ka_janinka 0 Napisano Lipiec 17, 2007 Cześć. Mam 18 lat,od 2lat jestem z chłopakiem. Miesiąc temu zaczeliśmy ze sobą wspólżyć. Moja mama ma skrajnie konserwatywne poglądy, więc nie ma mowy o tym żebym jej powiedziała a tym bardziej rozmawiala z nia o środkach antykoncepcyjnych. Radzilam sie przyjaciolek i polecają tabletki, padlo już mase nazw- najczęściej reglon, czy regulon-jakoś tak. Czy mogłybyście mi doradzić jaki środek antykoncepcyjny jest najlepszy? Nie jestem przekonana do tabletek, przecież one wpływają na twój naturalny cykl, a w dodatku ja mam problemy z oczami- a czytalam że tabletki moga pogorszyć wzrok. Podobno są jeszcze globulki-ale nawet nie wiem co to dokladnie jest. Bardzo was proszę o pomoc, bo nie wiem co robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Scooby 0 Napisano Lipiec 17, 2007 trudno coś ci polecić, nie omienie cię wizyta u ginekologa-jeśli chcesz tabletki, dla takich młodych dziewczyn jak ty lepsze będą pigułki o niższej zawartości hormonów, raczej nie regulon.. np. logest lub harmonet, albo po prostu obserwuj siebie, stosuj metody naturalne- np. termiczną w połączeniu z prezerwatywami i globulkami, np. patentex oval, na ulotce jest wszystko napisane :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ka_janinka 0 Napisano Lipiec 17, 2007 Już jestem zapisana do ginekologa:) Mojej koleżance przepisał wlaśnie regulon. Podobno ma podobny sklad do harmomatu. Pisze tutaj bo strasznie się boje to moja pierwsza wizyta. Poza tym moja wiedza na ten temat, jak już pisalam jest niewielka. A nie wiecie czy duże jest prawdopodobieństwo zmian po zażyciu tabletek? Mam na myśli owłosienie, cere itd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a nie jestes Napisano Lipiec 17, 2007 za mloda na tabletki ??ponoc nie powinno sie brac przed 21 rokiem zycia,ale skoro tak Ci sie spieszy do seksu,to najskuteczniejsze zabezpieczenie.A kolezanki polecają Ci regulon ,bo on chyba kosztuje 5 zeta :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czerwona wisieńka 0 Napisano Lipiec 17, 2007 Z tego co wiem to regulon nie jest dobry. Dla nastolatek poleca sie teraz harmonet albo logest, ktore zawieraja minimalne dawki hormonów. Nie sugeruj się zdaniem koleżanek tylko sama porozmawiaj o wszytskim z ginekologiem. Powinien preprowadzic z toba wywiad i skierować na badania hormonalne, dopiero potem mozna dobrac odpowiednie pigułki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ka_janinka 0 Napisano Lipiec 17, 2007 nie sądze żeby aż tak mi się spieszylo. Mam 18 lat, wlaściwie za 3miesiące kończe 19, zresztą to indywidualna decyzja. Ja ne pytam czy dobrze zrobiłam , tylko jak moge się zabezpieczyć. Harmonet kosztuje ok 30zł, a regulon 28-więc różnica nie wielka, ale faktycznie dla mnie to też ma znaczenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach