Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

night elf

Nie mam miksera - czy moge zrobic jakies dobre i latwe ciasto?

Polecane posty

Mam problem bo nie mam miksera a chcialabym zrobic cos slodkiego dla mogego narzeczonego.Moze ma ktos jakies pomysly na cos w miare latwego bez uzycia miksera? ps. piekarnik posiadam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no szarlotkę z kruchym spodem , i wierzchem, ja tylko rąk używam do wyrobienia ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ci moge podac: 250 g margaryny lub masla 2,5 szklanki maki pszennej 2 surowe zoltka 8 lyzek stolowych cukru pudru opcjonalnie - lyzka kwasnej smietany margaryna musi byc zimna, make musisz przesiac. siekasz margaryne z maka, jak juz posiekasz troche, to dorzucasz cukier puder, tez przesiany i siekasz dalej (duzym nozem). jak ciasto jest juz sypkie, dorzucasz zoltka i zagniatasz szybko ciasto. jesli jest zbyt suche i sie sypie - dorzucasz lyzke smietany kwasnej i szybko zarabiasz dalej. gotowe ciasto formujesz w walec, owijasz folia i wstawiasz na jaks godzine do zamrazalnika. po godzinie wyciagasz, bierzesz 2/3 tego ciasta, kroisz w plastry grubosci niecalego 1 cm i wyklejasz nimi wysmarowana tluszczem blaszke, musiz pamietac, zeby wykleic rowniez boki formy. jak juz wykleisz robisz widelcem dziurki na calej powierzchni ciasta i wstawiasz takie ciasto na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. jak sie lekko zezloci (nie upiecze i nie zbrazowieje, wystarczy, ze sie zezloci) wyciagasz, studzisz i nakladasz jablka (czyli bierzesz oklo 10-12 jablek, obierasz ze skorki, scierasz na tarce o grubych oczkach, slodzisz, posypujesz cynamonem i odstawiasz, zeby puscily sok). wazne - takie jablka sa bardzo soczyste, przed nalozeniem na ciasto musisz je porzadnie odcisnac. jak juz ladnie rozlozysz wszystkie jablka, wyciagasz reszte ciasta z lodowki i scierasz je rownomiernie na cala blaszke. wstawiasz znow dopiekarnika na jakies 20-25 min, jak ciasto z wierzchu wyglada apetycznie i jest zloto-brazowe, to znaczy ze jest juz upieczone i mozna jesc. (najlepiej jeszcze ciepla,z bita smietana abo lodami)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bergamotka3
biszkopta też zrobisz przy pomocy trzepaczki , a drożdżówkę własnymi rączkami , i jak będzie smakowało , ręczna robota i dużo serca -- oto cały sekret najsmakowitszych wypieków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bergamotka3
no i KOCHAM SZARLOTKI !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
murzynek do wymieszania :) 3 szkl mąki 2 szklanki maslanki lub kefiru 3/4 szkl oleju 1 1/2 szkl cukru 2 lyzki sody 3 lyzki kakao 3 lyzki dzemu lub powidła przyprawa do piernika dodatki : rodzynki, orzechy, skorki pomaranczowe wystarczy wymieszac drewniana lyzka i wylac na blache :) smacznego - zawsze wychodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to jest szarlotka najłatwiejsza w świecie.Wczoraj ją robiłam ,a przepis znalazłam na jakimś topiku .Polecam ,pychotka. szklanka mąki szklanka cukru szklanka kaszy manny masło k łyżeczka proszku do pieczenia kilogram jabłek soczystych sypkie produkty wymieszać z proszkiem,rozdzielić na połowe.1 część wysypać na posmarowaną tłuszczem blaszkę. na to zetrzeć jabłka na jarzynówce,posypać 2 częściąna wierzch przykryć masłem pokrojonym w plasterki.160 stopni piec ok 1 godz.porcja na małą tortownice

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprostrze ciasto czekoladowe robi sie je w 5 minut i do pieca robie je jak nie mam czasu a dzieci uwielbiaja je bo ma mocno czekoladowy kolor, do tego dlugo utrzymuje wilgoc. 1,5szkl cukru 2,5 szkl maki 4 lyzki kakao 1 lyzeczka sody 1 lyzeczka proszku musisz wymieszac te sucheskladniki razem 1jajko 3 lyzki dzemu ( nie moze byc sliwkowy bo ciasto nie wyjdzie) np porzeczkowy 1,5 szklanki mleka wymieszac i dodac do uchych skladnikow i jeszcze raz wymieszac dodac 3/4 szklanki oleju i wymieszac przelac do tortownicy wysmarowanej magaryna i posypanej maka piec 45 min 180 C czasami ten czas moze sie przedluzyc ciasto musi byc polane czekolada polewa czekoladowa 0,5 margaryny 3-4 lyzki kakao 0,5 szkl ckru 1,5 lyzki wody ciasto jestsuper ,pyszne i proste pozdarawiam smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bergamotka3
jak ja uwielbiam tą szarlotkę sypaną , tylko jabłka muszą być kwaśne , i ja dzielę sypane na 3 części , jabłka na 2 - ładnie widać warstwy jak w torciku i lepiej sok przechodzi , szkoda , że nie umiem wkleić zdjęcia , które zrobiłam , mniam, polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym mogła wkleić zdjątko tej szarlotki alem ją zjadła,do następnego razu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×