Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoświadczonajeszcze

Tableki anty - mam pytanie

Polecane posty

Chciałabym zacząć brać tabletki antykoncepcyjne. Jutro ide do lekarza i mam parę pytań. Od którego dnia można zacząć je brac? czy zawsze trzeba brać o regularnej godzinie i czy pierwsze opakowanie daje już całkowitą pewność ze nie zajde w ciążę?

Gość Beznikowa
a nie możesz o to lekarza zapytac? po cos chyba jest?

jasne że spytam się lekarza ale juz dziś chciała bym coś na ten temat wiedzieć

Zwykle zaczyna sie brac tabletki pierwszego dnia okresu. Najlepiej brac je o tej samej godzinie, ale dopuszczalne jest spoznienie o 12h - w przypadku tabletek dwuskladnikowych i chyba o 3h w przypadku minipigulek. Pierwsze opakowanie daje juz efekt antykoncepcyjny.

Gość pierwszą tabletkę bierzesz
pierwszego dnia okresu i teoretycznie od tego dnia jesteś już zabezpieczona. Ale dla pewności to z tydzień czasu zabezpieczałabym się dodatkowo prezerwatywą (ja tak zrobiłam). A pora? Nie musisz się trzymać rygorystycznie określonej godziny. Ja biorę codziennie o 21ej, ale jak czasem nie mogę o tej porze to biorę i z godzinę wcześniej albo póżniej. Oby tylko o określonej porze wziąć. Ale staram się brać o 21ej (ustawiłam sobie przypomnienie w tel. i w zasadzie zawsze tak biorę - to dla pewności aby nie zapomnieć pigułki).

dziekuję wam bardzo :)

najwazniejsze to brac tabletki o tej samej porze, czyli np zawsze wieczorem, a czy o 20, 21 czy 22 to juz nie ma znaczenia, byleby tylko sie nie spoznic wiecej niz 12 godzin

Gość Agnieeszszka
Ja też mam pytanie. A co jeśli biorę tabletki o godzinie 19 a wcześniej wypiłam jakiś alkohol. Czy to wpływa jakoś na skuteczność tabletki?

jak nie zwymiotujesz w ciągu 4 godzin od przyjęcia tabletki to alkohol nie ma wpływu. nie wolno tylko popijać tabletki alkoholem, ale to jak każdych leków :P

Gość Agnieeszszka
A co jeśli właśnie wypiłam troszke alkoholu np. o 18.00 a o 19 biorę tabletki a później po zażyciu też jeszcze troszkę wypiłam alkoholu?

to jest tak, jeśli nie zwrócisz tabletki to jest ok. możesz np być na imprezie, wypić piwko, 2 lub 3, bierzesz tabletkę, popijasz wodą, po chwili znów możesz pić alkohol. tylko nie zwymiotuj! to jest najważniejsze. przecież nie będziesz abstynentem przez kilka lat jak bierzesz tabsy, nie przesadzajmy :P pić możesz tylko pamiętaj o wymiotach. alkohol nie obniża skuteczności tabletek!!! ona się zmniejsza jak tabletkę wydalisz przed wchłonięciem :D

Gość Agnieeszszka
Dziękuję :)

Gość Agnieeszszka
Wróciłam do tematu bo mam jeszcze jedno pytanie. Zażywam już drugie opakowanie tabletek i niedlugo będę miała tą siedmiodniową przerwę. Co jeśli będę się w tym czasie kochała bez zabezpieczenia? Czy nadal jestem chroniona? Czy nie ma ryzyka że zajdę w tym czasie w ciążę?

Gość cosmo kicia
Odpowiedz jest w ulotce. W przerwie tez jestes zabezpieczona, ale pod warunkiem ze osmego dnia zaczniesz nowe opakowanie.

Gość gogoogoogooogsia
piszecie nieraz ze tzreba czytac ulotki,ale nie wszystkie maja taka litanie na dwa metry...ja np kiedys bralam minisiston i ulotka w tych tabletkach byla w formacie A6albo i nawet mniejszym i prawie nic w niej nie bylo!!!!na serio, wiec jak laski sie pytaja to pomagajcie bo moze akurat biora takie tabletki ze skromna ubogoscia ulotki

Gość Agnieeszszka
No właśnie w mojej ulotce nie jest nic napisane na temat tego czy podczas tej siedmiodniowej przerwy też jestem chroniona. Dlatego nie wiem czy w tych dniach używać jakiegoś zabezpieczenia czy nie jest to konieczne?

Gość zmartiona87
też sie własnie zaczelam zastanawiac czy jestem chroniona podczas tej 7dniowej przerwy :/ Dzis jest 6ty dzien a wspolzylam. w dodatku boje się ze nie brałam równo o określonej godzinie tabletek (wahanie do 1,5 godz). Troche mnie pocieszylyscie dziewczyny, ale ogolnie to ja sie potwornie boję ciąży i chyba sobie nigdy z tym nie poradzę !

jak zaczniesz po przerwie nowe opakowanie to jestes chroniona w jej czasie... a 1,5 to żadne wahanie

Gość zmartiona87
dziekuje :) Co ja bym bez Was zrobila :) strasznie bym sie zamartwiala!