Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KOLONKA

kolonografia.Czy ktoś miał?

Polecane posty

Gość KOLONKA

CZY KTOŚ Z WAS MIAŁ TAKIE BADANIE ,ILE ONO TRWA ,CZY JEST BOLESNE I JAK W OGOLE WYGLADA?

Gość ++++++++++++
???????????????????????????????????????????????

Gość no nikt nie miał

Gość strasznie bolesne
moj dziadek je miał,mówił,że ledwo wytrzymal

Gość Kolonka
ale maiła kononoskopie ,czy kolonografie ,bo to rożnica:)

Gość basia1234m
i ktos wie na czym to polega,właśnie dostałąm skierowanie?mam się umówić i nie wiem czy to boli,gdzie to sie robi ile kosztuje i czy ja to przeżyje.Może ktos opowie i poradzi?

Gość chyba kolonoskopia
a nie kolonografia. Kolonoskopia to rutynowe badanie jelita grubego-trzeba sie do niego odpowiednio przygotowac-kazda pracownia podaje swoj schemat i wydaje recepte na preparat przeczyszczajacy. Samo badanie do za przyjemnych nie nalezy,ale wszyscy moi pacjenci je przezyli,wiec chyba nei jest tak zle;)

Gość scalak
Witam wszystkich zainteresowanych. Klonoskopia to "cudowne" badanie jelita grubego. Tak się złożyło, że dzisiaj miałem tę wątpliwą przyjemność przeżyć takie badanie.Podstawa. Przez prznajmniej w dzień badania na głodniaka.Dwa dni wcześniej pić dużo niegazowanej wody. A zresztą każda przychodnia daje szczegółową instrukcję.W dniu badania kichy muszą być czyste bo można obesrać lekarza i całą aparaturę. Wprowadzenie sondy do odbytu nic nie boli, ponieważ dana rurka jest smarowana żelem znieczulającym.Natomiast radość zaczyna się przy wprowadzaniu powietrza. Tu już trzeba zacisnąć zęby bo trochę boli.Ta rozkosz trwa około 20-30 min.Gazów nie wolno wstrzymywać! Im częściej puszczasz bąki tym lepiej dla Ciebie. Sam lekarz to powie podczas badania. Po badaniu do kibelka i starać się wypuścić gazy.Żeby dojść do kultury może to potrwać około dwóch godzin. Ja dzisiaj miałem badanie o 15.00 i już około 17.00 byłem na chodzie. Warto to zrobić i troszkę pocierpieć, aby mieć pewność czy jakaś franca siedzi w kichach czy nie. U mnie akurat czyściutko. Ani polipów ani raka i teraz piję piwko i jestem zadowolony. Wniosek. Nie ma się czego bać.Odrobina bólu i pewność co do czystości kichy. A kto się przestraszy, a okaże się że za kilka lat ma jekieś zwierzątko to wtedy ma całkiem przesrane, bo będzie cięty , rżnięty i krojony. Konkludując. Kto ma skierowanie niech zaiwania i się nie przejmuje. Pacjent po badaniu Wituś.Powodzenia!!!

Gość scalak
Badanie bez powodu.Jeżeli ktoś ma kłopoty z oddawaniem stolca, lekarz pierwszego stosunu da skieowanie. Jak wszystko w porządku, to profilaktyka. Tak na wszeli wypadek, aby nie było za późno. Wituś.

Gość Graciela1981
Pan o pseudonimie scalak bardzo zabwawnie to opisał popłakałam się ze śmiechu.Oby więcej takich opini było.Łącze się w bólu z wszytkimi co będą to badanie przechodzić bo ja też mam to w planie niestety.

Gość dobre poprawiaczki
a same nie wiedzą. KORONAROGRAFIA jeśli już:o

Gość AMARGEDON
to też proszę Państwa mnie czeka,proszę nie mylić kolonoskopi z kolonografią. kolonoskopia polega na doodbytniczej ingerencji wziernika światłowodowego do wewnątrza jelita grubego. zabieg jest niezbyt przyjemny i do rozkoszy nie należy.co zaś tyczy się wypowiedzi Pana doktora[ że jego pacjeńci przeżyli, to natychmiast odebrał bym jemu licencje. bo współczuciem to raczej Pan doktor nie grzeszy,bo to nie jego ból i nie jego tyłek.Natomiast jeżeli chodzi o kolonografię ,jest to zabieg rentgenowski mniej przykry, aler nie tak bolesny jak również bardziej bezpieczny zwłaszcza przy nadwrażliwości tkanek miękkich. jeżeli ktoś z Pąństwa ma jakieś pytania dotyczące tego zabiegu chętnie wytłumaczę bardziej precyzyjnie. mój adres mailowy jest dla Państwa udostępniony.

Gość gość
Ktoś z Państwa pytał o "kolongrafię".Tak ,miałam takie badanie,trwało około jednej godziny.Jeżeli chodzi o mnie wcale nie było bolesne,wręcz przeciwnie odczuwałam nawet momentami przyjemne łaskotanie kiedy wpompowywali droga odbytu powietrze.Teraz zdaje się tego badania nie wykonują.Ograniczaja się do kolonskopii.

Gość gość
i jeszcze jedno,polega ono na wlewie papki kontrastowej do jelit,następnie wpompowywanie jak wspomniałam powietrza,Wszystkie te czynności są poprzedzone dokładnym oczyszczeniem jelit.Ten zabieg jest wykonywany pod promieniami RTG.