Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cccccccccccccccccccccc

czy mam sto procent pewności?

Polecane posty

Czy seks na 5 dni przed okresem, jeśli przebytą 7 dni wcześniej owulację potwierdza wykres temperatury, i gdy partner nie kończy wewnątrz - na 100% nie zakończy się ciążą?

mówimy o jednorazowym stosunku i chodzi mi o pewność dla tego konkretnego stosunku a nie dla metody stosowanej ciągle

Gość teraz juz niewiele
nie ma 100% pewnosci, bo nawet pigulki anty nie daja 100%. Zawsze istnieje jakies ryzyko. Chociaz szanse sa niewielkie

nie ma nigdy 100% pewnosci, nawet w trakcie okresu dziewczyny zachodza w ciaze. Temperatura to tez nie jest pewna metoda

ok. mówimy o "praktycznej 100% pewności" porównując taką sytuację do pigułek - czy poziom bezpieczeństwa jest podobny? nie piszcie o "szklance wody zamiast"

Gość pytająca_______
no to co sądzicie (po modyfikacji pytania)?

Gość pytająca_______
sorry pytająca_______ = ccccccccccccccccccccccccc

Dziewczyny ostatnie 10 dni cyklu jest w zasadzie bezpieczne! Po owulacji góra \"2 dni\" (bo nigdy na 100% nie powiesz tak właśnie teraz w tym momencie mam owulację;-) ) są jeszcze niepewne! A w czasie miesiączki zajście jest niemożliwe!!!! Chyba że ktoś ma krótkie cykle i nie ma tych 3 dni względnej niepłodności po miesiaczce. Plemniki moga przeżyć 7dni w drogach rodnych kobiety (ale tylko w sprzyjających warunkach)!!!

teoria - a gdybyś miała porównać mój "sposób" ze skutecznością pigułek - czy myślisz że ta skuteczność jest podobna?

Gość pytka_
100 % pewności nie masz nigdy, choćby dlatego że w jednym cyklu może być więcej niż jedna owulacja. Żadna metoda antykoncepcji nie daje 100 % pewności, więc jej brak tym bardziej, choćby nie wiem jakie były obliczenia. Moja ginekolog mawia: im dokładniejsze obliczenia tym piękniejsze dzieci wychodzą ;)

Nie jestem lekarzem:-) Każda maetoda ma plusy i minusy. Nie każda kobieta może brać tabsy. Stosunek przerywany też nie daje żadnej pewności...a na dodatek to okropny dyskonfort dla faceta. Dla kobiety tez bo cały czas mysli czy on aby tylko nie zapomni. Nie wiem co radzić. Mnie podoba się metoda kombinowana. Obserwacja temp, śluzu, badanie szyjki macicy i testy owulacyjne. :-)

Gość pytka_
nie jest tak jak mówisz, specjalnie zadałam kiedyś takie pytanie na wykładzie z ginekologii żeby rozwiać tą wątpliwość. U kobiety bardzo dużą rolę spełniają wyższe ośrodki mózgowe, więc nie tylko hormony decydują. Np stres, zdenerwowanie mogą doprowadzić do niespodzianek. Tak to wytłumaczono.

---> Teoria względności: obserwacje temp. prowadzę już pewien czas - cyklemam regularne potrafię określić kiedy BYŁA owulacja - czyli parę dni po fakcie śluz też obserwuję szyjkę nie co do przerywanego - mój facet sam się przy tym upiera, nawet gdybyśmy stosowali coś jeszcze ja rozważam ten jednorazowy stosunek - na 5 dni przed okresem (cykle 29-31 dniowe, owulacja 12 dni przed okresem). na dłuższą metę to pigułki zastanawiam się czy ten stosunek będzie bezpieczny - wiem że 100% nigdy nie ma ale chodzi mi o "praktyczne bezpieczeństwo"

pytka ale to o czym piszesz to chyba bardzo rzadkie przypadki? pewnie podobnie jak ciąza przy pigułkach? czy nie?

