Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wspomnienia z PRL

Dziewczyny pamiętacie grę w gumę do skakania

Polecane posty

Gość świtezianka..
albo zabawa w "ciepło, zimno"

Gość ________beti
była też hubba bubba - bardzo dobra - ale poszła kolejna historia, że jest rakotwórcza Wtedy pamiętam był taki czas ,ze o wszystkim mówiło sie rakotwórcze ;). Chyba podejrzana była też guma Turbo...

a ja jeszcze łaziłam po budowach róznych i zawsze cos musialam zniesc do domu, zawsze albo jakis młotek znalazłam, albo kombinerki... aha i czesto tez trafialam na srebrne łancuszki i wisiorki, pewnie jakies dzieci gubiły a ja mialam szczescie to znaleźć:)

Gość i soki z kiwi tez rakotwórcze

Gość ________beti
:D:D:D

Gość świtezianka..
a pamiętacie kozaki zimowe relaxy?:D

Gość ________beti
O przypomniałam sobie o 'pstrykaczach' kupowało się w kiosku, takie malutkie coś, z metalu i to pstrykało :D.

a jak byly oranzady w woreczkach ze słomka, albo co lepsze oranzada w proszku, wsypywalo sie cale opakowanie do buzi i buzowało az w głowie:D pamiętam, ze najmodniejszy byl VISOLVIT bo bąbelkował najbardziej:D:D:D

Gość ja tez dzieciak z PRL-u
MAsa to była taka gra : malowało sie farba takie specjalne pola na ulicy z z tzw jajami cos w rodzaju prostokata podzielonego na pol z czyms w rodzaju wejscia na przeciwne pola z wypustaki "jajami" cala zabawa polegała na przebieganiu na swoje pole kolo pola przeciwnika , tak sprytnie zeby sie nie dac przeciagnac czy wypchnac , schronieniem czyli neutralnym miejscem w tej niebezpiecznej drodze przez pole pzreciwnika byly owe "jaja" czyli obie drużyny dzieliły sie na wbiegaczy i przeciagaczo- wypychaczy :))))to tak poktórce ale zabawa byla przednia idla chlopakow i dla dziewczyn wspolnie , dziewczyny szly pierwszy rzut :) ułatwiając wbieganie chlopakom, zreszta rozne byly szkoly i metody :))))) działała WYOBRAŻNIA:)))))))))

Gość ________beti
Nie grałam w to, ale brzmi ciekawie :D.

relaxy pamietam jasne, mialam białe, wypas:D a te pstrykaczki byly zarabiste, wszystkich dorosłych to wkurzało, a zeby ich jeszcze bardziej zdenerwowac to sie podnosilo i pstrykało z najwieksza mozliwa częstotliwością:D:D:D

Gość świtezianka..
albo wróżba KLUCZPamiętam wersję ze słowem KLUCZ. To było tak K jak kocha, L jak lubi U jak uwielbia C jak całuje Z jak zdradza. Litery pisało się w jednym rzędzie. Nad nimi pięć imion koleżanek/kolegów, pod nimi pięć imion kolegów/koleżanek (wiadomo, że jak na górze koledzy, to na dole koleżanki i odwrotnie). Potem wybierało się kolejno liczby i odliczało - np. I rząd - do ośmiu, II do jedenastu a trzeci do siedmiu. W drugiej rundce była zmiana albo liczyło się od tyłu. I wychodziło ostatecznie, że Marian lubi Dorotę, Krzysztof całuje Grażynę, Paweł kocha Basię, Janek uwielbia Magdę, a Piotr zdradza Mariolę :D

Gość ________beti
O i nakręcane kurki, czy inne ptaszki, one chodziły i dziobały w podłoże po nakręceniu.

Gość ________beti
Wrózby pamiętam, ale nie pamiętam już systemów wróżenia ;). W każdym razie pełno było tego popisanego w zeszytach na ostatnich stronach :).

i na dynastie sie biegło na godzine 20 w niedziele...:D chociaz mnie rodzice czasem zabraniali ogladac bo sie kristal całowala ze swoim męzem, nie pamietam jak mu bylo...

Gość świtezianka..
A pamiętacie takie różnokolorowe linijki materiałowe, które jak się uderzało o dłoń zawijały się w bransoletke?Albo takie gumowe łapki klejace, ktore sie rzucalo o sciane i sie rozplaszczaly i przyklejaly do niej:D

Gość świtezianka..
Ja w niedziele Pamiętam lubiłam oglądac koncerty a potem teatr polski jakiś czupurek czy inna bajka:D

Gość ________beti
To był chyba Blejk , mąż Kristal :). To był hicirek, jak sie zaczynało to pustoszały ulice :D. Ja pamiętam jeszcze ,ze szalałam za policjantami z Majami:).

Gość ________beti
świtezianka - ja też uwielbiałam ten teatr w niedziele, były chyba kiedys takie bajki 'Ezopa', opowiadał taki wielki stwór, super były

byly i łapki klejące i kosciotrupy, ciezko to bylo oderwac od sciany jak bylo swiezo po umyciu (najlepiej sie przyklejało wtedy) :D i jeszcze byly takie pająki owłosione , duze, z pompką, jak sie pompowało to one podskakiwały :D

Gość świtezianka..
była też taka zabawa w piekło-niebo...

Gość ________beti
:P ale wynalazki A i fajne były te piłeczki kauczukowe, one to dopiero sie odbijały. Były rózne, kolorowe, czasem z obrazkami, z wtopionymi świecacymi drobinkami...

Gość ________beti
Nom :) ja też - ale się zatopiłam we wspomnieniach :D....

Gość świtezianka..
Jeszcze pamiętam, że przez jakiś czas wśrod dziewcząt panowala moda na plastusie. Było to po lekturze książki "Plastusiowy pamiętnik", o takim śmiesznym stworku z plasteliny, który zamieszkiwał w piórniku;)

Gość ________beti
To pamiętam :), sama nawet sobie plastusia ulepiłam, pamiętam ,ze nosiłam go dla bezpieczeństwa w watce w pudelku od zapałek. Tak go kochałam, że jak mi sie kiedys zgubił to przezywałam przez tydzień. Miłego dnia :D.

Gość świtezianka..
A pamiętacie mleko w butelce szklanej?Biało zamiast kapsli takie pazłotka w kratkę:D