Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MARTUSHIA2007

toebiel na jajniku a ciąża

Polecane posty

Gość MARTUSHIA2007

wiem,że jest wiele postów o torbielach... jednak chciałabym, zapytać dziewczyny,które je miały czy w tym czasie starały się o dziecko? mi wykryto torbiel w zeszły piątek.... (to już moja druga poprzednią leczylam yasminem i znikła- w zeszłe wakacje) teraz jednak nie chciałabym brać tabletek ani decydować się na operację,ponieważ chcemy z mężem mieć dzidziusia... jak byłam u lekarza powiedzxiał,ze dopuki mam torbiel i nie mam okresu(zatrzymał mi się pod jej wpływem) to małoprawdopodobnme ejst,ze zajdę w ciąże,ale że sie czasami ti zdarza... jak to było u Was? czy ktoś był w podobnej sytułacji,ze zaszedl w ciąże gdy miał torbiel? co się z nią stało i czy nie było powikłań.... ja teraz biorę luteinę na wywołanie okresu,ale lekarz stwierdił,że ona podobno nie zaszkodzi ew. ciąży.,... proszę o pomoc...

Gość niee wiwm jak
jest z torbielem, ale przy dodatkowej luteinie możesz zapomnieć o dzidzi.

Gość MARTUSHIA2007
A czemu mogę zapomnieć? jaki ona ma wpływ?

luteina po owu wspomaga cialko zolte ale przed owu poprostu ja blokuje, ale jak nie masz@ i luteina jest dana na @ tzn ze juz po owu, moze sie udac, ale juz nie w tym cyklu, dopiero w nastepepnym jak przyjdzie@ no i zacznie sie nowy cykl

Gość xxx1
Ja miałam torbiela na lewym jajniku, nie był on duży 3 cm. Brałam tabletki, żeby się go pozbyć, ale to nic nie pomogło. Tylko że ja miesiączkowałam regularnie, torbiel nie był przeszkodą również w zajściu w ciąże. Byłam umówiona z lekarzem że mi go usunie podczas cesarki, ale okazało sie że już go tam nie ma. Wchłonął się podczas ciąży. Pozdrawiam.

Gość alinkaka
Ale jest tez niebezpieczesntwo. Bo pod wplywem rosnacej macicy torbiel moze peknac i zrobi sie krwotok. Wtedy poronienie murowane. Jestem w takiej samej sytuacji jak ty. Jednak zapisano mi antykoncepcyjne i musze sie najpierw pozbyc torbieli. Nasze planowanie dzidzi opozni sie o kilka miesiecy, ale zdrowie najwazniejsze. Nie ryzykuj i nie zachodz w ciaze jak masz torbiel. Poza tym wtedy faktycznie zajscie w ciaze jest malo prawdopodonbne, ale jednak jest.

Gość alinkaka
Najpierw pozbywasz sie torbieli, potem ciaza. Bylam wczoraj u bardzo dobrego ginekologa, ktory jest tez specjalista od leczenia nieplodnosci i to mi powiedzial. Kazal zapomniec o staraniu o dzidziusia dopoki nie pozbede sie torbieli

Gość danis
zajście w ciaże przy torbielach ponadto graniczy z cudem. Mialam torbiele i urodziłam dzidzie dopiero po 11 latach od slubu.

Gość alinkaka
do danis A dlaczego nie pozbylas sie tych torbieli przez tyle lat? Nie mozna bylo zrobic operacji lub brac antykoncepcyjnych przez jakis czas?

Skoro masz torbiel ktora spowodowala u Ciebie zanik okresu to prawdopodobnie nie masz tez owulacji, bo torbiel to przerośnięty pęcherzyk graffa. Torbiele dzielą sie na 2 grupy- czynnościowe i nieczynnościowe. Czynnościowa to taka która znika wraz z pojawieniem sie okresu, ale trzeba go wywolac lekami bo inaczej ona bedzie rosla i potem pęknie, a zwykla to taka ktora nie przeszkadza w owulacji, mozna z nia zajsc w ciąże, ona nie blokuje okresu, ale rzadko kiedy wchlania sie sama - potrzebna jest wtedy operacja. Ty masz czynnościową wiec bierz luteine, ktora wywola ci okres i torbiel sie wchlonie i w nastepnym cyklu mozesz probowac zajsc w ciaze o ile twoj pecherzyk wytworzy jajeczko a nie znowu torbiel.Moim zdaniem powinnas udac sie na monitoring cyklu i starac sie o dzidzie biorac luteine co cykl.