jeśli faktycznie zaobserwowałaś kiedy wystąpiła owulacja a stosunek odbył sie pare dni po niej to myślę że ten stosunek był raczej \"bezpieczny\" ale kto wie czy jajeczko nie przetrwało i nie praktykowałabym tego w przyszłości- skoro sie dopytujesz to znaczy ze nie za bardzo ufasz tym swoim obserwacjom

Rozczaruje Cię pytka_ ale tzw wielokrotna owulacja jest niemożliwa! Mogą być więcej niż jedna kom jajowa (stąd bliźniaki) ewentualnie stymujacja hormonalna stad tak niektórzy mówią! I od tego śa testy owulacyjne i met objawowo-termicza:-) Jasne że raz na milion przypadkó na skutek zaburzeń hormonalnych moze zdarzyc sie przysłowiowy cud..;-) To tak jak nie ma dziewczynek henofiliczek!(płód obumiera) One umierają, ale 1 na 3 miliarydy się rodzi! (choc potem umiera po urodzeniu)

Gość pytka_
Myślę, że rzadkie, niemniej chce tylko uświadomić, że natura to nie matematyka i wszystko się może zdarzyć, osobiście nie polegałabym na metodach naturalnych, stosuję z powodzeniem prezerwatywę od bardzo dawna, jednak mam wiem, że i tak mogę zajść.

moniak - obserwacją ufam w takim sensie że wiem że prowadzę je dobrze i widzę co mam na wykresie natomiast mam takie przekonanie że seks powinien być zabezpieczony sztucznie jajeczko chyba nie przetrwa 7 dni - prawda? nawet jeśli to trzeba doliczyć czas na dotarcie do niego plemników (których nie będzie lub będize mikroskopijna ilość z uwagi na stos. przerywany) nie rozważałabym takiego czegoś gdyby chodziło o dzień tuż po owulacji to jest kilkudniowy odstęp

Gość pytka_
hmm, nie wiem Teoria skąd czerpiesz wiedzę, mam nadzieję, że nie z netu. Ja ufam moim wykładowacom, zresztą od ginekologa też to słyszałam.

pytka - no właśnie o to mi chodzi że natura to nie matematyka więc chodzi mi o "praktyczne 100%" a nie matematyczne bo nawet jeśli zastosujemy spiralę, sterylizację, pigułki, prezerwatywę i globulkę to matematycznie nie dostaniemy 100% :D

tak tak masz racje- ja nie doczytałam że to bylo 7 dni także sądze ze nie masz sie czym martwic

Nie z netu:-) MOżesz być spokojna! Zwyczajnie za dużo już widziałąm i słyszam...:-) Domyślam sie, że jesteś bardzo młodą osobą:-)Ja jest \"stara wyga\";-) A znam lekarzy którzy idąc za modą dają tabsy nawet 15latką bo...przecież nowoczesne środki są bezpieczne.

Gość pytka_
nie taką młodą :) Niedługo kończę studia medyczne. I właśnie też wiele widziałam, stąd moje krytyczne podejście.

pytka - ja mam nadzieję że tą podwójną owulację omawialiście w ramach ciekawostki a nie normy

Gość pytka_
a tabletek bym się nie tknęła, dla ginekologa biznes jest biznes, przykro mówić, ale wiem co dzieje się za drzwiami dyżurki lekarsiej i jak przekonujący sa przedstawicile farmaceutyczni...

Moje podejście również jest wielce krytyczne :-) Stąd mówię, ze w \"normalnych warunkach\" prawdopodobieństwo równie prawie 0 !!!!! A lekarz lekarzowi nie równy:-) Szybko przekonasz się jak skończysz studia i zaczniesz pracować! Mam sporo \"kontaktów rodzinnych i przyjacielskich\" w świecie lekazry i słyszałąm juz cuda:-) Stąd moje podejście...:-)