briana 0 Napisano Lipiec 24, 2007 co to jest takiego? jakie są skutki jej nie leczenia? mam 81? bardzo sie boje że umre:( lekarz powiedział ze to są jakies guzki i trzeba jakąs tomografie glowy..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 spokojnie, ja tez borykam sie z tym problemem i mowie, ze jeszcze nie jest tak zle. Gin cie bardzo mocno przestraszyl. Owszem, robia sie gouzki na przysadce mozgowej wtedy, kiedy prolaktyna jest bardzo wysoka, wynik dwucyfrowy i jest nieleczona, badz nie reaguje na leczenie. Twoim zadaniem jest uspic przysadke mozgowa, zeby nie produkowala, az tyle hormonu, bardzije przejmowalabym sie tym, ze podwyzszona prolaktyna utrudnia lub wrecz uniemozliwia zajscie w ciaze. FAKT JEST FAKTEM, ZE MUSISZ ZACZAC LECZENIE OD DZISIAJ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
briana 0 Napisano Lipiec 24, 2007 kefirek...dzieńki ale jak ja uśpić? czy jest mozliwe że ona sama sie ustabilizuję? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
briana 0 Napisano Lipiec 24, 2007 ni i nie mam żadnych obiawów które lekarz mi wymienił, jutro ide na ponowne badania:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 zdziwilabys sie, wiele kobiet ma ten sa problem, co my! zapytaj kolezanki z pracy, to juz choroba spoleczna. Niektore dziewczyny mają mlekotok... mnie, przy wyzszej prolaktynie bolaly piersi. Prolaktyne leczy sie farmakologicznie, lekami hormonalnimi, ktorych zadaniem jest uspic, czyli zmusic przysadke do zmniejszenia produkcji hormonu, z ktorym mamy tyle problemu, czyli prolaktyny... Prolaktyna wydziela sie normalnie w takich ilosciach duzych u kobiet w ciazy i jej za duza ilosc zaburza funkcjonowanie calego organizmu. Czasem organizm nie chce przyjac leczenia farmakologicznego, ale to tylko marginalne przypadki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 Na pewno lekarz zapisze ci teraz odpowiednie leki, po jakims czasie zrobisz kolejne badania, jak bedzie spadac (co na pewno bedzie mialo miejsce), zalezy to od rodzaju leku i jego dawki, to bedziecie leczyc sie dalej, a jak nie spadnie, to na pewno bedzie tomografia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 Czasami nie musisz miec objawow, to nie jest regula. Ja mialam nieregularne miesiaczki i pierwsze co zrobil moj gin to badania. Wczesniej chodzilam do innego. Sama zrobilam badania, mialam 20 lat i powiedzial mi cham, ze jak bede chciala miec dziecko, to sie dopiero wtedy zaczniemy martwic... no tak... a jak bym tego nie leczyla, to by teraz pewnie bylo jeszcze gorzej. Kiedy planujesz dzidziusia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
briana 0 Napisano Lipiec 24, 2007 jejku, kefirku nawet nie wiesz jak mnie pocieszyłaś :) ja jestem taką panikara że hoj:( jak zaczał mi mówić o przesadkach mózgowych to mało nie zemblałam miałam wrażenie że coś ukrywa, to fakt że chcę mieć dzidzie:) tylko lekarz zalecił najpierw badania, które ukazały sie takie smutne, a powiedz mi czy nie leczona prolaktyna może obnizyć się samoistnie? i czy nie leczoną grozi czym? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
briana 0 Napisano Lipiec 24, 2007 miało być hoooooj:) nie przeklinam he he Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 nieleczona, raczej nie spadnie..., a moze sie podniesc... lepiej nie ryzykowac, wiesz? to juz taka nasza przypadlosc. Gin powiedzial, ze nie wie, z czego to sie bierze. Ciesze sie, bo mi wszystko moj lekarz wytlumaczyl, posiedzialam troche na forum i sie uspokoilam. Trzeba to utrzymac w ryzach, bo te popieprzone czarnym pieprzem hormony nami do konca zawladna :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kefirek 0 Napisano Lipiec 24, 2007 wiesz jaka ulga, jak wynik jest choc troche