Gość tinti
ja też miałam torbiel na jajniku i właśnie lekarz mówił, że może być ryzyko pęknięcia podczas ciąży. zdecydowałam się na operację- laparoskopię. jestem już prawie 2 lata po, wszystko jest w porządku.

Gość MARTUSHIA2007
hej dziewczyny, dzięki za info ... dzisiaj dostałam @, więc już nie będę brała luteiny. z waszych wypowiedzi zrozumiałam,że lepiej poczekać do następnej @ i dopiero zacząć się starać?! a może po tej @ pójdę na usg kontrolne i zobaczę co będzie... może akurat torbiel pęknie i nie będę musiała czekać... jak nie byłam zdecydowana na dzidziusia to wszystko było ok, a teraz... lepiej nie mówić... a czy jak torbiel samoistnię pęka to podczas @ czy w trakcie cyklu? i czy to strasznie boli, czy nie czuć?

Gość natttiii
Kobieto! Jak peknie Ci torbiel to mozesz miec krwotok i uszkodzic caly jajnik!!! Wtedy konieczna jest operacja! Wlasnie chodzi o to, by nie dopuscic do jej pekniecia! W tym celu zwykle najpierw stosuje sie pigulki antykoncepcyjne i czeka az ona sie wchlonie, a jak jest juz za duza, to usuwa sie ją operacyjnie! Jak ma sie torbiel, to nie wolno cwiczyc, ani wykonywac gwaltownych ruchów. Jak uszkodzi ci jajnik, to bedziesz miala mniejsze szanse na dziecko!

wiesz co z tym USG to dobry pomysl idz i sprawdz czy masz tą torbiel - bo ja mysle ze ona juz ci sie wchlonela podczas okresu. A jak ci by pekla to bys wyladowala na pogotowiu bo to niemilosierny bol. i tak jak kolezanka wyzej napisala - moze uszkodzic jajnik. a z tymi cwiczeniami to przesada... tylko przy duzych rozmiarowo torbielach nalezy uwazac ale torbiele czynnosciowe raczej nie sa tak niebezpieczne.

Gość MARTUSHIA2007
DziękiEJmi za rady :) pisałaś coś o monitorowaniu cyklu... na czym to polega? jest to jakieś bandanie?

Gość Marta19841
Dziewczyny! jezeli wykryto wam torbiel, a cierpicie na bardzo silne bole miesiaczkowe to sprawdzcie czy to nie endometrioza:( mi niestety ja wykryto i jestem zalamana:( Pamietajcie ze silne bole miesiaczkowe powodujace goraczke, wymioty nie sa normalne..

Gość MARTUSHIA2007
właśnie wróciłam z usg.. torbieli brak :) ale lekarka powiedziała,że mam liczne pęcherzyki na jajniku i,że mogę mieć zespół policystycznych jajników ,ale żadnych badań nie zleciła :( jestem załamana...

Gość kaśka28
cześć dziewczyny. tak się składa, że ja jestem w ciąży(wymarzonej)ale na 1 usg potwierdzającym ciążę okazało się, że mam torbiel na prawym jajniku na ok. 6cm, nic mnie nie bolało, @ miałam regularne i prawie bezbolesne, ale jakieś 4 m-ce temu odstawiłam tabletki i myslę, że ta torbiel mogła powstać wtedy na razie nie biorę żadnych leków, mamy te torbiel obserwować, idę w przyszłym ygodniu na kolejna wizytę, nic mnie boli, mam nadzieję, że to dobry znak ale jak się powiększy być może trzeba będzie operować w 2 trymestrze strasznie mnie to martwi dziewczyny, czy miałyście jakieś doświadczenia z torbielą w ciąży, jak się to u was skończyło?

Gość kaśka28
dziewczyny w ciąży, które miały torbiel - podzielcie się doświadczeniami