Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mzaa

Pierwsze Tygodnie Ciąży

Polecane posty

Gość mzaa

jestem załamana! tego, że jestem w ciazy, dowiedzialam się dopiero po ok 5 tygodniach od poczęcia, czyli jakieś 6tyg od ostatniej miesiączki.... Problem w tym, że w tym czasie spozywałam dosc duze ilosci alkoholu (duze = ok 4-5 piw na imprezie kilka razy w miesiacu) czy % mogły uszkodzic dziecko czy na razie jeszcze na to za wczesnie??? pozdr

Gość wkurzona23
nic sie nie stanie, tylko juz teraz nie pij:)

Gość sylwia86
ja o ciązy dowiedziałam sie w 8 tyg i tez akurat piłam teraz jesem w 18 tyg i dziecko jest zdrowe najwazniejsze jest zebys teraz zaczła zdrowo sie odzywiac a dziecko napewno szybko zapomni o tamtym alkoholu :-)

Gość madre de dios
Co za bzdura - oczywiście, że alkohol ma wpływ na dziecko - niedawno była afera z pijaną rodzącą - nikt z was nie widział, nie czytał? Im wcześniej dziecko ma kontakt z alkoholem - tym dla niego gorzej, alkohol w jego krwi znajduje się w takim samym stężeniu jak u matki. Ty się módl lepiej, żeby dziecko nie miało Płodowego Zespołu Alkoholowego...

Gość giguś 3
Z tego co ja się orientuje to w pierwszych tygodniach ciąży dziecko odżywia się z ciałka żółtego potem dopiero jak już wykształcają się zawiązki łożyska zaczyna wszystko przenikać do krwi dziecka. Plodowy zespół alkoholowy ma dziecko którego matka piła całą ciążę.

Gość Mam ten sam problem
Ostanią miesiączkę miałam 31 maja, więc teraz byłby 6 tydzień ciąży liczony wg. daty ostatniego okresu. Ale tak naprawdę ciąża ma pewnie jakieś 4 tygodnie dopiero. Też piłam alkohol w tym czasie (pół butelki wina). Mam nadzieję, że to było zanim wykształciło się łożysko (rozwija się w 4 miesiącu, tak?) i alkohol nie zaszkodził dziecku. Szukałam wiadomości na ten temat, pytałam też na forum i prawdopodobieństwo szkody jest niby prawie zerowe, ale i tak świruję. madre de dios ---> straszysz i to w głupi, podły sposób. Wszystkie wiemy, że alkohol szkodzi dziecku i żadna nie piłaby go świadomie w ciąży. Wiemy też, że największe niebezpieczeństwo jest właśnie w 1 trymestrze ciąży. Co to jest płodowy zespół alkoholowy też się pewnie każda jakoś tam orientuje. Więc swoje rewelacje zachowaj dla siebie. Ta matka, o której mówisz, to była permamentna PIJACZKA (rozumiesz to słowo?). Szansa na płodowy zespół w naszym przypadku jest właściwie żadna, a świrujemy, bo to normalne. Skoro masz straszyć, zamiast udzielić rzetelnej informacji, to daruj sobie. Czy ktoś może udzielić mi właśnie rzetelnej informacji jakie jest ryzyko zaszkodzenia dziecku przy wypiciu alkoholu do 6 tygodnia ciąży? Czy to prawda, że niebezpieczeństwo pojawia się dopiero, gdy wytworzone jest już łożysko? I kiedy się ono dokładnie pojawia?

ja nie wiedzac ze jestem w ciazy oblewalam zdana mature i pozegnanie liceum... oj ostro bylo :-o gin mowil ze nic sie nie stalo, maly urodzil sie zdrowy a tez sie zadreczalam

Ja zrobilam test w 6 tygodniu.Pilam duuuze ilosci chardonnay. dzidzia zdrowa.Ale wiecej lyka nie wzielam.

Gość mzaa
dziękuję pocieszyłyście mnie :) też mi się wydaje, ze na samym poczatku ciąży dzidzia nie ma jeszcze tych wszytskich połączen z ciałem matki ale boje sie ze nieświadomie wyrządziłam jej krzywde :( No, ale pocieszyłyście mnie za co b. dziekuje :) :*

Gość Przyznam że nie miałam
takiego problemu, bo jestem abstynentką, ale dziecko jest chronione w sposób naturalny w czasie, kiedy matka może jeszcze o ciąży nie wiedzieć. Początkowo dziecko odżywiane jest przez ciałko żółte, później dopiero przez pępowinę. Myślę, że jeśli nie było to notoryczne pijaństwo, tylko w miarę cywilizowane spożycie alkoholu to nic się nie stało. Jednak najlepiej zapytać szczerze lekarza.

Gość NIKI...
moja znajoma pila dzien w dzien do nieprzytomnosci i myslala ze przez to okresu nie ma a tu bum,ciaza!i palila cala ciaze i maly zdrowy jest

Gość NIKI...
ja natomiast jak nie wiedzielam jeszcze to tez piwo czy papierosa zapalilam i jeszcze na dodoatek poszlam ze znajoma do wesolego miasleczka i tam mna nie zle wyczepalo ale jak sie dowiedzialam to juz zucilam palenie i nie pale!!i noe pije