nizszy? strasznie sie czlowiek cieszy! lecz sie i nie zmieniaj kursu! POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA :) lece do obowiazków domowych, mezus z pracy wroci zaraz :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość prolactinka Napisano Lipiec 24, 2007 ja miałam 46 ng/ml, mam 17 lat, czy wysokie stezenie prolaktyny moze hamowac wydzielanie innych hormonow, odpowiadajacych za piersi itp.? mam małe niestety Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość prolactinka Napisano Lipiec 24, 2007 biorę bromocorn, 2 tabletki dziennie, slyszalam, ze dziewczyny śpią po ćwiartce, a ja jestem zywa po 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położnaaaaaa Napisano Lipiec 24, 2007 do autorki topiku to rzeczywiscie czesta przypadłosc,niekiedy nie daje objawów,ale zazwyczaj pojawiaja sie takie symptomy jak brak miesiączki lub nieregularne miesiaczki powiększenie/bolesnośc piersi,mlekotok problemy z zajsciem w ciąze(czasem to jedyny objaw) Twój wynik jest niski(oczywiście powyżej normy,ale nie jest jakiś bardzo wysoki,więc nie jest źle możesz miec mikro(lub rozwijającego się makro-)gruczolaka przysadki mózgowej.niech Cię to nie przeraża,to łagodne guzy,które leczy się farmakologicznie i to zazwyczaj bromokryptyną(Bromergon),która nie jest jakimś cytostatykiem(czyli to żadna chemia!)żeby je zobaczyc należy zrobic TK lub MRI należy to leczyc bo1)wysoka prolaktyna uniemożliwi Ci zajście w ciążę2)jeśli guz będzie duży to może zacząc uciskac nerwy wzrokowe(przysadka jest niedaleko nich),a to zacznie się objawiac ubytkami w polu widzenia,w skrajnym przypadku utrata możliwości widzenia(zazwyczaj jednak odwracalną po zniknięciu guza!) ale uwaga wiele młodych kobiet ma podwyższoną prolaktynę nie z powodu mikro- lub makrogruczolaka przysadki! jeśli jest ona nieznacznie podwyższona to prawdopodobieństwo tej innej przyczyny jest spore.gruczolaki dają bardzo duże wartości prolaktyny(w setkach) otóż prolaktyna jest hormonem stresu.jeśli przeżywałaś dużo napięc(np.sesja),prowadzisz nieregularny tryb życia(nie śpisz w nocy),posiłkując się w ciąż kawą i zarywasz noce pracując lub ucząc się to może to byc przyczyną rada-ureguluj tryb życia;jedz i śpij normalnie,pij mniej kawy i zrelaksuj się.może spadnie(oczywiście nie z dnia na dzień!) jeśli bieżesz jakieś leki to one mogą odblokowywac przysadkę i powodowac wysokie poziomy PRL.chodzi głównie o leki przeciwpsychotyczne i przeciwdepresyjne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położnaaaaaa Napisano Lipiec 24, 2007 aha i zbadaj sobie TSH(możesz miec niedoczynnośc tarczycy,a to tez oznacza problemy z zajściem w ciążę) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Hiperprolaktynemia Napisano Lipiec 25, 2007 Przecież jest obszerny wątek nt prolaktyny. Ale jak juz jest kilka wypowiedzi to ja jeszcze dorzuce swoją. Rezczywiście wynik 81 nie jest az tak duży ale ja z podobnym na starcie nie moge sobie poradzić juz od 2 lat. A Bromergon czy inne tego typu specyfiki to nie hormony tylko substancje pobudzające produkcje dopaminy która to hamuje wydzielanie prolaktyny. Skoro 3 tabletki Bromka nie zbiły mi prl do granic normy lekarze podejrzewaja gruczolaka. Ale od tego sie nie umiera napewno-choć leczyć sie trzeba. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Joasia95 Napisano Luty 21, 2017 Witajcie , mój wynik prolaktyny wynosi 770,7 co to może dla mnie oznaczać? Jeszcze nie byłam z wynikami bo dziś zdążyłam je odebrać . Proszę o odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gośćjulia Napisano Czerwiec 5, 2018 Witam ja robiłam test i mam wynik 960 na czczo i po tabl 7350 czy to znaczy że mam dużego guza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach