje, nie przestrzegam przykazan, rzadko bywam w kosciele ... jestem tylko czlowiekiem i nic w tym dziwnego ze grzeszę moja rodzina to katolicy, ja zostalam wychowana tez na katoliczkę! Mialam chrzest, komunie, bierzmowanie, wiec dlaczego nie maialbym miec i slubu koscielnego. A do tych co nie sa hipokrytkami... rozumiem ze wielkanocy i wigilii tez nie obchodzicie? I ksiedza po kolędzie nie przyjmujecie?

Gość kasienka82
Ale myśląc tak, żę tylko 5 % ludzi powinno brać koscielny, to równie dobrze nie powinno być pogrzebów, chrztów, komuni... Bo po co skoro grzeszymy?

Gość bez_majtkuuuff
Ksiedza nie przyjmuje, boze narodzenia to spotkanie rodzinne i prezenty, wielkanoc to tylko spotkanie rodzinne. Bez żadnych religijnych nawiazan :D To tradycja, nie wiara. I tak jest dobrze.

Gość tak taka
Nie nie przyjmuje kolędy, nie obchodzę świąt kościelnych. Kasienka-- chrzest i komunia to poczatek drogi dziecka i kazdemu sie należy, co do pogrzebu to kwestia obyczajów i tradycji! nie ma w tym hipokryzji! ale nieprzestrzeganie zasad kościoła to już jest hipokryzja! I to tyle ode mnie w tym temacie, bo wiekszosc ludzie nie czyta ze zrozumieniem

Gość bez_majtkuuuff
Kasienka, ale grzeszysz swiadomie, tak? Wiesz, ze moglabys tego nie robic. Nie jestes dzieckiem. To jest wiara? W co???

Mieszkam z narzeczonym przed ślubem, współżyjemy nie w celach prokreacyjnych, biorę tabletki anty, nie chcę uczęszczać do poradni rodzinnej i robić wykresy, nie wiem, czy chcemy mieć dzieci, nie żałuję grzechów i nie chciałam być hipokrytką. Skłamać przed księdzem- żaden problem, skłamać przed Bogiem- grzech. Bierzemy ślub cywilny na takich samych zasadach jak ślub kościelny: będzie biała suknia, duże wesele, taniec, tort, jakieś oczepiny, zespół.

Gość kasienka82
Nie grzeszę celowo. Jak się spowiadam to żałuję za grzech i staram się ich nie popełniać. Ale jestem tylko człowiekiem.

a wy dziecwzyny co bierzecie slu cywilny bedziecie miec biala suknie itd???tylko napiszccie szczerze bo ja bym bardzo chciala a koscielnego nie moge